Autor Wątek: Łowienie na jedną wędkę a dwie wędki  (Przeczytany 8520 razy)

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 235
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Łowienie na jedną wędkę a dwie wędki
« dnia: 22.12.2018, 10:52 »
Cześć

Temat bardzo banalny. Obecnie łowię na jedną wędkę na spławik albo na grunt. Jak się ociepli planuje rozpocząć wędkowanie na drugą wędkę. No i chodzi o poznanie jakie są plusy i minusy łowienia na dwie wędki i czy warto iść tą drogą. Proszę o Wasze doświadczenia praktyczne jakie są w tym temacie. Z jedną wędką jest ogólnie jest mniej klamotów do targania ze sobą na wyprawy, lepsza jest mobilność przy zmianie miejsca wędkowania, ale wszystko ma plusy dodatnie i plusy ujemne ;)

Spokojnego weekendu

Edycja administratora: Brak odstępów między tekstem i emotikonami.
Marcin

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
Odp: Łowienie na jedną wędkę a dwie wędki
« Odpowiedź #1 dnia: 22.12.2018, 10:59 »
Plusem dwóch wędek jest niezaprzeczalnie możliwość dwukrotnie szybszego przebadania potencjalnych miejscówek i działających danego dnia przynęt i zanęt ;)

Ja jednak zauważam, że łowiąc na dwa kije często dużo mniej brań rejestruję. O ile przy metodzie to nie przeszkadza - bo brania są często bardzo gwałtowne, to przy spławiku lub klasycznym koszyku już ma duże znaczenie. Dlatego ubiegły rok to było głównie łowienie w systemie - dwa kije do momentu znalezienia ryby, i od tej chwili łowienie tylko jedną wędką. A często zdarzało się, że w ogóle nie trzeba było, lub nie miałem potrzeby wyciągać drugiej wędki.

A w ogóle, za najmniej skuteczne uważam łowienie tak, jak robiłem jeszcze kilka lat temu - jedna wędka na spławik, druga na grunt. Wtedy to już w ogóle jest bałagan i przegapianie wszystkiego :D

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2 dnia: 22.12.2018, 11:11 »
Wiele zależy od łowiska. Na takim gdzie jest sporo ryby, łowienie na jedną wędkę w zupełności wystarcza. Można wtedy łowić jednym feederem, mając dolnik na kolanach, czuć otarcia, brania i tak dalej. Podobnie ze spławikiem, nie zostawiamy go samemu sobie ale pracujemy, chociażby co chwilę podnosząc przynętę z dna. Jednak tam gdzie ryby są większe lub jest ich mniej - tam lepiej używać dwóch wędek. Masz o wiele większe szanse na rybę.

Dla mnie łowienie wagglerem i spławikiem jednocześnie daje sporo emocji i mam większą wiedzę o łowisku i o tym jak żerują ryby. Szybciej znajduję najskuteczniejszą z przynęt, mam wgląd jaki system nęcenia sprawdza się lepiej. Zawsze można odłożyć czy to spławikówkę lub feedera :)
Lucjan

Offline Mariano

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 22.12.2018, 11:31 »
Zawsze łowię na dwie wędki, bo w teorii jest większa szansa, że ryba znajdzie nasz zestaw. Przy bardzo częstych braniach, jeden zestaw ustawiam na większą rybę. Na jedną łowię tylko na spina i na zawodach. Nie ma co się bać. Ważne tylko, żeby nie iść na łatwiznę i utrzymać koncentrację i celność na obu zestawach. A poza tym zawsze to jakiś komfort psychiczny mieć obok cięższą gruntówkę podczas np zabawy odległościówką. A nóż coś większego weźmie ;)
Fishing Team ZEUS

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 22.12.2018, 14:37 »
Rzadko łowię na dwie wędki, a jeśli już, to jedną wędką łowię aktywnie (spławik lub feeder z klasycznym lub metodę), a drugą z sygnalizatorem (zestaw karpiowy lub na trupka). W tej z sygnalizatorem włączam dla bezpieczeństwa wolny bieg i dodatkowo wiążę linką wędkę do podpórki.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #5 dnia: 22.12.2018, 14:55 »
Ja osobiście nie lubię dwóch, łowiłem na 2 feedery jak i na feeder I spławik. Dwie wędki moim zdaniem powodują haos i zamieszanie, wędkowanie nie daje mi takiego relaksu i odprężenia. Oczywiście targam ze sobą matcha jak i feedera ale dostosowuje metodę do łowiska. Na komercjach wolę feedera, na dzikie stawy raczej spławik (często dużo tam roślinności wodnej). Ogólnie lubię wypocząć nad wodą, pocieszyć się widokami i dźwiękami wokół, przyłów jest tylko dodatkowym plusem.

Offline Ytr

• Ekspert
  • Reputacja: 94
  • Ryb, ryb Hura!!!
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 22.12.2018, 15:07 »
Mój plan na przyszły sezon to właśnie dwie wędki w konfiguracji: jedna na metodę a druga to karpiówka z sygnalizatorem.
Bartek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #7 dnia: 22.12.2018, 15:29 »
W tym roku bardzo rzadko łowiłem na dwie wędki.

- albo ... trzy ;) - karpiówki na komercji

- albo jedna spławikówka - głównie dzikie wody
;)

Offline FlushC

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 22.12.2018, 16:53 »
Oprócz pierwszego wypadu i dwóch razy na zawodach cały sezon łowiłem na dwie wędki na metodę. Póki co nie zdarzyło się żeby nie ogarniał.  Jedyne co robię to staram się zarzucać wędki z 15 minutowymi odstępami od siebie aby zminimalizować brania na dwóch wędkach na raz. Oczywiście nie da się w pełni tego uniknąć ale to pozwala na uregulowanie trochę brań.
Kamil

Offline tomek-kun

• Ekspert
  • Reputacja: 22
« Odpowiedź #9 dnia: 22.12.2018, 19:26 »
Jak łapie na metodę to przeważnie drugą wędką łapie bardziej na grubo. Przeważnie z torebkami albo woreczkami pva. Liczę tam na większą rybę.
Tomek

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 22.12.2018, 20:26 »
Zgadzam się z kolegą powyżej, jedna wędka do intensywnego łowienia np.spławik albo feeder a druga na grubo z sygnalizatorem ;) to dobre rozwiązanie i czasami zaskoczy fajnym bonusem ;)

Offline Ania

• Ekspert
  • Reputacja: 223
  • Trotka Warszawa
« Odpowiedź #11 dnia: 22.12.2018, 20:39 »
U mnie zazwyczaj zarzucone są dwie wędki, chociaż jak ryby dobrze współpracują jedną zwijam, żeby nie robić sobie bigosu. Jednoczesne brania potrafią sporo namieszać ;D

Z reguły w tym sezonie łowiłam na dwie metody, jednak zestawy lądowały na dwóch różnych dystansach i z dwiema różnymi mieszankami i przynętami - celem wybadania preferencji ryb.
Jest jedna zasada. której się trzymam - jeśli obieram dystans i mieszankę to nigdy na tym dystansie nie zmieniam mieszanki. Jeśli już raz zanęcę daną odległość nigdy nie ładuję w to miejsce różnych zanęt czy peletów, to potrafi bardzo zniszczyć sektor. Także warto zapamiętać, która wędka jest na jakim dystansie i z jaką mieszanką :thumbup:

Dwie wędki niewątpliwie dają więcej możliwości, także warto spróbować ;) Można wtedy bardziej pokombinować.
Ania

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #12 dnia: 22.12.2018, 21:25 »
Zwykle łowię na dwie wędki zarzucone blisko siebie, na tym samym dystansie. Zawsze mam jednak na nich inne rozmiary haczyka i różne przynęty, czasem inną długość przyponu. Do podajników daję to samo. Jeśli mam brania tylko na jednej z nich to raczej na drugą nie zakładam tej samej przynęty. Czasem okazuje się, że przynęta, na którą zwykle nie ma brań, tego dnia okazuje się killerem. Mówię o łowieniu na metodę lub klasycznego feedera. Wędki rozkładam równolegle do siebie, żeby widzieć obie szczytówki naraz.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 96
« Odpowiedź #13 dnia: 22.12.2018, 21:52 »
Każdy wędkarz zna "syndrom drugiej wędki" - na tej drugiej zawsze bierze jak zakładasz robaka na pierwszej ;)
Dlatego ja łowię tylko na jedną, wolę skupić się w 100% na jednym wędzisku niż tracić brania na jednej gdy zajmuję się drugą...

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #14 dnia: 22.12.2018, 22:08 »
Wolę łowić na jedną - lepsza koncentracja, mniejszy bajzel na stanowisku. Z drugiej strony trochę kusi, żeby próbować w różnych rejonach, na różne przynęty. W przyszłym roku pewnie parę razy oprócz spławikówki postawię też cięższą gruntówkę z jakimś większym kąskiem na haku. Na dwie spławikówki już łowić nie zamierzam, przynajmniej w rzece. Lepszych efektów nie zanotowałem, za to parę brań przegapiłem.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.