Autor Wątek: Feeder na większe karpie - konkretne wymagania  (Przeczytany 8780 razy)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Feeder na większe karpie - konkretne wymagania
« Odpowiedź #15 dnia: 26.12.2018, 21:50 »
Kiedyś to się łowiło na leszczynkę i też fajna zabawa była :P,kiedyś rybek też było duuuuużo więcej :(

Offline Mimi

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Lets go fishing!
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 04.01.2019, 17:42 »
Dzwoniłem do Pana Bartka i odradził mi gramature 100g , że lepiej kupić 120. Ciekawy jestem czy taki nevis do 120 byłby bardziej finezyjną wędką od mojego obecnego feedera do 120 g - sztywnego konger carbomaxxa team feedera.

I jeszcze jedno pytanie, chciałbym dobrać kołowrotek do takiego cięższego feedera na karpie tylko czegoś tutaj nie rozumiem. Obecnie posiadam spro passion 740 którym musze się straszliwie nakręcić żeby ściągnąć zestaw. Od czego to zależy ? Tzn chodzi mi o obroty korbki a szybkość zwijania. Tylko od przełożenia czy również od wielkości kołowrotka?

Sorry za głupie pytania ale chciałbym właśnie jakiś kołowrotek do 300 zł z którego żyłka lepiej będzie schodzić niż z mojeo obecnego spro ale również taki którym nie będe musiał kręcić poł godziny aby zwinąc zestaw z 60 metrów.

Wiem że takich wątków było multum ale poproszę o radę czy przykładowo SPRO SUPER LONG CAST PRO 460 (opisywany jako karpiowy) lepiej by spełniał moje wymagania od mojego obecnego kołowrotka? Czy są może lepsze kołowrotki w tej cenie?

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
« Odpowiedź #17 dnia: 04.01.2019, 20:36 »
Dzwoniłem do Pana Bartka i odradził mi gramaturę 100g , że lepiej kupić 120. Ciekawy jestem czy taki Nevis do 120 byłby bardziej finezyjną wędką od mojego obecnego feedera do 120 g - sztywnego konger carbomaxxa team feedera.

I jeszcze jedno pytanie, chciałbym dobrać kołowrotek do takiego cięższego feedera na karpie tylko czegoś tutaj nie rozumiem. Obecnie posiadam spro passion 740 którym musze się straszliwie nakręcić żeby ściągnąć zestaw. Od czego to zależy ? Tzn chodzi mi o obroty korbki a szybkość zwijania. Tylko od przełożenia czy również od wielkości kołowrotka?

Sorry za głupie pytania ale chciałbym właśnie jakiś kołowrotek do 300 zł z którego żyłka lepiej będzie schodzić niż z mojeo obecnego spro ale również taki którym nie będe musiał kręcić poł godziny aby zwinąc zestaw z 60 metrów.

Wiem że takich wątków było multum ale poproszę o radę czy przykładowo SPRO SUPER LONG CAST PRO 460 (opisywany jako karpiowy) lepiej by spełniał moje wymagania od mojego obecnego kołowrotka? Czy są może lepsze kołowrotki w tej cenie?

Trochę już miałem feederów karpiowych jak i klasycznych więc może coś napisze.

Generalnie producenci jeszcze nie nakreślili jakiejś tam osobnej klasy dla tego typu sprzętu ale chyba jest to kwestią czasu.
Wędki tego typu są głownie popularne na Węgrzech i Węgrzy robią najlepszy sprzęt tego typu. Ich marki to właśnie Nevis, Haldorado, Serie Walter.
Zanim kupiłem swojego pierwszego feedera karpiowego miałem Mikado UV i SCR z cw 120 i 140 gram. W porównaniu z feederami karpiowymi o takim samym cw były to wędki dużo bardziej sztywne.
Idea jest chyba taka aby walka ryby była dobrze amortyzowana przez kij podobnie jak w klasycznych kijach do metody, feedery do metody są jednak trochę bardziej delikatne i miewają akcje paraboliczną gdzie feedery karpiowe są chyba tylko progresywne (lub starają się takie być). Według moich obserwacji typowe kije do metody celowane są i wywodzą się z UK gdzie nie poławia się tak dużych ryb jak karpie na feedera i nie bardzo się do tego nadają. Niektórzy producenci spoza UK wydają się to dostrzegać i ich kije do metody są trochę mocniejsze i przypominają bardziej to co mają Węgrzy.
Chyba dopiero Preston wydał niedawno tą serie C-Drome która jest niejako reprezentacją tej klasy wędek od producentów z UK.
Inna charakterystyczną cechą feederów karpiowych są duże przelotki.

Jeśli chodzi o kołowrotek to jest u nas wersja tego SPRO SUPER LONG CAST PRO 460 ze spłyconą szpulą wywodząca się właśnie od Węgrów. Innych modeli niestety chyba brak. Jest to chyba jednak maszynka do kijów 390/420 cm.
Dobrym wyborem jest chyba Ryobi Slam Feeder 6500, maszynka bardzo mocna o dużej średnicy szpuli 55 mm i przełożeniu 5:1. Wazy przy tym około 300 gram więc lepiej być chyba nie możne. Niestety cechuje go pewne klikanie/stukanie przy zmianie oscylacji i nie każdemu się to podoba.
Tomek

Offline andreas

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #18 dnia: 04.01.2019, 20:49 »
Też planuję kupić sobie feedera, tylko do dalekich rzutów. Myślałem o 3.90 do 150 g. Troszkę łowię z gruntu, głównie karpiki ,leszczyki i czasem amurki i chcę sprawdzić jak to działa.

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
« Odpowiedź #19 dnia: 04.01.2019, 20:52 »
Dokładnie kołowrotek spro super long cast 460 to zdecydowanie za duża maszyna do feedera 3.6 m . Tu bym widział np okumę travertine 45 lub 55. Tylko te okumy nie mają szpul do dalekich rzutów. Ale może nowsze modele okumy mają szersze i dłuższe szpule

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Medunamun

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
  • Feeder Klub Mazowsze
« Odpowiedź #20 dnia: 04.01.2019, 21:45 »
Travertine 45 już jest wielka, posiadam taki model. Waży około 422g i nadawałaby się, chociaż nie ma płytkiej szpuli - głęboka mieści chyba 200m 0,35mm.
Wielkość 55 to już dla mnie betoniarka  :)
Pozdrawiam :)

Konrad, Feeder Klub Mazowsze

PB: karp 9,07 kg, Łowisko Kamień

Offline Mimi

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Lets go fishing!
« Odpowiedź #21 dnia: 05.01.2019, 08:51 »
No to jak to jest? Jeśli do dalekich rzutów potrzebna jest długa i szeroka szpula to jakie korzyści niesie używanie dużych kołowrotków o płytkich szpulach?

I co powiecie na ten --->   Kołowrotek Okuma Aventa Baitfeeder AB-6000 model ? Czy on posiada szpule pozwalającą na oddawanie dalekich rzutów?

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 05.01.2019, 09:16 »
Dobre feedery do dystansu ma w ofercie także Flagman i cena przyjazna co do kołowrotka to za około 220zł jest Browning force feeder sklep Zoomix myślę ,że dobra opcja pod rzut ;) ewentualnie Tica glat 5000 też Zoomix zerknij sobie tylko Tica droższa ale posiada fajny system hamulca i kosztuje 340zł :thumbup:

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 05.01.2019, 09:19 »
Zerknij sobie jeszcze na ofertę MS Range super kijki w dobrej cenie i też posiadają szerokie przelotki ;) jest też perełka w ofercie naszego Jaxona genesis pro feeder bardzo fajne kijki i też posiada szerokie przelotki O:)

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #24 dnia: 05.01.2019, 11:30 »
I co powiecie na ten --->   Kołowrotek Okuma Aventa Baitfeeder AB-6000 model ? Czy on posiada szpule pozwalającą na oddawanie dalekich rzutów?
Aventa ma względnie szeroką ale króciutką szpulę. Pracuje super ale ja jednak wybrałem Axeona 560. No ale do karpiówki.

Z feederów z większymi przelotkami na pewno mogę polecić Jaxona Genesis Pro. Warto zerknąć na Cormorany z serii GF Pro. Też mają spore przelotki, są względnie sztywne i nie ma wstydu z wykonaniem. Cormoran jest jakoś tam spowinowacony z Daiwą.

Z Nevisem nie obcowałem.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 05.01.2019, 12:45 »
Ja na większych zbiornikach gdzie trzeba łowić daleko używam flagmana cast mastera 4,2m z kolowrotkiem grauvell vertix flash. ( Odpowiednikiem jest flagman armadable big pit ). Ale w tym roku spróbuje cast mastera 3,9m. Dla tych flagmanów ryby poniżej 5kg nie są przeciwnikami. Do bliższego łowienia, około 50-70m używam mistralla thunderstrike, ale mam w planie zamienić go na Nevisa Vanity Carp 3,6m , lub falgmana cast mastera 3,6m ( z ukrainy kosztuje koło 130pln ).
Mam Nevisa Vanity Carp 3,3m cw 90g i do łowienia karpi na małym dystansie, bez zaczepów jest super.
Jeśli mam zaproponować wędkę do łowienia karpi, to:
Dystans do 70m to Nevis 3,6 cw 120g lub odpowiednik flagman cast master. Kolowrotki to okuma longbow 655
Dystans powyżej 70m flagman 3,9 lub 4,2m. Kołowrotek to juz postawiłbym na DAM Quick SLS 5.
Marcin

Offline andreas

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 05.01.2019, 12:55 »
Ja właśnie zastanawiam się,Flagman ,czy Nevis do dystansu oczywiście 3.90,kręcioł mam, Fox Fx11.będę łowił największymi podajnikami esp 70 g .,czy wystarczy kij do 120 g., czy brać do 150g.,czasu trochę zostało to czytam i dumam.

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 05.01.2019, 13:44 »
Jak Nevis to wersja 130 g lub 150 g, ale ze względu, że te wędki nie są sztywnymi pałami, to wybrałbym wersję z cw 150 g.
Flagman cw 150 g.
Marcin

Offline andreas

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 05.01.2019, 14:00 »
To już wiem na 100 procent co brać. Dzięki. Wezmę Nevisa.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 05.01.2019, 14:48 »
Fox f11 to spora maszynka :( ja mam ją przy karpiówkach nie wiem czy to napewno zda egzamin przy feederze kolego