Autor Wątek: Sprawdzone i niedrogie rękawiczki spinningowe na zimę  (Przeczytany 4439 razy)

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
Odp: Sprawdzone i niedrogie rękawiczki spinningowe na zimę
« Odpowiedź #15 dnia: 26.12.2018, 21:51 »
Pany, wiem że jeszcze święta, ale takie pytania to zadajemy w dziale "Sprzęt" ;) Jeśli spodziewacie się, że odpowiedź nie zawrze się w pojedynczym poście, a mogą zacząć padać rożne propozycje i opisy sprzętu, to nie piszcie w "Krótkim pytaniu - krótkiej odpowiedzi". Szkoda, żeby wartościowe dyskusje niknęły w tym bardzo obszernym wątku :) :beer:

A od siebie dodam, że neoprenowe Jaxony są całkiem ok. Niestety, wymagały solidnej impregnacji, bo inaczej ciągnęły wodę jak gąbka. Teraz też przemakają, ale trochę wolniej. A na takiej pogodzie nie ma chyba nic gorszego niż mokre kompresy na dłoniach. Bo mimo wszystko, cienki neopren, gdy jest mokry, nie daje komfortu termicznego wcale.

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #16 dnia: 26.12.2018, 21:56 »
Obiecuję że się poprawię , zwłaszcza że to już nie pierwszy raz :-[

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #17 dnia: 26.12.2018, 22:04 »
Nic się nie stało :beer: czasem ciężko przewidzieć, czy na nasze krótkie pytanie w ogóle ktoś odpowie ;) Na szczęście użytkownicy chętnie dzielą się wiedzą i służą pomocą. Wolę przenosić źle "wstrzelone", ale żywe wątki, niż patrzeć na takie smutne pytania, które nie doczekały się nawet jednego słowa 8)

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #18 dnia: 26.12.2018, 22:06 »
To jeszcze powiedz czym impregnowałeś? Bo nie wpadłbym na to, że tak można.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 26.12.2018, 22:19 »
Nano Protectorem w sprayu. Ale jak mówiłem, efekt jest taki, że przesiąkają trochę później, no i przypadkowe zachlapanie nie kończy się od razu naciąganiem wodą.

Tym impregnatem zresztą pociągnąłem sobie tani dresik, w którym łowię w lato. Z racji na to, że nie jest bawełniany, i jest z cienkiej, drobno plecionej tkaniny, to jakiś tam efekt to dało. Trochę wody po nim spływa, ale na pewno mniej łapie brud - chyba że próbuje się je intencjonalnie i konkretnie usyfić.

Offline FanFeeder

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 34
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 26.12.2018, 22:20 »
Ja mam jakieś neoprenowe i gumowane od wewnętrznej strony dłoni, którejś z naszych polskich firm wędkarskich. Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że marzną mi w nich ręce bardziej niż bez rękawiczek. Już wole od nich zwykłe, materiałowe rękawiczki, jakie można kupić na każdym bazarku czy straganie. Poza tym są cienkie i jakoś wygodniej operuje mi się wędką.
"Ale w jednym i drugim przypadku musi mieć w sercu tą iskrę, ten żar który rozpala wyobraźnie i sprawia, że tęsknimy za kolejną wyprawą, za kolejnym sezonem. Sposób na życie, sposób myślenia: Ja, natura, ryba, pasja, wyzwanie, tajemnica."

Tench_fan

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #21 dnia: 14.11.2021, 02:48 »
Odgrzewamy kotleta , podsuwać talerze :-)
Rok mamy 2021 więc może jakieś nowe spostrzeżenia/doświadczenia i coś polecicie by łapy przy spinningu nie marzły?
Wczoraj posiłkowałem się zwykłymi rękawiczkami, ale szlak mnie trafił i po 15 minutach wylądowały w kieszeni bo więcej czasu zajmowało mi odhaczenie samego siebie z przynęt niż łowienie.
Więc by było niedrogo a spełniało swoje zadanie? Ktoś coś?
Pozdrawiam.

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #22 dnia: 15.11.2021, 10:35 »
Odgrzewamy kotleta , podsuwać talerze :-)
Rok mamy 2021 więc może jakieś nowe spostrzeżenia/doświadczenia i coś polecicie by łapy przy spinningu nie marzły?
Wczoraj posiłkowałem się zwykłymi rękawiczkami, ale szlak mnie trafił i po 15 minutach wylądowały w kieszeni bo więcej czasu zajmowało mi odhaczenie samego siebie z przynęt niż łowienie.
Więc by było niedrogo a spełniało swoje zadanie? Ktoś coś?
Pozdrawiam.

https://www.decathlon.pl/p/rekawiczki-mitenki-trekkingowe-gorskie-trek-500/_/R-p-166391?mc=8492024

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2245
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 15.11.2021, 10:40 »
Miałem dzisiaj otrzymać z Decathlonu rękawiczki dla płetwonurków. To mi przyszedł mail, że jednego z zamówionych produktów nie ma (świetliki) i co mają zrobić?
To już kolejny raz, gdy Deca ma powiedzmy 5 dni na wysłanie towaru i jakiekolwiek info, pytanie lub po prostu wysłanie odbywa się w ostatnim możliwym momencie. Jakby tam, qrwa, czekali na ostatnią chwilę, by cokolwiek zrobić.

Jak już dojdą te rękawiczki, dam znać.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #24 dnia: 15.11.2021, 10:45 »
Miałem dzisiaj otrzymać z Decathlonu rękawiczki dla płetwonurków. To mi przyszedł mail, że jednego z zamówionych produktów nie ma (świetliki) i co mają zrobić?
To już kolejny raz, gdy Deca ma powiedzmy 5 dni na wysłanie towaru i jakiekolwiek info, pytanie lub po prostu wysłanie odbywa się w ostatnim możliwym momencie. Jakby tam, qrwa, czekali na ostatnią chwilę, by cokolwiek zrobić.

Jak już dojdą te rękawiczki, dam znać.

Jeżeli chodzi o rękawiczki z pianki neoprenowej to nie są one zbyt wygodne. Nie wyobrażam sobie w nich wykonywania preceyzyjnych czynności. Uważaj też na rozmiarówkę. Ja nie mam dużych rąk a rozmiar M był na mnie przyciasny. No ale może dla płetwonurków muszą być dopasowane. Ja w tych rękawiczkach poobcinałem palce i teraz mam idealne ochraniacze palca do łowienia dystansowego :)

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 15.11.2021, 11:11 »
Podpinam się.
Szmaciane są mega irytujące, haki lubi się o nie haczyć, a neoprenowe są zbyt sztywne i nie mam przez nie czucia
W obydwu przypadkach mimo "ochrony" palce odpadają

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 15.11.2021, 19:48 »
Te trekingowe górskie z Decatlonu mnie nie przekonują.
Zdecydowanie wolałbym by móc kciuk i wskazujący "otworzyć" bez odsłaniania reszty.
Dziś w edkarskim oglądałem jakieś jaxony ale mi nie podeszły również i na dodatek 59zł a na alledrogo te same 35.

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 15.11.2021, 20:17 »
Te trekingowe górskie z Decatlonu mnie nie przekonują.
Zdecydowanie wolałbym by móc kciuk i wskazujący "otworzyć" bez odsłaniania reszty.
Dziś w edkarskim oglądałem jakieś jaxony ale mi nie podeszły również i na dodatek 59zł a na alledrogo te same 35.
Mam jaxony biało-czarne i są straszną lipą.
Ktoś mi je kupił jak były na promce za 15zł

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 15.11.2021, 20:29 »
No właśnie takie miałem wrażenie jak je wziąłem do ręki że rozpadną się od patrzenia na nie , pomimo, że sprzedawca usilnie starał się mnie zapewnić że to trwały i sprawdzony produkt bo inaczej nie miałby ceny 59zł :-) , a niedoróbki ściegu same na wierzch wyłaziły :'(

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 15.11.2021, 20:49 »
No właśnie takie miałem wrażenie jak je wziąłem do ręki że rozpadną się od patrzenia na nie , pomimo, że sprzedawca usilnie starał się mnie zapewnić że to trwały i sprawdzony produkt bo inaczej nie miałby ceny 59zł :-) , a niedoróbki ściegu same na wierzch wyłaziły :'(
Ciepło w nich nie jest
Nie lubię ich, bo nie czuję nic przez nie, nawet brań i o te rzepy ciągle zaczepia się żyłka lub plecionka jak poprawia się przynętę