Autor Wątek: Jaki kołowrotek do Drennan Acolyte Feeder Plus 11 ft  (Przeczytany 5159 razy)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Jaki kołowrotek do Drennan Acolyte Feeder Plus 11 ft
« Odpowiedź #30 dnia: 10.01.2019, 16:19 »
Kij ma długość 330 cm, ma służyć do metody, czyli będzie współpracował z żyłkami o sporych średnicach, a Wy chcecie mocować do niego shimaniaka o wielkości 2500 (3000 różni się pojemnością szpuli)? Ten rozmiar to do pickerka i cienkich żyłek. Przy w miarę ciężkiej metodzie szybko zdechnie. Np. Ultegra 4000 będzie idealna (wielkość). Nie lubię przesadnie dużych kołowrotków, ale bez jaj ;)
Jacek

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 10.01.2019, 16:30 »
Nastąpiła literówka  Ballistic ma rozmiar zbliżony np. do Stradica 4000, ja osobiście na komercję więcej niż 200m 0,25 nie potrzebuje.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 10.01.2019, 17:32 »
Temat był już wałkowany wielokrotnie, no ale... ;)
Jeśli wędka sama w sobie nie grzeszy wyważeniem, to nawet jak staniesz na uszach, nie osiągniesz równowagi w punkt na foregripie.
Często w takim wypadku różnica między młynkiem 300g a 500g to np 1cm przesunięcia punktu zbalansowania, czyli gra niewarta świeczki, lepiej iść w niższą masę młynka, gdyż odchudzi to cały zestaw i będzie czuć różnicę na ręce.

W kołowrotki mniejsze niż 4000 bym nie szedł, jakkolwiek pojemne mają szpule. Po to są reduktory, szpule płytkie, podkłady i nasze narzekania :P
Generalnie chodzi o gabaryt napędu i jego składowych, o moc i wytrzymałość. Skoro chcę łowić na spławik, na dystansie i potrzebuję nawinąć 150m żyłki 0,16 to mam wybrać młynek 500 lub 1000? Bez jaj ;)
Hol odbywa się z zasady przy pomocy kija i hamulca w kołowrotku, więc nawet mniejsze maszyny dadzą sobie radę. Operowanie zestawem i jego ciągłe zwijanie to już obciążenie dla młynka, stąd takie wielkości. W błędzie jest ten, który uważa, że młynek ma na feederze lekkie życie, jest wręcz przeciwnie. Chyba, że łowimy na zasadzie: rzut, a potem 3 godziny czekania ;) W wypadku aktywnych połowów młynek powinien mieć odpowiedni gabaryt przekładni, moc, wytrzymałość obudowy. Oczywiście są wyjątki od reguły, ale jakieś ogólne założenia należy przyjąć.

Co do konkretnych typów... Sam nie wiem jak to ująć. Porządny kijek za okrągłą sumkę i do zestawu młynek do 500?
Jakoś nie pasuje :P
Ultegra 4000 z Shimano (ta z mniejszym przełożeniem) lub modele wyższe.
Baitrunnery D 4000 lub Thunnus , lub też X-Aero (aczkolwiek Aero sporo ważą).
Daiwa BG, lepsza byłaby 3500/4000, ale to z kolei ok 400g masy. 3000 znacznie mniejsza i ok 300g.
Daiwy LT, Fuego lub modele wyższe (w tańszych próżno szukać fajnych rozwiązań i materiałów), raczej modele 4000 z mniejszym przełożeniem, wielkościowo to odpowiednik Shimano 4000 (szpula ok 51mm średnicy). 
Czesiek

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #33 dnia: 10.01.2019, 19:37 »
Temat był już wałkowany wielokrotnie, no ale... ;)
Jeśli wędka sama w sobie nie grzeszy wyważeniem, to nawet jak staniesz na uszach, nie osiągniesz równowagi w punkt na foregripie.
Często w takim wypadku różnica między młynkiem 300g a 500g to np 1cm przesunięcia punktu zbalansowania, czyli gra niewarta świeczki, lepiej iść w niższą masę młynka, gdyż odchudzi to cały zestaw i będzie czuć różnicę na ręce.

Zależy od preferencji mi osobiście od 10 ft leżą młynki wagi 4012 Daiwy. Szczególnie łowiąc szybkościowo wole młynek, który waży w granicach 400gr niż lżejsze konstrukcje. Najbardziej odczuwam wtedy różnice na kijach, które mają tendencje lecenia na pysk. Jakoś lepiej mi tak doważonym kijem się operuje. Również mój nadgarstek to docenia bardziej niż te 100-200 gr na minus.

W kołowrotki mniejsze niż 4000 bym nie szedł, jakkolwiek pojemne mają szpule. Po to są reduktory, szpule płytkie, podkłady i nasze narzekania :P
Generalnie chodzi o gabaryt napędu i jego składowych, o moc i wytrzymałość. Skoro chcę łowić na spławik, na dystansie i potrzebuję nawinąć 150m żyłki 0,16 to mam wybrać młynek 500 lub 1000? Bez jaj ;)
Hol odbywa się z zasady przy pomocy kija i hamulca w kołowrotku, więc nawet mniejsze maszyny dadzą sobie radę. Operowanie zestawem i jego ciągłe zwijanie to już obciążenie dla młynka, stąd takie wielkości. W błędzie jest ten, który uważa, że młynek ma na feederze lekkie życie, jest wręcz przeciwnie. Chyba, że łowimy na zasadzie: rzut, a potem 3 godziny czekania ;) W wypadku aktywnych połowów młynek powinien mieć odpowiedni gabaryt przekładni, moc, wytrzymałość obudowy. Oczywiście są wyjątki od reguły, ale jakieś ogólne założenia należy przyjąć.

Dokładnie o ile łowiąc na lenia waga i wyważenie nie gra takiej roli to jednak ogólna wielkość konstrukcji dalej pozostaje istotna. Choćby odpowiednia dobranie wielkości młynka wpłynie na osiągane odległości rzutu, czy ogólnie jego żywotność. :thumbup:

Offline Budzik

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #34 dnia: 18.02.2021, 20:58 »
Mam nadzieje że autor wątku się nie obrazi (nie chce zakładać nowego wątku)  Nosze się z zamiarem zakupu Acolyte  11ft ultra / plus  . Mialby służyć do łowienia ploci ,leszczy i linow w skandynawskich rozmiarach ,ale (dla was pewnie to dziwne ) martwi mnie waga kija . Czy tak cienki i lekk blank nie zlamie się z byle powodu/ nie jest podatny na uszkodzenia  ? Do tej pory używałem preston supera 3,8 do 80 gr ,ale na dystansie 20-25m czyje się z tym kijem trochę jak slon w składzie porcelany  .

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #35 dnia: 18.02.2021, 21:05 »
Spokojnie, niewiem jak z mechanicznymi uszkodzeniami bo nie testowałem he he, ale mocy ma dużo, i spokojnie kilkukilowe ryby ogarnia. :)

Ja mam z kołowrotkiem 4000 i żyłką 0,26 i bardzo fajnie współpracuje.

Dla mnie jedyny mankament to były szczytówki, w zestawie były 2 oz, 2,5 oz i 3 oz. Dokupiłem sobie oryginalną 1 oz i teraz jest idealnie. Osobiście lubię bardzo czułe szczytówki, i ta 1 oz świetnie sygnalizuje a jednocześnie nie zaburza pracy wędki. :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #36 dnia: 18.02.2021, 21:54 »
Czy tak cienki i lekki blank nie zlamie się z byle powodu/ nie jest podatny na uszkodzenia?

Gdyby wędki z serii Acolyte łamały się z byle powodu, Drennan nie oferowałby ich ósmy rok z rzędu ;)

Wszystkie znane mi doniesienia o złamaniu dotyczyły matchówek, z którymi niewątpliwie wypada obchodzić się ostrożniej niż z konkurencją o bardziej grubościennych blankach, starannie unikając rozmaitych ekscesów podczas transportu, zarzucania czy podbierania ryby.

Niska waga to jeden z kluczowych walorów serii Acolyte, choć na rynku występują jeszcze lżejsze feedery (np. Rive R-Feeder Super Soft). Jeżeli kwestia niskiej wagi nie jest dla nas szczególnie istotna, można dla spokojności kupić nieco cięższy kijek z tej samej półki cenowej: np. MAP Parabolix Black Edition Feeder 11' (mocniejsza wersja SUV to odpowiednik Plusa).

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #37 dnia: 18.02.2021, 23:18 »
Acolyte+ ogarnia karpie 5kg bez problemu. Z większymi rybami trzeba się bawić.

Offline Budzik

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #38 dnia: 19.02.2021, 07:36 »
Wezmę dla spokoju wersje11ft z plusem i dokupie delikatniejsze szczytowki

Online Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #39 dnia: 19.02.2021, 10:50 »
Żebyś kolego nie miał za łatwo, to pod dystans 20-25m ja osobiście szukałbym kija o długości 3,0m max. Oczywiście długość wędki to w znacznym stopniu sprawa indywidualnych preferencji, jednak pewne aspekty przemawiają za krótszym wędziskiem do dystansu , o którym wspomniałeś wcześniej.

Offline arturro

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #40 dnia: 19.02.2021, 11:17 »
Wezmę dla spokoju wersje11ft z plusem i dokupie delikatniejsze szczytowki
Nie miałem w ręku wersji ultra tego kija, ale mogę z czystym sumieniem polecić wersję " +". Jest to kijek, który zapewni Ci przyjemność łowienia średnich rybek a z bonusami poradzi sobie z pewnością. Ja tą wędką łowiłem karpie i jesiotry nawet powyżej dziesięciu kilo i kijek dawał radę. Dla zainteresowanych wrzucam fotki z wyważenia kijka. Pierwsze zdjęcie - ryobi slam 650 - 339 gr. Drugie - Daiwa Fuego lt 5000 - 271 gr.