Autor Wątek: Tani bat na początek  (Przeczytany 13210 razy)

Offline arturinne

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Tani bat na początek
« dnia: 08.01.2019, 17:56 »
Hej,

Zacznę od tego że mam już wędkę spławikową, niestety zestaw często mi się plątał. Pomyślałem że może spróbuję z batem. Wydaje mi się że odpowiednią długością będzie 6m. Szukam czegoś mega taniego raczej do zabawy niż do poważnego łowienia. Czy bat z decathlonu nadaje się do czegoś? Czy do 70zl kupi się coś? Czy lepiej odpuścić? Dopiero kupiłem karpiówkę i żona mnie zabije jak wydam kolejne pieniądze. Dlatego szukam czegoś, czego zakup przejdzie niezauważenie. B-)

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Edycja administratora: Wątek założony w nieodpowiednim dziale tematycznym.
Wątek przeniesiony z działu "Spławik" do działu "Sprzęt". Proszę zwracać uwagę na tytuły forów i działów oraz ich opisy.

Offline frank_lucas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: bat
Odp: Tani bat na początek
« Odpowiedź #1 dnia: 08.01.2019, 18:03 »
Ciężki temat, biorąc pod uwagę taką kwotę. Poszukałbym jakiejś używki, może jakiemuś koledze z forum zalega jakiś bat.
Na allegro znalazłem coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/bat-wedkarski-robinson-nano-cor-pole-sx2-600-etui-7765434663

waży 232 gramy więc nie powinien urwać ręki.

Offline kamil1292

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 08.01.2019, 18:06 »
Posiadam konger arcus w wersji siedmiometrowej i polecam. Szóstka można znaleźć za 140 zł to 100 % więcej niż zamierzony budżet ale wydaje mi się ze jest to opcja warta uwagi.

Offline didek_b

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 08.01.2019, 19:04 »
Myślę, że lepiej abyś dozbierał lub pogadał ze znajomymi, może ktoś odstąpi Ci coś używanego. Ważna jest niska waga abyś się nie zniechęcił. Spróbuj "urobić" małżonkę bo to z wydatkami dopiero się zacznie... :P
Może jak w kawale, kup jej jakiś fajny bat w prezencie a jak nie będzie chciała to powiesz, że szkoda ale może chciaż Tobie się przyda.
"...Ryby pływają na niby..."
     Pozdrawiam:  Dawid.

Offline arturinne

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08.01.2019, 19:11 »
Myślę, że lepiej abyś dozbierał lub pogadał ze znajomymi, może ktoś odstąpi Ci coś używanego. Ważna jest niska waga abyś się nie zniechęcił. Spróbuj "urobić" małżonkę bo to z wydatkami dopiero się zacznie...
Może jak w kawale, kup jej jakiś fajny bat w prezencie a jak nie będzie chciała to powiesz, że szkoda ale może chciaż Tobie się przyda.
Chyba by mnie zabiła za taki prezent B-)

Offline didek_b

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 08.01.2019, 19:23 »
Myślę, że lepiej abyś dozbierał lub pogadał ze znajomymi, może ktoś odstąpi Ci coś używanego. Ważna jest niska waga abyś się nie zniechęcił. Spróbuj "urobić" małżonkę bo to z wydatkami dopiero się zacznie...
Chyba by mnie zabiła za taki prezent B-)

Do odważnych świat należy. Jeśli nie spróbujesz, nigdy się nie dowiesz. :P

Offline S76

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 59
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #6 dnia: 08.01.2019, 20:22 »
Jeśli masz na myśli nowy sprzęt to w cenie do 70 zł kupisz co najwyżej ciężkiego bata z włókna szklanego. Łowienie takim sprzętem nie będzie żadną przyjemnością.

Jeśli możesz nieco zwiększyć budżet, to ze swojej strony na początek mogę polecić:

https://allegro.pl/bat-wedka-jaxon-float-academy-tele-pole-gtx-6m-i7532834903.html

Przyjemny kijek do połowu białorybu, posiadam wersję 7m i jestem zadowolony.

Druga, tańsza propozycja:

https://allegro.pl/oferta/bat-wedka-jaxon-antris-hti-basic-pole-6-00m-2017-7545181533

Kupiłem taką 5m wędkę synowi (6 latkowi) , syn operuje kijem bez najmniejszego problemu.

Pozdrawiam

Offline arturinne

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 08.01.2019, 20:35 »
Jeśli masz na myśli nowy sprzęt to w cenie do 70 zł kupisz co najwyżej ciężkiego bata z włókna szklanego. Łowienie takim sprzętem nie będzie żadną przyjemnością.

Jeśli możesz nieco zwiększyć budżet, to ze swojej strony na początek mogę polecić:

https://allegro.pl/bat-wedka-jaxon-float-academy-tele-pole-gtx-6m-i7532834903.html

Przyjemny kijek do połowu białorybu, posiadam wersję 7m i jestem zadowolony.

Druga, tańsza propozycja:

https://allegro.pl/oferta/bat-wedka-jaxon-antris-hti-basic-pole-6-00m-2017-7545181533

Kupiłem taką 5m wędkę synowi (6 latkowi) , syn operuje kijem bez najmniejszego problemu.

Pozdrawiam
A co jescze potrzebne jest do złożenia zestawu? Pewnie żyłka - jaka grubość?
Spławik - mam jakieś około 3g.
Przypon haczyk i ciezkarki.

Cos jescze?

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 210
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #8 dnia: 08.01.2019, 20:38 »
Jeszcze drabinki by się przydały do zwijania zestawów :D No i jeszcze takie gumki do ich zabezpieczania na drabinkach.

https://allegro.pl/gumki-do-zestawow-splawikowych-traper-op-10-sztuk-i6342623820.html

Offline didek_b

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 08.01.2019, 20:56 »
Na tym zacnym forum znajdziesz wszelkie odpowiedzi oraz sugestie odnośnie wędkarstwa spławikowego. Koledzy pomogą. Użyj wyszukiwarki. Mnie też pomogli nie raz. Również pytałem o żyłki. O tutaj: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=6044.msg182451#msg182451
Poczytaj artykuły Kacpra Góreckiego, pooglądaj filmy kanału Górek.TV na Y.T.
Pooglądaj filmy Luka o waggler method. To chyba najlepiej stworzony instruktarz w sieci. W sumie bez "chyba".
W sieci jest tego mnóstwo. Pierwsze filmy kanału Gliny Natura (teraz NaturaFishingTV), LeszczTV, Piotr Lorenc, 1000 wędek, akademia batmana na kanale WW i wiele,wiele innych.
Jeden spławik to na start zbyt mało. Polecam temat:
https://splawikigrunt.pl/artykuly-i-porady/splawik/splawik-i-jego-czulosc
Miłej lektury.

Offline PoProstuWędkarz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #10 dnia: 08.01.2019, 21:06 »
Początki bez bata to nie ryby.Nie ważne za jaką kwote będzie bat...sam będąc małym szczylem dawałem se rade z ciężkim batem 6m

Offline tstg

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Łowie, bo lubię :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 08.01.2019, 21:11 »
Zamów sobie na aliexpress.

https://pl.aliexpress.com/item/Japanese-Ultra-Light-Hard-Sream-Fishing-Rod-Carbon-Fiber-Carp-Long-Pole-3-6m-4-5m/32736130840.html?spm=2114.56010108.01008.1.edaf2c37BZzBrb

Do 70 zł jest co wybierać.

Cudów nie oczekuj.

Ale tak jak koledzy pisali. Zawsze warto dołożyć. do 200 zł jest naprawdę co wybierać.

Offline arturinne

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 09.01.2019, 15:03 »
Ktoś tu może jest z okolic Katowic? Są jakieś dobre zbiorniki na łowienie na bat? Tzn zbiornik gdzie zlowie więcej niż 3 ryby na cały dzien.. Bo nie o to w bacie chodzi.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #13 dnia: 09.01.2019, 15:10 »
Raczej na większości zbiorników złowisz więcej niz 30...

Offline FanFeeder

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #14 dnia: 09.01.2019, 17:10 »
Moim zdaniem przy tej długości tanizna nie ma sensu. Umęczysz się, bo po pierwsze ciężkie, po drugie lata jak krowi ogon. Miałem kiedyś piątkę Konger Arcus, za którą w sklepie zapłaciłem mniej jak 100 zł. Bardzo fajny i już lekki kij. Może jak nie ma budżetu, to kupić właśnie coś pięciometrowego... Pamiętam, że jak go kupowałem to miałem w ręku i taki ciężko za 50 zł o długości 5 metrów i wiedziałem, że na pewno nie chcę nim łowić, a co dopiero dłuższym. Myślę, że jak kupić takiego sześciometrowego, cięzkiego bata, to właśnie prędzej się zniechęcisz jak nacieszysz łowienie. Może właśnie używka, skoro ma być ekonomicznie.
"Ale w jednym i drugim przypadku musi mieć w sercu tą iskrę, ten żar który rozpala wyobraźnie i sprawia, że tęsknimy za kolejną wyprawą, za kolejnym sezonem. Sposób na życie, sposób myślenia: Ja, natura, ryba, pasja, wyzwanie, tajemnica."

Tench_fan