Mam kilkanaście proc różnych producentów, które służą zarówno do nęcenia przynętami luźnymi jak i kulami. Aktualnie używam tylko czterech jednego producenta - Drennan'a. Można by je nawet ograniczyć do dwóch.
Do nęcenia luźnymi robakami, pelletem, ziarnami - Proca Drennan Revolution Tangle Free Caty Red Light

Proca nadaje się do strzelania na odległość mniej więcej do 15 metrów. Jeśli więc szukamy jednej, uniwersalnej procy, która ma służyć do podawania białych robaków, pelletu, kukurydzy na takim i krótszym dystansie to będzie ona odpwiednia.
Dobra jest również proca Drennan Revolution Tangle Free Caty w wersji Ultra Soft. Jest ona dobra do podawania przynęt na odległość do 13 metrów. Jeśli chodzi o uniwersalność, to polecam tą pierwszą z oczywistego powodu - ma nieznacznie większy zasięg. Ja, łowiąc na zawodach używam obu naprzemiennie w zależności od przynęty. Różnica jest jednak nieznaczna.

Odnośnie nęcenia kulami to moim numerem jeden jest proca Drennan Softeed Groundbait Soft.

Według producenta, proca ta dobrze spisuje się do nęcenia kulami na odległości od 20 do 35 metrów. Myślę, że wyczerpuje potrzeby wędkarza na większości łowisk i sytuacji. Bliżej można strzelić bez problemu. Dalej również, wielokrotnie strzelałem na 40 metrów - należy tylko lepić odpowiednio mniejsze kulki. Co istotne, jest to proca bardzo wdzięczna i przyjemna dla wędkarza, tą procą po prostu strzela się bardzo dobrze i precyzyjnie. Do nęcenia dalszego lub większymi kulami na podobnych odległościach polecam tą z gumą Medium.
Trudno mi określić jak wygląda rzecz użyteczności gum i trwałości. Mnie w tym sezonie strzelały kilka razy (mowa o tych do luźnych przynęt) ale używam ich na prawdę bardzo często. Na komercji strzelam praktycznie cały czas w ciągu sesji czy zawodów. Z reguły guma nadrywa się w miejscu, w którym nachodzi na trzpień koszyczka lub ten z rękojeści. Można wtedy po prostu skrócić obie gumki o centymetr i dalej używać. Problemu z dostępnością gum na wymianę w tym wypadku jednak nie ma, więc jesli będzie taka konieczność to można sobie dokupić samą gumę bez potrzeby kupowania nowej procy.