Autor Wątek: Jaką procę wybrać (dystans 10-15 metrów, nęcenie robakami i ziarnami)?  (Przeczytany 35458 razy)

Offline MG-42

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: waggler method
Mam następujące pytanie. Jaką procę wybrać do nęcenia na odległości 10-15 metrów robakami ziarnami itp. Nie chcę po prostu kupować procy, która będzie nieodpowiednia, a wiadomo w sklepie nie sprawdzę czy się nadaje. Mam kilka proc ale one przeznaczone są do nęcenia kulami do robaków się nie nadają. Chciałbym uzyskać informację jaka proca - jakiej grubości guma będzie odpowiednia do tej odległości, żebym mógł ograniczyć swoje zakupy w ilości zakupionych proc.
Pozdrawiam Marek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Mam przetestowanych kilka proc - i do takiego łowienia zdecydowanie polecam prockę Team England Match Catty No 1 lub No 2 Mam taka jedną długi czas i jest niezastąpiona. Drennan wprowadził niby lepszą - Revolution - ta ma wyprowadzenia gum z boku a nie z góry - i niby ma się nie plątać. Jednak nie jest tak dobra. Ale to moje zdanie.

Musisz wybrac gumy które są delikatne - do białych na 6-7 metrów rzucasz ręką - a do 12-15 dostrzelisz najdelikatniejszą gumą. Jak będzie ciut grubsza to nic nie szkodzi. Ważne abynie uzywac takich które sa do dużych zasiągów... Białe robaki są lekkie i nie da sie nimi strzelać tak jak pelletami lub kulkami proteinowymi. Proca No 1 lub No2 pokrywa u mnie 80% łowienia wagglerem. Z tego co pamiętam te Matcgh Catty maja dodatkowe gumy w zapasie.

Pojawiła sie nowa proca Prestona - ale jej nie próbowałem jeszcze. Polegał bym na Drennanie. Mając zapasowe gumy posłuży ona lata. Białe, kastery, pellety, kukurydza, nawet duże pellety i kulki na średnim dystansie - świetnie 'postrzela'. Jeżeli masz inne proce do wyboru - bierz takie z najcieńszymi gumami.
Lucjan

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
Dobra proca to bardzo ważna rzecz. Pamiętam jak kiedyś męczyłem się z niezbyt dobrymi procami. Teraz ich wybór jest tak duży, że każdy może sobie wybrać odpowiednią procę dla siebie.
Ja osobiście używam tylko proc Drennana z serii Revolution Tangle Free. Brak plątania się w procach z tej serii jest naprawdę dużą wygodą, jakiej wcześniej nie znałem.
Oczywiście jedna proca nie wystarczy. Procą zbyt mocną nigdy nie strzeli się tak celnie na bliską odległość, zaś procą zbyt słabą po prostu się nie dostrzeli na oczekiwany dystans.
Inaczej też poleci porcja grochu, a inaczej koszyczek białych robaków czy konopii.
Dlatego mój podstawowy zestaw to 3 proce z tej serii: niebieska, zielona i pomarańczowa.
Myślę, że do odległości 10 metrów proca z najcieńszą gumką wystarczy, ale już na 15 metrów do robaków, a już na pewno podczas wiatru - taka proca może okazać się za słaba.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline MG-42

• Użytkownik
  • **
Dzięki za odpowiedz, właśnie o to mi chodziło, nie mam zamiaru kupować kolejnych bezużytecznych proc lepiej mieć kilka dobrych niż tuzin do niczego.
Pozdrawiam Marek

Offline krowa

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Podłączam się do tematu dobra proca nie jest zła :D Luk już wiem jaką kupie.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
Ja mam proc chyba z 7... Co do Drennana to problemem są jeszcze 'pouch'e' czyli koszyki w które wkłada sie przynęty. Do białych powinny byc one miękkie, wtedy nic nie spada pod nogi lub nie leci na wszystkie strony... Im większa proca tym sztywniejszy ten koszyk - i oprócz problemów z siłą gumy, mamy problem z napełnianiem.

Myślę, że na polu proc Drennanowi mozna zaufać - gdyz chyba żadna firma nie zrobiła tyle ich rodzajów i wersji... ;)

Na pewno mozna wyróżnić trzy typy proc:

- do spławika i krótszego gruntu (do 20-30 metrów) - białe, pellety, kukurydza, konopie (Match Catty No 1 i 2, Revolution)
- do miotania kulek proteinowych i większych pelletów na większe odległosci (30-50 metrów)
- do nęcenia kulami zanętowymi - proca o specjalnym koszu

Ja w swoim łowieniu wykorzystuje w 90% pierwszy typ procy, ten drugi w pozostałych 10%. Nie nęcę kulami i moja proca 'zanętowa' sobie leży w domu w pudełku.

Lucjan

Offline MG-42

• Użytkownik
  • **
Przeglądałem już proce Drennana w internecie ceny są przystępne, trzeba robić powoli zapasy na nowy sezon  :), żeby jeszcze wagglery w Polsce w porównaniu do zarobków były tanie w UK widziałem po niecałe 2 funty co przy tamtych zarobkach (nawet najniższych) jest małą kwotą, mam na szczęście dostęp do pawich piór i wagglery robię sobie sam, z insertem i bez, łowie liny przy grążelach i trzcinach i gdybym miał kupować co chwile nowy waggler to było by niewesoło ;)

Mam jeszcze pytanie dotyczące przyrządu do formowania wałków zanętowych, a mianowicie jak ten przyrząd się nazywa? Chce sobie taki kupić, żeby nie musieć lepić takich mikrokul bo to uciążliwe.
Pozdrawiam Marek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
Lucjan

Offline Petrosbike

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: tyczka

Offline MG-42

• Użytkownik
  • **
Dzięki za pomoc :)
Ps. Czekam na kolejne filmy z nad wody ;)
Pozdrawiam Marek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
Mam jeszcze pytanie dotyczące przyrządu do formowania wałków zanętowych, a mianowicie jak ten przyrząd się nazywa? Chce sobie taki kupić, żeby nie musieć lepić takich mikrokul bo to uciążliwe.
Bardzo fajne kulki zanętowe robi się nowym przyrządem Nasha - Deliverance Ball Maker.
Kupiłem w zeszłym sezonie i naprawdę robi świetne kulki. Mogę polecić. Niestety, tani nie jest :(
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
To doskonały przyrząd ale cena ciut rozwala budżet!!
Arek

Offline Petrosbike

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: tyczka

Bardzo fajne kulki zanętowe robi się nowym przyrządem Nasha - Deliverance Ball Maker.
Kupiłem w zeszłym sezonie i naprawdę robi świetne kulki. Mogę polecić. Niestety, tani nie jest :(
Pomysł niezły więc chyba sobie zrobie taki gadżet na mojej tokarce  :)

elvis77

• Gość
Petrosbike- i co zrobiłeś ten przyrząd  Nasha? Ja też się zastanawiam czy nie zrobić tylko nie wiem jaki wymiar : (  Może Mateo,by wrzucił jakieś  wymiary tego najbardziej uniwersalnego  :)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
Petrosbike- i co zrobiłeś ten przyrząd  Nasha? Ja też się zastanawiam czy nie zrobić tylko nie wiem jaki wymiar : (  Może Mateo,by wrzucił jakieś  wymiary tego najbardziej uniwersalnego  :)

Mieć tokarkę to świetna rzecz :)

Część większa:
wysokość: 80 mm
średnica wewnętrzna 44 mm
średnica zewnętrzna: 49 mm

Część mniejsza:
wysokość: 43 mm
średnica wewnętrzna: 40 mm
średnica zewnętrzna: 43 mm

W części większej forma półkuli zaczyna się 38 mm od góry.
W części mniejszej forma półkuli zaczyna się od razu od góry.

Części półkul będące przyciskami mają po 26,5 mm średnicy w obu częściach.
Pozdrawiam
Mateusz