Autor Wątek: Metoda - spostrzeżenia i wnioski  (Przeczytany 81319 razy)

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Metoda - spostrzeżenia i wnioski
« Odpowiedź #165 dnia: 27.10.2020, 07:50 »
Panowie, jakie taktyki nęcenia stosuje się jesienią podczas łowienia na method feeder:
1. Na zbiornikach komercyjnych.
2. Na dzikich, małych, głębokich jeziorkach (typu glinianki, żwirowiska).
Dzięki z góry :beer:
Marcin

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #166 dnia: 27.10.2020, 17:27 »
Może ktoś coś wie?
Marcin

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #167 dnia: 27.10.2020, 17:28 »
2. Stosowałem ostatnio wszelkie możliwe taktyki. Cztery wypady. Cztery blanki :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #168 dnia: 27.10.2020, 19:05 »
Powiem tak - próbowałem metody "na metodę" kilka razy (zestaw, przynęta i zanęta kupna - żadnych kombinacji własnych) na wodzie PZW parę lat temu uznawaną za rybne eldorado. Jedno branie, żadna ryba nie wyciągnięta.

Jak na razie dałem "se" spokój...
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #169 dnia: 27.10.2020, 19:10 »
Zimne te łikendy ale z tego co widzę  to ludzie jeszcze karpik łowią, ja byłem ostatnio w czwartek, na komercji niedaleko mnie i dwa malutkie jesiotry, leszczyk i amurek 3 kg. Siedziałem dość długo 6 godzin. Taktyki takie jak w lato, tylko że delikatnie z wstępnym nęceniem, rzadziej przerzucałem i przynęty mniejsze.
Na łowisku Bilówka czasem to i w lato ciężko o jakieś spektakularne efekty,  szykowałam się w niedzielę na powtórkę, ale 10 stopni mnie trochę odstraszyło. Nie lubię zimna hehe.
Paweł

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #170 dnia: 27.10.2020, 19:13 »
Panowie, jakie taktyki nęcenia stosuje się jesienią podczas łowienia na method feeder:

Jesli chodzi o mnie:
a) systematyczne rzuty, dość punktowe i jak trafię zanętę/przynętę to rybki mi w to wchodzą i łowię (tej jesieni skuteczność - 100%), nic więcej zero spombowania itp.
b) jak znam miejscówkę gdzie rybki pochodzą blisko brzegu i regulamin komercji na to pozwala - rzucam co pewien czas garście pelletu 2-4 mm, tej jesieni mogłem zrobic to raz i było ok., pod koniec sierpnia zrobiłem podobnie i było ok-ok.
;)

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #171 dnia: 27.10.2020, 19:27 »
Ostatnio na komercji złapałem 14 ryb na 16 brań, gdzie cała reszta nie miała żadnych wyników. Moją taktyką było użycie mocno rybnej w zapachu zanęty a w zasadzie trzech - Jedna typowo metodowa tzw. proszek (nie wiem jak się fachowo nazywa, zostawia chmurę w wodzie jak pracuje) + druga gruboziarnista + grubsza frakcja w postaci fermentowanych ziaren. Proporcja 800g + 500g + 150g. Na igłę kulki fluo - żółta anansowa i czerwona krylowa 8mm. Dwie linie - pod 100m i ok 40-50m. Początkowo częste przerzucanie co ok. 5min a po pierwszych rybach 15-20min. Jeśli do tego czasu nie miałem brań to znowu kilka koszy leciało na klipa. Jak brania się zaczęły to miałem 5x podwójne i kumpel musiał pomagać :D Kwestia łowiska i metody prób i błędów. Moim zdaniem ryba teraz mocno polega na zapachu a gdy jest jasno to mocne kolory fluo przyciągają uwagę - Taka moja opinia. Plus wiadomo kluczem do sukcesu jest celność - U mnie margines 0.5 - 1m przy rzutach.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #172 dnia: 27.10.2020, 19:31 »
Metoda na komercji. Żadnego nęcenia długoterminowego czy nawet wstępnego. Za to rzuty w miarę możliwości w punkt. Na początku częstsze, potem, w miarę brań lub rzadziej. W ciepłych porach większe podajniki, teraz już coraz mniejsze. Generalnie mało i często. Jak następnym razem ktoś zajmie to stanowisko to siadam gdzie indziej i znowu to ja łowię :D.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline radiss

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #173 dnia: 27.10.2020, 19:40 »
Ostatnio na komercji złapałem 14 ryb na 16 brań, gdzie cała reszta nie miała żadnych wyników. Moją taktyką było użycie mocno rybnej w zapachu zanęty a w zasadzie trzech - Jedna typowo metodowa tzw. proszek (nie wiem jak się fachowo nazywa, zostawia chmurę w wodzie jak pracuje) + druga gruboziarnista + grubsza frakcja w postaci fermentowanych ziaren. Proporcja 800g + 500g + 150g. Na igłę kulki fluo - żółta anansowa i czerwona krylowa 8mm. Dwie linie - pod 100m i ok 40-50m. Początkowo częste przerzucanie co ok. 5min a po pierwszych rybach 15-20min. Jeśli do tego czasu nie miałem brań to znowu kilka koszy leciało na klipa. Jak brania się zaczęły to miałem 5x podwójne i kumpel musiał pomagać :D Kwestia łowiska i metody prób i błędów. Moim zdaniem ryba teraz mocno polega na zapachu a gdy jest jasno to mocne kolory fluo przyciągają uwagę - Taka moja opinia. Plus wiadomo kluczem do sukcesu jest celność - U mnie margines 0.5 - 1m przy rzutach.
Musimy się w końcu spotkać na tym Sączkowie. :) Ja jadę jutro. :)

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #174 dnia: 27.10.2020, 19:51 »
Musimy się w końcu spotkać na tym Sączkowie. :) Ja jadę jutro. :)

Tak jak gadaliśmy ostatnio - jadę w sobotę hehe :D
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #175 dnia: 27.10.2020, 22:08 »

Jesli chodzi o mnie:
a) systematyczne rzuty, dość punktowe i jak trafię zanętę/przynętę to rybki mi w to wchodzą i łowię (tej jesieni skuteczność - 100%), nic więcej zero spombowania itp.
U mnie to samo

Offline w-mfeeder

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Warmińsko - Mazurski Feeder
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #176 dnia: 30.10.2020, 09:03 »
Późnią jesienią stosuje taktykę tak jak wczesną wiosną, czyli nie bnęce wstępnie, a do podajnika leci sama zanęta (zwracam jednak uwagę na to by nie była to zanęta o wysokiej zawartości białka, po to by nie syciła zbyt mocno) lub z delikatną domieszką pelletu (ja używam Aller Aqua Classic, też jest to pellet który nie syci zbyt mocno). Najważniejsze jednak to tak samo jak w każdej porze roku - zlokalizować rybę, o takiej porze szukam zazwyczaj miejsc głębszych. :)

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #177 dnia: 25.04.2021, 18:54 »
Odgrzewam kotleta ;) Pany, podczas łowienia na komercji na dwie wędki jakie podejścia do łowienia stosujecie wiosną i latem? 
1. Zestawy obydwu wędek zarzucacie na podobne odległości łowienia czy raczej jeden zestaw bliżej a drugi zestaw dalej?
2. Do podajników method feeder stosujecie tą samą mieszankę zanęty i pelletu czy raczej do jednego podajnika podajecie zanętę a do drugiego podajnika sam pellet czy może kombinujecie inaczej?
3. Pod jakim kątem różnicujecie wykorzystywane przynęty na włos? Rózne wielkości stosowanych przynęty, różny kolor i smak stosowanych przynęt na włos?
Marcin

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #178 dnia: 25.04.2021, 20:51 »

Według mnie:
1 ) zawsze na dwóch liniach . Trzeba sprawdzić czy lepiej na głębszej czy na płytszej wodzie. Czasem na środku stawu masz rów i warto do niego trafić.
2) zależy od temperatury i aktywności ryb. Teraz zimną wiosną startuję z zanętą a w trakcie łowienia dorzucam po szczypcie peletu do podajnika ładowanego cały czas zanętą. Czasem dochodzę do pół na pół ale to ryby muszą dobrze żerować.
3) przynęty raczej śmierdzące jedna np czerwony druga żółty. Można też dać pelet 8 mm do sprawdzenia.

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #179 dnia: 26.04.2021, 16:14 »
Dzięki :beer:

Może ktoś ma jeszcze coś do dodania?
Marcin