Autor Wątek: Fans'O'Mania FESTIVAL 2019  (Przeczytany 38222 razy)

Offline Marcin Cichosz

• Moderator
  • Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Fans'O'Mania FESTIVAL 2019
« Odpowiedź #75 dnia: 11.07.2019, 08:57 »
Jakość streamingu nigdy nie jest idealna ale i tak myślę że było super w porównaniu do tego co było kiedyś. Udało się załatwić router dzięki czemu był dostęp do internetu bez zrywek sygnału, nagrywany materiał był przy użyciu gimbala oraz zewnętrznego mikrofonu. Natomiast jakości w takiej sytuacji nie przeskoczymy.

Jeśli chodzi o strzałówki to Des miał je na każdym kiju nawet na tych krótkich. Tak jak Marcin wcześniej napisał chodzi o to aby mieć pewność że nic się nie stanie przy holu dużych ryb. Skomentował to tak, że być może w Anglii by tak nie robił natomiast tutaj jest dużo dużych i silnych ryb więc nie ma co ryzykować.
Podczas szkolenia panowie pokazali nam jak wiązać zestawy od podstaw, jak wiązać przypony strzałowe oraz po co i w jakim celu ich używać. Porozmawialiśmy bardzo dużo o metod feeder oraz pellet feeder. Ale jednak najciekawsze dla wszystkich to chyba było to gdy Des uświadomił nas iż wędkowanie na methode to nie tylko zwykłe nabicie koszyka zawsze w ten sam sposób. Przedstawił nam co najmniej pięć lub sześć różnych sposobów nabijania podajnika, no i oczywiście kilka sposobów prezentacji przynęty. Okazuje się, iż ma to kluczowe znaczenie w niektórych sytuacjach lub na niektórych łowiskach. Już następnego dnia można było zobaczyć latające w powietrzu podajniki zapakowane w inny sposób 😁
Było również szkolenie na temat przygotowywania peletu na przykładzie 2mm ProFeed. Były też informacje na temat boosterów, czyli jakich używać, po co, kiedy, i w jaki sposób.
Osobiście dla mnie bardzo ważnym i mega ciekawym było szkolenie które przeprowadził Angelo. Wytłumaczył nam pozycje na koszu do rzutu. Jak odpowiednio się usadzić aby rzucać zawsze w punkt, oraz wskazał kilka trików/ustawień ciała do korekty rzutu w przypadku wiatru, czy zmiany miejsca wędkowania o kilka cm czy metr, ale aby nadal być celnym.

Mateo nie chodzi tutaj o to żeby nie podawać komuś tej wiedzy, lecz o to że powinniśmy mieć tak naprawdę jeszcze z dwójkę ludzi którzy by byli stricte filmowcami. Nasza ekipa oraz ekipa Drapieżnika liczyła dużo osób, ale uwierz mi nie było nikogo do filmowania - chyba byśmy się nie połapali z rozumem.

Przypominam, że była to impreza otwarta, a szkolenia i podglądanie i rozmowy z Mistrzami były "for free".

Natomiast przyznam się szczerze, iż często ucinam moje wypowiedzi na forum i nie poświęcam tyle czasu ile poświęcałem kiedyś na wpisy, bo mam wrażenie że nikogo to nie interesuje i nikt tego nie czyta. Widać to po braku komentarzy i reakcji. Dlatego bardzo duża część naszych działań medialnych została przeniesiona na Instagram, Facebook czy YouTube w małej mierze.

Offline Starkly

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #76 dnia: 11.07.2019, 09:07 »
Ja zawsze czytam twoje wypociny :P

Offline Marcin Cichosz

• Moderator
  • Ekspert
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #77 dnia: 11.07.2019, 09:12 »
5 pkt dla Gryffindoru!

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #78 dnia: 11.07.2019, 09:14 »
Marcinie śledzę wszędzie wasze poczynania :thumbup:

Pytanie do Meritum sprawy.
Desh wiemy gdzie łowił ( opinie o tych miejscach raczej nie za dobre )  a za każdym razem robił wynik.
Łowił oczywiście na towar z sonu ???? Ogólnie dostępny czy dedykowany ( towar dostał z drapieżnika... no chyba nie tachał go UK  8))

Jeśli tak to wymucił was techniką połowu , podejściem , umiejętnościami do rozpracowania wody... ? co zrobiło przewagę ( przecież wodę to znacie jak mało kto...)
Maciek

Offline Starkly

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #79 dnia: 11.07.2019, 09:19 »
On naginał prawa fizyki.

Siedziałem z nim w sektorze, on na 19 ja na 16.
Wiało mocno w bardzo zmienny sposób, a on za każdym razem na 50-60m (nie wiem dokładnie) trafiał w talerzyk do ciasta.

Łapał na standardowy towar z sonu ... MMM i 2mm pellet.

Chub

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 11.07.2019, 09:21 »
@Marcin

Ja też czytam :P
A tak całkiem serio nikt nie wymaga od Ciebie i innych organizatorów, by wszystko od A do Z jeszcze tu opisywać.
I tak wielkie jeszcze raz gratulacje za imprezę i za pozostały wkład.
Inni uczestnicy też tam byli więc mogli, by się trochę podzielić wiedzą :)
Jak widać po Desie przekazał dużo teorii a i tak nie przeszkodziło mu to w wygranej i to na nowej wodzie :)
Im będziemy bardziej otwarci tym "liga będzie ciekawsza" :D

Offline Marcin Cichosz

• Moderator
  • Ekspert
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #81 dnia: 11.07.2019, 10:21 »
Panowie....ja nie mówię, że ktoś za dużo wymaga. Po prostu jeśli czasem coś się napisze to lubi się być czytanym. W innym przypadku to bez sensu.
Chętnie odpowiem na wszystkie pytania jeśli jest/będzie ruch w temacie i zainteresowanie.

Do meritum..
Zarówno Des jak i Angelo łowili na towar z Sonu - tylko i wyłącznie na Sonu. Ale to raczej nie dziwne 8)
Podczas treningów wypracowali dwie mieszanki.
1. MMM + Pro Green (2:1)
2. MMM + Margin tu nie pamiętam dokładnego % podziału ale też mniej więcej 2:1

Pierwsza mieszanka to mieszanka dość sycąca - Pro Green jest mocno pelletowy, mączkowy i "pachnący" a MMM to podstawa.
Natomiast mieszanka Margina i MMM to mieszanka lekka z zapachem kukurydzianym do wędkowania na miękkim dnie.

Panowie towar i sprzęt mieli z Drapieżnika, dostarczony w ilościach hurtowych - przygotowywaniem zajmowaliśmy się cały wieczór :-[ 8)
Ze sobą z domu zabrali własne uzbrojone kije.

Wodę znamy, ale nie mamy takiego doświadczenia jakie ma Des. Wystarczy zapytać ile lat mają początki MMM i kto to wymyślił ;D 20 lat to mało.
Panowie wszystkich rozbroili techniką wędkowania, dokładnością, sposobem nęcenia i donęcania. Do tego wspomiane doświadczenie robi dużo w "czytaniu wody" ale też zrozumieniu zachowania ryb danego dnia i tego jak i czy pobierają pokarm. Dochodzi jeszcze zachowania w sektorze i podejmowanie decyzji co do tego jakie należy ryby odławiać aby wygrać sekcję.
Dopóki się tego nie zobaczy to trudno to zrozumieć. Lub dopóki się z nimi nie rozmiawia i nie spędza czasu popołudniami :P

Bezbłędne rzuty to podstawa. Gdy wiało jak pierun, to Des tylko korygował postawę względem kosza i rzucał celnie jak w 10tkę w tarczy... ???

No i nie zapominajmy o Pellet Feeder - czasem rozjebywali tym sektory, w szczególności Angelo.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #82 dnia: 11.07.2019, 10:27 »
On naginał prawa fizyki.

Siedziałem z nim w sektorze, on na 19 ja na 16.
Wiało mocno w bardzo zmienny sposób, a on za każdym razem na 50-60m (nie wiem dokładnie) trafiał w talerzyk do ciasta.

Łapał na standardowy towar z sonu ... MMM i 2mm pellet.

Dzięki :beer:

Panowie....ja nie mówię, że ktoś za dużo wymaga. Po prostu jeśli czasem się piszę to lubi się być czytanym. W innym przypadku to bez sensu.
Chętnie odpowiem na pytania jeśli jest ruch w temacie i zainteresowanie.

Do meritum..
Zarówno Des jak i Angelo łowili na towar z Sonu - tylko i wyłącznie na Sonu. Ale to raczej nie dziwne 8)
Podczas treningów wypracowali dwie mieszanki.
1. MMM + Pro Green (2:1)
2. MMM + Margin tu nie pamiętam dokładnego % podziału ale też mniej więcej 2:1

Pierwsza mieszanka to mieszanka dość sycąca - Pro Green jest mocno pelletowy, mączkowy i "pachnący" a MMM to podstawa.
Natomiast mieszanka Margina i MMM to mieszanka lekka z zapachem kukurydzianym do wędkowania na miękkim dnie.

Panowie towar i sprzęt mieli z Drapieżnika, dostarczony w ilościach hurtowych - przygotowywaniem zajmowaliśmy się cały wieczór :-[ 8)
Ze sobą z domu zabrali własne uzbrojone kije.

Wode znamy, ale nie mamy takiego doświadczenia jakie ma Des. Wystarczy zapytać ile lat mają początki MMM i kto to wymyślił ;D 20 lat to mało.
Panowie wszystkich rozbroili techniką wędkowania, dokładnością, sposobem nęcenia i donęcania. Do tego wspomiane doświadczenie robi dużo w "czytaniu wody" ale też zrozumieniu zachowania ryb danego dnia i tego jak i czy pobierają pokarm. Dochodzi jeszcze zachowania w sektorze i podejmowanie decyzji co do tego jakie należy ryby odławiać aby wygrać sekcję.
Dopóki się tego nie zobaczy to trudno to zrozumieć. Lub dopóki się z nimi nie rozmiawia i nie spędza czasu popołudniami :P

Bezbłędne rzuty to podstawa. Gdy wiało jak pierun, to Des tylko korygował postawę względem kosza i rzucał celnie jak w 10tkę w tarczy... ???

No i nie zapominajmy o pellet feederze - czasem rozjebywali tym sektory, w szczególności Angelo.

Marcinie dzięki :thumbup: :beer:.
Kupę info przekazałeś :thumbup:
Kurcze przeżycie takiego tygodnia w takim towarzystwie  bezcenne :bravo:

A za rok replay... ?
Maciek

Offline Marcin Cichosz

• Moderator
  • Ekspert
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #83 dnia: 11.07.2019, 10:43 »
Się zobaczy. Na razie mamy jeszcze jedną eliminację i finał.

KrzysztofS

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 11.07.2019, 11:25 »
Marcin - czy możesz napisać coś więcej o używaniu tego różowego WASHED OUT? :)

Offline Marcin Cichosz

• Moderator
  • Ekspert
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #85 dnia: 11.07.2019, 11:36 »
Krzysiek pewnie że mogę.

Obaj używali tego mnóstwo! Serio....ja zazwyczaj mocno sceptycznie podchodzę do takich tematów, i nie ukrywam iż najpierw doszukiwałem się sporo niepotrzebnego marketingu w tym całym pokazywaniu tego produktu. Oczywiście nigdy nie wykluczam zastosowania.
Natomiast okazało się, że Panowie nie mieli u siebie nic czego by nie używali i oczywiście dotyczy sie to też Washed Out Booster.
Oni to dosłownie pochłaniali..... ??? Angelo nawet powiedział dla żartów, że Des tego piję butelkę dziennnie i dzięki temu mu kuśka dobrze pieje 8) 8) 8) :P :P :P

Des używał tego do przygotowywania pelletów. Dolewał "łyk" do wody w której namaczał pellet. Natomiast później ciągle coś tym zalewał. Gdy pellety przestawały tym waniać, to doprawiał je bezpośrednio w pojemniku na półce bocznej i dokłądnie mieszał ręką. Zresztą on ciągle pracuje nad swoim towarem na półce. Angelo natomiast jest wielkim fanem Pellet Feedera i część pelletów miał tym dopalonych, dzięki czemu do ww podajnika "szufeleczki" trafiały pellety naturalne Pro Feed oraz dopalone.

Byłem w szoku jak mocno się na tym opierają. Ale przynosiło to efekty, nie da się ukryć.

KrzysztofS

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 11.07.2019, 11:45 »
Dzięki wielkie :beer:
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy, gdy oglądałem zdjęcia i filmy to był ten booster i bardzo mała ilość przynęt na ich półkach bocznych. Jest nad czym myśleć 8). Okrutnie żałuję, ze nie mogłem przyjechać i popatrzeć na Nich >:O

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #87 dnia: 11.07.2019, 11:46 »
Marcin zaciekawił mnie mocno ten pellet feeder. W jakich okolicznościach ich używali na Batorówce?

Chub

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 11.07.2019, 11:53 »
Ogólnie z tymi "atraktorami" jest u nas często tak szczególnie to było widoczne w zawodach spławikowych na rzece, że oficjalnie prawie nikt nie używał a potem sypali po paczkę-dwie do gliny-zanęty :)
Więc pewnie Des i Angelo w jakimś celu to stosowali a nie tylko do picu :D

Offline Marcin Cichosz

• Moderator
  • Ekspert
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #89 dnia: 11.07.2019, 11:57 »
Przynęty na półkach bocznych to podstawy:
Waftery 6mm od Sonu - Orange + Banofee, dzięki czemu w dwóch małych pudełkach jest kilka wariantów kolorystycznych.
Do tego na półce pellety twarde Pro Feeded 6mm + 8 mm + 4mm, kukurydza, expander Pro, robaki.

Angelo Pellet Feedera używał non stop. Zapytałem dlaczego i kiedy jest lepszy. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi - zawsze brzmi to tak samo ...."depends on venue, and depends on the day..." No to zapytałem Angelo "ale dlaczego go używasz?". Usłyszałem "bo lubię i przynosi mi niesamowite efekty we Włoszech!"
On po prostu kocha Pellet Feeder.
Zadał mi pytanie czy ktoś używa tu tego rodzaju feedera, a gdy odpowiedziałem że chyba nie lub sporadycznie to się za głowę złapał. No i macie wyniki na pellet feederze - wygrane treningi oraz używany podczas Festivalu.
Obaj łowili podczas Festivalu na methode, ale dlatego że ona akurat działała lepiej w te dni. Jednak w pierwszy dzień rywalizacji Festivalowej Des zakończył sektor z jedną rybą więcej niż ja. Wieczorem poklepał mnie po plecach i powiedział do wszystkich...: "gdyby ten gość miał pellet feeder na koniec dnia to by wygrał sektor."

Wnioski wyciągnijcie sami ;)