Autor Wątek: Fans'O'Mania FESTIVAL 2019  (Przeczytany 38226 razy)

KrzysztofS

• Gość
Odp: Fans'O'Mania FESTIVAL 2019
« Odpowiedź #90 dnia: 11.07.2019, 12:29 »
Pierwszego dnia łowiłeś obok Desa. Nęcił wstępnie? Donęcał w czasie zawodów? Czy tylko do wody szło to co w podajniku?

Offline Marcin Cichosz

• Moderator
  • Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #91 dnia: 11.07.2019, 12:36 »
Łowiłem obok przez niego 4 czy 5 dni.
Nęcili wstępnie.
A w czasie zawodów donęcali w zależności od sytuacji. Czasem decydowali się donęcić, a innego dnia nie.

Chub

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 11.07.2019, 13:47 »
Często zwijał zestaw przy braku brań ? Z jakąś określoną czasowo częstotliwością ? Wiem, że też używa stopera dlatego pytam.
Długo  - tak mniej więcej czekał na rybę na jednym dystansie zanim próbował-ali kolejny ?
Nęcili wstępnie też czystą zanętą ?

Offline Marcin Cichosz

• Moderator
  • Ekspert
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #93 dnia: 11.07.2019, 14:08 »
Częstość zwijania zestawu jest uzależniona od częstotliwości wcześniej zauważonych brań. Jeśli łowił na przykład regularnie ryby w 6-7 minucie to bez brań nie trzymali dłużej zestawów. Każdy dzień był inny, 6-7 minut, 4-5 minut, a pierwsze dni to 3 minuty. To nigdy nie jest coś co zakłada się z góry, to trzeba wypracować na stoperze.

Niechętnie odpuszczali łowienie na dystansach na których były już zbudowane łowiska. Jeśli następowała długa cisza w braniach na danej lini, to dopiero wtedy przenosili się na inny dostans, a to czy na nim zostawali zalezalo od wynikow.

Zanętą najczęściej zamykali kosze do nęcenia. Czsem do wody lądowała tylko zanęta a czesem inne frakcje zamknięte zanetą. Zależało to od dnia i tego jak żerują ryby.

Chub

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 11.07.2019, 14:21 »
Dzięki Marcin :beer:

No z tym zwijaniem właśnie chodziło mi o te konkretne zawody tak z ciekawości pytałem nie miałem czasu śledzić live już o byciu tam nie wspomnę.
Muszę sobie potem filmiki też popatrzeć na fb.

Offline Marcin Cichosz

• Moderator
  • Ekspert
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #95 dnia: 11.07.2019, 15:03 »
Pooglądaj i prześledź. Myślę, że warto.

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 303
  • SiG
« Odpowiedź #96 dnia: 12.07.2019, 00:32 »
Jednak zdecydowałem się, aby ten wpis zrobić. ;)

Wracając późno do domu w dniu finału Fan'O'Mani, uprzedził mnie Marcin Cichosz podając wyniki.

Jak to wygląda z mojej strony. :-[

Sektor A
Bracia, Bartosz i Piotr K.(waga 28780) zajęli 1 i 2 miejsce w swoim sektorze.Patrząc na wszystkie sektory, Bartosz uplasował się na 3 pozycji z wynikiem wagowym 41440 tym samym zdobywając jedynkę sektorową, odławiając spore rybska. Dzień wcześniej, rywalizował z bratem Mateuszem i Marcinem Staręgą siedząc im na ogonie, był tuż za nimi.
 Janusz Sut, niestety poległ w sektorze zajmując 5 miejsce, dzień wcześniej był na 2 pozycji sektorowej za Angelo de Pascalis-em z wynikiem podbnym do dzisiejszego 14kg.
 Andrzej Ślosarz, zajął 3 miejsce w sektorze(19680), gdzie dzień wcześniej zrobił podobny wynik wagowy.
 Michał Kobylarz był 4 (16200), w dniu porzednim z 2-ką. sektorową złowił 5 kg. więcej.

Sektor B
 Tutaj Mariusz Stachowiak(FF)(tura II - 1 sektorowa) z wagą 45790, przegrał jedynkę sektorową o jedną płotkę z Angelo... który miał 46140. Wystarczyło 360 g. do zwycięstwa w sektorze.
 Angelo de Pascalis, wygrał sektor. Doświadczenie i walka do końca z Mariuszem musiała być bardzo ciekawa.
 Marcin Smulik(34580), z pozycją 3-cią. jak z dnia poprzedniego.Wagowo patrząc - całkiem dobry wynik.
 Marcin Owczarek na pozycji 4-ej. z wagą 16620.
 Marcin Cichosz(FF) słabo połowił (7320) i był 5-ty.(chyba... z Januszem zarwali nockę) a łowił podobnie jak dzień wcześniej Marcin Owczarek(7260)

Sektor C
 Faworytem tutaj był Marek Podobas, który wcześniej wygrał sektor(tura I) i przegrał jedynkę z Desem w turze II. Okazało się, że Marek był 3-ci. z wagą 19320 zaraz za Emilem Kosińskim 19600.( również płotka ograła Marka)
 Emil dzień wcześniej dobrze połowił z wagą 37 kg.
Andrzej Półroczniak(14720) i Mateusz Filipiak(9720), rywalizację zakończyli na miejcach 4 i 5-ym. w sektorze.
 Piotr Thaut, wygrał sektor C z wagą 36160. Zrobił pogrom. W rundzie I i II wagowo też dobrze łowił(wspominałem). Widać taktyka zaowocowała.

Sektor D
 Marcin Staręga trafił na mocną ekipę.( to była dopiero rywalizacja) Wywalczył 2-gie. miejsce w sektorze z wagą 36660. Wcześniejsze tury również wagowo dobrze łowił jak wyżej wymieniony Piotr T.
 Adam Niemiec(I-2;II-2) był za Marcinem na pozycji 3-ej. z wagą 29620.
Patryk Grabczyński był 4-ty. z wagą 24300 przed ostatnim zawodnikiem sektora.
Mariusz Milczarek z wagą 1640 zajął 5-te. miejsce.
 Des Shipp, ograł sektor wagą 41840. zdobywając tym samym trzecią jedynkę sektorową,tym samym wygrywając całe zawody.Wagowo w całym turnieju(101920) przegrał z Mariuszem Stachowiakiem z FF (106830)

Sektor E
 Trzech Łukaszy. Łukasz Sowa (9400) miejsce 2-gie; Łukasz Paurowicz (5780) miejsce 4-te. i Łukasz Żebrowski (5720) miejsce 5-te., który dzień wcześniej zdobył 1-kę sektorową.
Na miejscu trzecim pojawia się Tomasz Solarz z wagą 7460.
 Sektor wygrywa Krzysztof Ścigaczewski (FF)z wagą 13840.( w ostatniej turze już nie trzymał "magicznego pudełka" więc wygrał)

Sektor F
 Faworytem był Michał Jaworski(dwie 1 sektorowe), trafił na mało łowny sektor i zajął 2-gie. miejsce z wagą 10920. Patrząc na dzień wcześniejszy, w tym sektorze Angelo de Pascalis zrobił wynik 24460.
 Sektor wygrał Bartłomiej Kacprzak z wagą 12080. Brat Paweł Kacprzak był 5-ty. z wagą 4080(mają o czym dyskutować)
 Jacek Chabros z wyniekiem 7380 był 3-ci. i tym samym przegonił Mateusza Kujawiskiego z wagą 6920, gdzie wydawało się, że Mateusz wywalczy wyższą pozycję w ostatnim starciu.

Wyśmienite zawody zorganizowane przez ekipę "Feeder Fans" i sklep Drapieżnik na które nie dotarłem jako widz.
Bardzo dobrze, że macie stałych sponsorów, którzy się nie odwrócili. :bravo: :thumbup:
 Jak już kiedyś pisałem..., prawdopodobnie będzie potrzebny większy zbiornik na kolejną Fans'O'Manię. 8)
Gratulacje za zapał, cierpliwość, poświęcony czas i wyrozumiałość najbliższych. :bravo:
 Zaproszenie takich zawodowców/zawodników było strzałem w 10-kę i cieszy, że się zgodzili przybyć. :thumbup:
Co najważniejsze Des czeka już na przyszły rok... :bravo: :thumbup:

Marcin, dużo osób czyta. Co Ci mają napisać...? sporo osób się uczy tej Methody, więc czytają i testują jakie rady dajecie. :)
 Bardzo możliwe, że boją się zadać pytanie. :-\
To też jest tak.., jak sam nie piszesz i nie odświeżasz wątku to umiera naturalnie.

Pisz i się dziel czym możesz/chcesz :)
 Ludzie nie bójcie się zapytać/pisać. :)

Pozdrowienia dla Wszystkich, którzy brali udział w Fans'O'Mani. :thumbup:

Zawodnicy z ostatnich miejsc wyjechali z ogromem wiedzy i będą teraz dużo lepszymi zawodnikami/wędkarzami. To i tak zazdrość, być nawet ostatnim - lecz być!  Powodzenia Panowie !. :bravo: :thumbup: :beer:

Jeżeli kogoś pominąłem, to przepraszam.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Marcin Cichosz

• Moderator
  • Ekspert
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #97 dnia: 12.07.2019, 14:27 »
Dzięki Łuki za relacje w tym watku :thumbup:
Fajnie, że śledziłeś zmagania i mam nadzieję do zobaczyska :beer:

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 532
« Odpowiedź #98 dnia: 12.07.2019, 14:49 »
Marcin, a napisał byś, chociaż w skrócie, zasady korygowania postawy do rzutu z kosza? Ciężko pozbyć się wrażenia, zwłaszcza po Twoich opisach, że to właśnie wyjątkowa precyzja była jednym z kluczowych składowych sukcesu Desa. Wiadomo, celność wymaga tysięcy rzutów, ale wskazówki co do ustawienia się na koszu chętnie bym przeczytał :)

Offline Marcin Cichosz

• Moderator
  • Ekspert
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #99 dnia: 12.07.2019, 15:20 »
W kilku słowach chodzi po pierwsze o postawę do rzutu. Angelo gdy nam to pokazywał to stał wyprostowany jak żołnierz i tylko miał lekko ugięte nogi aby nie być zbyt sztywnym. Do tego musisz mieć odpowiednio ułożone ręce w stosunku do ciała. Jeśli jesteś praworęczny to twoja prawa ręka musi być na równej lini z prawą nogą. Lewa ręka również musi być do tego skoordynowana.
Podnóżki Prestona w koszach mają burtę, i do niej nas Angelo uczył się ustawiać - czyli złapać zawsze to samo położenie prawej nogi do danych wypustek na burcie podnóżka.
Wymach to wiadomo - nie za szybkie wahadło w prostej lini do tyłu i później zarzut w punkt. Doście do klipa, amortyzacja, zamoczenie żyłki.... to nic nowego.

Gdy chcesz skorygować rzut bo wieje, ale przede wszystkim gdy chcesz sprawdzić miejsce obok nęconego pola, lub masz w łowisko wpłyneły jakieś krzuny to utrzymując pozycję Angelo - czyli prosta postawa, i ręka prawa ułożona względem ciała, przestawiasz tylko stopę w prawo/lewo nie odrywając pięty od podnóżka a za tym już samoczynnie idzie twoja postawa.

Nie wiem czy udało mi się to opisać prawidłowo. Pisanie tego chyba niczego nie nauczy, to trzeba widzieć i jeszcze być korygowanym przez Angelo.
Wydaje się proste ale nikt tego nie robił w odpowiedni sposób.

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #100 dnia: 12.07.2019, 15:42 »

Des uświadomił nas iż wędkowanie na methode to nie tylko zwykłe nabicie koszyka zawsze w ten sam sposób. Przedstawił nam co najmniej pięć lub sześć różnych sposobów nabijania podajnika, no i oczywiście kilka sposobów prezentacji przynęty.

A napiszesz coś więcej, bo że można od razu do foremki dać przynętę lub na samym końcu czyli niejako bezpośrednio na podajnik to rozumiem, można dobić dodatkowym towarem, ale moja wyobraźnie nie ogarnia 5 czy 6 sposobów. ;)

Natomiast przyznam się szczerze, iż często ucinam moje wypowiedzi na forum i nie poświęcam tyle czasu ile poświęcałem kiedyś na wpisy, bo mam wrażenie że nikogo to nie interesuje i nikt tego nie czyta.
I bardzo się mylisz.
Pisz nie żałuj klawiatury. :beg:
Tomsza

Offline Marcin Cichosz

• Moderator
  • Ekspert
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #101 dnia: 12.07.2019, 15:57 »
No tak, przynęta na początku lub przynęta na koniec - zazwyczaj tyle wszyscy wiedzieli :P

Na szybko...:
- Pierwsza warstwa zanęty ściśnięta we foremce, wyjęta i zgnieciona rękami do granic możliwości na beton, a później dołożona kolejna warstwa i ściśnięta standardowo. Przetestujcie w prosty sposób - zróbcie tak i włóżcie zestaw do wody na 3 sec i wyjmijcie - jeśli wierzchnia warstwa zniknie to jest prawidłowo.

- To samo z pelletem jako pierwsza ściśnięta warstwa

- Przekładasz przypon wzdłóż formy pozostawiając przynętę wiszącą z jednej strony podajnika, zasypujesz zanętą, cofasz podajnik cofając żyłkę. Wynikiem jest podajnik z ogoneczkiem 8) Czasem robi robotę, ja już o tym wiem ;)

Reszta to już kombincaje z expanderem, kukurydzą, twardym pelletem itd....
Te dwa sposoby są najfajniesze wg mnie.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #102 dnia: 12.07.2019, 16:31 »
Dzięki :thumbup:

Opis wydaje mi się prawie jasny - jak rozumiem stoisz frontem do wody, czyli linia barków tworzy linię prostopadłą do linii rzutu? Rzuty wyłącznie stojąc?

Będę musiał sobie to poćwiczyć, jak uzyskam odpowiednią celność, to znaczy że załapałem ;)

Offline Marcin Cichosz

• Moderator
  • Ekspert
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #103 dnia: 12.07.2019, 16:34 »
.... - jak rozumiem stoisz frontem do wody, czyli linia barków tworzy linię prostopadłą do linii rzutu?
Tak.

Rzuty wyłącznie stojąc?

Nie. Na siedząco oczywiście też, nawet dużo częściej na siedząco. Na stojąco raczej przy wierze i przy dalekich rzutach.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #104 dnia: 12.07.2019, 16:47 »
Dzięki :)