Autor Wątek: Kołowrotek z wolnym biegiem - jaki?  (Przeczytany 4982 razy)

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kołowrotek z wolnym biegiem - jaki?
« Odpowiedź #15 dnia: 05.02.2019, 18:58 »
Ja kupiłem Okumę Ceymar 340 (podobne gabaryty do Longbow 640) do feedera 9 ft i jak go wziąłem do ręki, to zastanawiałem się, czy nie poszukać czegoś większego ;) Jeżeli masz większe kołowrotki z wolnym biegiem, to problem sam się rozwiązał :)
Marcin

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 05.02.2019, 19:03 »
Zerknij sobie na model ,który ci napisałem 6k ,to według mnie najrozsądniejszy wybór będzie ;). Jest jeszcze nowa Okuma pulzar z wolnym biegiem, też ciekawa :beer:

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 05.02.2019, 19:24 »
Helmuty, czyli Calybery pod brzanówki będą idealne.
Oczywiście przy w miarę rozsądnej cenie, bo nadal nie wiem o jakim budżecie rozmawiamy ;)
Kołowrotek jest naprawdę mocny i ciężko go zajechać :P Pod cięższe zestawy gruntowe sprawdzi się na pewno.
Skoro Maks gdzieś znalazł, to znaczy że warto się pochylić nad tematem. Wielkość 45 i 55 różni się szpulą i nieznacznie rotorem, możesz w ten sposób dobrać te ciut większe na cięższe wędki.

Okumy wielkości 40 są małe, zdecydowanie pod takie wędki modele większe, typu 55.
Ceymar i Longbow różnią się między sobą kolorkami, dodatkowymi łożyskami... większych różnic nie ma.
Coronado/Aventa są już naprawdę spore (ponad 500g), osobiście uważam że trochę za duże na brzanówki, ale na rzekę i ciężkie zestawy będą miały swoją moc.
Nowość Okumy, czyli LS-6k jest też dość spora, na dodatek ma szpulę typu long cast, nie wiem czy zasadna i potrzebna...zwłaszcza, że masz młynki Spro z taką szpulą.
Czesiek

Offline Lohi

• Ekspert
  • Reputacja: 128
« Odpowiedź #18 dnia: 05.02.2019, 19:25 »
To ja bym celował w większy kołowrotek, Okuma Longbow będzie ok, ale w wersji 655.
Ja również bym bral 55, rozmiar 40 będzie za maly
To moze faktycznie wezme 2x 655 ? Szkoda, ze nie ma nic posredniego pomiedzy 640 a 655. Pytanie: ten Longbow 655 nie bedzie za ciezki do koruma 1.75lbs ?

Offline Lohi

• Ekspert
  • Reputacja: 128
« Odpowiedź #19 dnia: 05.02.2019, 19:39 »
Czy w PL mozna kupic tego DAM Calyber?

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 05.02.2019, 19:42 »
Pytanie: ten Longbow 655 nie bedzie za ciezki do koruma 1.75lbs ?

Nie będzie.
Marcin

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 05.02.2019, 19:56 »
Czy w PL mozna kupic tego DAM Calyber?

Był to model tylko na rynek niemiecki, a jego produkcja już się zakończyła.
Obecnie można gdzieniegdzie dorwać pojedyncze sztuki, częściej jednak te z większą szpulą, czyli 55.
Jest to generalnie Okuma z wolnym biegiem. Nieco mocniejsza przekładnia i dobre wykonanie, największy plus to całkowicie metalowa obudowa i wszelkie jej elementy, hamulec też jest ogromnej mocy. Sprzęt ma wielką moc i ciężko go zarżnąć. Nie jest idealny, ale za taką kasę świetna konstrukcja. Mimo wszystko subtelniejszy niż Penn i ma lepszy nawój.
Bardzo ładnie pasuje pod brzanowe Korumy, nawet tak kolorystycznie :P

"Plastikowe" Okumy też są ok, nic się tam nie gnie i nie traci stabilności. Wiele osób tyra nimi na rzece i też dają radę.
Czesiek