Autor Wątek: Zestawy gruntowe na martwą rybkę  (Przeczytany 172356 razy)

elvis77

• Gość
Odp: Zestawy gruntowe na martwą rybkę
« Odpowiedź #60 dnia: 19.01.2015, 20:07 »
Nie. A jakie to ma znaczenie?

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 923
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 19.01.2015, 20:08 »
Panowie ja w sezonie łowie od kilkudziesięciu do ponad 100 sandaczy ponad 50 cm  najlepszy sezon 172 szt niepowiem troszke nad wodą dyszałem
wszelkie zabobony z tą rybą zwiazane w artykułach napisane już dawno zapomniałem
łowie je kilkanaście lat i czytając o sandaczach myśle że te artykuły piszą goście co ich nie łowią
Maciek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 979
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #62 dnia: 19.01.2015, 20:18 »
Panowie ja w sezonie łowie od kilkudziesięciu do ponad 100 sandaczy ponad 50 cm  najlepszy sezon 172 szt niepowiem troszke nad wodą dyszałem
wszelkie zabobony z tą rybą zwiazane w artykułach napisane już dawno zapomniałem
łowie je kilkanaście lat i czytając o sandaczach myśle że te artykuły piszą goście co ich nie łowią
Jest w tym dużo prawdy.
Ja swego czasu łowiłem na dobrym sandaczowym jeziorze - Kozłowa Góra.
Delikatne żyłki i podwójne kotwiczki wybili mi z głowy miejscowi wędkarze, którzy pokazali mi jak się łowi na duże 25-centymetrowe mrożone płocie przeszywane drutem od parasola z wielkimi hakami i przyponami stalowymi, bo i szczupak może się trafić.

Jednak odkąd nad ww. jeziorem wprowadzono zakaz jakiegokolwiek dojazdu autem (nawet chętni do wędkowania z łodzi, muszą iść z kilometr do rybaczówki), to przestałem tam wędkować.

A jako że na innych wodach o sandacza jest bardzo ciężko, a ja z łodzi nie łowię, postanowiłem z powrotem nieco odchudzić swoje zestawy i skonstruować je w taki sposób, żeby zminimalizować prawdopodobieństwo, że coś sandaczowi będzie nie odpowiadać.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #63 dnia: 19.01.2015, 20:19 »
ostatnio jak lowilem na trupka,zmarnowalem branie,bo zakrotko mu dalem.plotka byla lekko poszarpana.zucilem szybko w to samo miejsce mniejwiecej i po minucie mialem nastepne branie dalem dluzej no i ponad 80 cm zameldowal sie.jak myslicie ten sam zaatakowal? ja mysle ,ze tak poprostu  nie ukul sie po pierwszym zacieciu

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #64 dnia: 19.01.2015, 20:20 »
W przypadku tradycyjnego zestawu ryba jak pobiera trupka to razem z cieżarkiem,a boczny trok powoduje,że pobiera trupka i nie czuje obciążenia i lepiej sygnalizuje branie.
Czuje mniejszy opór i nie wypluwa  go  tak szybko
Bo to co napisałeś należy do zabobon
Kilka zasad jest podstawowych przy połowie drapieżnika pozwolisz skupie sie na sandaczu
podstawa to miejsce trzeba łowić tam gdzie sandacze sa i to duże wiadomo watacha kieruje sie swoimi zasadami jak łykaja to potrafi i na cztery kije być branie nieraz tak miałem łowiac z kolega
przypon żaden cienki ja stosuje 0,5 , 0,6 mm żyła lub fluorokarbon albo druty wspaniały wynalazek sam robisz sobie długość to zabezpieczenie nie na sandały bo te nie gryza tylko na czesty przyłów jakim sa szczupy i na zaczepy bo ja uwielbiam łowić w zaczepach
co do puszczania to brania kruciaków trzeba takie kiejsce natychmiast zmienić żeby ich nie uszkadzać ja należe do gości co wypuszczaja do wody a nie do wora
co innego spinning bo na niego to 0,16 bez zabezpieczenia łowie basiory jak nie nastawiam sie na szczupa
Maciek

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #65 dnia: 19.01.2015, 20:30 »
Panowie ja uwielbiam łowić w domówkach basiorów czyli w miejscach dziennego bytowania basiorów to pozwala mi łowic w dzień a nie w nocy starzeje sie w tedy łowie pod samymi drzewami zacsepaki przeszkodami karczmi echo w tym momeńcie podstawa sondowanie dna to podstawa żeby nie rzucać w zaczep troche praktyki mnustwo urwanych zestawow i dojdziecie do wprawy
podczas tego typu łowienia jak myślicie możnampuszczać .........
hm ja daje zwis 40 cm bombke podwieszam jak dojedzie tne i basior nie wchodzi w zaczep
jak stosuje haki 3/0    2/0
też kiedyś nie wieżyłem ze basior ciagnie z kołowrota jak karp a to agresor niesamowity i ciagnie tak że kołowrot gra
na spadach czystych korytach czystych górkach czystych można sie śmiało bawić i w tedy namdwie jady puszczam i czy może być coś piekniejszego jak takie branie
Maciek

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 19.01.2015, 21:03 »
Skoro twierdzisz,że nie ma znaczenia czy zestaw jest na sztywno,czy przelotowo to pewnie masz rację. Pozwól jednak,że to ja będę decydował w co wierzyć,lub nie,bo niby w czym taki zestaw jest gorszy. Pewnie są lepsze. Nie łapię basiorów,bo u mnie ich poprostu nie ma,a złapanie dwu kilówki to nie lada wyczyn
Większość tych co łapią u mnie na trupka nastawia się na takie pistolety u sznurówki węgorza. Mnie takie łapanie nie kręci,więc tak nie łapie. Wolę spławik i grunt
Jest wiele stereotypów,które są obecne w naszej społeczności jak chociażby,że jak pełnia to ryby nie biorą,a ja wiele z moich okazów złapałem w pełnię,ale nie daje mi to podstaw,żeby stwierdzić jednoznacznie,że wszędzie będą ryby w pełnię brały i tym samym obalić ten stereotyp.
Będę miał Twoje rady na uwadze jak będę miał okazję łapać na  trupka z gruntu,chociaż jak pisałem łapię w ten sposób bardzo rzadko.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #67 dnia: 19.01.2015, 21:13 »
Daniel wpełni sie z tobą zgadzam a co do księżyca hm niewiem ale ja nieraz piknie połowiłem na pełni
Maciek

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #68 dnia: 01.02.2015, 23:04 »
Daniel wpełni sie z tobą zgadzam a co do księżyca hm niewiem ale ja nieraz piknie połowiłem na pełni

Myślę,że pełnia u sandacza nie działa, swoją życiówkę 90cm złapałem właśnie w pełni, a potem kolejnego 76cm.
Janusz

Offline zanderro

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #69 dnia: 07.04.2015, 21:11 »
Witam!

Jaki zestaw na szczupaki polecacie z jeziorka o mocno zarośniętym dnie?
Przewertowałem temat i wiem że przypon wykonam z 'Linka Stalowa Green Pike Wire 15mt Drennan'.
Jednak jak umieścić ciężarek (jaka waga,kształt,jak ma wyglądać zestaw?) oraz jak najlepiej przebić w takim wypadku rybkę? Nie chodzi o rzuty, bo zazwyczaj wywożę zestawy łódeczką zanętową - ale na trupka jeszcze nigdy nie łowiłem.

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 303
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #70 dnia: 07.04.2015, 21:19 »
Mjmaciek mógłbyś pokazać ten zestaw na sandałka,z gruntu
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2048
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #71 dnia: 07.04.2015, 21:29 »
Zandero, zobacz ten artykuł: http://polish-anglers-association.co.uk/articles/na-drapienika-stacjonarnie/

Oczywiście różnicą jest przypon uzbrojony w jedną kotwicę. Z tego co wiem, to lepiej zahaczać trupka za pysk a nie za grzbiet...
Lucjan

Offline zanderro

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #72 dnia: 08.04.2015, 18:51 »
Wielkie dzięki Luk, jeszcze takie pytanie, czy w przypadku łowienia na plecionkę, stosujecie przypony strzałowy a potem przypon stricte pod szczupaka czy omijacie np materiał mono?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2048
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #73 dnia: 08.04.2015, 19:32 »
Nie trzeba dawać. Ważne abyś łowił z czułym alarmem i zacinał szybko. Hamulec kołowrotka powinien załatwić sprawę. Szczupak jest rybą silną ale niezbyt długo, jego hol nie trwa długo. Zazwyczaj kotwica dobrze zapina, spady zdarzaja się rzadko. Nie ma co ukrywać, że w przypadku szczupaka hol siłowy jest idealny...

Większość trupkarzy jednak stosuje żyłki, jest z nimi mniej problemu. 0.35 lub 0.40 załatwia sprawę.
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #74 dnia: 08.04.2015, 20:09 »
Mjmaciek mógłbyś pokazać ten zestaw na sandałka,z gruntu
Stasiu co cie konkretnie interesuje ?
Maciek