Autor Wątek: Sprzęt do spodowania  (Przeczytany 18653 razy)

Offline dfq

• Ekspert
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Sprzęt do spodowania
« Odpowiedź #15 dnia: 15.05.2015, 23:12 »
ja uzywam średniego spomba (95g) na tej samej wedce na ktorej łowie (Daiwa Windcast 3.60 cw 120g).
Nie napełniam go calego (tak do 70-80g), po pierwszym wyrzucie klipsuje zyłke a po zaneceniu zmieniam spomba na koszyk (kretlik z agrafką).
Odległość łowienia i nęcenia mam perfekcyjną (czyt. identyczną) ;D
Znów jestem

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #16 dnia: 15.05.2015, 23:17 »
nasz forumowy kolega Lukasz spoduje feederem medium i robi to bez najmniejszych problemow
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #17 dnia: 15.05.2015, 23:26 »
Mały spomb to rzadki zakup, raczej opcja na zimę. Można nęcić kulkami jedno miejsce, lub pelletami. Ale torebka PVA robi to samo. Ja na pewno dokupię dużego spomba, na Foxa się nie doczekam po ostatnich rewelacjach tej firmy.

Nie mam przekonania do używania feedera. Poza tym wolę mieć możliwośc sypania na zestawy, zwłaszcza podczas donęcania, osobna wędką. Jak sie pojawią duże łopaty, to trzeba sporo dosypać... :D
Lucjan

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Pozdrawiam
Mateusz

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 16.05.2015, 07:20 »
Ciekawe, jaki zasięg sterowania ma taki sprzęt?  Mógłbym nęcić przez  cały tydzień z domu. A tak trzeba jeździć... 8)
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 16.05.2015, 07:57 »
@pio19681 zasięg sterowania nie ma znaczenia, możesz mu w gps okreslić współrzędne , po zrzucie wróci na zakodowane miejsce
bateria wystarcza na 1h lotu (precyzja mocno dyskusyjna przy niskim locie , przy wysokim - jestem pod wrażeniem)

zabawny gadżet na zbiorniki z zakazem stosowania łodek :)
co ciekawe - budując od podstaw - myśle, że cena oscylowała by poniżej średniej łodki

mój feeder do cięzkiego nęcenia już drży o posadę hah ;)
Pozdrawiam
Olo

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #21 dnia: 16.05.2015, 19:29 »
witam, ja używam największego spomba i plecionki Braided Line Shiro firmy MISTRALL 135 m długości i 0.25 mm oraz 27.8 kg. do takiej rakiety załadowanej całej, to są duże obciążenia i muszę mieć dobrą wytrzymałość. pozdrawiam
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #22 dnia: 25.05.2015, 12:15 »
Dwa tygodnie się nie mogłem zebrać i nic wybrać. Jeździłem po sklepach i oglądałem aż w końcu z perspektywą niedzielnego wędkowania w sobotę wybrałem zestaw z marszu. Kołowrotek to Dragon Maxima FR 1060i:

Jestem z niego zadowolony chociaż żyłkę trochę nierówno nawinął. Oraz wędkę:

Mikado Sakana Hanta Profi Carp 3,6m 3lbs. Tutaj nie jestem przekonany. Niestety nie mieli za dużego wyboru w moim budzecie
Wybrałem żyłkę 0,35mm Dragon Maxima
Nie jestem do końca zadowolony po pierwszych próbach spodowania. Ciężko osiągnąć dobrą odległość i być precyzyjnym ale nie jest źle. Jak będę chciał osiągać dalsze rzuty to na drugą szpulę mogę założyć plecionkę albo kupić sobie jakiś najtańszy sztywniejszy kij 3,9m. Za to wędką zapowiada dobrą zabawę podczas holu nawet mniejszych sztuk więc coś za coś.

Pierwsze próby rekietą LK Baits Crash Ball CX

Niestety czasami się nie otwiera(1 na 4 rzuty musiałem powtarzać). Jest dość pojemna porównywalna do dużego spomba więc nie ładowałem jej do pełna żeby narazie się wprawić
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline MaciejK

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
« Odpowiedź #23 dnia: 25.05.2015, 18:51 »
Na dystansach 50-60m nie bawię się w spomba, łyżka zanętowa na sztycy od karpiowego podbieraka, taka ze 2m lub dłuższa i jazda bez trzymanki - zanęta musi być klejona mocniej, kule okrągłe i zwilżone przed wystrzałem. W czasie lotu kula wiruje i niedokładnie zrobiona rozlatuje się na skutek siły odśrodkowej. Zwilżenie łyżki pomaga -lepszy poślizg i mniejsza rotacja kuli. Skupienie po treningu zupełnie zadawalające, szybkostrzelność duża no i zestaw znacznie tańszy niż spombowy.  Najlepiej zanętę przygotować sobie w domu, zabrać kule do wiadra i jest moc.
Jeżeli spomb, to do dużego kij 4,5lb, może być coś z sumowego asortymentu, kołowrotki różne - byle duża szpula Long cast, żyłka główna 0,25, przypon strzałowy 0,40 lub więcej i koniecznie ochraniacz na palec- brak wprawy może być bolesny, załadowany spomb duży jest ciężki i żyłka, a zwłaszcza plecionka może pokaleczyć.
Użycie małego spomba jak dla mnie to zupełna lipa, no chyba, że niewielka ilość ziaren punktowo do podania jest, to już lepiej większy koszyk założyć i wstępnie zbombardować miejscówkę.

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #24 dnia: 27.05.2015, 00:28 »
Koledzy, jak używacie rakiet, spomba, to cczy chronicie dodatkowo swoje palce? Jeśłi tak, to czego używacie do tego celu?
Robert

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #25 dnia: 27.05.2015, 06:31 »
Póki co nie zakładam nic na palec, na pewno przy dalszych zarzutach warto już coś mieć.

Wczoraj widziałem spomba z Jaxona. Ale masakra, strasznie to coś wygląda. Ktoś z Was tego używał? ???
Lucjan

Offline MaciejK

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
« Odpowiedź #26 dnia: 27.05.2015, 11:58 »
Używam czegoś takiego : http://www.justcarping.co.uk/images/Finger-Cast_59200.jpg
Może być rękawiczka skórzana z pozostawionym palcem wskazującym, resztę można odciąć.

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #27 dnia: 27.05.2015, 12:48 »
Używam karpiówki shimano alivio 3,6m/3lb.  Kołowrotek Spro long cast, żyłka 0,30mm. Spomb średniej wielkości. Palca zazwyczaj nie zabezpieczam. Kilka rzutów nie stanowi problemu.
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Offline dfq

• Ekspert
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #28 dnia: 27.05.2015, 13:43 »
ja tez uzywam średniego spomba wypełnionego 3/4 bez zadnych zabezpieczen palca. Za duzo nie nęce.
Rzucam feederkiem Daiwa Windcast 3.60/120g, klipsuję potem odpinam spomba z agrafki i zakładam koszyczek.
Odległość nęcenia i łowienia mam identyczną.
Znów jestem

Offline pawel79ozo

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #29 dnia: 27.05.2015, 15:24 »
Podstawą w nęceniu spombem ( lub inną rakietą ) jest zakręcenie hamulca szpuli na maxa ,bo nawet skórzana rękawica nie pomoże i trzeba będzie łowić z kukiełką na palcu >:O .