Autor Wątek: Buduję ekonomiczny zestaw karpiowy...  (Przeczytany 7486 razy)

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
Buduję ekonomiczny zestaw karpiowy...
« dnia: 12.05.2015, 17:14 »
Sa tu karpiarze?

Jesli tak to poprosze o jakis sugestie odnosnie wedzisk karpiowych 3,6-3,9m/3lb oraz kolowrotkow z wolnym biegiem.

Chcialbym zmiescic sie w cenie ~7OO-8OOzl za kij i kolowrotek.

Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Buduję ekonomiczny zestaw karpiowy...
« Odpowiedź #1 dnia: 12.05.2015, 17:57 »
Nie wiem czy jestem karpiarzem, ale w życiu złapałem ponad 200 karpi 4kg+
Ja w październiku kupiłem coś takiego (wtedy 2 wędki i 2 kołowrotki kosztowały ok. 900 zł) :
Kołowrotki: H-Gun BP10 (bez wolnego biegu, ale hamulec przedni obrót o 90 stopniu i już jest tryb walki- trwa to sekundę jak się wyćwiczy),
Wędki: H-Gun Rods (3,5lbs)
Spisują się dobrze. Hol karpia 6kg + jest bardzo przyjemny. Mniejsze trochę za słabo wyginają wędkę
;)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 12.05.2015, 18:28 »
Zapomniałem dodać, że są wędki i kołowrotki od Nasha.
;)

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 12.05.2015, 18:35 »
Dzieki za odp.

Raczkuje w wedkarstwie karpiowym wiec nie chce sie porywac od razu na sprzet "wysokich lotow".

Wiele dobrego czytalem o wedziskach Prologic C2.

Jak narazie moja uwage przykul PHANTOM EX 12FT 3.00LB TANDEM BAITS w zestawie z Dam Quick SLS 570 FS i zmiescilbym sie w kwocie 740zl za 1 zestaw.

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 12.05.2015, 18:44 »
700-800 zł za wędkę i kołowrotek to już fajny sprzęt można mieć. Ja użytkuje Daiwe Black Widow 3.60, 3lbs i kołowrotek Okume Power Liner, wszystko działa dobrze chociaż wędka trochę ciężkawa, ale jak widzę droższe wcale nie są lżejsze. Za komplet dałem około 500 zł.
Pozdrawiam
Marcin

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 12.05.2015, 18:53 »
Tak sie zastanawiam czy 3lb nie bedzie za slaba do ciezarka ~80g + PVA?
Chociaz patrzac na to z pkt. gruntowca to 80-cioma gramami rzucam bez problemu ciezkim feederem na odleglosci ~100m.

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 12.05.2015, 19:03 »
Ja rzucasz 100m to gratuluję - ja do dziś się tego nie nauczyłem. Z PVA się ciężko rzuca, u mnie przynajmniej ten worek stawia duży opór. Ja w pewnym momencie wolałem nitki PVA, na które nawlekałem 4-5 pelletów i jeszcze jeden na włos. Mam kolegę z Katowic, który sam robi pellety (dodając jakieś żyjątka z danego łowiska, np. mielone małże i jakieś inne cuda - ale zbyt chętnie o tym nie mówi) i stosuje też podobną metodę. Gdybyście Go widzieli w akcji... Arcymistrz.
;)

Offline ViS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Kamil
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #7 dnia: 12.05.2015, 19:20 »
Ja tez raczkuje w karpiarstwie i wybralem wedke srpo fllow 3,5lb 3,9m. Tak mi doradzil pewien karpiarz z okolicy;) Wedka sie super sprawuje jak na moje potrzeby i wymagania i mysle ze jest godna polecenia :)
!Przepraszam za brak Polskich znakow!
:)
https://www.facebook.com/polishvikingscarp

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 12.05.2015, 19:38 »
Zależy na ile rzucasz... Rzeczywiście Black Widow może być nie najlepsza na bardzo dalekie zarzuty ale 3 oz i PVA baga obsłuży. Jak na początek ten kij jest jak najbardziej OK. Co do kołowrotków to mam BP10 z Nasha i straciłem rybę, bo w nocy zapomniałem, że kołowrotek nie ma wolnego biegu :D Dlatego polecam FR5 albo FR8 - te już mają. Ot - zwykły karpiowy kręcioł, na wszelkie gruntowe zasiadki. Kręcioł Black Widow tez jest OK, ale jest ciut mniejszy.

Lucjan

glizdziarz

• Gość
Odp: Buduje ekonomiczny zestaw karpiowy...
« Odpowiedź #9 dnia: 12.05.2015, 20:02 »
Ja rzucasz 100m to gratuluję - ja do dziś się tego nie nauczyłem...

Popatrz na to. Da się spokojnie

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #10 dnia: 12.05.2015, 20:18 »
Wędkarstwo karpiowe w Polsce jest w stadium szału. Pozytywną tego stroną jest fakt, że można kupić sporo dobrej jakości używanego sprzętu. Karpiarze bowiem często zmieniają sprzęt. Kolega ostatnio kupił w dobrej cenie kije Century NG 13 ft 3,5 lb, które umożliwiają łowienie z rzutu, ale też nie pozbawiają przyjemności z holu.
Koledzy chwalą sobie również kije Free Spirit.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 12.05.2015, 20:32 »
Zauważyłem  panowie ze bardzo dużo uwagi poświecacie uwagi na to na jaki sprzet łowicie a nie gdzie i na co i jaka metoda dla mnie cale zycie najwazniejsza jest taktyka sprzet sprzetem ale on ryb sam nie lowi
w tym momencie posiadam 4 kije typowo karpiowe 10 letnie dragony 3,6 3lg piekne kije mnostwo karpiszonow na nie wyjolem do nich mam kongery z tylnim hamulcem tez maja z 10 lat na te zestawy mam bardzo dobre wspomnienia
oraz drugi zestaw rowniez 3,6 3lb maja chyba 6 lat na tamten czas bardzo mi sie podobaly xtpro jaxona do nich mam hegemony jaxona kilimetry na mlynki zrobilem sa bez zarzutu
na te zestawy jaxona nie powiem zlego slowa kijki fajnie pracuja mlynki kreca lowile na te zestwy lata z wywozki do 300m rybek tez sporo wyjolem obecnie leza w szafie nie lowie na nie bo namta chwile nie ustawiam sie na klasyke karpiowania
Maciek

Offline ViS

• Reputacja: 27
  • Kamil
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Buduje ekonomiczny zestaw karpiowy...
« Odpowiedź #12 dnia: 12.05.2015, 20:48 »
Ja rzucasz 100m to gratuluję - ja do dziś się tego nie nauczyłem...

Popatrz na to. Da się spokojnie

:thumbup: plus za film :) takich filmow szukam/ogladam od jakiegos czasu bo mam problem z opanowaniem mojej karpiowki :D z feederem jakos mi bardzo dobrze idzie(tak mi sie wydaje) ale to pewnie kwestia ze feederem łowie juz dosc dlugo(jak na swoj wiek) praktycznie od poczatku swojej przygody wedkarskiej a karpiowka od tego sezonu i przeszlem juz przez 3 wedki :D
!Przepraszam za brak Polskich znakow!
:)
https://www.facebook.com/polishvikingscarp

Offline MaciejK

• Reputacja: 41
« Odpowiedź #13 dnia: 12.05.2015, 21:22 »
Są karpiarze.
    Nie szalej ze sprzętem, w zupełności wystarczą kije wzmiankowane przez kolegów: Daiwa Black Widow, Prologic C1, C2, Oczywiście nie każdy kij będzie w równej mierze nadawał się do rzutów 100+, to zależy od kilku rzeczy: umiejętności, średnicy linki/żyłki, wielkości szpuli kołowrotka i przelotek, ciężaru miotanego zestawu i oczywiście umiejętności rzucającego. Jeżeli chodzi o nęcenie z PVA, metodę, polecam kije 3,5lb. Pociągną bez problemów i rozczulań - mogę rzucać, czy nie. Owszem, mogą odebrać nieco przyjemność z holu niewielkich ryb, dla mnie ważne jest wyholowanie ryby w jak najkrótszym czasie, nie cackam się.
    Kołowrotki typu big pit- nawet jak nie wywozisz, to duża szpula ułatwia rzuty. Sam wiele lat zajeżdżałem jakieś SPRO LCS, nie wierzę w plastykowe nowości i kupiłem stare konstrukcyjnie jshimianiaki Big Baitrunner LC, także  zupełnie możliwie wyrobisz się z zestawem 700-800stów. Gdybym teraz miał doradzać komuś, kto chce zacząć, ale nie wie, czy karpie będą strzałem w "10", to powinien zacząć od zestawu budżetowego- by zobaczyć ocb. Jeżeli się spodoba, wchodzisz sprzętowo na odpowiednią półkę i jedziesz dalej z workiem pieniędzy. Według mnie najgorsze na początek jest szarpanie się na sprzęt z półek środkowych w sytuacji, gdy nie jest się pewnym kierunku wędkarskiego rozwoju/nie mamy wystarczającej kasy. W razie "W" odsprzedać ciężko i z dużą stratą, a jeżeli chcemy przeskakiwać na półkę wyżej, to zostajemy z "lokatą kapitału w sprzęcie, którego żal sprzedać, bo przecież tyle nie tak dawno kosztował. Co do kręciołów, ktoś powyżej wspominał o sprzęcie Nasha, co jak co, ale z kołowrotkami mają oni niewielkie doświadczenie. Wolałbym sprawdzoną używkę w rodzaju shimano, baitrunner,  biomaster, ultegra, daiwa emblem, crosscat niż niesprawdzone nowości. Nieoszukujmy się, płacimy za logo NT, i to dużo.
Co jest w karpiowaniu najważniejsze? siedzenie nad wodą  i to w odpowiednim miejscu. Złota kulka na włosie nie złowi, jak karp nie przypłynie do niej. Sposoby są dwa  - znaleźć, lub ściągnąć do siebie nęceniem. 
Jak mało która dziedzina wędkarstwa jest kosztowne od strony zanęt/przynęt. Wytrzymałe namioty to również spory wydatek. Na szczeście konkurencja, kolejne programy karpiowe nowych graczy na rynku powodują łatwiejszy dostęp i większy wybór sprzętu w miarę możliwości  finansowych.
Co warto mieć? Sygnalizator z centralką- ludzie chwalą sobie MF-y, tradycyjnie videotronic cX, jest tego masa. Prócz tego wygodny fotel, parasol z bokami i jakiś śpiwór. Z takim zestawem przeżyjesz  noc jedną i drugą, zobaczysz czego potrzeba i wtedy możesz stwierdzić, czy wchodzisz w to, czy zostajesz tam gdzie jesteś.
Dla kogoś, kto lubi klimat zasiadek, biwaków, nocy i dużych ryb to jest wspaniała przygoda. Bywa męcząca dla rodzin, kosztowna, snobistyczna, ale to jak z każdą odmianą wędkarstwa.
Powodzenia i słusznych wyborów

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 12.05.2015, 22:17 »
Że swojej strony mogę polecić wędkę Shimano Alivio i są o różnych parametrach oraz kołowrotek Shimano Baitrunner 6000 dl. Osobiście posiadam Alivio 12' 3,5 lbs w 3 składzie i tego dl z Shimano i jestem bardzo zadowolony. A cały zestaw kosztował mnie 530 zł (wędka+młynek+żyłka).