Autor Wątek: Wędka na sandacza  (Przeczytany 13327 razy)

Offline Rych

• Ekspert
  • Reputacja: 33
Wędka na sandacza
« dnia: 20.02.2019, 17:25 »
Witam z racji tego, że w spinningu jestem raczej mocno początkujący, ale chciał bym w tym roku spróbować zapolować na sandacza. Poczytałem, że watro spróbować łowić w portach, ale znam jezioro, na którym kiedyś były sandacze, może są dalej, to zamierzam sprawdzić. Więc moje pytanie brzmi, jaka wędkę wybrać do takiego łowienia?

Budżet, to miej więcej 600zł tak  +/- 200zł. Z tym ze bym chciał żeby, to było coś z Daiwy.

Oraz drugie pytanie, czy ktoś łowił w portach, i mógł by się podzielić doświadczeniem?

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Wędka na sandacza
« Odpowiedź #1 dnia: 20.02.2019, 18:04 »
Daiwa? Bierz kij dopasowany do swoich potrzeb i preferencji, nie sugeruj się marką. Nie ograniczaj się ;)
Jacek

Offline David_L

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 31
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 20.02.2019, 18:27 »
Sprecyzuj jak chcesz te sandacze łowić. Metodą opadu, woblerami? Jak głębokie jest łowisko, czy będziesz łowił z brzegu czy raczej z łodzi? Jest tu trochę spinningistów i na pewno coś doradzą ;) Osobiście radziłbym próbować łowić z opadu lub na drop shota. 90% złowionych na spinning przeze mnie sandaczy padło na gumy. Woblery nie były tak skuteczne ale to może dlatego że nigdy nie przykładałem się do łowienia woblerami ;D

Offline Rych

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 20.02.2019, 18:37 »
Chciał bym łowić z opadu na gumy, co to głębokości, nie mam pojęcia jaka jest w portach w kraju, bo nigdy tam nie łowiłem. Jezioro na którym chce sprobowac, ma średnia głębokość to około 3m.

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 20.02.2019, 20:27 »
Na pewno nie może to być miękka wędka, bo będziesz miał problemy z zacięciem. Ja mam Fox'a  10-30, w miarę sztywna i sporo Sandaczy w tym roku złapałam. Łowię wyłącznie na gumy.
Adam

Offline Lohi

• Ekspert
  • Reputacja: 129
« Odpowiedź #5 dnia: 20.02.2019, 20:51 »
Moze i Daiwa robi fajne matchowki czy feedery, ale na spinningach na sandacza to oni sie kompletnie nie znaja. Za ta kase czyli do 800zl juz mozesz pokusic sie o customa z blankow st. croix , batsona , g.loomis, mhx czy phoenix'a.  Wedka do 18g (5/8oz) powinna byc wystarczajaca do twojego lowiska .

Offline Bass74

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Łowię, a nie łapię. Zjem, a nie żrę.
« Odpowiedź #6 dnia: 20.02.2019, 21:35 »
Z łódki na płytkie łowisko i lekkie łowienie to patyk do 18g (5/8oz) wystarczy, ale z brzegu najczęściej trzeba daleko rzucić i mieć z czego zaciąć. W tym wypadku raczej bym celował w jedno uncjówkę czyli min. 28g i przynajmniej 17 lb mocy. Średniej wielkości guma 8-10 cm waży tak gdzieś do 10g plus główka 10-17 to się robi już razem 20-30 g. Nawet na płytkim łowisku i przy średniej wielkości rybek 50-60 cm, wybrał bym min. patyka do 21g. Oczywiście mowa tu o wędce na dobrym blanku. Ale czuła uncjówka była by moim zdaniem lepszym kompromisem.
Łowię, a nie łapię. Zjem, a nie żrę.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 20.02.2019, 21:46 »
Moze i Daiwa robi fajne matchowki czy feedery, ale na spinningach na sandacza to oni sie kompletnie nie znają.

:thumbup: :)

Jeśli będziesz łowił z brzegu, bierz Savage Gear Finezze Softlure o dł. 250 cm i cw. do 21 g, bo nie ma na rynku kija w podobnej cenie, który byłby tak czuły i miał tak wybitnie sandaczową charakterystykę pracy: https://allegro.pl/oferta/wedka-savage-gear-finezze-sotflure-2-50m-5-21g-7596083319.

Tym wędziskiem machniesz nawet główką o wadze 20 g uzbrojoną standardową gumką (7-10 cm). Własności rzutowe tego kija są wybitne (akcja plus ugięcie). Dobry uchwyt, niezłe przelotki (SG), porządne wykonanie. Te spinningi to sandaczowa klasyka.

Daiwa i Shimano nie mają w swojej ofercie stosunkowo tanich kijów o podobnej charakterystyce. Tak naprawdę to trudno o spinning o tak czułym szczycie i silnym dolniku, przynajmniej za te 450 zł.
Jacek

Offline Robin

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #8 dnia: 20.02.2019, 22:00 »
Z łódki polecam SG Finezze – 202cm, C.W. 7-25g. Szybka i solidna sklepówka.

Pozdrawiam
Niebieska lub Czerwona pigułka (TWÓJ WYBÓR)

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 20.02.2019, 22:08 »
A może Daiwa Prorex ? Kupiłem taką 10-30 g 2.70 i jak dla mnie to fajnie się na gumy nią łowi. Łowię głównie na rzece i ogólnie dopiero przypominam sobie jak się spininguje ale wędka wydaje mi się odpowiednia na sandacza. Jest dosyć sztywna , dobrze czuć gumę w opadzie no i jest leciutka.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 20.02.2019, 22:14 »
Jeżeli kolega uprze się na kij Daiwy, to Prorex będzie stał wysoko (godny wspomnienia jest też tańszy Ballistic).
Jacek

Offline Rych

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 21.02.2019, 10:39 »
Dziękuje wszystkim za opinie :thumbup: i sugestie, podoba mi się ta daiwa prorex tylko cena 900+ wiec, chyba zdecyduje się na Daiwa Ballistic X Jiggerspin 2,70 / 7-28g. Chociaż jeszcze trochę minie zanim kupie, to może dozbieram na ta prorex

Offline mav3rick

• Ekspert
  • Reputacja: 118
« Odpowiedź #12 dnia: 21.02.2019, 11:04 »
Prorexa xr możesz już kupić za 600-650. Seria Prorex XR Spin na fajnych komponentach też jest, np przelotki Fuji Alconite.

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #13 dnia: 14.04.2020, 20:29 »
Odświeżę temat.
Z nudów zaczynam wymieniać sprzęt i przyszła pora na  "wysłużonego "SG Finezze Softlure . Wędkowanie z łódki, tylko gumy. Poszukuję wędki o podobnych parametrach, ale wyższej klasy. Może coś z Fenwick'a, Major Craft'a, ST. Croix? Budżet do 1200 zł. Kijki z pracowni dopadają, bo nie mam czasu i możliwości jeździć na "przymiarki". Są na forum spinningiści, może ktoś używa  wędki w/w marek do połowu Sandaczy.
Adam

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 14.04.2020, 20:36 »
Jaką masz Finezzkę?
Jacek