Autor Wątek: Guru QM1 bayonet  (Przeczytany 4546 razy)

Offline pitry1987

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: method feeder
Guru QM1 bayonet
« dnia: 24.02.2019, 22:00 »
Jakie są Wasze opinie z tymi przyponami ? Ten drucik daje radę na przynęty typu Maros, Ringers waftersy, twardsze dumbellsy Sonubaits czy spotted fin? Czy szybciej uzbroje przynętę tym czy wiercac i przekładając gumkę przez kulkę jak robię teraz? I ostatnia kwestia czy podczas ściągania przynęta każdorazowo nie spada? Nikt nie robi porządnych przyponów z jakąś igłą z zadziorami a ani czas mi nie pozwala na zabawę z tym a kosztowo też to drożej wychodzi. Dużo osób chwali i narzeka na to rozwiązanie Guru więc chciałbym zobaczyć czy jest sens inwestować w to?
Bo rybka lubi pływać i to nie w patelnianym oleju 😃

Offline Magellan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 31
Odp: Guru QM1 bayonet
« Odpowiedź #1 dnia: 24.02.2019, 22:15 »
Nie wiem jak z Guru, ale korzystałem z rozwiązania Browninga w podobnym stylu i dawało radę:
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/browning/25458-przypony-browning-feeder-leader-method-spike-barbless-10cm-roz-10.html
Wychodzi trochę taniej niż Guru. Dumbellsy Drennana, które są dość twarde, trzymały się dobrze.

Offline pitry1987

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 24.02.2019, 22:29 »
Te przypony mi każdy odradza. Widziałem i je i Jaxona. Gamakatsu coś tam teraz w drapieżcy dodało ale z zadziorem.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 24.02.2019, 22:55 »
Jakie są Wasze opinie z tymi przyponami ? Ten drucik daje radę na przynęty typu Maros, Ringers waftersy, twardsze dumbellsy Sonubaits czy spotted fin? Czy szybciej uzbroje przynętę tym czy wiercac i przekładając gumkę przez kulkę jak robię teraz? I ostatnia kwestia czy podczas ściągania przynęta każdorazowo nie spada? Nikt nie robi porządnych przyponów z jakąś igłą z zadziorami a ani czas mi nie pozwala na zabawę z tym a kosztowo też to drożej wychodzi. Dużo osób chwali i narzeka na to rozwiązanie Guru więc chciałbym zobaczyć czy jest sens inwestować w to?

Stosowałem je w zeszłym sezonie. Nie wszystkie przynęty obsłuży. Waftersy i większość dumbli nie stanowi problemu. Są jednak też tak twarde, że ciężko wbić.
Choć teraz jak sobie myślę, to wystarczy zrobić połowę dziury np igłą dołączaną do paczek Sonubaits, a powinno wszędzie się wbić. Oczywiście gdy przynęta nie będzie pękać.
Co do spadania przynęt to nie ma siły. Jak juz zahaczysz, to wyciągniesz z wody.
Z drugiej strony nie wiem, czy przypony z gumką nie są bardziej uniwersalne. Na bagnet nie dasz peletu. Dumble na gumkę wejdą. Można w kulce zrobić dziurę i przewlec przez środek gumkę, lub zrobić rowek wokół kulki i złapać gumką.
Problemem jest też rozmiar haka jaki jest w tych przyponach. W zeszłym roku np w Drapieżniku nie było większych haków niż 14. Teraz jak widzę są. Qm1 także są.
Teraz plus. Fajnie na to się nadziewa robaki, nawet żywe. Tego numeru że speedstopem nie zrobisz, a z gumką tylko martwe.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Marcin

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #4 dnia: 24.02.2019, 23:32 »
U mnie problem jest z tym, że często przynęty zdejmowały sumiki karłowate/leszcze, gdy miałem metodę na sztywno i czasami wędka leżała parę godzin bez przynęty na igle :) Głównie w nocy, bo na PZW rzadko przerzucam z wiadomej przyczyny.
Zacząłem stosować wkręty z chin, ale są one bardzo duże i ciężkie, bardziej na zestaw karpiowy.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #5 dnia: 01.03.2019, 21:31 »
Ja najczęściej stosuję przypony z bagnetami właśnie.
Mam te gotowe przypony z Guru, ale pełnią one rolę zapasową. Przypony z bagnetami robię sam, a kiedy zdarzy się, że mi się skończą w trakcie łowienia, to wtedy sięgam po te właśnie gotowce. Nic złego mi się z nimi nigdy nie stało. Stosuję zwykle przynęty, w które bagnety można wbić bez wielkiego wysiłku. Często łowię w akwenie, gdzie jest plaga żarłocznej krasnopióry. Szarpią mocno całym kijem, ale bardzo rzadko zdarza się, że ściągają mi przynętę. Prędzej się zacinają. Może sytuacja byłaby inna przy zastosowaniu większych haków (?)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline golad

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 01.03.2019, 21:43 »
Mateo a jakich bagnetów używasz?

Offline Ytr

• Ekspert
  • Reputacja: 94
  • Ryb, ryb Hura!!!
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 01.03.2019, 21:44 »
Ja głównie łowię na przypony Guru z tym bagnetem tylko z innym hakiem i jestem z nich zadowolony z tym, że używam ich do miękich przynęt. Zaletą jest to, że dobrze trzymają się na nich przynęty i te miękkie naprawdę szybko się zakłada. Do wawtersów Ringersa są idealne.
Bartek

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #8 dnia: 01.03.2019, 22:57 »
A ma ktoś porównanie bagnetów z wkrętem typu Guru i tych z harpunem typu Browning?
Łatwość wbijania w twardsze przynęty, trzymanie przynęty, zastosowanie do robaków, inne?
Chciałbym w sezonie pobawić się z bagnecikami i zakupiłem takie, jak w linku z zadziorem. Wkręty mnie jakoś mniej przekonują.
https://carpcity.pl/home/2247-carp-academy-bagnet-bait-spikes-7mm.html
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #9 dnia: 02.03.2019, 00:36 »
Ja używam tych bagnetów z Guru. Z nimi wiążę własne przypony. Innych nie miałem okazji przetestować.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline golad

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 02.03.2019, 07:29 »
Yhm a mi właśnie chodziło o te bagnety co Tomba używa.Myśle,że lepiej trzymają przynęte

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #11 dnia: 02.03.2019, 08:16 »
Miałem 1 paczkę Browninga i mam ją nadal (nie przypadły mi do gustu, bo jakoś tak nie bardzo trzymają przynętę). Natomiast te z Guru sprawują mi się bardzo dobrze i obecnie tylko takie kupuję z bagnetem.
Oczywiście to moja subiektywna opinia ale dla mnie lepsze są te z Guru

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline pitry1987

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 02.03.2019, 08:34 »
Do jakich konkretnie przynęt dają radę Guru? Z moich wafters mam wątpliwości czy do Bait Techa czy też Spotted Fin nadadzą się. Poza tym mam Ringersy które trochę stwardnialy więc też nie jestem przekonany.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #13 dnia: 02.03.2019, 09:01 »
Do jakich konkretnie przynęt dają radę Guru? Z moich wafters mam wątpliwości czy do bait techa czy też spotted fin nadadzą się. Poza tym mam Ringersy które trochę stwardnialy więc też nie jestem przekonany.
Waftersy z Ringersa trzymają jak żyd pieniążki Ogólnie dumbelsy i kulki trzymają się świetnie na tych bagnetach

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #14 dnia: 02.03.2019, 09:07 »
Kupiłem chyba dwie paczki na początku poprzedniego sezonu , ale nie sprawdziły mi się z przynętami które wtedy miałem , więc poszły w odstawkę. Ale teraz czytam że świetnie współpracują z waftersami , więc trzeba będzie dać im szansę.