Autor Wątek: Ładowanie łódki zanętowej nad wodą  (Przeczytany 9080 razy)

Offline j3rusal3m

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
Odp: Ładowanie łódki zanętowej nad wodą
« Odpowiedź #15 dnia: 28.02.2019, 18:31 »
Ok, zrobiłem zdjęcie jedynej naklejki na akumulatorach, mam nadzieję że to pomoże w dopasowaniu tej ładowarki :)

Akumulatory są naładowane w połowie, nie mam pojęcia ile to [V]oltów. Leżą nieużywane od grudnia, pasuje je naładować?:)

Widać po zdjęciach że to radosna myśl techniczna żółtego kraju, dlatego zastanawiam się też na przyszłość nad takimi akumulatorami http://www.prolam.pl/produkt/li-lon-111v-14-ah/ będą pasować?:)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #16 dnia: 28.02.2019, 19:29 »
W końcu się dogadamy, bo Ty masz akumulatory litowo-jonowe, a nie litowo-polimerowe! Może to i lepiej... Te pierwsze ładujemy mniejszymi prądami, więc dłużej.

Cóż, ładowarką z linku naładujesz i takie akumulatory, i takie, więc nie ma problemu. Z mocą też nie będzie źle, bo przy napięciu 11,1 V maksymalny prąd to 5 A, ale też nie najlepiej. Możesz kupić ładowarkę o mocy np. 100 W, tak chyba będzie lepiej (praca z maksymalnym prądem jest średnim pomysłem). Generalnie taki akumulator można ładować małym prądem, jednak kosztem czasu - to prosta zależność.

Jeśli akumulator z linku wejdzie do łodzi, nie ma przeciwwskazań (ten ma przewód balancera).

Aha, w sklepie z linku polecają taką samą ładowarkę ;)

PS
Miarą naładowania takiego akumulatora jest napięcie wyjściowe. Jeśli założymy, że ogniwa nie powinno się rozładowywać poniżej 2,75 V, to rachunek prosty: nie powinno się doprowadzać do spadku napięcia pakietu poniżej 8,25 V.
Jacek

Offline j3rusal3m

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 28.02.2019, 20:10 »
Kurcze no to zostałem trochę wyrolowany bo producent tej łódki gdy ją kupowałem namawiał na akumulatory li-po bo w standardzie były żelowe dużo cięższe i mniej pojemne, no cóż. Te akumulatory z linku są dużo mniejsze niż te co mam więc zmieszczą się spokojnie w komorze. Więc podsumujmy, tą ładowarkę, którą podałeś na początku wątku mogę śmiało kupić do aktualnych li-ion oraz obsłuży te z linku co podałem?:)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: 28.02.2019, 22:20 »
Tak, możesz taką ładowarką ładować swoje akumulatory. Te z linku też. Szybkie obliczenia wskazują, że akumulator z zestawu będzie ładowany około 4 godzin (prąd ładowania ok. 4 A).
Jacek

Offline j3rusal3m

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 28.02.2019, 22:22 »
To elegancko, dziękuję Ci bardzo za fachową pomoc! :) Ale mam jeszcze jedno pytanie, na tej ładowarce o której rozmawiamy można ładować tylko jeden akumulator jednocześnie czy można dwa naraz?:)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 28.02.2019, 22:48 »
Ładowarka z linku jest jednokanałowa, można ładować tylko jeden akumulator.

Z ładowarką kup stosowne gniazdo do ładowania akumulatora. Przewody są dostarczone z ładowarką, wystarczy tylko dolutować, co trzeba, a potrzebujesz prawdopodobnie XT60.
Jacek

Offline j3rusal3m

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 28.02.2019, 23:06 »
Dwóch jedno kanałowych nie można jednocześnie podłączyć do akumulatora samochodowego? Dwukanałowa jest fajna, szybciej można ogarnąć ładowanie :)

Edit:
Znalazłem coś takiego,ma to sens?
https://abc-rc.pl/product-pol-5865-Adapter-Ladowarka-HSM-142A-B6-6x-XT60-rownolegle-ladowanie-nawet-6-akumulatorow-zlacze-DEAN-do-ladowarki.html?rec=301001101

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 28.02.2019, 23:16 »
Zapomnij o tym adapterze, to tylko dla zawodowców ;) Podpięte akumulatory muszą mieć bardzo zbliżone napięcie, a o to trudno. W przeciwnym przypadku może być "bum"!

Są ładowarki dwukanałowe, nie ma problemu. Zadbaj tylko o to, żeby taka ładowarka miała i zasilanie z sieci, i np. z akumulatora. Aha, można podłączyć dwie ładowarki do akumulatora samochodowego.
Jacek

Offline j3rusal3m

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 01.03.2019, 06:29 »
"Zadbaj tylko o to, żeby taka ładowarka miała i zasilanie z sieci, i np. z akumulatora" - jednocześnie?:)
A jest jakaś końcówka żeby podpiąć jednocześnie dwie jednokanałowe do akumulatora? Czy trzeba kombinować?

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 01.03.2019, 13:20 »
To żadna kombinacja, wystarczy zacisnąć krokodylki na klemach.
Jacek