Autor Wątek: Wasze sposoby na drgającą szczytówkę nocą...  (Przeczytany 129908 razy)

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wasze sposoby na drgającą szczytówkę nocą...
« Odpowiedź #150 dnia: 19.05.2016, 09:41 »
Ja zdecydowanie preferuję tablice. Przy sygnalizatorach w nocy irytuje mnie to, że kiedy wyda dźwięk i tak najczęściej muszę zapalić czołówkę, żeby sprawdzić co się dzieje ze szczytówką. Są takie noce kiedy brań czy samych wskazań jest dużo i sygnalizatory męczą wtedy mocno. Przy tablicy widzę wszystko jak na dłoni. Moje tablice świecą delikatnie i nie męczą wzroku. Powiedziałbym nawet, że delikatna poświata tworzy fajny klimat. Nie siedzi się w całkowitej ciemności, ale co kto lubi... Sygnalizatorów używam w zasadzie tylko na karpia i sandacza.

Masz gdzieś zdjęcie tych Twoich tablic? I czy nie lgną komary latem do nich?

Offline sander

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #151 dnia: 20.05.2016, 08:18 »
Zdjęcie katalogowe jest na poprzedniej stronie. Moje różnią się tylklo tym, że podkleiłem je białą folią samoprzylepną. Co do komarów to nie zauważyłem, żeby je szczególnie przyciągała, one jednak reagują głównie na CO2. Częściej zdarza się, że przypałęta się jakaś ćma.

Offline Nathaniel

• Ekspert
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #152 dnia: 20.05.2016, 08:28 »
Gumki te najmniejsze do pelletu od Drenanna,rozszerzamy przyrządem i na szczytówkę,do tego 3mm świetlik i gra gitara

Offline Nedia

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #153 dnia: 20.05.2016, 13:46 »
Ja pomiędzy szczytową a drugą przelotkę zakładam cienkie dwa silikonowe wężyki ucięte z tego znajdującego się w zestawie ze świetlikami. Przedtem jednak rozciągam je trochę na świetliku aby łatwiej wsunąć świetlik. Sprawdzałem wiele innych propozycji mocowania świetlika jednak ten jest jak dla mnie najwłaściwszy. Można też dłuższą, dolną cześć rurki podgrzać zawężając jej końcówkę co minimalizuje haczenie żyłki. Przy odrobinie cierpliwości można wyprofilować fajne mocowanie świetlika.

Offline vanplesniak

• Ekspert
« Odpowiedź #154 dnia: 20.05.2016, 21:57 »
Zdjęcie katalogowe jest na poprzedniej stronie. Moje różnią się tylklo tym, że podkleiłem je białą folią samoprzylepną. Co do komarów to nie zauważyłem, żeby je szczególnie przyciągała, one jednak reagują głównie na CO2. Częściej zdarza się, że przypałęta się jakaś ćma.

Układasz ją pod szczytówką czy jak?

Offline sander

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #155 dnia: 20.05.2016, 22:36 »
Za szczytówką. Tak, żeby szczytówka była widoczna na tle tablicy.

Offline PrX

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #156 dnia: 20.05.2016, 22:41 »
Ja zakupiłem kiedyś serię świetlików od jakiegoś XXXX z allegro, nie mam możliwości teraz sprawdzić nazwy świetlików lecz w opakowaniach jest taka Fluo końcówka która idealnie łapie jedną stroną szczytówkę a z drugiej wkłada się świetlik, i fajnie to świeci ale gdy jest spokojna noc lubię czasem gdy jest sposobność ustawić wędki wzdłuż linii brzegu kładę na ziemi zwykłą świeczkę taką jak na cmentarz i daje takie światło, że widać dość dobrze szczytówki; od takie moje sposoby.

Offline gral

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #157 dnia: 23.03.2017, 21:06 »
Ja tak podświetlam swoje tipy w nocy

Offline gral

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: 23.03.2017, 21:08 »
Dzięki za podpowiedzi jak zrobić latareczke do podświetlenia koledze Mirgag. Pozdrówka Mirek

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #159 dnia: 23.03.2017, 21:16 »
Ja używam Powerbanku z doczepioną lampką usb.

Powerbank 60 zł z Chin
http://www.banggood.com/Original-XIAOMI-5_1V-2_1A-10000mAh-Power-Bank-For-Smartphone-p-977406.html?rmmds=myorder&p=7W24238151091201612I

Lampka usb Xiaomi z 5 stopniową regulacją mocy oświetlenia - 15 zł z Chin
http://www.banggood.com/Original-Xiaomi-LED-Light-With-USB-For-Power-Bank-p-1022767.html?rmmds=myorder&p=7W24238151091201612I

W PL jest droższe, a wysyłka jakieś 2 tygodnie. Powerbank takie w woreczek strunowy, żeby woda się nie dostała - chociaż i tak jest w miarę szczelny, ale wiadomo jak to jest nad wodą.

Patent jest super, bo oczy się nie męczą a i dodatkowo mamy oświetlony cały brzeg, więc nigdy nie wpadniemy w bagno, wodę po ciemku :)

Offline gral

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: 23.03.2017, 21:27 »
Na ile godzin ciągłego świecenia powerbank Ci starcza??

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #161 dnia: 23.03.2017, 23:31 »
Na ile godzin ciągłego świecenia powerbank Ci starcza??
Zależy jaką moc ustawisz. Na stronie lampki masz tabelkę z mocą, poborem, luxami itp
Na V poziomie trzyma 12 godzin, ale masz jasno jak w domu :)
Na IV poziomie już 24 godziny, ale z prostej matematyki bierze połowę prądu tego co na V, ale różnica w jasności nie jest jakaś duża.
Możesz kupić większą pojemność powerbanku, ale ja nad wodę biorę 2 powerbanki i jeden daję między wędki, żeby świecił na DS, a drugi koło wiadra z robakami, przynętami. Do tego czołówka i mam super jasne stanowisko. Co najważniejsze dzięki dużej ilości światła oczy mi się nie męczą. Jedyny minus to owady, niekiedy lepiej dać mniejszą jasność, żeby jakieś robactwa nie latały. Koszt prądu jest praktycznie zerowy, bo powerbank ma pojemność na 5v około 6A, czyli 30 wat. Jak jedziesz na dłużej to warto kupić ładowarkę solarną lub ładować ze zwykłego akumulatora z auta przez usb kabelek.
Panel słoneczny za 100 zł o dobrej wydajności:
https://pl.aliexpress.com/item/Portable-Folding-Foldable-7W-5V-USB-Camping-Solar-Panel-Powered-Charging-Charger-Battery-Mobile-Cell-Phone/32508964474.html?aff_platform=aaf&cpt=1490308334864&sk=2v37IQv&aff_trace_key=fbc8bc02ab594316848e0f989d091050-1490308334864-05218-2v37IQv

Offline Bułkowski

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #162 dnia: 24.03.2017, 01:19 »
Ja tak podświetlam swoje tipy w nocy

Ciekawie to wygląda. Mógłbyś napisać co widzę na zdjęciu i jak to zamocowałeś?

Offline gral

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #163 dnia: 24.03.2017, 01:48 »
Na zdjęciu są szczytówki które mają pomalowane obrzeża przelotek lakierem fluo i podświetlone światłem w ultrafiolecie. Polecam :) nie męczą oczu jak świetliki i widać każde nawet minimalne przygięcie.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #164 dnia: 24.03.2017, 06:51 »
Super. :thumbup: Daj linki, jeśli możesz, do lakieru i lampki. Każdą szczytówkę sobie tak zrobię.

Rozumiem, że generalnie jest ciemno (uv nie widzimy), a szczytówki świecą jak na zdjęciu?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!