Autor Wątek: Dlaczego podczas holu ryby się spinają?  (Przeczytany 12465 razy)

Offline furgon

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
Odp: Dlaczego podczas holu ryby się spinają?
« Odpowiedź #30 dnia: 07.07.2025, 21:00 »
Rozumiem że mówimy o zapiętych rybach i spinki przy brzegu? To że to karpie i amury to domysły po braniu i holu,  czy ryby były widziane? Jak były zapięte wyciągnięte ryby.?

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #31 dnia: 08.07.2025, 16:44 »
Zresztą dodałem na forum test haczyków, gdzie testowałem mf13 i kamasany t360.
Kamasany poległy, a mf13 trzymały, bo miały zadzior. Ogólnie haki bezzadziorowe z miękkiego druta to nieporozumienie.
Te markowe małe haczyki u mnie masa spinek, pustych brań - ogólnie tragedia.
Na komercji ryba też jest holowana co chwile, więc nie będzie miała tyle siły co na pzw, gdzie ryba jest pierwszy raz na kiju i tutaj tkwi różnica w rozumowaniu doboru haczyków.
Niech kolega kupi to co mu polecam i to co Wy polecacie i da znać.
T360 kamasan to dla mnie hak co najwyżej dobry, potrafiły mi pęknąć (nie rozgiąć się). Z grubego drutu i niezawodne to MXC4 Matrix, Prestony MCM-B i Guru MWG nie wiem co musiałoby się uwiesić by je pogiąć.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 08.07.2025, 17:02 »
 MWG 10 przy 0,28 potrafią się rozgiąć.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #33 dnia: 08.07.2025, 20:46 »
MWG 10 przy 0,28 potrafią się rozgiąć.
Nie miałem sytuacji, ale kolejność nieprzypadkowa. MXC4 z Matrixa to były moje ulubione, były bo nie mogę ich ostatnio trafić. Jeszcze na 4 miejscu Kamasany ale 911Xstrong bardzo je lubię bo na nich bardzo mało spadów właśnie miewam. Ostatnio tłukę guru, bo zamówiłem sobie trochę przyponów, bo nie chciało mi się nawiązać na cały sezon, a MXC4 nie było w sprzedaży, więc mam co mam.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #34 dnia: 10.07.2025, 12:58 »
T360 kamasan to dla mnie hak co najwyżej dobry, potrafiły mi pęknąć (nie rozgiąć się). Z grubego drutu i niezawodne to MXC4 Matrix, Prestony MCM-B i Guru MWG nie wiem co musiałoby się uwiesić by je pogiąć.
Zgodzę się, bardzo dobre haki, przełowiłem na nich sporo czasu.
Ale pytanie po co mały ciężki gruby haczyk skoro możesz dać feederowy haczyk jak wspomniany mikado mf13 w rozmiarze 6 jeśli mówimy o połowie karpia, amura? Oczywiście mówię o połowie na PZW. Bo na komercji przyznałbym Ci rację z haczykami.
Mały haczyk sprawdzał mi się, gdy chciałem łowić karasia, bo ma mały pysk.
Aczkolwiek te ryby nie były moim celem, bo typowo jadę na karpia, amura.
I jeszcze jedno, łowiąc na haczyki bazzadziorowe trzeba siedzieć przy wędkach 24/7, bo inaczej jak nie złapiesz wędki to ryba po prostu puści.
Dlatego preferuję haczyki zadziorowe, bo mogę się bawić na telefonie niżeli być skupionym na wędkach - ale jak łowi ktoś na komercji to wiadomo, że nie ma czasu na siedzenie na telefonie, bo co minutę ciągniesz karpia.

Offline magister82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #35 dnia: 10.07.2025, 15:23 »
motov8 To ty kozak jesteś z tym co minute :P W sumie az tak dobrze nigd nie miałem , a często na maślanke jeżdżę :) co do spiec ryb to jest tyle możliwości. Rodzaj bran :P delikatne ostre, stan pyska ryby, technika holu itp. Zasadniczo karpie lowie glownie na haczyki 12

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #36 dnia: 10.07.2025, 23:46 »
motov8 To ty kozak jesteś z tym co minute :P W sumie az tak dobrze nigd nie miałem , a często na maślanke jeżdżę :) co do spiec ryb to jest tyle możliwości. Rodzaj bran :P delikatne ostre, stan pyska ryby, technika holu itp. Zasadniczo karpie lowie glownie na haczyki 12
Wpadnij jutro, co minutę może nie, ale myślę, że co dwie to branie będzie ;)

Offline magister82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #37 dnia: 11.07.2025, 19:37 »
Pogoda mnie troche odstraszyla tak bym wpadl :P

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #38 dnia: 11.07.2025, 20:17 »
MWG 10 rozginałem na zaczepach trzcinowych na Dzierżnie, hak dobry ale do żyłek 0.25 max, jak się łowi na plecionki czy grubsze żyłki to typowo karpiowe haki wchodzą w grę. Przeważnie używam Ridge Monkey Curved Shank 8 i czasami Korum Penetrator 8 i 10, te też są nie do wyjebania w porównaniu do reszty typowo feederowych haków.
Dzierżno uzależnia

Offline ZiZ

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #39 dnia: 11.07.2025, 22:46 »
.... łowiąc na haczyki bazzadziorowe trzeba siedzieć przy wędkach 24/7, bo inaczej jak nie złapiesz wędki to ryba po prostu puści.
.... ale jak łowi ktoś na komercji to wiadomo, że nie ma czasu na siedzenie na telefonie, bo co minutę ciągniesz karpia.
Łowię tylko na bezzadziorowe i siedzę z dala od wędek (2-4m) nie mam problemu z holem.
Czasami przesiedzę na komercji cały dzień i nie widzę brań.

Offline ZiZ

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #40 dnia: 11.07.2025, 22:50 »
MWG 10 rozginałem na zaczepach trzcinowych na Dzierżnie, hak dobry ale do żyłek 0.25 max, jak się łowi na plecionki czy grubsze żyłki to typowo karpiowe haki wchodzą w grę. Przeważnie używam Ridge Monkey Curved Shank 8 i czasami Korum Penetrator 8 i 10, te też są nie do wyjebania w porównaniu do reszty typowo feederowych haków.
Potwierdzam - Korum Penetrator - bardzo fajne i dobre haki.

Offline furgon

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #41 dnia: 11.07.2025, 23:35 »
Głównie łowie na kamasan 911, jak mi się kończą to drennan. Staram się bez zadziora.  Już wiele lat temu na muchę stosowałem tylko bezzadziorowe i tak mi zostało.  Komfort wypinania, spadki sporadycznie.  Natomiast ostatnio przy bomce miałem parę brań, mocny odjazd I spinka.  Zazwyczaj zaczynam wędkowanie świeżym przyponem a od używanego odcinam hak I wrzucam do pudelka gdzie mam wklejona taśmę magnetyczną.  I tak parę razy wiąże jeden hak.  Pomyślałem że może tępy i zawiązałem na nowym, no i powtórka. Dwa karpie I spinka.  Przy bombce raczej nie stosuje większych haków jak 10, a kupiłem parę paczek dużej kukurydzy i 10 na pierwszy rzut oka wyglądała na za małą.  Zszedłem do 8 , dalej spinki, ale po dłuższym holu.  Az w końcu zawiązałem na 0,22 hak karpiowy foxa 6. Mocny odjazd i po chwili holu pan amur I wszystko jasne. Natomiast do PW stosowałem haki trabucco i bardzo się dogadywaliśmy.    Jednak jak do tej pory kamasan 911 to mój nr 1. W sumie to ogólnie kamasan.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #42 dnia: 12.07.2025, 01:38 »
Witam.
Postanowiłem trochę odświeżyć temat, - nie chcę zaczynać nowego tematu.
Może ktoś będzie mógł pomóc rozwiązać mi mały problem ( a raczej nurtujące pytanie)..
Wróciłem z nocnych zawodów, metodą dowolną ( prywatną sekcja max 30 członków)
Łowię na method feeder Browling Sphere 330 70g.
Koszyczek Preston dura lap 30g.
Żyłka Mikado dreamline method Feeder 0.24
W nocy miałem 11 spinek karpi - na ten zestaw.
Używam gotowych przyponów ( guru, Preston, drennan, Mikado) z haczykiem nr 14 i bagnetem...
Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się stracić takiej ilości karpi na powyższym zestawie ( sporadycznie stracę max 2 ryby)
Czy według Was zestaw jest źle dobrany?
Koszyczek jest zamontowany przelotowo...
Natomiast drugi zestaw jest prawie identyczny tylko że tam jest żyłka peancok white 0.18...
I na tym zestawie nie straciłem żadnej ryby....
Kolega stanowisko obok łowił na spławik ( nie znam parametrów) i on stracił 12 karpi i 2 amury.... - teraz zastanawiamy się co może być ewentualną przyczyną ( w każdym razie obaj stanęliśmy na podium - ale wyniki mogły być zdecydowanie lepsze) . Może ktoś jest wstanie wyjaśnić mi co mogło pójść nie tak?

Myślę, że spinałeś ryby przez adrenalinę oraz ciemności.
Skąd ten wniosek? Żyłka 0.18 jest o wiele bardziej rozciągliwa niż 0.24 i lepiej amortyzowała hol.
Nie przeceniałbym wpływu haczyka na ilość spinek. Jest to tylko jeden z wielu elementów układanki. Pytanie czy ryby, które spadły byly zahaczone prawidłowo(można wyczuc po zahowaniu)? Jeśli tak to użyłeś za duzo siły, jeśli nie to popełniłęś gdzie indziej błąd np w nęceniu. Żeby nie mieć spinek trzeba dobrze łowić, dobrze holować i mieć dobry haczyk ;) z gotowców ok są KKH-B i zapewne Drennany(z tymi nie miałem styczności). Guru i Mikado bym odpuścił.
Miałeś może ocierki?