Autor Wątek: Jaki feeder do 250-300 zł do metody? VS Nevis Vanity Carp Feeder  (Przeczytany 13982 razy)

Offline Kuba92

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
Panowie jaki feeder do metody długości 360 cm byście polecili ? Budżet 250-300 zł. Miałem już wybrany Nevis Vanity Carp Feeder 360cm, ale od dnia 01.04.2019 do dziś słuchałem ciągle bajki od FB "w przyszłym tygodniu wyślemy bo już jadą", a wędki ciągle brak i zwyczajnie zwątpiłem, że dostanę ją kiedykolwiek :/ Nie obwiniam ich, bo wiadomo, że jakby mieli to by sprzedali, ale no czekać w nieskończoność na dostawę od producenta się nie da. Szkoda bo był to mój faworyt i jestem zmuszony do zakupu czegoś innego. Łowię w zasadzie tylko karpie na metodę na komercji - karpie w przedziale od 2 do 14 kg. Aktualnie mam dwa kije Mikado Golden Bay Feeder i szukam czegoś z większą w pracą paraboliczną. Czekam na propozycje :) Zaznaczam że musi być długość 360 cm, bo innej nie kupię, chyba że jakiś nietypowy rozmiar 350 cm np.

Offline Zola67

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
Polecam Trabucco Master Feeder do 70gr

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Głównie feeder, nocki, czasem spining co się da

Offline pawel79ozo

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Lukni sobie na Flagman Squadron Pro Pellet Feeder 3,60m // 80g .Mam i polecam .
tu masz filmik.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Moim zdaniem nr 1 w cenie do 250, może nawet 300 złotych jest Jaxon Genesis Pro Method Feeder.

Na forum znajdziesz mase informacji o nim. Chyba wszystko już zostało powiedziane więc powiem tylko że zacna wędka.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Kuba92

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
Moim zdaniem nr 1 w cenie do 250, może nawet 300 złotych jest Jaxon Genesis Pro Method Feeder.

Na forum znajdziesz mase informacji o nim. Chyba wszystko już zostało powiedziane więc powiem tylko że zacna wędka.

No już rzucił mi się ten kij w oczy gdzieś na forum...ale to kij za 170 zł jak się dobrze poszuka. Dla mnie to i lepiej oczywiście, ale marka mnie nie przekonuje. Dużo osób zachowala Mikado Ultraviolet Method Feeder, ale na żywo średnio do mnie przemówił. Co do Jaxona...60g wyrzutu to jednak chyba trochę mało. Nie że rzucam zestawami 100g, ale musi być już chyba bardzo miękki, a przy rybach 10kg może to być problem, a nie zaleta...tak przynajmniej mi się wydaje.

Offline michal89

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder
Panowie jaki feeder do metody długości 360 cm byście polecili ? Budżet 250-300 zł.

Może Robinson Diplomat Feeder/Method Feeder?? ;)
Fajny kijek, polecany na forum ;)
Mam wersję Feeder 30-90g, kijek lekki ok 200g, zarzuca się nim dobrze.
Nie miałem okazji sprawdzić jeszcze na większych rybkach, ale pod mniejszą rybką dosyć fajnie pracuje ;)

Offline Azymut

• Ekspert
Wielu osobom znaczek Jaxon nie pasuje tutaj i faktycznie dziwne to ale fakty są takie że to wędka progresywna o dużym zapasie mocy, z dużymi przelotkami, celna, z niezłym zasięgiem, obsłuży mini spomba, i podajniki 40 gram, smukła, bardzo ładnie wykonana.

Co do porównania z UV to w zasadzie nie ma żadnego porównania, kompletnie inna półka jakościowo. Na swojego Genesisa wyciągnąłem karpia 80 cm, hol szybki, ładnie przytrzymalem rybę, fajna amortyzacja odjazdów, typowa ryba pod komercje chodź i z linków czy leszczy czerpie się radość holujac. Tyle ode mnie. Powodzenia

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112

No już rzucił mi się ten kij w oczy gdzieś na forum...ale to kij za 170 zł jak się dobrze poszuka. Dla mnie to i lepiej oczywiście, ale marka mnie nie przekonuje. Dużo osób zachowala Mikado Ultraviolet Method Feeder, ale na żywo średnio do mnie przemówił. Co do Jaxona...60g wyrzutu to jednak chyba trochę mało. Nie że rzucam zestawami 100g, ale musi być już chyba bardzo miękki, a przy rybach 10kg może to być problem, a nie zaleta...tak przynajmniej mi się wydaje.
Na forum jest test ww Jaxona http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=7795.0
Na pewno nie jest to kij miękki .
Ciężar wyrzutu jest według wielu niedoszacowany ,wędka radzi sobie z większym obciążeniem.
Co do jakości wykonania to gdyby nie znaczek "Jaxon" to można by pomyśleć że to "lepsza marka"

Offline Patryk Makuch

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: method feeder
Kup sobie nowego feedera Winner 3.30 X carp /70g

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159

Na forum jest test ww Jaxona http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=7795.0
Na pewno nie jest to kij miękki .
Ciężar wyrzutu jest według wielu niedoszacowany ,wędka radzi sobie z większym obciążeniem.
Co do jakości wykonania to gdyby nie znaczek "Jaxon" to można by pomyśleć że to "lepsza marka"

Posiadam Genesis Pro Method Feeder 3m 15-45g i rzucam koszyczkiem 30g z podpiętym mini spombem wypełnionym pelletami i ziarnami. Daje radę tylko trzeba płynnie zarzucać bez żadnych mocnych wymachów. Jedyny mankament to ukręcił mi się górny uchwyt od dokręcania kołowrotka. To naprawdę udana seria wędek i szczerze polecam.
- Arek -

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
Odp: Jaki feeder do 250-300 zł do metody? VS Nevis Vanity Carp Feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 06.05.2019, 22:19 »
Niedawno, pod wpływem opisów na forum
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=9519.msg290050#msg290050
kupiłem Delphin Opium Black Feeder 360cm/80g.
I jestem tym kijem zachwycony. Paraboliczna akcja z dużym zapasem mocy. Nad wodą dopiero dwa razy ale kilkanaście karpi 1,5 - 3,5 kg już wyholował. Myślę, że to będzie mój nr 1 na metodę na komercję i nie tylko. Poczytaj opinie i zadecyduj.

Mam Mikado UV. Mocny kij o akcji szczytowej z małymi przelotkami. Nie polecam do metody.
Flagman Squadron Pro Pellet Feeder 3,60m // 80g to do ryb powyżej 10 kg. Naprawdę mocny kij. Miałem go w ręku na Rybomanii, na stoisku Flagmana. dla mnie za mocny, Mateusz też zresztą mi odradzał na typową komercję z karpiami 1,5 - 10 kg.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #11 dnia: 07.05.2019, 11:43 »
Ja mam w swoim skromnym arsenale kij Cresta Solith Medium Heavy 360/80. Przy obecnym trendzie Flagmanowo-Delphinowo-Nevisowym jest to rzadko polecana propozycja, ale całkiem dobra. Ugięcie pół-paraboliczne i spory zapas mocy w dolniku. Nie złowiłem na niego karpia 10 kg, ale sądzę, że da radę. Przy tej mocy i długości waga dość przeciętna - 235 g (nie ważyłem), ale nie nazwałbym tej Cresty ciężkim kijem.

Naszego rynku te wędziska nie zwojowały. Nie wiem czemu, bo dla mnie to bardzo dobra wędka do łowienia średnich ryb na średnim dystansie.
Marcin

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 07.05.2019, 11:55 »
Ciekawa sprawa z tymi wędkami od firm specjalizujących się w kolowrotkach.

Cresta, Ryobi czy Okuma. Ogólnie to dość fajne kijki ale na co liczyli wprowadzając je na rynek gdzie tak mocna i ugruntowaną pozycje maja takie firmy jak Daiwa, Shimano, Garbolino, Preston, Trabucco, Drennan, Matrix czy Browning.

Malo tego tortu zostalo do podziału a przy zerowym marketingu z ich strony obawiam się że szybko się wycofają z tego pomyslu...

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #13 dnia: 07.05.2019, 11:56 »
E tam, Spro ma w ofercie wędziska od dawna :)
Marcin

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 07.05.2019, 11:58 »
E tam, Spro ma w ofercie wędziska od dawna :)

Może lepiej gdyby poszli w strone specjalistycznych kijkow tylko. Na przykład dystansowce, albo rzeczne bo takich '' pospolitych'' jest od groma na rynku :P

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.