Autor Wątek: Kamasan B911  (Przeczytany 15483 razy)

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
Kamasan B911
« dnia: 08.11.2014, 21:47 »
Pytanie do Luka bądz innych użytkownikow forum.Zastanawiam się nad zakupem haczyków kamasan B911,mam jednak problem gdyż są różnie opisane i nie jest to jeden rodzaj haczyków.Mnie interesują haczyki na grunt z koszykiem i do spławika do białych robaków.Luk wspominał o 14/16-tkach.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Kamasan B911
« Odpowiedź #1 dnia: 08.11.2014, 22:59 »
Na grunt musisz kupić haki z oczkiem.  12,14 ,16 są jak najbardziej dobre. Możesz tez kupić Kamasan Animal z oczkiem - ale z zadziorem (B911 są bez). Są one grubsze - ale dzieki temu mega mocne. Ja na nr 16 pięknie łowię karpie (trzy martwe białe na haku). U mnie przy Metodzie świetnie to działa...

Jest jeden rodzaj B911 do łowienia hybryd karpia i karasia - F1 (B911 F1). Też moga być, jak najbardziej!
Lucjan

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 09.11.2014, 00:24 »
Ja używałem w tym sezonie Kamasan B 911 Wide Gape Barbless Spade Ends. Nie chce mi się schodzić do piwnicy, ale z tego, co kojarzę, to one chyba są trochę większe od przeciętnych w danym rozmiarze. Używałem ich do spławika pod kukurydzę.
Jakoś bardziej mi przypadły do gustu B560 - moim zdaniem rewelacyjny hak na kukurydzianą płoć :)
Haki wide gape dobrze trzymają kukurydzę. Nie wiem czy są to dobre haczyki do białych robaków, bo stosunkowo rzadko łowię na białe.
Oczywiście myślę tu o spławiku.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline mirek

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 09.11.2014, 11:50 »
Witam ponownie,wypisałem parę przykładów haczyków B911.
B911 EYED  BARBLESS WIDE GAPE
B911 BARBLESS WIDE GAPE SWEPT POINT
B911 F1 BARBLESSS SPADE ENDS
B911 BARBLESS SPADE ENDS
B911 X BARBLESS SPADE ENDS

Jedne są z oczkiem a drugie z łopatką,czy przykładowo 12 z łopatką jest porównywalna z 12 z oczkiem i grubość druta.Haczyk z łopatką bardziej pasuje do białego robaka,takie jest moje zdanie niz haczyk z oczkiem do którego wiążemy włos.A jak wiadomo do włosa jest problem zakładać białe robaki nielicząc klipsa jakiego używają karpiarze.Będę zastanawiał się nad sugestią Luka co do rozmiarówki haków,łowi na te haki i wie co pisze.Zbieram inf.na temat tych haków bo trzeba je sprowadzac z zagranicy,aby nie kupować haków które są nam niepotrzebne.Prosze o dyskusję.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #4 dnia: 09.11.2014, 21:05 »
SPADE ENDS - to oznacza, że haczyki są z łopatką.
EYED - haczyki z oczkiem.

BARBLESS - bezzadziorowe

Nie raz w nazwie na opakowaniu nie ma wszystkich ww. oznaczeń tylko sprzedawcy w sklepie internetowym je dodają, żeby kupujący miał pewność co kupuje.
Ja właśnie używałem w tym sezonie B911 BARBLESS WIDE GAPE SWEPT POINT (SPADE ENDS), ale tylko do wagglera.

Niestety nie mogę porównać tych z łopatką do tych z oczkiem, bo z oczkiem takich nie posiadam.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline mirek

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 10.11.2014, 18:23 »
Poczekam na następne komentarze a jak nie to zakupię kontrolną partie.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6 dnia: 11.11.2014, 04:17 »
Mirek - te haki z oczkiem (eyed) lepsze będą do feedera. Normalnie możesz wiązac włos lub używac ich do białych. Jednak Drennany też będa dobre, lub Prestony czy Guru  (Kamasan należy do Drennana jakby co).

Ja polecam B911 głównie do spławika. Ich normalna wersja (spade barbless) ma idealny profil na wody stojące - nr 18 to możliwośc uzycia wszystkich przynęt, ekspander 6 mm jest troche cięzko założyć tylko. Natomiast na nr 16 juz ekspander 6 mm wchodzi idealnie. Mi ten hak daje najlepszą mozliwość nad wodą korzystania z każdej przynęty. Wczesniej miałem dylemat - tutaj hak do białych, tutaj do pelletu. A tak jest jeden, na dodatek bardzo skuteczny.
Spadały mi z niego F1 - i pewnie dlatego jest wersja tego haka F1. Nie jest tez idealny na rzeki i do mniejszych rybek (płoć, kleń) poniżej 15 cm - spadają one z haka. Ale nie nastawiam się na drobnicę zazwyczaj...

Wersja wide gape jakby co to opcja na pellety, dwie kukurydze, dobra do tyczki zwłaszcza.

Tak więc możesz skupić sie na dwóch wersjach, zwykłej i z oczkiem. Polecam też robienie samemu doświadczeń z nimi - każdemu cos pasuje lepiej lub mniej. Ja mam konieczność na wielu łowiskach z korzystania z haków bezzadziorowych - i z tych Kamasan jest najlepszy do spławika...

Lucjan

Offline mirek

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 11.11.2014, 10:33 »
Luk tak jak napisałeś skupię się na dwóch wersjach,z łopatką i oczkiem.Z łopatką do spławika i na grunt do białych pod leszczyka,natomiast z oczkiem na grunt do method feeder.F1 też kupię kontrolnie.Mam sporą kolekcję haków  jak na początek,Guru,Preston,Drennan.Co do gramatury to zakupię 14/16/18 i jak pisałeś będę próbował ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 11.11.2014, 13:18 »
Warto mieć, nie są drogie - a nigdy nie wiadomo co rybom uderzy do głowy... ;)
Lucjan

Offline mirek

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 11.11.2014, 13:53 »
Dokładnie.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #10 dnia: 11.11.2014, 14:50 »
Haków to teraz jest tyle, że nie wiadomo co wybierać.
20 lat temu kupowałem haczyki w sklepie sportowym lub na targu. Brało się to, co było. Jako nastolatek trzymałem swoje haczyki zamknięte na kłódeczkę w takiej skrzyneczce, bo starsi koledzy mi podkradali. Jeden mnie zagadywał, a drugi wybierał lepszy sprzęt. Zawsze na koniec łowienia liczyłem czy ilość haczyków się zgadza.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline AdamuS

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 26.11.2014, 17:55 »
Kamasany to jedne z lepszych haków jakie miałem. Stosuję je do waggler method i spisują się świetnie ba bajecznie. Dobrze, że są tacy ludzie jak Lucek i aż z UK nawrócił mnie na drogę chrześcijańską :) :D

Offline bohdan321

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #12 dnia: 26.11.2014, 20:11 »
AdamuS gdzie można u nas kupić Kamasan B911,przeszukuję neta i nie mogę na nie trafić?

Offline AdamuS

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 27.11.2014, 15:48 »
AdamuS gdzie można u nas kupić Kamasan B911,przeszukuję neta i nie mogę na nie trafić?

http://pl.sportsdirect.com/fishing/all-fishing#dcp=1&dppp=24&OrderBy=rank&Filter=ABRA%5EKamasan%7CASUB%5EFishing+Hooks

Rejestrujesz się wybierasz i w ciągu tygodnia masz... tylko niestety przesyłka z 23 zł jak pamiętam.

Offline bohdan321

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #14 dnia: 27.11.2014, 19:19 »
Serdeczne dzięki za namiar :) szkoda że u nas są nie dostępne >:(