Autor Wątek: Jaka wędka spinningowa do 300 zł?  (Przeczytany 21114 razy)

poldek3254

• Gość
Odp: Jaka wędka spinningowa do 300 zł?
« Odpowiedź #75 dnia: 15.09.2019, 00:02 »
A komu doradzałeś?, idę na fajkę

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #76 dnia: 15.09.2019, 00:03 »
:facepalm:

Bo mnie uj strzeli :facepalm: Odpowiadałem człowiekowi, który założył ten wątek! Tam chodziło o coś innego!
Jacek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #77 dnia: 15.09.2019, 00:03 »
(...) idę na fajkę

Nie wracaj.
Jacek

Offline mwitek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #78 dnia: 15.09.2019, 00:10 »
Kurde.  Moja radość z zakupu właśnie powoli mija.

Może i się okaże że to był błąd A może nie. 

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

poldek3254

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 15.09.2019, 00:13 »
Jacuś nie złość się ,wiadomo o co chodzi,będzie dla innych.Chodzi o dobór sprzętu a nie co kto komu doradzał.
Niech Cię nic nie strzela ,bo lubię czytać Twoje posty.

poldek3254

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 15.09.2019, 00:18 »
Kurde.  Moja radość z zakupu właśnie powoli mija.

Może i się okaże że to był błąd A może nie. 

Jeżeli masz możliwość wymiany to skorzystaj,chyba że masz łowisko z grubymi rybami.
Nawet kij 5- 18 cw by wystarczył,większa frajda z łowienia.

poldek3254

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 15.09.2019, 00:21 »
Podejrzewam że większej główki jak 12g nie założysz ,chyba że na jakąś głębię to i tak się zmieścisz  w cw.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #82 dnia: 15.09.2019, 00:38 »
Chciałeś kij na sandacze i szczupaki, nie na klenie, jazie i okonie. Nie można posługiwać się bezpodstawnymi stwierdzeniami, że kij o cw. do 30 g to sztywna pała! Przecież kije opisane w ten sposób mogą być zupełnie inne, biorąc pod uwagę ich sztywność. Cw. nie określa ani akcji, ani ugięcia. Jeśli kij jest opisany prawidłowo, to i tak nie wiadomo, czy obsłuży klasycznie prowadzone przynęty sandaczowe, bo może mieć np. miękki dolnik. Każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie, mając kij w ręku. Sandaczowe wklejanki mają cw. do 35, nawet do 45 g, a potrafią wymiękać pod dwudziestogramową główką i małą gumką. Są kije ewidentnie źle opisane, źle oszacowane, którymi można podbijać dwa razy większy ciężar od deklarowanego, więc poczekaj. Jest też tak, że aby skutecznie łowić sandacze klasycznym kijem szczupakowym, to trzeba mocno zawyżyć jego cw., bo tylko to da jako taki komfort. Jeśli Cię to uspokoi, to napiszę, że czasem łowię sandacze kijem o dł. 180 cm i cw. do... 80 g! I to piętnastogramowymi przynętami. A po co? Ano po to, żeby mieć gwarancję, że przy agresywnym podbijaniu szczytówka nie odda ani centymetra. Przynęta ma fruwać, jak ja chcę, z pominięciem ugięcia kija. Nie martw się, powinno być dobrze. Wiesz, ile waży kopyto Cannibal od Savage Gear o dł. 15 cm? 33 g (12,5 cm - 20 g)... A gdzie główka? 
Jacek

poldek3254

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 15.09.2019, 00:50 »
 ,,łowię sandacze kijem o dł. 180 cm i cw. do... 80 g",ale chyba z łódki i w 10 m toni.
Chyba kupię taki kijek i z brzegu na Zalew sulejowski,a woda do jajek.Sprzęt dobieram raczej do łowiska.

poldek3254

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 15.09.2019, 00:54 »
Dużo mącimy koledze,tylko żeby nie wymienił do 80g
Można by dyskutować o sprzęcie do rana,mam trzy kije ExFast 5-25,Fast 5-21,i Fast 1,2-9 i to na moje łowiska wystarczy.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #85 dnia: 15.09.2019, 01:16 »
,,łowię sandacze kijem o dł. 180 cm i cw. do... 80 g",ale chyba z łódki i w 10 m toni.
Chyba kupię taki kijek i z brzegu na Zalew sulejowski,a woda do jajek.Sprzęt dobieram raczej do łowiska.

Widzę, że z Tobą nie można prowadzić sensownej dyskusji. Podałem skrajny przykład, żeby udowodnić, że nie ma co uparcie trzymać się tego pieprzonego ciężaru wyrzutowego, bo nie jest on jedynym wyznacznikiem. Gdybyś wiedział, że ten kijek, o którym pisałem, waży 130 g i że łowię nim z brzegu, na rozległym blacie (dwa metry wody), przy użyciu grubej plecionki, która zwalnia opad przynęty, to byś nie pierdzielił głupot. Kij jest lekki, poręczny i przede wszystkim zapewnia odpowiednie, dynamiczne prowadzenie przynęty.

Swoją drogą, jeśli odradzasz koledze żyłkę, bo schodzi spiralą, bo jest sztywna, bo się skręca, to nie mamy o czym dyskutować. O zwracaniu uwagi na ilość przelotek nawet nie wspomnę...

Ja bym wymienił na niższe cw.Taka sztywna pała nie trzyma ryby.
Przedewszystkim zwróciłbym uwagę na ilość przelotek .
Do tego kija minimum kołowrotek wielkości 3000 i nie żyłka tylko plecionka,żyłka się skręca , jest sztywna,robi się zmywak.
Przy otworzeniu kabłąka potrafi ,,wystrzelić spirala"

Jacek

poldek3254

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 15.09.2019, 01:22 »
Wszystko dobrze opisałeś,ale chodzi o przypadek kolegi,czy ma takie u siebie łowiska?
Jeżeli nie wykorzysta akcji kija i tego cw ,to po co mu taki sprzęt?

poldek3254

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 15.09.2019, 01:31 »
,,Swoją drogą, jeśli odradzasz koledze żyłkę, bo schodzi spiralą, bo jest sztywna, bo się skręca, to nie mamy o czym dyskutować. O zwracaniu uwagi na ilość przelotek nawet nie wspomnę..."

Zobaczymy w listopadzie na ,,sandała" przy pierwszych mrozach(smarowanie szuwaksem)albo chuchanie na szpulkę.
A ile przelotek  2,4m ma Twój patyk i jakiej klasy .Napewno nie jest to Berkley 2,40m 6 przelotek.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #88 dnia: 15.09.2019, 01:39 »
Ktoś mnie chyba w jakiegoś matrixa wkręca, to nie może być prawda :facepalm:

Zobaczymy w listopadzie na ,,sandała" przy pierwszych mrozach(smarowanie szuwaksem)albo chuchanie.

Przecież tak powinien napisać ktoś, kto odradza plecionkę i przestrzega przed jej zamarzaniem.
Jacek

Offline mwitek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #89 dnia: 15.09.2019, 07:23 »
Zważyłem w domu przynęty które mam. I każda guma oprócz tych małych miała min 10g do tego główka 8 10 i już jest 20g.  Wobler i blachy na szczupaka które mam zaczynają się od 20g.

Małe obrotówki faktycznie 5-10 Ale do tego będę chciał inny kijek ale najpierw spróbuje tym.

W sklepie porównywałem ten kij z savage mpp2 5-25 faktycznie był ciut delikatniejszy ale berkley fajnie przenosił drgania czy jak to tam się nazywa, rezonował :) poza tym chce nim łowić też szczupaki.

Mam na oku mikado nihonto 255 13. Za mała kasę. Tamten powinien być czuły na małe gumki i małe obrotówki.

Tak sobie wyobrażam te moja przygodę.