Autor Wątek: Zanęty Sensas  (Przeczytany 54791 razy)

Offline perforek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
    • iledefrance.pl
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Zanęty Sensas
« Odpowiedź #75 dnia: 17.12.2015, 12:43 »
Może ktoś podzieli się doświadczeniami zanetami Sensas z grupy Brune
Osobiście nie używam bo mi nie pasuje kolor, albo idę w czerń  albo chcę uzyskać bardzo żółtą mieszankę na leszcza ale tu jest filmik pokazujący jej prace i jak dla mnie pracuje bardzo ładnie

Ja testowałem Brune Gardons i calkiem ładna praca i nawet były efekty.  Wczesną wiosną chce potestować mieszanke Gardons z Surface . Powinna powstac dość chmuro tworcza mieszanka.

Offline WedkarstwoUK

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #76 dnia: 03.01.2016, 16:31 »
Parę lat temu, leszcze wchodziły w zanęte Sensas Gros Gardons Fine Mounture. Gdy wyszła seria Sensas Lake wszyscy sie masowo na nia przerzucali, bardzo dobra zanęta szczególnie na zawody. Przed tarłem płoci badz po tarle ploci żeby uzyskać dobre efekty w postaci połowów płoci stosować kolendre, zanęta mocno kolendrowac musi byc, cos w typie Etang albo Lake. Pozdrawiam.
Catch & Release

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #77 dnia: 08.04.2016, 17:23 »
Koledzy kupiłem na zawody z okazji dnia wędkarza zanęty i dodatki sensasa.
Mam problem z dobraniem porcji na zawody z okazji dnia wędkarza 17 kwietnia i 1 majowe.

Łowisko to mały zalew 5 ha, więc płaskie lekko mulaste dno o głębokości 1,5 metra. Łowić będę na waglera w granicach 20-25 metra, by weszły większe rybki w porównaniu do tyczkarzy łowiących małe płocie szybkościowo. Na łowisku dominuje mała płoć, ale zdarzały się na zawodach bonusy w postaci leszcza 300-600 gram, zbiornik jest też zarybiany sporą ilością karpia, ale większość wybrana przez mięsiarzy.

Chce zrobić na osobę 1 kg spożywki i osobno 1 kg ziemi z 250 gr jokersa czy lepiej podać 2 kg ziemi na taką ilość o tej porze ?
Ogólnie kupiłem więcej zanęty, bo pójdzie to też dla kolegi oraz trening.

Baza to gros gardons i tutaj pytanie czy dodać troszkę zwykłego gardonsa + etang, by lepiej pracowała ?
Tak samo ile epiceine i konopii prażonych ? Kopre z melasy chciałem dodać podczas zawodów jak wejdzie leszcz.
Zapach to vanilix gros gardons (nie wiem czym się różni od zwykłego vanilixa). Zapach dodać na sam koniec do zanęty i wymieszać czy tylko posypać nim kulki, bo są niby dwie szkoły.

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #78 dnia: 08.04.2016, 17:54 »
Sensas gg 40%+ Sensas etang 40% + 20 % epicen. ( to płoc + leszcz )
Sensas gg + Etang ( leszcz+ płoc )
Sensas gg 40 % + EtNG 40% + Copro m. ( leszcz )
Vanilix do zanęty
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #79 dnia: 08.04.2016, 21:47 »
Koledzy kupiłem na zawody z okazji dnia wędkarza zanęty i dodatki sensasa.
Mam problem z dobraniem porcji na zawody z okazji dnia wędkarza 17 kwietnia i 1 majowe.

Łowisko to mały zalew 5 ha, więc płaskie lekko mulaste dno o głębokości 1,5 metra. Łowić będę na waglera w granicach 20-25 metra, by weszły większe rybki w porównaniu do tyczkarzy łowiących małe płocie szybkościowo. Na łowisku dominuje mała płoć, ale zdarzały się na zawodach bonusy w postaci leszcza 300-600 gram, zbiornik jest też zarybiany sporą ilością karpia, ale większość wybrana przez mięsiarzy.

Chce zrobić na osobę 1 kg spożywki i osobno 1 kg ziemi z 250 gr jokersa czy lepiej podać 2 kg ziemi na taką ilość o tej porze ?
Ogólnie kupiłem więcej zanęty, bo pójdzie to też dla kolegi oraz trening.

Baza to gros gardons i tutaj pytanie czy dodać troszkę zwykłego gardonsa + etang, by lepiej pracowała ?
Tak samo ile epiceine i konopii prażonych ? Kopre z melasy chciałem dodać podczas zawodów jak wejdzie leszcz.
Zapach to vanilix gros gardons (nie wiem czym się różni od zwykłego vanilixa). Zapach dodać na sam koniec do zanęty i wymieszać czy tylko posypać nim kulki, bo są niby dwie szkoły.
Jeśli będziesz łowil na smigawkę to możesz spokojnie porobić gnioty z jednej ręki do strzelania z procy i tak:  glina z jokersem argila i glina z jokersem i z zanetą oraz trochę robaków typu pinka i trzeci zestaw to sama zanęta, ale tylko 2 - 3 gnioty jeśli dalej chodzą duże płocie i leszczaki, to lepiej zrobić zanęte pod leszczyk,i bo w zanętę leszczową płocie też wchodzą, a w zanete plociową Leszcze niechętnie, wanilia jest zapachem uniwersalnym dla jednych i drugich, do tego epiciene ok 10-20 procent, copra i ja bym dodał trochę Lake a gros gardons, to tylko garstka, Konopi też garstka - taka moja mieszanka by była, acha - jeśli dno jest miękkie, to nie ugniataj ich mocno, bo zalegną i będzie kicha :)
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline RadO

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #80 dnia: 17.04.2016, 21:47 »
Na ostatnich zawodach używałem Gros Gardons+Etang 50/50 z ziemią i gliną na głębokie łowisko stałe i wyniki były dobre, tylko warunki nie dopisały. Polecam takie połączenie. Ryby szybko wchodzą - inną kwestią jest je utrzymać w łowisku.
Pozdrowienia :narybki:

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #81 dnia: 18.04.2016, 06:48 »
motov8 to są bardzo dobre zanęty jednak ich skuteczność w danym dniu jak zwykle zweryfikują zawody czy trening. Ja bym wsypał 0,5 kg GG + 0,3 kg Lejka. Do tego garść prażonych konopii, garść epicyny (ona nie przeszkadza płociom). Nie dodawał bym na tą chwilę vanilixa do mieszanki, z tym można próbować jak ryby wejdą i donęcić kulką, zobaczyć jak reagują, czy jest ich więcej ewentualnie jak brań nie będzie to spróbować wtedy je ściągnąć zapachem. Na początek unikał bym dodawania zapachu bo nie wiadomo jak ryby się zachowają a można sobie zepsuć cały towar, tego już nie wyjmiesz z zanęty. Szczyptę bym zaryzykował jeszcze (na nieznanej mi wodzie), ale nie więcej.

Absolutnie nie rób osobno zanęty i osobno gliny z jockiem. Nęcąc pod wagglera czy odległościówkę mieszaj wszystko razem. 1 kg gliny nie wystarczy. Polecam co najmniej 2-3 kg gliny na około 0,8 kg zanęty. Najpierw moczysz zanętę do odpowiedniej konsystencji w osobnym wiaderku. Glinę przez sito w osobnym. Jak zanęta jest już gotowa, przesiewając przez sito dodajesz ją do gliny. Mieszasz. Dodajesz jockersa ewentualnie garść martwych pinek (koniecznie martwe, żeby Ci nie rozbiły kulek). Mieszasz ponownie. Jak mieszanka łato się rozpada to dodajesz albo odrobinę kleju albo ją dowilżasz atomizerem. Do fajnego klejenia polecam zaparzoną kaszę kukurydzianą - ona swietnie spełnia rolę kleju a dodatkowo fajnie działa na leszcze i płocie. Do takiej mieszanki wystarczy pół paczuszki kaszki. Dobrze jest ją przetrzeć na sicie dodając do całej mieszanki ale i bez tego można sobie poradzić, trzeba tylko wszystko fajnie wymieszać i rozprowadzić. Kasza oczywiście jeszcze przed dodaniem robactwa (jeśli byś ją dodawał).

Podajesz procą 20-25 kulek wielkości pudełka z kinder niespodzianki. Najlepiej też w takim właśnie kształcie - dobrze się formuje i fajnie latają. Dobrze się takimi też strzela. Jeśli rzucasz ręką to robisz kul odpowiednio mniej i takie, którymi jesteś w stanie dorzucić celnie do spławika. Pamiętaj, by minimum 1/3 mieszanki zostawić sobie na donęcanie. Donęcasz małymi kulkami procą, zawsze jak branie ustają lub słabną 2-3 małe kuleczki muszą polecieć do wody. Testowo na początku możesz donęcić jedną kuleczką, by sprawdzić jak ryby reagują. Może się zdarzyć, że będą odskakiwać, wtedy lepiej jest podać od razu 4-6 kulek a nawet więcej, żeby jak najrzadziej robić zamieszanie w wodzie. Z doświadczenia wiem jednak, że przy odległościówce stosunkowo rzadko te ryby uciekają przy donęcaniu (procą, małymi kulkami) więc raczej przyjmij wariant donęcania regularnie zaraz jak masz chwilę przestostoju i nie łowisz ryb. Co najmniej 2 kuleczki muszą polecieć.

Do łowienia na dystansie do 30 metrów, jako procę, polecam Drennan Softed Groundbait Soft (tą z czarną gumą i czarno-zieloną rękojeścią). Strzela się nią świetnie. Trzeba tylko pamiętać by nie robić za dużych kul. Tak jak pisałem wyżej, najlepiej lepić takie wielkości pudełka kinder niespodzianki i w takim kształcie.
Grzegorz

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #82 dnia: 18.04.2016, 08:47 »
24 kwietnia mam zawody na których aby się liczyć trzeba wypracować wynik na poziomie 7-8 kg
płoteczką 15-20 cm, głębokość łowiska 1,20m wielkość 5ha. UWAGA ogromną przeszkodą na łowisku jest wszędobylski okoń w rozmiarze 10 cm . Z powodów zdrowotnych nie mogę łowić tyczką. pozostaje mi łowienie batem 7m, 5m i odległościówka.

Na odległościówke chciałbym się nastawić na bonusy, karp niedawno zarybiali, karaś, leszcz mieszankę jaką do tego wybrałem to Glina Argile Jasna 2kg + Record Silver Breme MVDE 0,5 kg + Marcel Van Den Eynde Gold Pro Bream 0,5 + pinka + kukurydza 1/4 puszki - czy taka kompozycja ma sens, chciałbym ją wykorzystać w przypadku gdyby taktyka łowienia płotek zmierzała w złym kierunku 

Baty to mieszanka SENSAS 3000 Super Black Gardons 1 kg + glina czarna Argile 1kg+ 2 kg ziemi bełchatowskiej + 250 gr jokersa i garść pinki konopie.
W tej mieszance mam dwie wątpliwość czy użyć zanęty Black i czy dobre wybrałem gliny       

Krzysztof

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #83 dnia: 18.04.2016, 10:15 »
Dyzma, jeśli jest sporo leszczyka to zanęta jest w porządku. Nie nastawiał bym się natomiast na zawodach na bonusy. Z doświadczenia wiem, że jest to bardzo rzadkie i z reguły trzeba po prostu regularnie i sukcesywnie łowić to, co jest i bierze. W Twoim przypadku szczególnie, ponieważ wyniki 7-8 kg to już sporo ryb do nałowienia. Nawet, jak złowisz 1-2 karpie to możesz zostać daleko w tyle w stosunku do kogoś, kto regularnie ciągnie płoteczki, leszczyki. Zanęć sobie dwa miejsca, bata i odległościówkę. Odległościówki nie traktuj jak planu awaryjnego ale miejsce, w którym chcesz faktycznie łowić. Przy wstępnym nęceniu skup się na bacie a na odlegościówkę poślij z 10 kuleczek. Jak ryba będzie cały czas blisko to odławiaj ją sukcesywnie batem i nawet nie kontroluj odległościówki. Patrz też na boki, czy koledzy obok łowią i ewentualnie co łowią, gdzie. Jeśli będziesz widział, że płoteczki 20 cm nie dają Ci wygranej wtedy możesz skontrolować odległościówkę, mogą tam być większe ryby. Nawet jakbyś nie łowił odległościówką, pamiętaj, żeby co jakiś czas posłać tam procą 3-4 kulki, żeby w razie czego utrzymać tam ryby. Wiadomo, jak będą te same to nie ma sensu tam łowić, bo czasowo wyjdziesz na tym gorzej.

Odnośnie mieszanki i pytania o glinę, to zależy wszystko od dna. Na bata mieszanka jest w porządku. Jeśli chodzi o odległościówkę to przeczytaj mój post wyżej, zastosuj podobne proporcje.
Chyba zrezygnował bym z kukurydzy ewentualnie dodał jej symboliczną garść. Jak wchodzi w zanętę duża ryba to wtedy podaje się np kukurydzę, siekane gnojaki (przy dużych leszczach), kastery, białe robaki. Na wstępne nęcenie absolutnie unikaj czegoś, co może ryby przesycić.
Grzegorz

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #84 dnia: 18.04.2016, 11:20 »
Dziękuję za radę :thumbup:
Krzysztof

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #85 dnia: 18.04.2016, 11:49 »
Dyzma co zanęty pod odległościówke to bardzo grubo i glina niezbyt trafnie dobrana.
Mieszanka Supercup 0.5 +Gold pro bream 0.5 do tego zamiast kuku możesz dodać Garstkę pieczywa fluo żółtego mieszankę ewentualnie dopal karmelkiem mvde. Co do gliny łowisko jest płytkie nie wiem jak z dnem i odległościówka to twoje wyjście b wiec ty zamiast argile która się szybko rozłoży na dnie. Zastosował bym czystą ziemie bełchatowską do tego kilka kul dokleił bym np bentonitem żeby dłużej pracowały na dnie do tego możesz zastosować 3 spoistość mixu argile 30-50% do ziemi kulki te będą ładnie smużyć. Oczywiście robactwo ale też bez przesady.

Co do zanęty pod bat jest ok do tego dodał bym trochę konopi. Co do ziemi tu też jest ok ale kilka kul na wstępie bym dokleił aby dłużej zalegały na dnie i wolniej uwalniały frakcje płoć to lubi szczególnie że łowisko jest płytkie więc zbyt częste donęcanie może ja wypłoszyć. I też wstępnie zanęć sobie  linie 5m bata np kulami wolniej pracującymi to będzie twój dodatkowy buffor jak by na 7m nastała cisza. Pozostają ci jeszcze 2 linie nęcenia.

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #86 dnia: 18.04.2016, 13:19 »
Dziękuję za informacje, na pewno dodam bentonit do częsci kul. W łowisku praktycznie niema leszcza dlatego chciałem pod odległoścówkę zastosować grubo na karpia. Czy jest sens nęcić na odległoścówkę z nastawieniem na płotkę przy takich wynikach na płotce łapanie jej na odległościówce niema sensu a jak walne grubo to może jakieś karpie po zarybieniu się skuszą. Czy ma to sens ??   

tego nie rozumiem
Pozostają ci jeszcze 2 linie nęcenia.
Krzysztof

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #87 dnia: 18.04.2016, 13:32 »
Zawsze jakiś plan b. Czysto na karpia nie ma sensu zbytnio bo to tylko bonus. Możesz super cupa z catch wymieszać co da ci fajna uniwersalną zanętę na większe rybki. U mnie taki mix sprawdza się na moim Smugu który jest podobny do twojego łowiska głębokość do 1.5m dużo płotki, karasia plus bonusy lin karp. I wszędobylski mały okoń.

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #88 dnia: 18.04.2016, 13:33 »

tego nie rozumiem
Pozostają ci jeszcze 2 linie nęcenia.

Chodzi o to ze jak sie odsuną ryby z bata 7 to będziesz miał jeszcze linie pod bata piątkę i odleglosciowke ;)

Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #89 dnia: 18.04.2016, 13:55 »
Zawsze jakiś plan b. Czysto na karpia nie ma sensu zbytnio bo to tylko bonus. Możesz super cupa z catch wymieszać co da ci fajna uniwersalną zanętę na większe rybki. U mnie taki mix sprawdza się na moim Smugu który jest podobny do twojego łowiska głębokość do 1.5m dużo płotki, karasia plus bonusy lin karp. I wszędobylski mały okoń.
Ok na odległościówkę zrobię tak jak piszesz w sprawie zanęty ale co do ziemi to nie bardzo to widzę bo chce utrzymać jasny kolor mieszanki aby odstraszał drobnicę dlatego może jasną glinę rzeczną   
Krzysztof