Autor Wątek: Kołowrotek i żyłka główna do spomba  (Przeczytany 8728 razy)

Offline przemko_mvp

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Kołowrotek i żyłka główna do spomba
« dnia: 22.07.2019, 17:22 »
Cześć, jaki kołowrotek i jaką żyłkę (bądź plecionkę) polecacie do rzucania spombem? Mam spomba large, kij 3,9m 4,5-5 lbs, interesuje mnie rzucanie max 100 m. Mam również kupioną jako strzałówkę prologica bulldozer mimicry 0,50 mm.
Kwota jaką planuję wydać to w okolice 300 zł.
Z góry dziękuję za pomoc.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Kołowrotek i żyłka główna do spomba
« Odpowiedź #1 dnia: 22.07.2019, 19:41 »
Spomba używam od kilku lat praktycznie na każdym wędkowaniu. Przetestowałem chyba wszystkie możliwe konfiguracje sprzętowe. Od roku stosuję moim zdaniem optymalny zestaw. Jako linka główna plecionka 0,15 jako strzałówka morski przypon koniczny 0,33-057 - węzeł łączący fg knot. Takim zestawem bez wymiany strzałówki łowię już rok czyli 50 wędkowań po 10-30 rzutów spombem large odległości 70-85m (mogę dalej ale klasykiem nie wygodnie łowi mi się powyżej tego dystansu). Kołowrotek Kołowrotek Okuma X-Spot Spod & Marker 80.

Offline Tomek M.

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 22.07.2019, 22:11 »
Miałem podobny dylemat jeśli chodzi o plecionkę. W końcu zdecydowałem się na  P-Line TCB8 rozmiar 0,15. Poradził mi ją kolega z jerkbaita- psulek, który prowadzi sprzedaż takiego sprzętu (polecam). Kupiłem 300m i nawinąłem z podkładem, jednak trochę jak się okazało za dużo, bo plecionka spadała przy rzutach i się plątała. Pomogło obcięcie około 25 metrów i teraz lata idealnie- daleko, gładko i bez wysiłku. Rzucam obecnie spider-spodem i dot-spodem. Wcale nie jest łatwo osiągnąć rzeczywiste 100 metrów laikowi takiemu jak ja. Spombowanie wymaga treningu. Polecam porządne namoczenie plecionki na szpuli przed rzucaniem. Osobiście stosuję przypon strzałowy również z plecionki- około 30 kg jak wynika z opisu. Jego długość to tyle, żeby mieć na szpuli kołowrotka zaledwie kilka zwojów przed wykonaniem rzutu. Proponuję również zaopatrzyć się w ochronę palca, którym trzymasz linkę.

Offline przemko_mvp

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #3 dnia: 23.07.2019, 17:10 »
Może napiszę inaczej, ostatnio miałem pewien typu problem i nie wiem z czego wynika.
Na kołowrotku nawinąłem żyłkę 0,33 daiwa infinity, wrzucając ją do wody i lekko napinając nawinąłem na szpulę. Żyłkę ma może max rok czasu i leżała nawinięta na szpuli (pozostałość po nawinięciach na kołowrotki łowne).  Kołowrotek jakiego używałem był to jaxon redcarp (taki mi został z kiedyś i chciałem go wykorzystać). Do żyłki dowiązałem strzałówkę z prologica bulldozer mimicry 0,50mm o długości ok 8m.  I teraz opiszę z czym były problemy:
- po którymś tam rzucie żyłka zaczęła się strasznie plątać mimo że rzuty oddawałem dość płynnie ,
- skróciłem trochę żyłkę (myślałem że może trochę za dużo nawinąłem i że po prostu spada), przywiązałem znowu strzałówkę i ta sama historia po ok 20 rzutach,-
- ogólnie 3 razy wiązałem na nowo zestaw i po 4 zerwaniu już mi się odechciało.
Dodatkowo zauważyłem że przy zwijaniu żyłka nierównomiernie się układała na szpuli ale podejrzewam że to wina spomba, wkońcu raz opór jest większy a raz mniejszy przy zwijaniu (może że ma na to też wpływ prędkość zwijania, jeśli tak niech ktoś to napiszę).
Teraz mam pytania co mogło być przyczyną:
- czy 0,33 to za gruba żyłka główna?,
- czy może to wina nawinięcia żyłki na szpulę i lepiej by było to zrobić na maszynie a nie ręcznie,
- czy może za niska szpula kołowrotka i jakoś się coś blokowało lub wynikało to z uszkodzenia kołowrotek
Jak narazie nie mam więcej podejrzeń, fajnie jakby ktoś napisał jak temu zaradzić no i w jaki sprzęt zainwestować (kołowrotek, żyłka główna i strzałówka)

Offline MoniaK

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #4 dnia: 23.07.2019, 19:08 »
Może napiszę inaczej, ostatnio miałem pewien typu problem i nie wiem z czego wynika.
Na kołowrotku nawinąłem żyłkę 0,33 daiwa infinity, wrzucając ją do wody i lekko napinając nawinąłem na szpulę. Żyłkę ma może max rok czasu i leżała nawinięta na szpuli (pozostałość po nawinięciach na kołowrotki łowne).  Kołowrotek jakiego używałem był to jaxon redcarp (taki mi został z kiedyś i chciałem go wykorzystać). Do żyłki dowiązałem strzałówkę z prologica bulldozer mimicry 0,50mm o długości ok 8m.  I teraz opiszę z czym były problemy:
- po którymś tam rzucie żyłka zaczęła się strasznie plątać mimo że rzuty oddawałem dość płynnie ,
- skróciłem trochę żyłkę (myślałem że może trochę za dużo nawinąłem i że po prostu spada), przywiązałem znowu strzałówkę i ta sama historia po ok 20 rzutach,-
- ogólnie 3 razy wiązałem na nowo zestaw i po 4 zerwaniu już mi się odechciało.
Dodatkowo zauważyłem że przy zwijaniu żyłka nierównomiernie się układała na szpuli ale podejrzewam że to wina spomba, wkońcu raz opór jest większy a raz mniejszy przy zwijaniu (może że ma na to też wpływ prędkość zwijania, jeśli tak niech ktoś to napiszę).
Teraz mam pytania co mogło być przyczyną:
- czy 0,33 to za gruba żyłka główna?,
- czy może to wina nawinięcia żyłki na szpulę i lepiej by było to zrobić na maszynie a nie ręcznie,
- czy może za niska szpula kołowrotka i jakoś się coś blokowało lub wynikało to z uszkodzenia kołowrotek
Jak narazie nie mam więcej podejrzeń, fajnie jakby ktoś napisał jak temu zaradzić no i w jaki sprzęt zainwestować (kołowrotek, żyłka główna i strzałówka)

Mogła być to zbyt gruba żyłka. Spróbuj na główną pletkę 0,18 mm i strzałówkę z żyłki 0,40 mm.

Offline Tomek M.

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 24.07.2019, 09:33 »
Sprawdziłem ten kołowrotek i nie wygląda na przeznaczony do takich zadań jak spombowanie- trochę za mały i za delikatny jak dla mnie, ma też niewielką pojemność szpuli. Wydaje mi się, że faktycznie żyłka mogła być za gruba, należy również sprawdzić jak sprawuje się rolka, czy się nie blokuje przy zwijaniu (to jednak jaxon i różnie może być). Poświęć też chwilę uwagi na sprawdzenie nawoju żyłki, czy jest równomierny, czy na szpuli żyłka tworzy fale, górki, dołki, bo to też może wpływać na plątanie się żyłki, czy zwoje się nie "wcinają" w siebie wzajemnie.

Offline Geo

• Ekspert
  • Reputacja: 102
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 24.07.2019, 10:33 »
Używałem do tej pory do spomba starego kołowrotka karpiowego Kongera, ale niestety nie mogłem uzyskać większych odległości.

Na ten sezon zakupiłem kołowrotek Spro Power Spod https://sklepdrapieznik.pl/sklep/spro-cresta/26417-spro-power-spod.html
do tego plecionka 0,16 i przypon strzałowy z żyłki.

Efekt zmiany jest ogromny, zasięg poprawił się znacząco, 60 m bez problemu.

Sebastian

Offline warcianin

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #7 dnia: 24.07.2019, 11:07 »
Panowie a ja mam inne pytanie ale nie będę zakładał nowego wątku  kupiłem nowego spoda fox horizon x3  lecz nad wodą w ciagu 20min 2 spomby zerwane na odcinku 1m z żyłki robi się sieka i strzela. Rzucam na samej żyłce 0.40 zawsze tak robiłem i nigdy nie zebrałem ani jednej rakiety.  Po zmianie na stary kij z żyłka nic się nie działo i nie urwałem ani jednej rakiety a poszło około 70 spombów.  W nowym kiju przelotki wyglądają okey wiec o co chodzi?
Konrad

Offline Ania

• Ekspert
  • Reputacja: 223
  • Trotka Warszawa
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 24.07.2019, 11:46 »
Panowie a ja mam inne pytanie ale nie będę zakładał nowego wątku  kupiłem nowego spoda fox horizon x3  lecz nad wodą w ciagu 20min 2 spomby zerwane na odcinku 1m z żyłki robi się sieka i strzela. Rzucam na samej żyłce 0.40 zawsze tak robiłem i nigdy nie zebrałem ani jednej rakiety.  Po zmianie na stary kij z żyłka nic się nie działo i nie urwałem ani jednej rakiety a poszło około 70 spombów.  W nowym kiju przelotki wyglądają okey wiec o co chodzi?
Kołowrotek ten sam? Na jakim odcinku strzela? Gdzieś się może ,,haczy"...
Ania

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #9 dnia: 24.07.2019, 11:55 »
Jak widać, lepiej unikać zwrotu "panowie", prosząc o radę :)
Jacek

Offline Ania

• Ekspert
  • Trotka Warszawa
« Odpowiedź #10 dnia: 24.07.2019, 12:00 »
Jak widać, lepiej unikać zwrotu "panowie", prosząc o radę :)
Kurcze, nawet nie zwróciłam na to uwagi  - chyba coś ze mną nie tak :P Ale to powszechnie sport bardziej męski więc tak sie utarło :P
Ania

Offline warcianin

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 24.07.2019, 12:17 »
Tak ten sam. Na odcinku spomb a szczytówka. 
Aniu bardzo Cię za to przepraszam :-* Tak jakoś z automatu wyszło :P
Konrad

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #12 dnia: 24.07.2019, 14:33 »
Każdy kij inaczej się ładuje, żyłka 0,40 może nie wytrzymać. Będziesz jechał w moją stronę to wpadnij przy okazji dam ci troche metrów strzałówki.

Offline warcianin

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 24.07.2019, 15:00 »
Każdy kij inaczej się ładuje, żyłka 0,40 może nie wytrzymać. Będziesz jechał w moją stronę to wpadnij przy okazji dam ci troche metrów strzałówki.

Michał będziemy w kontakcie bo mam jeszcze jedną sprawę 😉
Konrad

Offline Ania

• Ekspert
  • Trotka Warszawa
« Odpowiedź #14 dnia: 24.07.2019, 15:09 »
Tak ten sam. Na odcinku spomb a szczytówka. 
Aniu bardzo Cię za to przepraszam :-* Tak jakoś z automatu wyszło :P

Nie ma sprawy, nie gniewam się ;D co do kijka, rzeczywiście może trzeba sprawdzić ze strzałówką :) Ja miałam podobny problem ale z zestawami do dalekich rzutów, koszyk 75 g plus towar, kij 3,9, żyłka 0.26 i często strzelało... Przezbroiłam na żyłkę 0.23 główną, dodałam strzałówkę 0.30 (3 długości kija) dowiązaną węzłem strzałowym i sam podajnik też umieściłam osobno do strzałówki na odcinku 50 cm za pomocą krętlika. Kilka szczegółów i teraz już znacznie lepiej posyłam wszystko na dalszy dystans :thumbup:
Ania