Autor Wątek: Dobór sprzętu dla nowicjusza  (Przeczytany 175046 razy)

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Dobór sprzętu dla nowicjusza
« Odpowiedź #840 dnia: 26.09.2019, 17:55 »
A ja mam nawinięty podkład do połowy szpuli, a drugą połowę nawijam sobie Daiwy Hyper Sensor, której mam 2 km na szpuli. I tak już 3 rok, a ta szpula za 60 zł dopiero się kończy.

Po co robić z takich rzeczy zagadnienie?

Mosteque w ciągu tych 3 lat żyłka na szpuli nie traci na jakości? Zaobserwowałeś coś takiego?
Marcin

Offline Rych

• Ekspert
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #841 dnia: 26.09.2019, 18:09 »
Tu raczej chodziło o to, ze ma powiedzmy 100metrow podkładu (na stale), na kołowrotku później nawija np 100 czy 150m ile tam mu się zmieści, a ma żyłkę od daiwy, szpulka ma około 2km, wiec nawija ja do samego rantu kołowrotka, a jak zobaczy ze mu się skręca, czy jakieś uszkodzenia ma na niej, to wywala sama żyłkę "użytkowa" a podkład zostawia i nawija nowej ze szpulki która ma 2km i tej szpulki przy takim użytkowaniu starczyło mu już na 3 lata. Przynajmniej ja to tak rozumiem :P

Edit:
No chyba że ja źle zrozumiałem pytanie :facepalm: I chodziło Ci o ta żyłkę na 2km szpuli, w takim razie, z tego co zauważyłem u siebie, jak żyłka jest odpowiednio przechowywana, to się z nią nic nie dzieje ;)

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #842 dnia: 26.09.2019, 18:31 »
Dokładnie o to chodzi. Sam też używam tylko daiwy . Od 3 lat mam te żyłki i nie zauważyłem starzenia. Przechowuje je w ciemnym suchych miejscu (szafka).

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #843 dnia: 26.09.2019, 19:31 »
Rych, robię tak, jak opisałeś.

I trzymam w suchym ciemnym miejscu i też nie zauważyłem żadnego starzenia.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #844 dnia: 28.09.2019, 11:49 »
Dzięki panowie :beer:
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #845 dnia: 28.09.2019, 12:48 »
Ja natomiast odchodzę od Sensora i Hypersensora. Teraz obserwuję jak po każdych dwóch wyprawach żyłka pęka mi na węzłach (12 lb), co mnie niesamowicie wkurza. Na ostatnich zawodach karpiowych tydzień temu, straciłem rybę bo żyłka pękła mi podczas holu. To ciekawe, bo zużywa się około 8-10 metrów żyłki wchodzących do wody. Myślałem wcześniej, że to wpływ niskiej temperatury, jednak i latem się to zdarza. Dlatego zmieniam żyłkę na XT Syncro z ESP, czyli na Drennana. Mam ją na jednym kołowrotku trzy lata i nic się nie dzieje...

Co do podkładów, to przy większych kręciołach na pewno warto to stosować.. Mając szpule o pojemności 250 metrów, można nawinąć około 120 metrów podkładu, dzięki czemu reszta to około 120-130 metrów. Wiele szpul to 150 lub 300 metrów, i wtedy można daną żyłkę wykorzystać na dwa razy.

A dla użytkowników Sensorów. Polecam robić testy, i co jakiś czas zawiązać supeł nażyłce i spróbować go rozerwać. Często pęknie. Nie każda ryba zerwie taką żyłkę, jednak jej wytrzymałość na węzłach jest o wiele niższa od wartości 'wyjściowej'. Wtedy trzeba po dwa metry usuwać żyłkę i wiązać supeł, sprawdzając czy się da rozerwać.
Lucjan

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
« Odpowiedź #846 dnia: 28.09.2019, 13:53 »
Ja po każdym wędkowaniu i tak demontuje zestaw. Jeśli na następny wypadzie podczas wiązania nowego zestawu widzę że żyłka ma jakiś defekt to po prostu odcinam uszkodzony odcinek. Jak na szpuli zrobi się za mało żyłki to nawijam świeży odcinek np 150 m. W sezonie żyłkę zmieniam na kołowrotkach tak średnio dwa razy . Jak jest potrzeba to i 3 razy. W tej żyłce lubię to że zawsze mogę mieć świeżo nawinięta żyłkę i nie kosztuje mnie to tyle co kupno żyłki w szpulach po 150 m

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 680
« Odpowiedź #847 dnia: 29.09.2019, 22:46 »
I węzeł baryłkowy do połączenia oraz lasso do przywiązania do szpuli :)
Muszę jeszcze odmierzyć te 150m z większej szpuli żyłki właściwej :-)
Jakoś ogarnę :P
Po co Ci dokładnie 150 m z większej szpuli? Chyba, że masz 300 m i chcesz użyć dokładnie połowę.

Podkład warto dać przy dużej pojemności szpuli, jeśli używasz cieńszej żyłki. Nawinąłem prawie 300 m  żyłki 0,26 na kołowrotek i uważam, że za dużo kręcenia przy zakładaniu i wymianie, jeśli potrzebuję tylko najwyżej połowę z tego. Przy wymianie dam podkład do połowy pojemności szpuli. Ile, określonej grubości podkładu należy nawinąć na szpulę można wyliczyć bez stosowania wyższej matematyki ;), chociażby z pomocą SIGMETRa http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?board=53.0

Pozdrawiam,
Tomek

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #848 dnia: 29.09.2019, 23:02 »
Właśnie chciałem podzielić na w miarę równe części żyłkę z większej szpuli :) Rozdzielić na kołowrotki.
Podkład 0.30 , żyłka właściwa 0,25 oraz 0,20.
Teraz na szybko dałem podkład mniej więcej do połowy szpuli.
W przyszłym sezonie nawinę już z większą precyzją :-)

PS. Wdałem się dziś w miłą pogawędkę z wędkarzem kiedy chciałem "obadać" nowe łowisko.
Troszkę o rybach, troszkę o sprzęcie.
I tutaj pytanie.
Czy posiadając do MF Nevisa 330cm 30-90g i chcąc kupić za czas jakiś drugi kijek słabszy/mocniejszy kierować się też w kierunku 330cm czy też warto by drugi kij był dłuższy?
Czytałem, że różnica w długości pomaga przy łowieniu na dwa kije bo szczytówki się "mijają" na podpórce.
Biorąc pod uwagę posiadanego Nevisa w jakie cw celować kupując kijek "słabszy" a w jakie cw "mocniejszy"? CHodzi o to by się wędziska uzupełniały w zależności od rybostanu i potrzeb a nie dublowały.
Pozdrawiam.

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #849 dnia: 29.09.2019, 23:51 »
Właśnie chciałem podzielić na w miarę równe części żyłkę z większej szpuli :) Rozdzielić na kołowrotki.
Podkład 0.30 , żyłka właściwa 0,25 oraz 0,20.
Teraz na szybko dałem podkład mniej więcej do połowy szpuli.
W przyszłym sezonie nawinę już z większą precyzją :-)

PS. Wdałem się dziś w miłą pogawędkę z wędkarzem kiedy chciałem "obadać" nowe łowisko.
Troszkę o rybach, troszkę o sprzęcie.
I tutaj pytanie.
Czy posiadając do MF Nevisa 330cm 30-90g i chcąc kupić za czas jakiś drugi kijek słabszy/mocniejszy kierować się też w kierunku 330cm czy też warto by drugi kij był dłuższy?
Czytałem, że różnica w długości pomaga przy łowieniu na dwa kije bo szczytówki się "mijają" na podpórce.
Biorąc pod uwagę posiadanego Nevisa w jakie cw celować kupując kijek "słabszy" a w jakie cw "mocniejszy"? CHodzi o to by się wędziska uzupełniały w zależności od rybostanu i potrzeb a nie dublowały.
Pozdrawiam.

Chyba to nie tak. Możesz mieć rożne potrzeby, np. jednym kijem łowisz finezyjnie, drugim na ciężko np. z dużą przynętą, "trupkiem" na drapieżnika i co tam sobie nie wymyślisz. Możesz łowić dwoma finezyjnie, albo dwoma na ciężko. Dlatego po paru latach będziesz mieć dużo więcej kijów.

Offline Rielan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #850 dnia: 29.09.2019, 23:54 »
Jeżeli więcej łowisz na PZW, to picker o długości 2,7-3,0 będzie Twoim następnym wyborem, chyba, że chcesz łowić na dużych odległościach, to feeder 3,6-3,9 z cw do 80g będzie idealny. Wszystko skłania się ku temu, gdzie łowisz i jakie ryby. Pozdrawiam
Robert

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #851 dnia: 30.09.2019, 00:12 »
Aktualnie "uczęszczam" na zbiorniki 0,5-2 hektarów. Większe w przyszłym sezonie (zalew żyrardowski i może podobne).
Czy biorąc pod uwagę, że nie planuję na razie łowisk gdzie muszę rzucić 60m. pozostać przy długości 330 jako tej najczęściej stosowanej ?
Nevis jest dosyć mocnym wędziskiem ( 30-90g ) który obsłuży mi okoliczne komercje na których bywam. Zastanawiam się jaki kijek brać pod uwagę na finezje bo to w tą stronę na razie się skłaniam ( na kije mocniejsze przyjdzie czas jak zapragnę pojechać nad rzekę lub znajdę łowisko z potworami )
Przykładowo Jaxon Genesis Pro MF polecany w tym wątku i na całym forum. Czy jako finezyjniejszy kij do zbiorników gdzie rybki max 1-2kg a sporo drobnicy patrzeć na wersję 15-45 czy 20-60 jako dobry kompan dla nevisa?
Na razie nie chcę łowić na dwa kije. Chcę mieć ich "wachlarz" by na łowisku po rybostanie decydować czy wyjmuję w pokrowca kij mocniejszy, na większe ryby czy bardziej finezyjny dający radochę i z drobnicy ale w razie rybki 1-2kg też sobie radzący.

Offline Rielan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #852 dnia: 30.09.2019, 11:49 »
Polecam Flagman Cast Master Picker 2,7 m do 40 g lub Flagman Cast Master Picker 3,0 m do 50 g, na forum jest recenzja tego wędziska, sam je mam i polecam.

Na filmiku jest starsza wersja kija, nowa jest odrobinkę jeszcze wzmocniona.
Robert

Offline Ania

• Ekspert
  • Reputacja: 223
  • Trotka Warszawa
« Odpowiedź #853 dnia: 30.09.2019, 11:54 »
Na drobne rybki i dłubanko na drobnicy mogę polecić Flagman Sherman Pro. Miałam ten kijek i był idealny na płoteczki, jazie czy krąpie i niewielkie leszcze. Bardzo ładnie wykonany mimo, że budżetówka. Nie było sie do czego doczepić. Nie wiem tylko jak z dostępnością, musiałbyś sprawdzić na stronie GN albo zadzwonić do nich.
Ania

Offline Darek_Darek1968

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #854 dnia: 30.09.2019, 12:03 »
W ostatnią sobotę połowiłem Flagmanem Cast Master Picker 2,7.
Bardzo fajny cieniutki, leciutki kijek do pobawienia się z karasiami i nie tylko.
Wyciągnąłem trzy karpiki po około 2 kg i złego słowa na niego nie powiem.