Autor Wątek: Dobór sprzętu dla nowicjusza  (Przeczytany 175016 razy)

Offline Piker

• Ekspert
  • Reputacja: 183
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Dobór sprzętu dla nowicjusza
« Odpowiedź #225 dnia: 09.08.2019, 18:58 »
Maciek pięknie to ujął. Kup żeby zacząć, potem sprzęt będzie ewoluował.
Co do nietrafionych decyzji - dzisiaj z kupowanego parasola wyłamały się cztery druciki i zrobiły z niego sito. Jego zakup dwa lata temu nie był przemyślany, ale wiele razy osłonił mnie przed deszczem czy słońcem, teraz wiem jakiego ja konkretnie potrzebuję.
Uzależniony od wędkarstwa

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #226 dnia: 09.08.2019, 19:41 »
:-)
Na nikogo się nie obrażam.
Wiem, że pewnie macie mnie już serdecznie dość bo marudzę i wybrzydzam:-)
Jak pisałem, Feeder wybrany na pierwszy. Kołowrotki zawęziłęm do trzech firm i modeli. Na 90% kupię Ecusimę. Na 100% kupię Ninję... tylko tu właśnie chcę trafić a info o rozmiarze nowej mnie wstrzymało bo nie znalazłem zdjęcia gdzie są obie w tym samym rozmiarze 4000.
Koszyczki, żyłki już w miarę ogarnięte i tylko przeglądam koszyk czy aby dobrze wybrałem.
Wędzisko do spławika... tu się zgubiłem bo miałem kupić jaxona genesis Pro Match ale przelotki, wpisy że Feeder się im udał ale reszta już nie koniecznie dało do myślenia.
Zapewne jeśli kiedyś będę wolny czasowo to chętnie skorzystam z możliwości spotkania , pooglądania i podyskutowania o sprzęcie bo to napewno da więcej niż suche opisy w sieci i zachwalanie sprzedawców tego co mają na stanie nie koniecznie by sprzedać mi sprzęt fajny a bardziej by wcisnąć to co nie schodzi.
Padały tu propozycje wędzisk, ale częsć już niedostępna w sprzedaży a jak są to w dziwnych cenach resztki, lub po prostu mi nie podpasowały.
Wiem, że jak już się wdrożę, potrzymam kilka kijów w ręku, poużywam kołowrotków to zapewne sam zacznę wiedzieć co mi będzie pasowało a od czego będę stronił.
Taka droga nowicjusza w każdej dziedzinie :-)

Offline Darek_Darek1968

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #227 dnia: 09.08.2019, 20:43 »
A co zrobisz jak już będziesz mieć sprzęt, który z takimi bólami wybierasz, pojedziesz nad wodę, a ryby nie chu chu nie będą współpracować?
Też w tym roku zacząłem po prawie 10-letniej przerwie, wędziska kupiłem tu na giełdzie mimo, że nie wiedziałem do końca czy to właśnie to ale nie chciałem wydawać zbyt wiele.
Dzisiaj na ten sprzęt wyciągnąłem w sumie z 40 kg karpików (takich po 1-2-3kg), przy okazji cały czas się ucząc.
Obok siedział starszy jegomość z teleskopem pamiętającym Breżniewa i trzaskał karasie co chwila.
Rozkładając dane techniczne sprzętu na czynniki pierwsze bez zamoczenia kija w wodzie do niczego nie dojdziesz.
Tak, tak wiem, że nie możesz jeszcze jechać ale musisz wiedzieć, że sprzęt może jedynie pomoc umiejętnościom i praktyce.
Obawiam się, że pierwszy wypad nad wodę może Cię mocno rozczarować
Ale wiesz... sprzęt to pikuś... schody się zaczną jak się zaczniesz zastanawiać co założyć na hak

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #228 dnia: 11.08.2019, 16:00 »
No to w bólach zawęziłem wybór w kwestii wędziska do spławika. Doradźcie który kij byście wybrali.
Z rzeczy aktualnych do moich łowisk doszło dzikie leśne jeziorko/stawik gdzie nie wiadomo czego się spodziewać na dnie jednak szybkie oględziny wskazują na sporo roślinności oraz możliwe zaczepy z korzeni i inne.
Kolejność czysto przypadkowa:
1. CORMORAN APM VARIO FLOAT 3,90m 10-40g  ( poluję na wersję 6-28g. ale niedostępna )
2. Daiwa Aqualite Power Match 4.20m ( większość sklepów nie podaje cw jednak znalazłem że to 10-40g)
3. Daiwa Procaster Trout / Float 3,90m 10-25g
4. JAXON GENESIS PRO MATCH 4,20m / 5-25g - jest w zestawieniu bo była pierwszym planem zakupowym jednak opinie że niczym nie błyszczy więc zaczęły się poszukiwania.

Z moich "przemyśleń" na plus dla pkt1. ilość przelotek 14szt. i tak jak chciałem przelotki duże.  W pkt.2 z kolei długość na plus jednak przelotki już typowo matchowe a cw identyczne z pierwszą wędką.

Którą byście wybrali?

Offline jack.s

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #229 dnia: 11.08.2019, 16:20 »
Szesnaście stron smęcenia. Przydałaby się opcja ignorowania wątków.

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #230 dnia: 11.08.2019, 16:22 »
Szesnaście stron smęcenia. Przydałaby się opcja ignorowania wątków.

:thumbup:

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #231 dnia: 11.08.2019, 16:28 »
Przecież macie opcję "przestań śledzić".
Wystarczy kliknąć zamiast pisać nic nie wnoszący post.

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #232 dnia: 11.08.2019, 16:42 »
O kurcze, zawitałem tu tym razem z czystej ciekawości a tu już 16 str. hyhy ;) no i git
Ważne ze częściowa wiedza zdobyta, zakupki zrobione bądź w toku, czego chcieć więcej..
ps. dajcie chłopakowi się wypisać nie może wyskoczyć na rybki, to niech po piszę przynajmniej póki ludzie mu odpowiadają :P
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #233 dnia: 14.08.2019, 22:46 »
Czy Pellet Skretting Coarse Fish 2,3mm + 8,5mm będzie odpowiednim kompletem na początek?
Żyłka mikado Nihonto Carp FLUO 0.25mm do feedera będzie pasowała? Nie będzie przeszkadzał jej kolor żółty? Cena 20zł za 600m.
Jaką żyłkę najchętniej w większej szpuli do spławika 0,18-0,20mm polecacie sprawdzoną i niedrogą?
Czy warto kupować kukurydzę Lorpio Tutti Frutti czy może wystarczy biedronkowa z puchy? Jeśli biedronkowa to czy nie przeszkadza że ona taka... miękka?
Koszyczki do metody do jaxon Genesis MF 20-60 jakie optymalne na początek , 20 czy 30g?
Czy miał ktoś z Was do czynienia z poniższymi pokrowcami i mógłby wyrazić opinię :
-https://allegro.pl/oferta/pokrowiec-na-wedki-mikado-3-komory-150cm-gratisy-7884043985
-https://allegro.pl/oferta/mikado-pokrowiec-na-wedki-3kom-150cm-usztywniacz-7785975041
Drugi ponoć ma wszytą metalową siatkę więc jest sztywny, jednak na fotce 2 komory widzę a w opisie 3 komory, sklep nie odpisuje na email z zapytaniem.
Najpierw byłem zdecydowany na pierwszy... ale ze względu na usztywnienie zastanawiam się czy nie warto drugi kupić.
Na droższe nie chcę na razie wydawać.
Jakim węzłem polecacie połączyć podkład z właściwą żyłką?

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #234 dnia: 14.08.2019, 23:32 »
Kup ta żyłkę Mikado, przyda się na podkład. :D Lepsza będzie ta za podobne pieniądze. https://spinn.pl/zylka-shimano-aero-super-match-0-18-300.html. Możesz nią łowić i feederem i match-em. Kuku z Biedronki jest ok. Przelej ją z puszki do słoika, dosyp torebkę cukru waniliowego i będziesz miał to samo co z Lorpio tylko dużo więcej za te same pieniądze :D Koszyczki na początek 20 i 30 gram i rożnej wielkości. :D Pokrowiec ten sztywniejszy lepszy. Węzeł baryłkowy bo prosty do zrobienia i niezawodny. Co tak mało tych pytań ?? Czyżbyś zdecydował się już na amen w sprawie wędek i kołowrotków ?? Tak szybko ?? :D Może jeszcze raz sobie przemyśl te wybory, bo czasu masz jeszcze sporo i nie ma sensu się tak spieszyć :D :P

Offline Rielan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #235 dnia: 14.08.2019, 23:38 »
Czy Pellet Skretting Coarse Fish 2,3mm + 8,5mm będzie odpowiednim kompletem na początek?
Jeżeli chcesz używać 8,5mm jako przynęty, to proponowałbym rozważyć kupno czegoś innego, przynęta ma być wisienką na torcie, musi się wyróżniać.

Czy warto kupować kukurydzę Lorpio Tutti Frutti czy może wystarczy biedronkowa z puchy? Jeśli biedronkowa to czy nie przeszkadza że ona taka... miękka?
Na początek taka "biedronkowa" wystarczy, z tego co kojarzę, jest całkiem sporych rozmiarów porównując do innych dostępnych marek w marketach.

Koszyczki do metody do jaxon Genesis MF 20-60 jakie optymalne na początek , 20 czy 30g?
Zależy od wody na jakiej będziesz łowił.

Jakim węzłem polecacie połączyć podkład z właściwą żyłką?
Na youtube jest mnóstwo filmików z węzłami, dobierz jaki Ci odpowiada.
Robert

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #236 dnia: 14.08.2019, 23:53 »
Kup ta żyłkę Mikado, przyda się na podkład. :D Lepsza będzie ta za podobne pieniądze. https://spinn.pl/zylka-shimano-aero-super-match-0-18-300.html. Możesz nią łowić i feederem i match-em. Kuku z Biedronki jest ok. Przelej ją z puszki do słoika, dosyp torebkę cukru waniliowego i będziesz miał to samo co z Lorpio tylko dużo więcej za te same pieniądze :D Koszyczki na początek 20 i 30 gram i rożnej wielkości. :D Pokrowiec ten sztywniejszy lepszy. Węzeł baryłkowy bo prosty do zrobienia i niezawodny. Co tak mało tych pytań ?? Czyżbyś zdecydował się już na amen w sprawie wędek i kołowrotków ?? Tak szybko ?? :D Może jeszcze raz sobie przemyśl te wybory, bo czasu masz jeszcze sporo i nie ma sensu się tak spieszyć :D :P

Akurat czarne Nihonto to dobra żyłka napewno lepsza od Aero, bo to całkowita loteria.
Aero opłacalne, ale w dużych szpulach ewentualnie Hyper sensor

Lepszych żyłek to albo dołożyć do MS-range lub kupić to cudo:
https://www.pescare.pl/zylki/3484-dip-cromium-cast-blue-300m-zylka.html

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #237 dnia: 15.08.2019, 06:55 »
To ta nihonto żółta zła z jakiego powodu?
Kolor?
Na podkład już wybrana żyłka 0.30 .... 24 kilometry na szpuli ;D
Wystarczy na dłuuuuugo.

Offline Oman

• Ekspert
  • Reputacja: 41
« Odpowiedź #238 dnia: 15.08.2019, 07:45 »
Na podkład już wybrana żyłka 0.30 .... 24 kilometry na szpuli ;D
Wystarczy na dłuuuuugo.

24 km? a nie czasem 2.4 ?
Jaka to by musiala byc szpula zeby pomiescic 24 km zylki o srednicy 0.30?
Szpulala Hyper Sensor zawierajaca ok 2.4 km jest juz spora przy grubosci 0.23.
10 - 15 razy wieksza szpula??
Dominik

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #239 dnia: 15.08.2019, 08:05 »
24000m.
Wpisz na allegro żyłka wędkarska techniczna.