Autor Wątek: Dobór sprzętu dla nowicjusza  (Przeczytany 174870 razy)

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Dobór sprzętu dla nowicjusza
« Odpowiedź #1080 dnia: 11.02.2020, 13:50 »
Co do spożywki to nie kupuj żadnego Trapera albo innych otrąb tylko weź Lorpio Magnetic bo to są świetne i niedrogie zanęty.
Kolega dobrze pisze.
Używam Lorpio gdy potrzebuję taniego wypełniacza. Dobre zanęty w tym przedziale cenowym.
Adam

Offline Wojtas

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1081 dnia: 11.02.2020, 16:18 »
Myślę, że caperlan będzie ok. Mam okrojony budżet, a rzeczy do kupienia multum.
Mógłbym ktoś polecić mocne haki do robaków bo te co kolega proponował to nie ma na drapieżniku.
Jest jakaś spożywka tańsza niż traper? Mixy będę robił sam ;)
Dzięki
Z haków które dostaniesz w drapieżniku drennan wide gape , drennan super spade

Offline Astral

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #1082 dnia: 11.02.2020, 18:45 »
Zanęta Lorpio już kupiona i wonder black. Ok wezmę drennana chociaż wybrałem wstępnie guru special feeder.

Dzięki za pomoc ;D

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #1083 dnia: 12.02.2020, 07:24 »
Nie pisałem o Professie, bo nie znam tych zanęt. Ogólnie pisałem o tych najtańszych.

Z tanich marek Stil robi dobre emulsje. Przynęty dipowane w marcepanie bardzo dobrze pobudzają ryby, truskawka daje radę ale szału nie ma a innych nie próbowałem. To warto kupić a wszystko inne to loteria.

https://www.stil.pl/?emulsje-big-fish,90

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #1084 dnia: 04.05.2020, 02:18 »
Pora "odwiedzić stare kąty" z już ciut bogatszym bagażem wiedzy/praktyki (choć i tak jeszcze znikomym) ;)
Dziś miałem naoczny i "naręczny" przykład tego o czym mi tu wielokrotnie pisano. Mianowicie o różnicy pomiędzy wyciąganiem ryby z wody, a przyjemnością z holu.
Dziś pierwszy raz spróbowałem spinningu. I biorąc pod uwagę fakt, że do tej pory przy spławiku używałem wędziska teleskopowego 10-45g który owszem wydawało mi się że pod rybą pracuje ( jazie, okonie, liny, leszcze, płocie 15-35cm) dziś mój punkt widzenia diametralnie się zmienił.
Na łowisko wybrałem się ze spinningiem Jaxon Grey Stream 228cm 1-7g i pletką 0,06. Czyli typowo okoniowy kijaszek który wydał mi się tak delikatny że na łowisko niosłem go jakbym niósł jajko :-)
Że okonia sporo mniej niż szczupaka ( pistolety około 40cm ) to szczupły jegomość uwiesił się małego cannibala już w drugim rzucie. I przejrzałem na oczy. Zobaczyłem co to jest praca wędziska, co to jest taktyka w operowaniu hamulcem i próby holu ryby tam gdzie ja chciałbym jej pozwolić płynąć a nie tam gdzie to ona sobie obmyśliła. Piękna paraboliczna praca wędziska ( choć nie pełna bo zapasu na większą rybkę było sporo) we współpracy z hamulcem kołowrotka, odczucie że mimo że kijek okoniowy to jeszcze mam "zapas mocy" w cieniutkim jak wykałaczka dolniku i banan na twarzy plus emocje z "walki".
Co innego o tym przeczytać, a co innego tego doświadczyć.
Teraz patrzę już z innej perspektywy na CW kijków. Dotąd gdzieś w głowie była chęć posiadania "zapasu" , lęk przed delikatniejszymi wędziskami "bo się połamią" itd.
Dziś sam sobie unaoczniłem że żadna przyjemność ciągnąć rybę jak na wyciągarce, a i kijkami delikatnymi da się przyłów okiełznać, wyholować w dobrej kondycji by ryba cała i zdrowa wróciła do wody oraz mieć ogromną radochę z holu.
Owszem, zawsze możemy trafić na jakiegoś "potwora"... jednak przeważnie znamy łowiska na których łowimy i mamy wiedzę jakie tam "okazy" się trafiają a i zapewne potwora da się okiełznać bez strat w sprzęcie.
Jednak jak często te potwory? Raz na miesiąc? Dwa? I to nie każdemu wędkarzowi, a nielicznym. I przez kilkaset brań w roku ciągnąć ryby na wyciągarce nie mając z tego radości by ewentualnie raz w roku trafić na okaz ( i to nie pewne) dzięki któremu praca naszego wędziska da nam radość? Ciut bez sensu :P
No ale to tylko moje skromne zdanie/wnioski po dzisiejszym doświadczeniu i nikt nie musi się z nim zgadzać :-)
Pozdrawiam :beer:   

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1085 dnia: 04.05.2020, 04:35 »
Nie będę się Norbas rozpisywał ale bardzo fajnie opisałeś co daje odpowiednio dobrany sprzęt do preferencji

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline kolunio21

• Ekspert
  • Reputacja: 34
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1086 dnia: 11.05.2020, 08:30 »
Siemka.
Panowie miał ktoś może doczynienia z wędziskiem mistrall zino feeder ? Szukam czegoś budżetowego na rzekę .

Offline rockyb

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #1087 dnia: 12.05.2020, 15:07 »
Co myślicie o kiju Daiwa Ninja X Method Feeder 3,30m. 80g? Łowie karpie metodą na komercyjnych łowiskach, raczej małe takie do 4kg póki co się trafiały. Kij będzie miał współpracować z kołowrotkiem okuma ak4000 baitfeeder. Obecnie łowie na taki zestaw: Robinson Stinger method feeder 15-60g 3.3m i jakiś malutki kołowrotek shimano za 5 dych. Ten zestaw jest dosyć lekki, szukam czegoś z ciut większym zapasem ale nie aż tak sztywnego jak np Mikado UV 90g. Coś co pięknie parabolicznie pracuje, cena do 200zł /+20, wiem że będzie ciężko w tej cenie tak idealny kijek znaleźć.

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #1088 dnia: 12.05.2020, 15:30 »
Jak byś dał rade dołożyć albo szukaj używki, polecił bym ci delphin optium black 330/80 bardzo fajne wędzisko tylko szczytóweczki dokupić od jaxona, jest cały temat na forum poświęcony temu wędzisku zerknij.

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=9519.0
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline rockyb

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1089 dnia: 12.05.2020, 16:05 »
Nie no narazie aż tyle nie chce wydawać na sprzęt ;) Ale wędka piękna.

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1090 dnia: 12.05.2020, 17:59 »
Spójrz sobie na Shimano Forcemaster BX Commercial Feeder, jeżeli nie przeszkadza Ci dwuskład. Z rybkami, które opisujesz, spokojnie sobie poradzi. Cena w okolicach 200 zł za wersję 3,30 m. Dość fajny kij w tej cenie, minusem mogą być bardzo małe przelotki, ale na łowisku komercyjnym nie powinny w niczym przeszkadzać.
Marcin

Offline michal89

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1091 dnia: 12.05.2020, 19:56 »
Co myślicie o kiju Daiwa Ninja X Method Feeder 3,30m. 80g?

Jakiś czas temu wrzuciłem parę zdjęć tego kija ;)
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=15862.0

Generalnie nie miałem okazji holować nic większego niż parę leszczyków po ok 1kg.
Potencjał na karpie do 4kg na pewno jest :D
Fajny kijek do dystansu ok 40m ;)

Offline rockyb

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1092 dnia: 12.05.2020, 20:01 »
Ten shimano fajna opcja... Jak to pracuje? Jak z jakością wykonania w stosunku do daiwy czy mikado np

Dwusklad mi nie przeszkadza

Offline rockyb

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1093 dnia: 12.05.2020, 20:03 »
A recenzja daiwy jeszcze fajniejsza :) coraz bardziej się ku niej skłaniam

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #1094 dnia: 12.05.2020, 20:18 »
Daiwy nie trzymałem, ale jak chcesz się bawić w parabolki to zerknij Mikado Black Stone Commercial Method Feeder
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek