Autor Wątek: Rzeczny feeder poszukiwany - 3,6-3,9 do 600 zł  (Przeczytany 6558 razy)

Offline Suchotnik

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
Rzeczny feeder poszukiwany - 3,6-3,9 do 600 zł
« dnia: 27.07.2019, 22:25 »
Czołem!
Od kilku lat łowię tylko i wyłącznie na wodach stojących. Przez ostatnie 5 lat to głównie komercje i metoda, sporadycznie spinning za kaczodziobym. Tutaj kwestie sprzętowe mam ogarnięte.
Znudziło mi się jednak łowienie cały czas tych samych ryb. Zapragnąłem rzecznych łowów! Po wstępnej objazdówce i wytypowaniu stanowisk, wiem że będą to mazowieckie odcinki Bugu, Narwi i Wisły. Koszyczki stosowane tutaj będą oscylować w zakresie 50-120 g plus zanęta. Ryby jakich mogę się spodziewać to najczęściej krąpie, leszcze. Mogę liczyć na przyłów w postaci jazia, klenia i brzany (tutaj jednak za szybko bym się ich nie spodziewał).
Mam jednak problem z doborem odpowiednich feederów. Chciałbym coś o długości 3.6-3.9 m w trzech kawałkach. Ważną rzeczą jest to aby była możliwość dokupienia oryginalnych szczytówek w razie pecha nad wodą. Po przygodach z wędziskami z pracowni, wymagam od wędki nie tylko tego aby była bezawaryjna. Ma też cieszyć moje oko. Miło by było gdyby miała jakiś markowy uchwyt czy przelotki np. Fuji. Zdaję sobie sprawę, że taka wędka może kosztować. Mogli byście doradzić jakieś konkretne modele? Budżet jakim dysponuje to plus/minus 600 zł za sztukę.
Pozdrawiam
Łukasz ;)

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Rzeczny feeder
« Odpowiedź #1 dnia: 28.07.2019, 05:52 »
Kurde poważna kasa jak za jedną sztukę. Flagman zbiera dobre opinie i z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Ja mam Cast Master 4,2 z cw 180g dwie sztuki za które dałem po targach w Warszawie ok. 500zł z przesyłką i nie żałuję. Jak na razie większej wody jak Wisła czy Narew nie widziały ale mam nadzieje że już niedługo się to zmieni. Ja polecam szczególnie za to że mają duzy zapas mocy co na rzekach o których wspominasz z pewnością się przyda ale do koszyków 50-120g nie musisz od razu zakładać najcięższej szczytówki no i z nimi jak rozmawiałem to nie ma problemu z zakupem. 

Offline Suchotnik

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 28.07.2019, 08:01 »
Gdy poczytałem forum w pierwszej chwili napaliłem się na brzanówkę. Wydaje mi się jednak że nie będzie tutaj wystarczająco dobrej sygnalizacji brań przy średniej wielkości rybach. Nie pasuje mi także dwu-składowa konstrukcja. Stąd pomysł o feederze.
Początkowo chciałem kupić, nawet już miałem u siebie Shimano Beastmaster DX Feeder Carp XH 3.65m do 150g. Potworna moc, wydaje mi się jednak że ciężko będzie się nim rzucać obciążeniem powyżej 100 gram masy własnej. Moją wątpliwość potwierdził także kolega z forum :)

Odnośnie Cast Masterów od Flagmana. Widziałem filmik jak te wędziska rzucają większym obciążeniem niż dopuszczalne. Muszę gdzieś je dorwać do obejrzenia, wtedy się zastanowię.

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 28.07.2019, 08:17 »
Kolego @Suchotnik
to ten film

I krótka prezentacja 4,2m/180g http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=10173.0

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 28.07.2019, 13:02 »
Po obejrzeniu tego filmu oraz po tym jak ten kij na targach miałem w reku zdecydowałem się na zakup. Ja go polecam

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #5 dnia: 28.07.2019, 14:02 »
Jeśli to mają być 2 wędki to może jedną wziąć 360/120, a drugą 390/150. Z tych pierwszych np Daiwa Windcast. Kolega łowi nowym wypustem tej wędki (kupionej ode mnie) na Wiśle i jest bardzo zadowolony. Jeszcze do nie dawna był do kupienia starszy model tej wędki za 200 zł ( Posiadam go - moim zdaniem lepszy od nowego ), jakby co mam nr tel do sprzedającego, można zadzwonić i się spytać czy jeszcze nie sprzedał. Jeśli chodzi o drugi kij, to chwalą ludzie tego wymienionego tu Flagmana. Jest jeszcze np ciekawa propozycja od Colmica. http://sklep.niwafishing.pl/p/52/3106/wedka-ghepard-3-90mt-150gr--feedery-wedki.html. Gdybyś był jednak jeszcze bardziej wymagający to na forum jest kolega z Ukrainy, który sprowadzał tutaj zainteresowanym feedery z ukraińskich sklepów, niedostępne u nas albo dostępne ale po cenach z Ukrainy, czyli dużo niższych. Nie pamiętam jaki ma nick, ale na pewno ktoś zaraz przypomni. No i ww może Ci np sprowadzić kijaszki Zemexa. Podobno do ciężkiego łowienia nie ma lepszych.

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 28.07.2019, 14:21 »
Gdybyś był jednak jeszcze bardziej wymagający to na forum jest kolega z Ukrainy, który sprowadzał tutaj zainteresowanym feedery z ukraińskich sklepów, niedostępne u nas albo dostępne ale po cenach z Ukrainy, czyli dużo niższych. Nie pamiętam jaki ma nick, ale na pewno ktoś zaraz przypomni. No i ww może Ci np sprowadzić kijaszki Zemexa. Podobno do ciężkiego łowienia nie ma lepszych.
Kolega @Igorchuk85

Offline Igorchuk85

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #7 dnia: 28.07.2019, 14:29 »
Witam kolegów po zajęciu))).Tak ja mogę pomóc sprowadzić jaką wędka interesuje?

Надіслано від мого HUAWEI VNS-L21, використовуючи Tapatalk

Offline Miki98

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #8 dnia: 28.07.2019, 15:44 »
Ja ze swojej strony po lecam shima o aernos. Mam wersję 3.9m do 120 gram i jest super. Koszyczki 100 gram plus zaneta lecą bez większych problemów na 40m. No i wędka posiada duuuzy zapas mocy, że swojej strony bardzo polecam

Offline Suchotnik

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: 28.07.2019, 22:36 »
Wie ktoś, coś na temat Browning Black Viper MX Feeder 3.9m do 140g. Ogólnie zależy mi na jakości wykonania.
Odnośnie Zemex'a wolał bym kupić coś w kraju, z gwarancją.

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Rzeczny feeder poszukiwany - 3,6-3,9 do 600 zł
« Odpowiedź #10 dnia: 29.07.2019, 08:25 »
2 razy miałem styczność z wędkami browninga ( półka cenowa 500~pln)  Nadlewki lakieru na przelotkach i do tego rozpadająca się pianka na rękojeści :(

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder

Offline Igorchuk85

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #12 dnia: 29.07.2019, 08:50 »
Zemex też ma gwarancji na Icon 5lat,Razer i Rampage 3 lata i Hi-Pro 2 lata. Szczytówki można dokupić bez problemu. Dostępne i szczytówki tytanowe

Надіслано від мого HUAWEI VNS-L21, використовуючи Tapatalk

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #13 dnia: 29.07.2019, 19:12 »
Jakość, świetne wykonanie Daiwa windcast feeder 3,9m 150gr i masz mega patyk ;)

Offline Suchotnik

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: 29.07.2019, 22:43 »
@Majki rzeczywiście słabo prezentują się te omotki na szczytówkach. Przy wędce za kwotę 500zł, można wymagać już ciut lepszego wykonania. Tutaj jeżeli rzeczywiście nie jest to odosobniony przypadek to browning leży...

Odnośnie Zemax'a Rampage, dysponuje ktoś nim w okolicach Warszawy. Żeby móc podjechać i obejrzeć jak prezentuje się na żywo? Ściągając z za granicy, wym bardziej przez uczynnego kolegę nie widzę możliwości zwrotu jak coś się nie spodoba.