Autor Wątek: Żyłka czy plecionka do spiningu?  (Przeczytany 13595 razy)

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
Odp: Żyłka czy plecionka do spiningu?
« Odpowiedź #45 dnia: 28.08.2019, 10:48 »
Gruba plecionka lekkie przynęty wtedy się robią brody.

Offline mironek

• Ekspert
  • Reputacja: 76
« Odpowiedź #46 dnia: 28.08.2019, 10:55 »
Gruba plecionka lekkie przynęty wtedy się robią brody.
   Z tym się zgodzę, dodałbym jeszcze z moich obserwacji, że wpływ na to ma także ciężar wyrzutowy wędki. Zbyt lekka przynęta nie zapewni odpowiedniego nawoju, jeśli wędka pozostanie zbyt sztywna. Taki problem występuje u mnie, bo najpierw kupiłem wędkę do 18 gr, a potem polubiłem keitechy na 2-4 gr główkach. Mimo, że wędka w teorii powinna taką gramaturę obsługiwać, to jednak (w mojej opinii) lekkie przynęty utrudniają odpowiedni nawój nawet na cienkiej plecionce.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #47 dnia: 28.08.2019, 11:30 »
Nie ma się co czarować, są kołowrotki, które są stworzone do produkcji bród. Jeśli kołowrotek nawija w miarę poprawnie, jeśli plecionka nie jest przebrandowaną dratwą, to brody nie mają prawa się pojawiać - czy moczymy plecionkę przed nawijaniem, czy nie moczymy. Nigdy w życiu nie moczyłem przed nawijaniem ani żyłki, ani plecionki. I nie będę.
Jacek

Offline mironek

• Ekspert
« Odpowiedź #48 dnia: 28.08.2019, 11:38 »

No to mam wyraźne wskazanie na niemoczenie. Wezmę to pod uwagę.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #49 dnia: 28.08.2019, 11:45 »
Z mojego SKROMNEGO doświadczenia z plecionkami to jest dokładnie tak, jak to opisałeś. Czyli robią się brody, gdy plećki jest za dużo nawinięte. W sumie nic dziwnego. W przypadku żyłki zdarza się wtedy, że po jej zluzowaniu zwoje zaczynają same spadać ze szpuli, prawda?
Więc jak plećki jest za dużo, to podczas zarzucania spadający ze szpuli oplot pociąga za sobą następne i następuje reakcja łańcuchowa.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline tstg

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Łowie, bo lubię :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #50 dnia: 28.08.2019, 11:51 »
Jak ktoś lubi kołowrotki co robią piękne brody, dzięki którym odstrzelilem pare woblerow to polecam stare Penn Sargus😀

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
« Odpowiedź #51 dnia: 28.08.2019, 12:05 »
No to mam wyraźne wskazanie na niemoczenie. Wezmę to pod uwagę.

Żadne tam wskazanie, jedynie wspomniałem, jak ja to robię. Po prostu nigdy nie uznałem, że coś jest nie tak, więc trzeba linkę moczyć. Być może byłoby jeszcze lepiej ;) Moczenie moczeniem, jednak najważniejsza ilość linki na kołowrotku - jak wszyscy wspominają. Są jednak kołowrotki, na które można nawinąć plecionkę równo z rantem, i takie, gdzie tej linki musi dużo "brakować", ale to raczej wyjątki (nie mówię o rarytasach za 50 zł).
Jacek

Offline mironek

• Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 28.08.2019, 12:44 »

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.  Wszystko wyjdzie w praniu. Z żyłką na moim obecnym kołowrotku nie mam żadnych problemów, równy nawój, żadnych splątań, więc myślę, ze gdy nie przesadzę z nawojem i na wszelki wypadek pomoczę linkę to powinienem komfortowo połowić.

Offline Ostry

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #53 dnia: 28.08.2019, 14:15 »
Ja z racji tego że do ciężkiego spinningu używam samych kołowrotków PENNa to o brodach wiem już wszystko.

Najważniejsze pisali koledzy już wcześniej, nie można używać za lekkich przynęt w stosunku do CW kija, poza tym nigdy nie nawijaj plecionki pod sam rant szpuli (piszę o kołowrotkach PENN bo z Shimano takiego problemu nie mam).
Kolejna ważna rzecz to pilnować nawoju po rzucie, jak powstanie jeden luźny zwój to przy następnym broda i gniazdo murowane.
Marcin

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #54 dnia: 26.04.2020, 23:11 »
Czy grubość plecionki lub też zyłki do spinningu dobieramy pod ryby jakie są w wodzie czy też patrzymy na cw kijka?
Przykładowo kijek 3-18g opisany jako UL z przeznaczeniem na szczupaka ( w wodzie z ujawnionych na razie 30-50cm ) ale też okazyjnie na okonia - jaką dobrać pletkę? ( w sklepie zasugerowali mi 0,10 mikado nihonto 4x )
Sytuacja analogiczna  tylko kijek 1-7g z przeznaczeniem na okonie z możliwością przyłowu szczupaka we wspomnianym wyżej rozmiarze. Jaką pletkę tu zastosować? ( w sklepie zasugerowali mi 0,06 mikado nihonto 4x )
I jeszcze jedno pytanie w kierunku ilości kupowanej plecionki na szpulce. Czy plecionki się starzeją jakoś? Bardziej opłaca się czasami kupić 500 czy 1000 metrów z tych tańszych a polecanych, jednak taką ilość to można użytkować przez kilka lat. Jak więc z trwałością przy przechowywaniu?

Online Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #55 dnia: 26.04.2020, 23:21 »
Linke dobierasz zarówno do kija, ryb i warunków jakie masz nad wodą. Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Na szczupaka 15lb czyli takie 0,15 spokojnie starczy. Jeśli masz czyste łowisko i nie nie będziesz łowił metrowych ryb to możesz brać 10-12 lb.

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #56 dnia: 26.04.2020, 23:27 »
Linke dobierasz zarówno do kija, ryb i warunków jakie masz nad wodą. Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Na szczupaka 15lb czyli takie 0,15 spokojnie starczy. Jeśli masz czyste łowisko i nie nie będziesz łowił metrowych ryb to możesz brać 10-12 lb.
Łowisko bez zaczepów, jedynie trochę glonów na dnie przy brzegach. Kijki takie jak wspomniałem :-) Drapieżnik do monstrów w tym zbiorniku nie należy :-)
Z tym, że tym "mocniejszym" kijkiem będę też łowił okonie na małe przynęty.

Online Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #57 dnia: 26.04.2020, 23:30 »
Nie znam plecionek mikado, ale celowałbym w realną wytrzymałość około 5kg. Na okonia to jakaś cieniutka pletka.

Offline pejcz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 30
  • Wędkarski komandos-popierduła
    • Galeria
« Odpowiedź #58 dnia: 27.04.2020, 08:56 »
Do tego kijka do 18g pletka 0,10-0,12 powinna w zupełności wystarczyć.

Co do plecionek Mikado to miałem styczność z Nihonto Fine Braid i nie mam najlepszych doświadczeń. Może to przypadek, ale jak wziąłem kilka grubości w sklepie to przyglądając się im można było odnieść wrażenie, że grubość plecionki jest dobierana losowo, niezależnie od oznaczeń na szpuli - juz teraz dokładnie nie pamiętam grubośći, ale wziąłem coś koło 0,14 i 0,18 i czternastka była grubsza :)

Dużo ludzi chwali Mikado Nihonto, ale 8 splotową (Octa Braid). Osobiście nie miałem, ale mając do wyboru te dwie i doświadczenia z tą tańszą, dołożyłbym parę groszy i wziął Octa.
Piotr

Machaj wędą, ryby będą!

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #59 dnia: 27.04.2020, 09:45 »
Czy grubość plecionki lub też zyłki do spinningu dobieramy pod ryby jakie są w wodzie czy też patrzymy na cw kijka?
Przykładowo kijek 3-18g opisany jako UL z przeznaczeniem na szczupaka ( w wodzie z ujawnionych na razie 30-50cm ) ale też okazyjnie na okonia - jaką dobrać pletkę? ( w sklepie zasugerowali mi 0,10 mikado nihonto 4x )
Sytuacja analogiczna  tylko kijek 1-7g z przeznaczeniem na okonie z możliwością przyłowu szczupaka we wspomnianym wyżej rozmiarze. Jaką pletkę tu zastosować? ( w sklepie zasugerowali mi 0,06 mikado nihonto 4x )
I jeszcze jedno pytanie w kierunku ilości kupowanej plecionki na szpulce. Czy plecionki się starzeją jakoś? Bardziej opłaca się czasami kupić 500 czy 1000 metrów z tych tańszych a polecanych, jednak taką ilość to można użytkować przez kilka lat. Jak więc z trwałością przy przechowywaniu?

Moim zdaniem zadaj sobie wpierw pytanie na co bedziesz łowił....
Gramatury jakie podałeś to raczej kijki do dłubania okoni.
Jeśli łowisz na paprochy to cienka pletka i żyłka.
Jeśli na cięższe gumy równiesz inna pleta.
Nano paprochy i dłubanie polecam linki 0.06mm
Jeśli grubiej to solidniejszy kij do 30gr.
Nim obsłużysz przynety 15 gr.
A plete o srednicy 0.12 - 0.15 mm
Szczupy maja w nosie grubość... grubość jest potrzebna tobie do miotania przynętami.
W spinie jak masz zaczepy lepiej posawić na 0.15 przy szczupach bo szkoda zrywek przynęt.
Maciek