Autor Wątek: Wielkość i waga kołowrotów Daiwa LT  (Przeczytany 5897 razy)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
Wielkość i waga kołowrotów Daiwa LT
« dnia: 17.08.2019, 21:11 »
Mam pytanie. Jak to jest z tą rozmiarówką kołowrotów Daiwa LT vs "stara" Daiwa? Trochę jestem wygłupiony. ??? A chcę kupić Fuego LT.
Mówi się, że odpowiednikiem rozmiarowo starej 4000 jest LT 6000. Ale jakie wielkości/rozmiary są porównywane?
- Czy tylko i wyłącznie średnica szpuli?
- Czy też moc/wytrzymałość/uciąg kołowrotka?
- Wielkość wizualnie?

Waga chyba nie, bo Ninja LT 6000 jest o 30 g lżejsza od starej Ninja 4012A.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wielkość i waga kołowrotów Daiwa LT
« Odpowiedź #1 dnia: 17.08.2019, 21:21 »
I tu jest cały myk :)
Dlatego wagi obu są porównywalne, bo i wielkość jest bardzo podobna.
Co do mocy i wytrzymałości, to zobacz recenzję Fuego, sporządzoną przez Wonskiego :)
Wiele się wyjaśni :)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 17.08.2019, 21:55 »
Widziałem recenzję Cześka. Stąd wątpliwości. Jeśli Fuego LT 3000 jest tak mocna, to może te całe zestawienie stara Daiwa a nowa LT o kant dupy roztrzasł >:O
Pozdrawiam,
Tomek

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 17.08.2019, 21:59 »
Widziałem recenzję Cześka. Stąd wątpliwości. Jeśli Fuego LT 3000 jest tak mocna, to może te całe zestawienie stara Daiwa a nowa LT o kant dupy roztrzasł >:O

Dlaczego? :o
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 17.08.2019, 22:17 »
Bo Czesiek pokazał przekładnię LT 3000 vs Shimano 4000. LT wygląda solidniej.
Więc pytam ponownie:
Mówi się, że odpowiednikiem rozmiarowo starej 4000 jest LT 6000. Ale jakie wielkości/rozmiary są porównywane?
Pozdrawiam,
Tomek

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 17.08.2019, 22:48 »
Rozmiary masz podane w tabeli. Za rozmiarem szpuli idzie też rozmiar korpusu (+/- kilka milimetrów).

Odnośnie pozostałych pytań to będą dywagacje ściśle teoretyczne. Nikt tego nie mierzy. Okej, firmy podają "moc" hamulca. No spoko... ale czy ta moc po 50, 100, 200 odjazdach sporej ryby jest taka sama? Śmiem wątpić. Problem jest taki, że nie można tego jednoznacznie zmierzyć, gdyż nie istnieją żadne normy/wytyczne od pomiaru. Bardziej możemy bazować na doświadczeniach użytkowników, bo żywotność kołowrotka będzie zależeć od intensywności jego użytkowania, która na dobrą sprawę jest niemierzalna :( Wybierając Fuego kierowałbym się metodą połowu do jakiej będzie przeznaczony, długością/masą wędki oraz własnymi preferencjami (ja na przykład do wędki Daiwa Commercial 10,6 ft mam podpięty kołowrotek Daiwa 18 TDR w rozmiarze 4012 ale taka kombinacja mi odpowiada). Sam myślę o kupnie Fuego do spławika. Wybiorę wersję 3000 z większym przełożeniem (oznaczenie CHX), bo waży niewiele, a kombinacja parametrów kołowrotka będzie według mnie idealna do wagglera. Czesiu taki kołowrotek ma podpięty do pickera i "ciora" go na karpiach i jesiotrach :)

Nie do końca kierowałbym się "teoretycznymi parametrami" a bardziej własnymi preferencjami ;)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 17.08.2019, 23:26 »
Dzięki Maćku :thumbup:. Moc hamulca FT Fuego 4000 i 6000 jest deklarowana taka sama. Dla mnie i tak znacznie przekracza wytrzymałość żyłki, jaką chcę założyć i ugięcie wędki, na jakiej chcę go zamontować.
Średnicę szpuli dobieram do rozmiaru pierwszej przelotki i jej odległości od kołowrotka a pojemność, według potrzeb.Wezmę więc Daiwa Fuego LT 4000-C. ;D
Pozdrawiam,
Tomek

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 17.08.2019, 23:52 »
Tomku, nie ma sprawy :) Nie jestem pewien, czy pomogłem :)
Sam miałem podobne dylematy... Jak zobaczyłem kołowrotek Daiwa 18 TDR w rozmiarze 2508, to miałem wrażenie, że to kołowrotek do podlodówki :)

W rzeczywistości korpus jest taki sam w modelu 3012, a różnica to rotor i szpula. Wrażenie miałem takie, jakbym wersja 2508 była o połowę mniejsza :D
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #8 dnia: 18.08.2019, 09:33 »
Dzięki Maćku :thumbup:. Moc hamulca FT Fuego 4000 i 6000 jest deklarowana taka sama. Dla mnie i tak znacznie przekracza wytrzymałość żyłki, jaką chcę założyć i ugięcie wędki, na jakiej chcę go zamontować.
Średnicę szpuli dobieram do rozmiaru pierwszej przelotki i jej odległości od kołowrotka a pojemność, według potrzeb.Wezmę więc Daiwa Fuego LT 4000-C. ;D

Maciek sporo już wyjaśnił.
Ja podpowiem tylko tyle, że wybierając model LT kieruj się w zasadzie tylko średnicą szpuli, adekwatną do średnicy przelotek w wędce, odległości przelotki startowej od młynka. Zresztą sam już do takiego wniosku doszedłeś :)
Rozmiarówka szpul dostępna w recenzji Fuego.
Obecne wielkości są adekwatne do Shimano. Stąd LT 4000 to średnica szpuli taka jak np w popularnych baitrunnerach typu DL, czyli ok 51mm.
Wymiarami korpusu bym się nie przejmował. Producent maksymalnie je pomniejszył upychając jednocześnie możliwie jak największe napędy w takiej ograniczonej przestrzeni. Masę zredukowano też w innych miejscach, przykładowo: szpule, korbki, pokrętła, lżejsze tworzywa.

Moc Fuego czy wyższych modeli LT drzemie w przekładni. Spora powierzchnia cierna zębów i sprawność decydują o mocy, uciągu, w połączeniu z wkręcaną korbą napęd jest sporym atutem tych konstrukcji. Zupełnie nie należy obawiać się modeli z wysokim przełożeniem, mają naprawdę sporo mocy i nie czuć minusów z tym związanych, a duży nawój może się przydać w niektórych technikach ;)

Siła hamulca, to naprawdę parametr ciężki do określenia.
Podawane przez producenta dane dają pewien obraz, jednakże przechwałki typu moc hamulca 20kg, to liczby nie mające za bardzo pokrycia w rzeczywistości. Niech za przykład posłuży karpiowa Ultegra z Shimano. Może i faktycznie, maksymalne dociśnięcie podkładek w szpuli jest w stanie wygenerować taki opór. Kołowrotek jednak nie jest w stanie konstrukcyjnie tego wytrzymać. Przy takiej sile padnie ramię, na którym osadzono rolkę prowadzącą żyłkę, albo też wyrwie nam kabłąk lub cały rotor poleci do wody :P O ile wcześniej nie złamie się stopka. Jeśli efektywnie będzie to 8-10kg, to i tak rezultat będzie znakomity.
Przytoczę tutaj, dla porównania, najmocniejsze i największe młynki spinningowe, używane na otwartych wodach słonych. Mało która konstrukcja jest w stanie wytrzymać efektywną siłę hamowania rzędu 25kg (lub też ją przekroczyć). W tej sytuacji zazwyczaj wygina się już metalowa stopka kołowrotka, do momentu, aż szpula wręcz dotknie blanku/rękojeści.
Często są to maszyny w pełni metalowe przekraczające grubo 800g masy, dobijające nawet do 1 kg.
W zestawieniu z karpiową Ultegrą o mocy hamulca 20kg zaczyna się w głowie rysować pewien obraz ;)

Duża średnica podkładek hamulca jest w stanie generować większy opór podczas dokręcania. Większą wartość ma jednak powierzchnia cierna tychże podkładek, bo jest w stanie odbierać więcej tarcia i to przez dłuższy czas. Dużej mocy hamulec, o małej powierzchni ciernej podkładek może szybciej ulec zużyciu (wymiana okładzin) lub też w naprawdę ciężkim starciu- tracić stopniowo na sprawności i mocy.

Wszystkie te cechy i dane jakie wymieniłem wymagają jednak praktycznego podejścia, często wspieranego przez rozbiórkę danego modelu. Staram się właśnie to pokazywać i się tym dzielić w recenzjach.
Niestety katalogi i producenci milczą jeśli chodzi o tak zawiłe zagadnienia.
Wielu pasjonatów drąży jednak temat i łaknie wiedzy.
Nie chodzi nawet o jakieś skrajne maniactwo, lecz możliwie jak najlepsze dopasowanie sprzętu do wybranych zastosowań, a także jego niezawodność i brak awarii podczas użytkowania. 
Czesiek

Offline koko

• Ekspert
  • Reputacja: 723
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #9 dnia: 18.08.2019, 14:02 »
:thumbup:
Marian

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 18.08.2019, 14:49 »
Dzięki Czesiek, leci :thumbup:.
Utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że dobrze wykoncypowałem. Kołowrotek już wybrany, teraz ze spokojnym sumieniem zamawiam.
Prawdę mówiąc od początku liczyłem nieśmiało na Twój głos.

A Ty zrobiłeś cały wywód i wlałeś całą masę wiedzy na temat kołowrotków LT i nie tylko. :beer: :thumbup:
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Buba

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 21.09.2019, 14:33 »
Witam.
Zakupiłem Daiwa Ninja LT 5000-C. Na opakowaniu jest napisane, że ma przełożenie 5,2:1. W żadnym katalogu Daiwy nie spotkałem się z takim przełożeniem tego modelu, wszędzie jest 6,2:1. Licząc obroty "organoleptycznie" wychodzi 5,2. To jakaś nowa (a może starsza) wersja czy pomyłka na pudełku?
Pozdrawiam.

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #12 dnia: 21.09.2019, 15:10 »
Daiwa Ninja Match & Feeder LT, w rozmiarze 4000 ma przełożenie 5,2:1.
 Występuje też w modelu 4000 z podwójną rączką.
 Może to jest 4000 a nie 5000.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #13 dnia: 21.09.2019, 15:22 »
Hmm... 18 Ninja LT 5000-C  przełożenie 5,2:1
https://ekspert-sklep.pl/pl/p/DAIWA-KOLOWROTEK-18-NINJA-LT-5000-C-/12522
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 01.12.2019, 21:17 »
Mam pytanie. Jak to jest z tą rozmiarówką kołowrotów Daiwa LT vs "stara" Daiwa? Trochę jestem wygłupiony. ??? A chcę kupić Fuego LT.
- Wielkość wizualnie?

Chyba wreszcie sam sobie odpowiedziałem na pytanie, zadane, jak mi się wydawało dość jasno. Wnioski wysunąłem podczas jesienno - zimowych prac konserwacyjnych. Rozbierałem kołowrotki Daiwy -  Ninja 4012A, Fuego LT 6000, Fuego LT 4000.

- Wielkość szpuli (średnica i wysokość nawoju) - Stara 4000 identyczna jak LT 6000
- Moc/wytrzymałość/uciąg kołowrotka, na podstawie wielkości przekładni - Stara 4000 identyczna jak LT 6000. Nie potrafię ocenić jakości użytych materiałów. Na oko dolna część mechanizmu wygląda podobnie.
- Wielość i waga w LT 6000 mniejsze niż w Ninja 4012A. Podobny mechanizm upakowano w mniejszy korpus, zmniejszono też wagę szpuli.

Daiwa Fuego LT 4000 zdecydowanie mniejsza od Ninja 4012A, pod względem wielkości szpuli, mocy i oczywiście wagi (160 g mniej).

Zdecydowanie mniejsza od kołowrotka PENN FIERCE II 4000 LIVELINER, Węższa i niższa szpula.
Pozdrawiam,
Tomek