Autor Wątek: Pomoc przy skompletowaniu sprzętu do matchowki (niedoświadczony użytkownik)  (Przeczytany 49095 razy)

Offline dalglish7

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: method feeder
Ja ze swojej strony mogę Ci polecic kołowrotek Ryobi Tresor.Jest to lżejsza i tańsza odmiana Ryobi Arctica idealnie nadająca
się na spławik.Używany w tym sezonie spisuje się idealnie , hamulec bardzo czuły i płynny bardzo dobrze nawija żyłkę.
Sprawdził się na karpiach i jesiotrach do 3kg .Ja mam rozmiar 4000 i chodzi jak masełko.
Podam swój zestaw do wagllera, który opracowałem w dużej mierze dzięki temu forum.
1.Wędzisko Trabucco Precision XT Match Carp 420 (nowośc).Do tej pory Mikado Sensei Float 380 tele.
2.Kołowrotek Ryobi Tresor 4000
3.Żyłka główna Trabucco XPS Match Sinking Super Heavy 0,18 i 0,16.
4.Żyłka przyponowa Trabucco XPS Match Strong Extra Strong 0.16 i 0,14.
5.Łącznik antysplontaniowy do spławika Cralusso Small lub lekki łącznik do wagglera Cralusso Small.
6.Spławiki od 1g - 5g przeważnie firmy Snappes lub Expert.
7.Śruciny Super Soft Balsax.
8.Łącznik żyłki głównej z przyponem agrafka Cralusso Fine Quick Snap mała 14-17.
  Stosowałem też łącznik Drennana Method Connectors i go sobie chwalę.
9.Przypony długości 30cm;25 cm i 20cm.
10. Haczyki wyłącznie Guru Pellet Waggler nr14 i nr 16.

Może Ci to pomoże w skompletowaniu swojej matchówki , a ja proszę kolegów o opinie o moim zestawie (czy nie jest przekombinowany?)
Zbyszek

Offline STEV40

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Łowię bo lubię
  • Ulubione metody: waggler method
Witam sąsiada, a które Exsperty używasz czy z własnym dociążeniem czy bez?
Bo tu będzie istotny rodzaj wody/ PZW czy komer./Raszta jest oky. :thumbup:

Steven
Pozdrawiam Steven

Offline STEV40

• Reputacja: 15
  • Łowię bo lubię
  • Ulubione metody: waggler method
Witam sąsiada, które EXperty używasz z własny obciążeniem czy bez?

Steven
Pozdrawiam Steven

Offline dalglish7

• Ekspert
Witam!
Experty z dociążeniem własnym. Wody to komercje i prywatne stawy.
Zbyszek

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Męczy mnie jedna sprawa i muszę o to zapytać... Czy wędka, match do 15g. wyrzutu, to wędka typowo do "dłubania drobnicy"? Czy da rade w walce z linem, karasiem, dużym leszczem i płocią? Czy w takim wypadku lepiej wybrac wędke do 20g. wyrzutu? Czy taka wędka "obsłuży" spławiki w okolicach 2g.? :)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
Męczy mnie jedna sprawa i muszę o to zapytać... Czy wędka, match do 15g. wyrzutu, to wędka typowo do "dłubania drobnicy"? Czy da rade w walce z linem, karasiem, dużym leszczem i płocią? Czy w takim wypadku lepiej wybrac wędke do 20g. wyrzutu? Czy taka wędka "obsłuży" spławiki w okolicach 2g.? :)
Ja mam matchówkę do 15 gr i łowiłem na nią karpie do 3 kg. Wszystko zależy czy masz miejsce żeby rybka trochę pochodziła. Ja co prawda nie wykorzystywałem mocy wędki na maksa, dawałem rybce troszeczkę luzu na hamulcu, ale tak jak mówię wyholowanie karpików, linków czy leszczy nie będzie stanowiło problemu dla takich wędek. 
Ja ze swojej strony mogę Ci polecic kołowrotek Ryobi Tresor.Jest to lżejsza i tańsza odmiana Ryobi Arctica idealnie nadająca
się na spławik.Używany w tym sezonie spisuje się idealnie , hamulec bardzo czuły i płynny bardzo dobrze nawija żyłkę.
Sprawdził się na karpiach i jesiotrach do 3kg .Ja mam rozmiar 4000 i chodzi jak masełko.
Podam swój zestaw do wagllera, który opracowałem w dużej mierze dzięki temu forum.
1.Wędzisko Trabucco Precision XT Match Carp 420 (nowośc).Do tej pory Mikado Sensei Float 380 tele.
2.Kołowrotek Ryobi Tresor 4000
3.Żyłka główna Trabucco XPS Match Sinking Super Heavy 0,18 i 0,16.
4.Żyłka przyponowa Trabucco XPS Match Strong Extra Strong 0.16 i 0,14.
5.Łącznik antysplontaniowy do spławika Cralusso Small lub lekki łącznik do wagglera Cralusso Small.
6.Spławiki od 1g - 5g przeważnie firmy Snappes lub Expert.
7.Śruciny Super Soft Balsax.
8.Łącznik żyłki głównej z przyponem agrafka Cralusso Fine Quick Snap mała 14-17.
  Stosowałem też łącznik Drennana Method Connectors i go sobie chwalę.
9.Przypony długości 30cm;25 cm i 20cm.
10. Haczyki wyłącznie Guru Pellet Waggler nr14 i nr 16.

Może Ci to pomoże w skompletowaniu swojej matchówki , a ja proszę kolegów o opinie o moim zestawie (czy nie jest przekombinowany?)
Jak dla mnie zestaw jak najbardziej ok. Co prawda jak na razie nie korzystam ze spławików innych jak Drennan i Dino i nie używam haków Guru, nie mniej jednak jeśli Tobie one odpowiadają to nie widzę przeszkód. Dodam jeszcze, że do wszystkich swoich zestawów daje ten łamany łącznik z Cralusso, jakoś bardziej do mnie przemawia od tego prostego.
Pozdrawiam
Marcin

Offline dalglish7

• Ekspert

Oczywiście że da sobie radę z takimi rybami , jak i z większym karpiem.Po to masz kołowrotek z dobrze wyregulowanym hamulcem , odpowiednią grubą (mocną)żyłkę w stosunku do wytrzymałości wędki , żeby w razie czegoś naprawdę wielkiego strzeliła żyłka (przypon) ,a nie szczytówka.
Wędka o cw 15g , jak sam piszesz wyrzutu , wytrzyma na pewno więcej niż 15g spławik :).
A teraz taka ciekawostka wędka Trabucco XT macht plus ma cw 8-25g a wędka Trabucco XT macht Carp ,,tylko" cw 5- 20g i mimo to ,to ona jest dedykowana na karpie.Tak że nie patrz tylko na cw.
Zbyszek

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
Oczywiście że da sobie radę z takimi rybami , jak i z większym karpiem.Po to masz kołowrotek z dobrze wyregulowanym hamulcem , odpowiednią grubą (mocną)żyłkę w stosunku do wytrzymałości wędki , żeby w razie czegoś naprawdę wielkiego strzeliła żyłka (przypon) ,a nie szczytówka.
Wędka o cw 15g , jak sam piszesz wyrzutu , wytrzyma na pewno więcej niż 15g spławik :).
A teraz taka ciekawostka wędka Trabucco XT macht plus ma cw 8-25g a wędka Trabucco XT macht Carp ,,tylko" cw 5- 20g i mimo to ,to ona jest dedykowana na karpie.Tak że nie patrz tylko na cw.

Słusznie Kolega prawi , przy odległościówce  w znacznej części wytrzymałość zestawu stanowi jakiej wielkości ryby możemy łowić .

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Chodzi tutaj też o samo zarzucanie. Wiele wędek matchowych mając większy ciężar nie daje się praktycznie zarzucić. Można by pomyśleć, że taka matchówka to byłby fajny feederek, na mocniejsze rzeki na przykład. Jednak jest tak miękka, że koszyk 30-45 gramów absolutnie nie pozwoli na dobre zarzuty. Feeder ma może miękką szczytówkę, ale w porównaniu do matchówki jest o wiele sztywniejszy.
Na karpie stosuje się maksymalnie pellet wagglery do 12-14 gramów, więc będzie wszystko OK. Sam kij jest na pewno mocniejszy i szybciej holuje większe ryby.

Kij z cw do 15 g będzie OK, da radę wielu rybom, większym również. Ja na Milton Lake jednak bym takiego nie chciał, bo zbyt wiele pola oddawałby linom, które trzeba zatrzymać przed wejściem w irysy lub pod pomost. Jeżeli jednak większe ryby są sporadyczną zdobyczą, to wszystko będzie OK. Sam hol mniejszych ryb daje więcej frajdy i mniej jest spinek.
Lucjan

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
Wędka i kołowrotek na 100% wybrane. Będzie to Tubertini Xenia Match Light 390cm oraz Drennan Red Range 3000 (dam za niego ok 50zł, więc potestuję go troszkę :D ).
I teraz tak - jaką żyłkę wybrać? (Za dużo ich na rynku :P ) Chciałbym dwie grubości 0,16mm oraz 0,18mm.
Które z tych przyponów wybrać (tak z 5 różnych rodzaji): http://sklepdrapieznik.pl/sklep/2656-haczyki-z-przyponami-drennan-klasyczne
Które z nich to, te z dociążeniem własnym i które będą najlepsze:http://sklepdrapieznik.pl/sklep/2561-drennan
Jaką procę wybrać? Do robaczków, konopi, pelletu itd.

Jeśli coś mi się przypomni, to dopiszę :)

Ps. Zdaję sobie sprawę z tego, że któreś z moich pytań się powtarza :-[ proszę mi wybaczyć :beg:
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Arek

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
Ja pójdę troszkę pod prąd 😊 Z haczyków proponuję Gamakatsu 1810 B w rozmiarze 12-16, z żyłek (sam nie wierzę w to, co piszę 😃) - Konger Steelon Match 0,14 mm.

Offline Jumperradom

• Reputacja: 14
  • Ulubione metody: feeder
Żyłka preston reflo power w swoich filmach Luk ja poleca, ja stosuje żyłkę Dragona co do proc to poleciłbym proce z dość cienka gumka co ułatwi posyłanie robaków i konopi na odpowiednia odległość, przy grubej gumie Będzie cieżko. Spławiki jakie bym polecił do drennan cristal maja one na dole ciężarek i to jest właśnie obciążenie własne
Tomek

Offline ciejo

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Na żyłke główna numer jeden jak dla mnie sensas angaise a mialem różne od mavera trabucco po tubertini najlepsza jest matchowa sensasa.i jakie gotowe przypony:)kup maver slr 12 ,haczyki np sensas 3410 bardzo uniwersalne nadajace sie do tyczki bata odległościówki i sam rób przypony:)

Offline ciejo

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Na żyłke główna numer jeden jak dla mnie sensas anglaise a mialem różne od mavera trabucco po tubertini najlepsza jest matchowa sensasa.i jakie gotowe przypony:)kup maver slr 12 ,haczyki np sensas 3410 bardzo uniwersalne nadajace sie do tyczki bata odległościówki i sam rób przypony:)