Autor Wątek: Feeder Arm przy koszu, noga 36 mm  (Przeczytany 2853 razy)

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
  • Ulubione metody: method feeder
Feeder Arm przy koszu, noga 36 mm
« dnia: 10.09.2019, 19:56 »
Witam!

Stoję przed wyborem ramienia i proszę Was o pomoc/opinie bo nie mogę się zdecydować. Posiadaczy wybranych przeze mnie modeli proszę o wyrażenie swoich doświadczeń z użytkowania. Ramię będzie wykorzystywane głównie (95%) przy koszu. Łowię praktycznie na łowiskach komercyjnych/prywatnych, gdzie brzeg w zdecydowanej większości jest łatwo dostępny - zdarzają się wyjątki. Wybór ograniczyłem zasadniczo do dwóch modeli, chociaż jeżeli pojawi się propozycja od szczęśliwego użytkownika innego modelu to oczywiście ją rozważę. Może to nierealne ale chciałbym zakupić "raz a dobrze" dlatego założyłem ten wątek. Co Wy byście wybrali ?

Propozycja nr 1:
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/seria-akcesoriow-preston-offbox-36/20323-ramie-preston-offbox36-xs-feeder-arm.html 

Propozycja nr 2:
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/rodpod-y-feeder-arm-y/22358-ramie-preston-offbox36-pro-feeder-arm.html

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Offline Starkly

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Feeder Arm przy koszu, noga 36 mm
« Odpowiedź #1 dnia: 10.09.2019, 20:01 »
Miałem oba i zostało tylko to drugie.
Pierwsza pozycja jest fajna jakbyś chciał łapać na rzece. Ma niestety też swoje wady ... u mnie pękł uchwyt łączący krótkie ramie z długim.

Fajna opcja jest też poniższe rozwiązanie.

https://sklepdrapieznik.pl/sklep/seria-akcesoriow-preston-offbox-36/20326-ramie-preston-offbox36-telescopic-snaplok-feeder-arm-short.html

Przy koszu masz szybkozłączki a w torbie samo ramie. Dużo szybciej i prościej się to montuje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline jazgarek

• Reputacja: 119
« Odpowiedź #2 dnia: 10.09.2019, 20:37 »
Skłaniałbym się ku feeder armowi bez regulacji (jak poz. 2) lub takiemu z jednym przegubem (jak propozycja Starkly'ego).

Pierwsza opcja jest bardzo stabilna i wygodna, bywa jednak dość kłopotliwa  w przypadku stromych brzegów. Czasami trzeba sztucznie podnosić tylną podpórkę, aby umieścić szczytówkę jak najniżej.

Druga opcja będzie na pewno mniej stabilna, pozwoli jednak wygodnie łowić na wysokim brzegu.

Opcję z potrójnym przegubem bym na pewno odpuścił. Każda zmiana pozycji feeder arma będzie upierdliwa.

Prawdę mówiąc skupiłbym się na wygodzie. Jakikolwiek feeder arm nie wybierzesz to na koszu D36 i tak będzie on zadowalająco stabilny.

Sam używam ramienia Matrix Rigid. Nie jest tak stabilne jak Twoja propozycja Prestona nr 2, ale:
- można je opuścić niżej dzięki konstrukcji wykonanej z pojedynczego profilu,
- ma szybkozłaczkę, którą zostawiam przy koszu,
- zajmuje śmiesznie mało miejsca,
- sam mogę wybrać podpórkę (ta Prestona jest niesymetryczna, przez co łowienie na dwie wędki jednocześnie mocno ją skręca).

Kuba

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 10.09.2019, 20:58 »
Jak nie łowisz na rzekach ciężkim feederami albo dużych dystansach. To podwójne długie ramie bym sobie odpuścił. Wybrałbym coś jak Matrix Rigid, ale jego użycie ogranicza nam brzeg. Uniwersalnym i dobrym wyborem będzie pojedyncze krótkie ramie z regulacją. Na nogach kosza i tak będzie ono wystarczająco stabilne, a jego użycia nie ograniczą ci warunki brzegowe.

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
« Odpowiedź #4 dnia: 10.09.2019, 21:04 »
Dzięki za cenne wskazówki. Tego snaploka w ogóle nie brałem pod uwagę, a wychodzi na to że popełniłbym spory błąd. Dzięki Panowie :thumbup:

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 133
« Odpowiedź #5 dnia: 11.09.2019, 13:05 »
Ja również polecam pojedyncze od Preston-a. Są stabilne i łatwe w regulacji i demontażu choć ja ich nawer nie ściągam z kosza.

Wysłane z mojego EML-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline FlushC

• Reputacja: 50
« Odpowiedź #6 dnia: 11.09.2019, 13:30 »
Trochę się podłączę. Jak to ramie będzie się sprawować przy nogach d25?
Kamil

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 133
« Odpowiedź #7 dnia: 11.09.2019, 13:48 »
Trochę się podłączę. Jak to ramie będzie się sprawować przy nogach d25?
Używałem go na Monsterze z podnóżkiem i było ok, tak samo jak na koszu z nogami 30 mm.

Wysłane z mojego EML-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline FlushC

• Reputacja: 50
« Odpowiedź #8 dnia: 11.09.2019, 14:04 »
Dzięki wielkie :thumbup:
Kamil

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 298
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 11.09.2019, 14:08 »
A co z Matrixem 3d
Marcin

Offline jazgarek

• Reputacja: 119
« Odpowiedź #10 dnia: 11.09.2019, 14:16 »
Ramienia Matrix Rigid 3D-R używam zarówno przy koszu jak i przy małym krześle Matrixa bez podnóżka. Nawet przy tej drugiej opcji jest dla mnie wystarczająco stabilnie.
Kuba

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #11 dnia: 11.09.2019, 14:34 »
Ja miałem starego 3D Rigid i teraz 3D-R i ten pierwszy mimo wszystko był sztywniejszy. Ten nowszy jednak troszkę luzu na szybko złączkach ma. Mimo wszystko i tak jest mega stabilny. Pojedynczy feeder arm Matrixa z regulacją też jest ok. Matrix 3D mega arm jak ktoś potrzebuje takiego bydlaka, mogę polecić, choć ma on specyficzną regulację nachylenia.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 532
« Odpowiedź #12 dnia: 11.09.2019, 14:56 »
Do kosza D36 warto rozważyć system QRS Mapa. Wszystkie ramiona, fajki i pierdółki mam w tym systemie. Szybkozłączki na obejmach, szybkozłączki na akcesoria typu tulipany, podpórki... Mega uniwersalny system, można uzbroić kosz, albo przełożyć wszystko z jednej strony kosza na drugą w minutę (co ważne, ramiona także!). Nawet dorobiłem sobie do niego, też na szybkozłączce, miskę od Mikado na wodę, taką jak Maciek miał przy swojej Daiwie :) Na minus systemu jest to, że nie jest idealnie sztywny przez tą ilość łączeń - ale na koszu nie robi mi to różnicy. Jak ktoś był na zlocie, to właśnie QRS-em miałem obwieszony kosz.

A do sedna. W systemie są dwa ramiona, jedno krótkie, i drugie długie z regulacją kąta (której można się pozbyć po prostu ją wypinając). Regulację kąta polecam od razu odłożyć na półkę, bo przydać się może tylko na rzece, ale wtedy, nie oszukujmy się, długie ramie rozciągnięte na maksa będzie się po prostu bujało. Poza tym łącznikiem, obydwa ramiona są naprawdę uniwersalne i pozwalają mi łowić komfortowo kijami od 2,7 do 4,3 m długości.

Przy czym uważam, że do stosowania przy fotelach feederowych lepszy będzie Preston lub Matrix, bo są sztywniejsze. Długie ramię MAP przy fotelu tańczy już dość mocno przy poruszaniu się, a krótkie jest trochę bez sensu, bo ... jest krótkie.