Do kosza D36 warto rozważyć system QRS Mapa. Wszystkie ramiona, fajki i pierdółki mam w tym systemie. Szybkozłączki na obejmach, szybkozłączki na akcesoria typu tulipany, podpórki... Mega uniwersalny system, można uzbroić kosz, albo przełożyć wszystko z jednej strony kosza na drugą w minutę (co ważne, ramiona także!). Nawet dorobiłem sobie do niego, też na szybkozłączce, miskę od Mikado na wodę, taką jak Maciek miał przy swojej Daiwie

Na minus systemu jest to, że nie jest idealnie sztywny przez tą ilość łączeń - ale na koszu nie robi mi to różnicy. Jak ktoś był na zlocie, to właśnie QRS-em miałem obwieszony kosz.
A do sedna. W systemie są dwa ramiona, jedno krótkie, i drugie długie z regulacją kąta (której można się pozbyć po prostu ją wypinając). Regulację kąta polecam od razu odłożyć na półkę, bo przydać się może tylko na rzece, ale wtedy, nie oszukujmy się, długie ramie rozciągnięte na maksa będzie się po prostu bujało. Poza tym łącznikiem, obydwa ramiona są naprawdę uniwersalne i pozwalają mi łowić komfortowo kijami od 2,7 do 4,3 m długości.

Przy czym uważam, że do stosowania przy fotelach feederowych lepszy będzie Preston lub Matrix, bo są sztywniejsze. Długie ramię MAP przy fotelu tańczy już dość mocno przy poruszaniu się, a krótkie jest trochę bez sensu, bo ... jest krótkie.