Autor Wątek: Korum Barbel 2.5 lb  (Przeczytany 5691 razy)

Offline ziggi

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: method feeder
Korum Barbel 2.5 lb
« dnia: 01.10.2019, 23:42 »
Chciałem zakupić taką wędkę, ale nigdzie jej nie ma. Wszędzie jest napisane: brak w magazynie, wyprzedane, wycofane. W jednym sklepie po zakupie przysłali mi wiadomość że brak w magazynie, i zwrócą pieniądze. Coś nie tak z tą wędką, czy z firmą? Może wszyscy ją nagle kupują? To ma być feeder na Wisłę. Może macie jakieś inne sprawdzone propozycje?

Edycja moderatora (pisownia):
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting

Offline ziggi

• Aktywny użytkownik
Odp: Korum Barbel 2.5 lb
« Odpowiedź #3 dnia: 02.10.2019, 00:10 »
Tackle UK zwrócą mi kasę. W połowie miesiąca będę w kraju to zadzwonię do Drapieżnika. Czy nowa wersja będzie lepsza czy brać starszą?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 02.10.2019, 08:48 »
Nowa wersja, mowa o dwuskładzie, jest lepiej zrobiona, korek ma już kształt jak w drogich kijach, ładny napis BARBEL, jest też troszkę droższa. Niedawno kupował dwa kije mój znajomy (w UK), nie miał problemów z zakupem. Jednak często firmy mają jakieś braki, taki Korum może uzupełnić zapasy za jakiś czas dopiero. Dlatego zapewne nie mają tych kijów na stanie i trzeba czekać aż dojdzie dostawa i towar trafi do sklepów. To może potrwać.

Łowienie brzan robi się w UK coraz bardziej popularne, i niektóre modele potrafią w sezonie zostać wykupione. Ten rok jest o wiele bardziej 'mokry', więc wielu przekonało się, że na silne rzeki potrzebują mocniejszego sprzętu niż typowe kije 1.75 i 2 lb. Dlatego ten Korum cieszy się popularnością. U mnie to numer jeden, numer dwa i numer trzy 8)
Lucjan

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #5 dnia: 02.10.2019, 09:39 »
Mam pytanie o rzeczywisty ciężar wyrzutowy tych wędzisk, na stronie Drapieżnika jest opisany na ok 230g, to błąd? Wiem, że krzywa ugięcia w lbs nie odpowiada wprost ciężarowi wyrzutowemu ale dla przykładu karpiówkami 3 lbs mozna rzucać ciężarkiem ok. 100g...

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #6 dnia: 02.10.2019, 09:42 »
Jak pogoda będzie łaskawa w tym roku, to napiszę coś więcej o walorach użytkowych, choć już raczej na szczupakach, bo nad Odrę raczej nie zawitam więcej w 2019...
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #7 dnia: 02.10.2019, 11:07 »
Mam pytanie o rzeczywisty ciężar wyrzutowy tych wędzisk, na stronie Drapieżnika jest opisany na ok 230g, to błąd? Wiem, że krzywa ugięcia w lbs nie odpowiada wprost ciężarowi wyrzutowemu ale dla przykładu karpiówkami 3 lbs mozna rzucać ciężarkiem ok. 100g...

Na filmie poniżej Mat Woods, menadżer produktowy Korum, wyjaśnia między innymi  jak rozumieć różnicę pomiędzy mocnymi rzecznymi kijami tej marki, a karpiówkami. Mówi właśnie o ciężarze wyrzutowym i krzywej ugięcia, oraz zależnościami pomiędzy nimi w tych dwóch rodzajach kijów.

W filmie odwołuje się do serii Neoteric (i modelu 2,2 lb), ale można tą zasadę i wyjaśnienie przyjąć raczej do ich wszystkich wędek rzecznych/brzanowych.

Tłumaczenie na szybko, w odpowiedzi na pytanie, jak Korum określa, z czym powinny sobie radzić ich wędki (jeśli chodzi o wyrzut):

Z wyników testów i relacji klientów wiemy, że można tymi kijami zarzucać koszyki o wadze 150 gramów, pełne zanęty, a kij nie będzie miał z tym problemu. Wiadomo, przy takim obciążeniu nie można oczekiwać niesamowicie dalekich rzutów, ale nadal wystarczy to by praktycznie przerzucić większość rzek w UK.
(...)
Można umówić się z dostawcą wędek, jakie wymagania musi ona spełnić. Wędka Korum bardzo różni się od wędki karpiowej. Z tego względu, że wędka karpiowa jest zaprojektowana aby miotać ciężarek o stosunkowo niewielkiej wadze na bardzo duży dystans, i służy do połowu bardzo dużych ryb. Wędki Korum są natomiast zaprojektowane do połowu dużych ilości, trochę mniejszych ryb, albo ryb które mocno walczą - i do tego potrzebny jest inny rodzaj wędki.
(...)
Dla mnie w tych wędkach najbardziej liczy się akcja. Blank którego użyliśmy w wędkach Neoteric FS jest naprawdę szybki (stąd "F" w nazwie). Zatem mamy wędkę która radzi sobie z zarzucaniem naprawdę ciężkich koszyków, i ma bardzo szybko gasnącą po rzucie szczytówkę. Zatem nawet gdy zarzucasz koszyk 150 gramów (modelem 2,2 lb) lub 120 gramów (modelem 1,7 lb) kije sobie z tym poradzą, a szczytówka wygaśnie przyjemnie szybko. Jednak, co najważniejsze - inaczej niż w innych kijach o szybkiej akcji - nie jest to kij przesztywniony. Zatem jeśli zatniesz dużą rybę, która zacznie potężny odjazd, to nie zaliczysz spinki, ani nie przeciążysz sprzętu - ze względu na pełne ugięcie.

Zatem, biorąc pod uwagę powyższe, oraz zdjęcie nowego Koruma Barbel w ugięciu (poniżej), można się spodziewać, że kije te poradzą sobie z naprawdę dużym obciążeniem, nieproporcjonalnie większym niż karpiówki o nawet większej krzywej ugięcia. Przy czym nie będą to rzuty za horyzont, ale za to będziesz miał kij, który fajnie pracuje pod rybą, nie jest kołkowaty ;)

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
« Odpowiedź #8 dnia: 02.10.2019, 11:12 »
Dzięki za super wyjaśnienie, teraz wszystko jasne :)

Pozdrawiam

Offline ziggi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: 22.10.2019, 19:43 »
Dzisiaj dotarła do mnie wędka model 2019 zakupiona w sobotę w Drapieżniku. Jest super.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 22.10.2019, 22:04 »
Zatem, biorąc pod uwagę powyższe, oraz zdjęcie nowego Koruma Barbel w ugięciu (poniżej), można się spodziewać, że kije te poradzą sobie z naprawdę dużym obciążeniem, nieproporcjonalnie większym niż karpiówki o nawet większej krzywej ugięcia. Przy czym nie będą to rzuty za horyzont, ale za to będziesz miał kij, który fajnie pracuje pod rybą, nie jest kołkowaty ;)

To racja, te kije mają lepsze parametry niż wiele karpiówek 3 lb, jak np. Black Widow. Dla mnie ciężar 150 lub 180 gramów z zanętą pozwala na wykonanie pełnego zarzutu, gdzie macham kijem mocno. Kije 2.2 lb lub 2 lb raczej na coś takiego nie pozwolą.

Jednak nie jest to kij bardzo mocny. Kamil był we Francji i karpie na silnej rzece były trudne do opanowania, a jak wziął sum, to nie było mowy o walce, kij uginał się zbyt mocno. Dlatego właśnie idealnie spisuje się on przy brzanach, silnych rybach do 10 kilogramów plus uciąg.
Lucjan

Offline Artur Kieljan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #11 dnia: 17.02.2023, 16:38 »
Witam . Mam pytanie na lina i leszcza z podatnikami esp co będzie lepsze korum barbel 2.5 lb czy może 1.75 lb ?

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
« Odpowiedź #12 dnia: 17.02.2023, 16:53 »
Witam . Mam pytanie na lina i leszcza z podatnikami esp co będzie lepsze korum barbel 2.5 lb czy może 1.75 lb ?
Jeśli woda stojąca to te wędki są za mocne, rozważ korum allrounder 1.25 lb. Ale skoro będziesz używał podajników ESP to 1.5 lb będzie ok.

Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
Sławek

Offline TOmaSZ93

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #13 dnia: 17.02.2023, 17:44 »
Zgadzam się z Awkiem 2.5lbs na żywca/trupka jest idealna to cięższa gruntówka na zbiorniki też będzie. Na te ryby co wymieniłeś lepiej feederek jakiś delikatny :) mam te kije 2.5lbs i 2lbs są warte każdej złotówki.
C&R

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #14 dnia: 17.02.2023, 18:20 »
Zgadzam się z Awkiem 2.5lbs na żywca/trupka jest idealna to cięższa gruntówka na zbiorniki też będzie. Na te ryby co wymieniłeś lepiej feederek jakiś delikatny :) mam te kije 2.5lbs i 2lbs są warte każdej złotówki.
Delikatny federek do esp? 🙄