Autor Wątek: Łowienie metodą na płytkiej wodzie  (Przeczytany 22457 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Łowienie metodą na płytkiej wodzie
« Odpowiedź #15 dnia: 05.12.2014, 13:28 »
Dokładnie... Zgadzam się z szanownymi  poprzednikami. Wiele daje tez obserwacja wody. Często widac obracające sie liny - nie wyskakuja z wody jak karpie, ale robia obrót albo cos jakby salto. Jest to dokładnie miejsce gdzie siedzą... Na wiosnę lin grupuje sie w stada i czeka na tarło - jest nie tak ostrozny jak latem i jesienią - i można przechwycić wiele z nich... ;)

Liczę na to, że dobierzesz się do tych 50+ ! No i pozdrów karasia ode mnie jak sie trafi - a żeruje często razem z linem... ;) Super łowisko!
Lucjan

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 05.12.2014, 14:47 »
 Małe sprostowanie lin może jak węgorz doczekać tylko do 30+  ;)

Robert

Offline michał1995

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #17 dnia: 05.12.2014, 15:19 »
Dzięki wielkie za porady ;) tak jak pisałem,po szkole nie wytrzymałem i pojechałem zrobić zdjęcia 3 miejscówek które wytypowałem+ewentualnie ta która już wrzuciłem,ale prawdę mówiąc nie wyobrażam tam sobie mieć na kiju lina 40 + z resztą sami widzicie co tam się dzieje :D A jeśli chodzi o nęcenie,raczej odpada nie chodzi o odległość ale o to,że wiosną będzie tam sporo ludzi,mogli by zauważyć jak nęcę to raz z dwa jest spore prawdopodobieństwo,że miejsce było by zajęte
Pierwsza z nich
Tutaj zaznaczyłem jedno miejsce,gdzie mógł bym łowić

Miejsce drugie tutaj zaznaczyłem dwa miejsca w których dało by radę łowić

I miejsce 3 w tym wiem że miejscowy,łowił rybki

Co myślicie o tych miejscach  ?oczywiście wiosna wygląda to inaczej teraz z roślin wiele nie zostało
I nie spodziewajcie się po mnie zbyt wiele,jeśli chodziło by o leszcze na Odrze mógł bym Was zapewnić,że takiego złapię,ale jeśli chodzi o lina i to na tej wodzie mogę odnieść całkowitą porażkę i wcale nie zdziwię się jeśli tak będzie.
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #18 dnia: 05.12.2014, 20:54 »
widzę,że otrzymałeś wiele odpowiedzi na pytanie (wiedzy nigdy za mało też  skorzystam  ;D)z żoną używamy gotowych przyponów Guru żyłkowych i ESP Mega Method Rigs (raczej nie na lina )z plecionki, i używam ich przy wędce karpiowej z podajnikami ESP.Tak jak koledzy piszą lepiej używać mocnych przyponów,straciliśmy parę ładnych rybek ,ale też  wędka o szczytowej akcji przyczyniła się do spinek. Jeśli to nie tajemnica co to za zbiornik? ;)
Pozdrawiam
Jacek

Offline s7

• Ekspert
    • Galeria
Odp:
« Odpowiedź #19 dnia: 05.12.2014, 21:20 »
Raczej trudno coś doradzić więcej, jeżeli nie wygrabi sobie nowego miejsca a raczej w legalny sposób tego nie zrobi (Grzybienie białe dziko rosnące są pod ochroną) to, co więcej mamy pisać, że miejsca ładne no ładne i tylko mocne zestawy się sprawdzą. Sorki, że tak brutalnie, ale takie jest moje zdanie. :(

Tak na marginesie to wszyscy poszli buty czyścić na MIKOŁAJA ;)
Robert

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #20 dnia: 05.12.2014, 21:48 »
też uważam się za zielonego w temacie i każda wskazówka i podpowiedź się przyda,a Mikołaj przegląda stronę sklepu wędkarskiego i pakuje do wora (koszyka)   ;)
Pozdrawiam
Jacek

Offline s7

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 06.12.2014, 00:18 »
Polecam na początek filmiki LUKA tam jest prawie wszystko o metodzie w bardzo przystępny sposób pokazane nawet dla początkujących. ;)
Robert

Offline michał1995

« Odpowiedź #22 dnia: 07.12.2014, 13:08 »
Raczej trudno coś doradzić więcej, jeżeli nie wygrabi sobie nowego miejsca a raczej w legalny sposób tego nie zrobi (Grzybienie białe dziko rosnące są pod ochroną) to, co więcej mamy pisać, że miejsca ładne no ładne i tylko mocne zestawy się sprawdzą. Sorki, że tak brutalnie, ale takie jest moje zdanie. :(

Tak na marginesie to wszyscy poszli buty czyścić na MIKOŁAJA ;)
Bez przesady,nic tu brutalnego nie widzę ;)
Polecam na początek filmiki LUKA tam jest prawie wszystko o metodzie w bardzo przystępny sposób pokazane nawet dla początkujących. ;)
Widziałem wszystkie filmy Luka, i zawsze czekam z niecierpliwością na kolejną produkcje ;) W jego filmach jest bardzo wiele cennych rad,lecz co innego gdy ogląda się Luka w akcji a co innego,gdy to ja mam wykonać podobne czynności na wodzie,na filmach wydaje się to całkiem proste,sposób wyboru miejsca,zanęty i przynęt,a w rzeczywistości to zupełnie inna bajka :)
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #23 dnia: 07.12.2014, 16:59 »
Co do usuwania roślin - to nie usuwa się tych chronionych oczywiście. Natomiast jakieś wywłóczniki czy moczarki jak najbardziej. Wiele osób uważa, że to niezgodne z prawem - ale zbiorniki wodne zarastają, co jest jak najbardziej naturalne. 'Śmierć jeziora' to nie jest wcale taka rzadka rzecz, u mojej rodziny wiele fajnych stawów, jeziorek zamieniło sie w oczka a później w grzęzawiska. Na płytkich wodach jak sie usunie część wodorostów z jakieś miejscówki to nic się nie stanie, bedzie to nawet pożyteczne. ;)
Lucjan

Offline s7

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #24 dnia: 07.12.2014, 21:22 »
Zgadzam się z tobą w 100% sam znam jedno takie jeziorko niedaleko, chciałem tylko ostrzec Michała przed możliwością narobieni sobie kłopotów jak podejdzie do tematu oczyszczania w nie odpowiedzialny sposób. ;)
Robert

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #25 dnia: 26.12.2014, 13:07 »
Mam pytanko,wiosną chciał bym zapolować na Liny na niewielkim stawie,woda na nim jest bardzo płytka,dno jest zarośnięte,również nie brakuje,trzciny grążeli.W miejscu w którym chcę łowić przypuszczam że grunt nie będzie miał więcej jak 70 cm czy taka woda jest odpowiednia?Druga sprawa to czy grubość przyponu ma znaczenie w podczas łowienia metodą,najprawdopodobniej nie będę mógł sobie pozwolić na delikatny zestaw z racji roślin.

Nie jest to miejsce w którym chcę łapać ale mniej więcej tak wygląda staw w maju
Tutaj uzylbym nawet plecionki,
a jako przynety standardowo czerwonych robakow nadzianych na wlos quicksopem i podnecil z procy pokrojonymi.
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 06.01.2015, 14:51 »
miejscówka bardzo linowa :)
Krzysztof

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #27 dnia: 06.01.2015, 14:59 »
Mam bardzo podobną miejscówkę u siebie na jeziorku i faktycznie lin jest lecz nie u mnie na haczyku :D

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 06.01.2015, 15:07 »
cierpliwość i kombinacje a bedziesz zadowolony :)
Krzysztof

Offline michał1995

« Odpowiedź #29 dnia: 06.01.2015, 16:52 »
Mam taką nadzieje,że już w marcu udam się na tą wodę,oczywiście jeśli pogoda na to pozwoli ;D
Lin jest bardzo cwana rybą,zbiornik jest płytki,woda krystaliczna,będzie ciężko ale trzeba walczyć ;)
Pozdrawiam
Michał ;)