Autor Wątek: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach  (Przeczytany 105369 razy)

Offline piotrrd

• Ekspert
  • Reputacja: 81
Odp: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach
« Odpowiedź #105 dnia: 17.07.2020, 11:55 »
Zbyszek trochę mieszasz w głowach o tych pękaniach wędek itp. Ty jesteś wędkarzem ultra dystansowym. Dla wielu z nas 60metrow (celne i regularne) to już całkiem sporo a co dopiero dystans około stu metrów.

Przy takim dystansie/energii jaką trzeba włożyć w zamach działają olbrzymie przeciążenia.

Jeśli przyjdą te kije od delfina skrobnij trochę.
Za takie pieniądze to przyznam bardzo fajna opcja.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #106 dnia: 17.07.2020, 12:06 »
Zbyszek trochę mieszasz w głowach o tych pękaniach wędek itp. Ty jesteś wędkarzem ultra dystansowym. Dla wielu z nas 60metrow (celne i regularne) to już całkiem sporo a co dopiero dystans około stu metrów.

Przy takim dystansie/energii jaką trzeba włożyć w zamach działają olbrzymie przeciążenia.

Jeśli przyjdą te kije od delfina skrobnij trochę.
Za takie pieniądze to przyznam bardzo fajna opcja.
To prawda każdy rozumie łowienie z dystansu trochę inaczej. Bo dla mnie jakiekolwiek siłowe rzuty i wieksze problemy to przynajmniej 80 m. Przy dobrze zmontowanym zestawie prawie każdą wędką 360 rzucimy 60 m celnie do klipa bez wstawania z krzesła.
Co do pękających grantachmów - jak już pisałem dla mnie to dystansowa wędka która dawała mi najwięcej frajdy z łowienia i uważam ,że jest bardzo dobra. Dla zobrazowania łowiłem nią ponad 2 sezony (co najmniej 100 razy w sezonie) czyli przyjmijmy 250 razy  głównie na klasyka gdzie dziennie oddaje się po kilkadziesiąt rzutów minimum. Siłowe rzuty koszykami 60-75 g + zanęta. Wiele osób jeżdżacych na ryby raz w tygodniu odpuszczając sezon zimowy nie wyeksploatuje tak kija przez 10 sezonów. Żadnych innych wędek do dystansu tak długo i tak intensywnie nie użytkowałem więc nie wykluczone ,że inna też by strzeliła. Poza tym kupiłem je praktycznie w momencie jak tylko weszły na rynek więc obecne modele mogą być poprawione. Nie mówiąc o tym ,że to najdłuższy model gdzie przeciążenia są największe więc w kijach 390 może być lepiej z wytrzymałością.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #107 dnia: 17.07.2020, 14:18 »
Zbyszek,to może napisz jeszcze jakich kołowrotków używasz ?

Co do pękania,to jeżeli cw.wędki nie było znacząco przekraczane,uważam,że nic takiego nie powinno mieć miejsca. To nie finezyjny patyk 40 czy 60cw,ale mocarne wędziska grubo powyżej 150 cw ,lub nawet 200 cw, także takie sytuacje nie powinny mieć miejsca.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #108 dnia: 17.07.2020, 14:26 »

Co do pękania,to jeżeli cw.wędki nie było znacząco przekraczane,uważam,że nic takiego nie powinno mieć miejsca. To nie finezyjny patyk 40 czy 60cw,ale mocarne wędziska grubo powyżej 150cm ,lub nawet 200cm,także takie sytuacje nie powinny mieć miejsca.
Grantham ma 130 cw. Do wędek 420 używam Shimano Ultegra Ci4+ 5500 XTC. Na ten moment nie miałem ani nie słyszałem o lepszym kołowrotku do dystansu.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #109 dnia: 17.07.2020, 14:28 »

Co do pękania,to jeżeli cw.wędki nie było znacząco przekraczane,uważam,że nic takiego nie powinno mieć miejsca. To nie finezyjny patyk 40 czy 60cw,ale mocarne wędziska grubo powyżej 150 cw ,lub nawet 200 cw, także takie sytuacje nie powinny mieć miejsca.

Myślę, że Zbyszek dość dobrze opisał, dlaczego takie sytuacje mają miejsce. Jeśli wykonuje w ciągu dwóch sezonów tyle bardzo siłowych rzutów, ile inni w ciągu 10 lat, to po prostu następuje zmęczenie materiału. Nic nie jest wieczne. Nawet kij do baseballa w końcu się łamie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
« Odpowiedź #110 dnia: 17.07.2020, 14:31 »

To co producent wyobraża sobie o eksploatowaniu wędki i jej przeznaczeniu na lat np 10, Zbigniew robi w ciągu dwóch sezonów. Tysiące rzutów, do tego postura i siła Zbigniewa wykracza daleko poza stereotyp i przeciętny wygląd wędkarza. Mają prawo kijki się rozpaść :D
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #111 dnia: 17.07.2020, 14:32 »
Tak właśnie. Jeszcze zapomniałem, że Zbyszek to kawał chłopa. Ćwiczącego chłopa ;)
Krwawy Michał

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #112 dnia: 17.07.2020, 14:42 »
Tak właśnie. Jeszcze zapomniałem, że Zbyszek to kawał chłopa. Ćwiczącego chłopa ;)
Z tym kawałem chłopka to nie przesadzajmy ;D ;D ;D mam 171 cm i ważę około 80 kg ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #113 dnia: 17.07.2020, 14:46 »
To jeszcze wklej swoje zdjęcie bez koszulki ;)
Krwawy Michał

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #114 dnia: 17.07.2020, 15:06 »
To jeszcze wklej swoje zdjęcie bez koszulki ;)
Na Fb łatwo znaleźć :P

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #115 dnia: 17.07.2020, 15:16 »
Skromnyś;) Ale niech ludzie wiedzą, że potrafisz machnąć.

Wyobraźcie sobie, co taka łapa może zrobić z wędką ;)

I rozgrzewka przed nęceniem wstępnym :D
Krwawy Michał

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #116 dnia: 17.07.2020, 15:17 »
To w takim razie jak ocenicie fakt,że min.raz w tygodni,a nie rzadko dwa ,rzucam poczciwym jaxonem  o cw.do 60g ,koszami 50g + zanęta,lub metodą 45g. Sesje 4-5 godzin.Dystanse 50-55m,zazwyczaj pod wiatr. Rzuty siłowe. Nęcenie 15 koszy na start,i przerzucanie po 5-6minutach . Co godzinę ,donęcam po 5-7 koszyków. Łowię jaxonami 3.3 i 3.6 już około 2 lata i nic się z nimi nie dzieje. Porównując do gramatur i koszy Zbyszka,myślę ,że u mnie jest adekwatnie ,biorąc pod uwagę cw.wędek i ciężar podajników.

Flagman odstaje materiałami i swoją solidnością,tak to widze.

Co do warunków fizycznych,to jaka to różnica ? Kij trzeba i tak i tak napędzić by oddać rzut.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #117 dnia: 17.07.2020, 15:52 »
To w takim razie jak ocenicie fakt,że min.raz w tygodni,a nie rzadko dwa ,rzucam poczciwym jaxonem  o cw.do 60g ,koszami 50g + zanęta,lub metodą 45g. Sesje 4-5 godzin.Dystanse 50-55m,zazwyczaj pod wiatr. Rzuty siłowe. Nęcenie 15 koszy na start,i przerzucanie po 5-6minutach . Co godzinę ,donęcam po 5-7 koszyków. Łowię jaxonami 3.3 i 3.6 już około 2 lata i nic się z nimi nie dzieje. Porównując do gramatur i koszy Zbyszka,myślę ,że u mnie jest adekwatnie ,biorąc pod uwagę cw.wędek i ciężar podajników.

Flagman odstaje materiałami i swoją solidnością,tak to widze.

Co do warunków fizycznych,to jaka to różnica ? Kij trzeba i tak i tak napędzić by oddać rzut.
Wyadje mi się ,że wszystkie topowe kije ponad 1000 zł (flagmany,browningi,garbolino) to takie papierowe wędki. Szybkie , delikatne bardzo dobrze czuje się pod  nimi rybę a i w katalogu liderzy jeśli chodzi o wagę kijów ale coś za coś. Są też bardzo mocne i mięsiste blanki z flagmana np armadale , Angole też raczej robią mocne wędki.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #118 dnia: 17.07.2020, 16:12 »
Zbyszek z tego co widzę to ma "parę w rękach " :) i dobrze przynajmniej jest niepromowanym testerem sprzętu :) Wędziska Feederowe z mięsistym blankiem z górnej półki które mogą u Zbyszka pożyć dłużej to :Sportex, Preston Dutch Master oraz Daiwa Tournament ( stary model )
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline sander

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #119 dnia: 17.07.2020, 17:35 »
Wybór padł na delphiny jeśli się nie sprawdzą to pewnie zamówię coś z haldorado tyle ,że to już konstrukcje typowo pod karpia ale może akurat okarżą się strzałem w dziesiątkę.

Z haldorado mam tego skurczybyka https://www.haldorado.hu/items/bot-c1/feeder-c36/by-dome-team-feeder-master-carp-pro-420lc-i26910 Wędka, w której finezji się nie doszukasz, ale też ciężko sobie wyobrazić jej złamanie przy rzucie. Ma tę moc ;) Sporo rzucałem nią ciężarkami 100-120g bawiąc się wakacyjnie w surfcasting i nawet  nie jęknęła.