Autor Wątek: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach  (Przeczytany 105602 razy)

Online Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach
« Odpowiedź #240 dnia: 22.08.2020, 15:44 »
Tak, jeśli chodzi o By Dome Master Carp Pro to w tej cenie do 400 PLN po prostu nie ma lepszych kijów do dystansu na karpia. Sam miałem 420LC, 360m i  360h. Ciekawe kiedy Gabor wypuści ich nowe odpowiedniki, inne jego serie jakoś mnie nie przekonują są jakby za miękkie.
Miałeś może okazję testować serię royal ?

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #241 dnia: 22.08.2020, 15:57 »
Tak, jeśli chodzi o By Dome Master Carp Pro to w tej cenie do 400 PLN po prostu nie ma lepszych kijów do dystansu na karpia. Sam miałem 420LC, 360m i  360h. Ciekawe kiedy Gabor wypuści ich nowe odpowiedniki, inne jego serie jakoś mnie nie przekonują są jakby za miękkie.
Miałeś może okazję testować serię royal ?

Nie ale jakoś mnie nie kusi, wydaje się za miękka tak jak seria Pro Method. Na filmikach widać jak przy relatywnie umiarkowanie silnym zarzucaniu angażuje się dolnik wędki. Potem w trakcie holu test tak samo, model Master Carp Pro 360MH też tak ma i szybko się go pozbyłem. Lubie gdy kij jest bardzo progresywny.
Tomek

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
« Odpowiedź #242 dnia: 22.08.2020, 16:07 »
Machałem też w warszawskich sklepach Daiwa N'Zone Z w wersji 420 (CW 150gram chyba) i jakoś bardziej podoba mi się na sucho Master Carp Pro od Gabora. Góra w tej Daiwie jakaś za miękka mi się wydawała, za bardzo kontrastowała z resztą kija. Może to dlatego ze to kij nie do kapiszonów tylko tez na białoryb. Najlepsze co miałem i mam nadal do dystansu to serie walter world champion II carp feeder 420 120g, kij dużo lżejszy i trochę lepszy od Master Carp Pro ale kolosalnej równicy nie ma.
Tomek

Offline garowy

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #243 dnia: 22.08.2020, 16:26 »
Może warto chwilę zaczekać na Fine Max. Z tego co wiem, niebawem ma się pojawić u chłopaków w Angryfish. Póki co testują je we własnym zakresie. W review Gabora na YT nie wygląda na tak lejący się blank, jak Method Pro

Online Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #244 dnia: 22.08.2020, 16:28 »
Z kijów dystansowych które do tej pory używałem najbardziej leżał mi flagman grantham 420/130 na drugim miejscu Daiwa Turnament SLR 420/160.
Jako ,że jeden z granthamów mi strzelił a drugi strzeli niebawem szukałem czegoś lepszego. Daiwa uważam ,że nie jest warta swojej ceny więc nie chciałem kupować drugiej. Byłem praktycznie zdecydowany na jeden z kijów Gabora ale jakiś czas temu Enzo napisał żebym przyjrzał się kijom sportexa. Do tej pory w ogóle nie brałem ich pod uwagę. Przeszukałem wszystko co było na youtube i kije mnie zaciekawiły. Zamówiłem model 420 90-160 xclusive feeder.
Byłem nastawiony sceptycznie bo ostatnie zakupy to same zawody a w dodatku średnia półka cenowa i kije bardzo mało popularne.
Ale po pierwszych testach nad wodą zakochałem się w tym kiju . Na ten moment nie miałem kija który lepiej leżał by mi w ręce. Od razu chciałem kupić jakiś inny model z tej serii do średnich dystansów np 390 60-120. Ale póki co się wstrzymam i lepiej przetestuje tego co mam. Póki co raz byłem tylko porzucać na maksa a drugi raz łowiłem metodą z 85 metra małe karpie i średnie leszcze.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
« Odpowiedź #245 dnia: 22.08.2020, 18:54 »
Sportex to chyba Germany technology ;),słyszałem dużo dobrego o ich kijach ,ale cena mnie troszkę przeraża :-\

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #246 dnia: 22.08.2020, 18:56 »
Zdecydowałem się na Flagmana Legend 3.9m 100g i na ten moment jestem zadowolony. Wędka z podpiętym Browningiem viper compact 855 ,świetnie się czuje przy rzutach na dystansie 69m koszem 50g bullet. Był jeszcze zapas kikku metrów,myślę ,że koszyk 60g będzie idealny w większy wiatr.Szczytówki mają dużą średnicę przelotek,dobre pod wszelkiego rodzaju węzły strzałowe. Nie rozumiem zamysłu dodania szczytówki 1oz,bo wędka jest ewidentnie projektowana pod łowienie na 60-70m,i w takim przypadku tak delikatna szczytówka nie ma kompletnie sensu,i zostajemy tylko z jedną nadającą się szczytówką w postaci 2oz. Producent nie przemyślał tego do końca.
Polecam to wędzisko,sam kupiłbym je jeszcze raz.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
« Odpowiedź #247 dnia: 22.08.2020, 19:14 »
Zgadzam się Michale z tobą :beer:,Legenda mam i ja w wersji 13ft 100gr dziś miał testy nad wodą 60m powtarzalnie z koszykiem window 45gr ,myślę że i 80m pęknie bez problemu ,z kijka jestem zadowolony :thumbup:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #248 dnia: 10.09.2020, 21:09 »

W pewnym momencie jest porównanie dźwięku przelotek wysokiej klasy na Daiwie N-Zon ze zwykłymi. Byłem w szoku :o
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Online Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #249 dnia: 10.09.2020, 21:36 »

W pewnym momencie jest porównanie dźwięku przelotek wysokiej klasy na Daiwie N-Zon ze zwykłymi. Byłem w szoku :o
Bardzo zdziwiła mnie taka różnica w dzwięku. Wydaje mi się ,że to nie tylko kwestia montażu przelotek pod kątem ale również ich wielkości. Mam Daiwę turnament SLR 14 ft gdzie przelotki są jeszcze lepsze niż w N'Zonie Z i umieszczone pod kątem w reszcie  mojich kijów dystansowych przelotki mocowane są prostopadle do blanku (flagman grantham 420/130 Sportex xclusive feeder 420 90-160, Browning black viper 3 420/120. Odległości rzutowe daiwy są zbliżone w porównaniu z innymi kijami co do dźwięku nie zwracałem uwagi ale nawet jeśli tak jest to musiał być na tyle mały ,że nie zauważyłem. Tyle ,że każdy z tych kijków ma duże przelotki . A na filmie były zestawione wędka z przelotkami do dystansu z krótkim sportexem z tradycyjnymi małymi przelotkami.

Offline garowy

• Reputacja: 60
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #250 dnia: 10.09.2020, 21:42 »
Średnica szpuli vs średnica pierwszej przelotki, skręcenie żyłki, ilość splotów plecionki, rodzaj plecionki, "przebieg" plecionki (ilość teflonu), odległość pierwszej przelotki od młynka...zmiennych jest tyle, że teorii tu można snuć wiele.

Online Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #251 dnia: 10.09.2020, 21:47 »
Średnica szpuli vs średnica pierwszej przelotki, skręcenie żyłki, ilość splotów plecionki, rodzaj plecionki, "przebieg" plecionki (ilość teflonu), odległość pierwszej przelotki od młynka...zmiennych jest tyle, że teorii tu można snuć wiele.
:thumbup: Pełna zgoda.

Offline Thompson

• Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #252 dnia: 10.09.2020, 21:54 »

Zgadzam sie calkowicie. Aby to porownanie mialo sens nalezalo by uzyc tego samego kolowrotka na obydwu wedkach

Online Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 682
« Odpowiedź #253 dnia: 10.09.2020, 22:00 »
No i jeszcze dwa bardzo ważne parametry, o ile nie najważniejsze to wysokość szpuli i wysokość osadzenia pierwszej przelotki od blanku.
Pozdrawiam,
Tomek

Online Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #254 dnia: 10.09.2020, 22:00 »
Póki co w kijach typowo dystansowych 14 ft nie natrafiłem na taki który  biłby konkurencje pod względem możliwości rzutowych. O ile kij ma odpowiednio sztywny blank to przy tej długości w miare mocne rzuty lecą na 100m a bardzo mocne między 110-120 i nie ma zanaczenia czy to Daiwa turnament SLR z małą ilością wielkich przelotek ustawionych pod kątem czy flagman armadale z wielką ilością malutkich przelotek. Producenci zaczynają kombinować ale wydaje się ,że nie przynosi to wymiernych rezultatów. A szkoda bo połowił bym sobie feederem ze 150 metów ;D ;D