Autor Wątek: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach  (Przeczytany 105729 razy)

Offline w-mfeeder

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Warmińsko - Mazurski Feeder
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach
« Odpowiedź #255 dnia: 10.09.2020, 22:44 »
Pomijając już kwestie szumu, czy dźwięku na przelotkach. Czy rzeczywiście rzuty tym kijem od Haldorado są wiarygodne ? O ile jeszcze w 80m tak małym podajnikiem kijem 3.6 byłbym jeszcze w stanie uwierzyć, to jakoś te 100m dla mnie przesadzone, tak jak i w filmach Pana Ryby. No chyba, że się mylę...

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #256 dnia: 10.09.2020, 22:58 »
Pomijając już kwestie szumu, czy dźwięku na przelotkach. Czy rzeczywiście rzuty tym kijem od Haldorado są wiarygodne ? O ile jeszcze w 80m tak małym podajnikiem kijem 3.6 byłbym jeszcze w stanie uwierzyć, to jakoś te 100m dla mnie przesadzone, tak jak i w filmach Pana Ryby. No chyba, że się mylę...
To samo chciałem napisać nawet pod filmem ale odpuściłem. Daleko rzucić bez mierzenia i stwierdzić ,że to około 100 m tak tak jak stwierdzić ,że Ziemia jest blisko Księżyca. Wszystko zależy od perspektywy.
Nie mówiąc o tym ,że nie jest żadną sztuką rzucić 100 m kijem nawet 3,6m. Dla mnie sens takiego łowienia to rzucianie regulanie do kilpa, nęcenie i budowanie łowiska, sprawdzenie dna itp. Przecież musi być sens łowienia tak daleko . Po co się męczyć i rzucać 100 m jeśli nie ma to żadnego uzasadnienia.
Zarzucić na komercji bez klipa ile fabryka dała zestawem do dystansu to wielkie spłycenie i uproszczenie tematu ;)

Offline w-mfeeder

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Warmińsko - Mazurski Feeder
« Odpowiedź #257 dnia: 10.09.2020, 23:03 »
To samo chciałem napisać nawet pod filmem ale odpuściłem. Daleko rzucić bez mierzenia i stwierdzić ,że to około 100 m tak tak jak stwierdzić ,że Ziemia jest blisko Księżyca. Wszystko zależy od perspektywy.
Nie mówiąc o tym ,że nie jest żadną sztuką rzucić 100 m kijem nawet 3,6m. Dla mnie sens takiego łowienia to rzucianie regulanie do kilpa, nęcenie i budowanie łowiska, sprawdzenie dna itp. Przecież musi być sens łowienia tak daleko . Po co się męczyć i rzucać 100 m jeśli nie ma to żadnego uzasadnienia.
Zarzucić na komercji bez klipa ile fabryka dała zestawem do dystansu to wielkie spłycenie i uproszczenie tematu ;)
Może zbyt mało jeszcze łowię na dystansie, ale jak dla mnie takie odległości 30 gramowym zestawem to jakiś kosmos. Przeważnie łowię na 60 - 70m i by dobijać do klipa i by jakkolwiek użyteczne to było to podajniki jakich używam to minimum 40gr, a optymalnie 50 - 60.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #258 dnia: 10.09.2020, 23:09 »
Oglądając film od razu pomyślałem o Zbigniewie i zgadzam się z wami w 100% :beer:

https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #259 dnia: 10.09.2020, 23:11 »
Dokładnie chyba ,że ktoś łowi w idealnych warunkach. Minimalny wiatr i taki zestaw leci gdzie chce. Chyba ,że mówimy o jakiś Węgierskich wynalazkach które ważąc mało zabierają wiele towaru i mimo ,że mają 30 g obciążenia własnego to z zanętą/peletem podchodzą pod 80-100g. Nie mówiąc o tym ,że na wielkich jeziorach i zaporówkach są minimalne prądy i ruchy wody więc wątpie czy utrzymał bym stabilnie 30 gramowy koszyczek w miejscu na 100 m od brzegu. Napór na plecionke mógłby przesuwać podajnik.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #260 dnia: 10.09.2020, 23:46 »
Oglądając film od razu pomyślałem o Zbigniewie i zgadzam się z wami w 100% :beer:
Już kiedyś pisałem ,że filmy o łowieniu z dystansu nagrywają ludzie którzy na codzień nie łowią z dystansu albo łowią bardzo rzadko lub dopiero się uczą. Niestety ego nie pozwala tego przyznać pokazać realne odległości rzutów i w ogóle coś nowego praktycznego. Ale jeśli ktoś z widzów  nigdy tak  nie łowił to uwierzy.
Dla kontarstu można zobaczyć filmy rosjan którzy na łowieniu z dystansu zęby zjedli i łowią tak na codzień. Można zobaczyć jakich wędek, kołowrotków i koszyków urzywają. Jak wyglądają rzuty itp i potem zestawić sobie z kimś kto rzuca krótkim kijkem , lekkim koszykiem bez mierzenia. Przynajmniej na filmie brat Dawida rzuca w miarę dobrze i silnie więc nie wykluczam ,że podajnik doleciał do 80 a może nawet i setnego metra ale są asy które rzucając jak na 30 metrów dodają sobie jedynkę z przodu :D
Dla porównania wrzucam filmik z testów topowych kijów dystansowych przez rosyjskiego wędkarza. Zwróćcie uwagę jakim koszykiem rzuca ;)

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #261 dnia: 11.09.2020, 00:07 »
Lotność podajnika a koszyk to też istotna kwestia. Tym pierwszym łatwiej o daleki rzut. Węgrzy, jeśli chodzi o dystansowe łowienie, to praktycznie nie używają zwykłych koszyków. U nich popularne są koszyki/podajniki ala nasza dziadkowa sprężyna z rurką antysplątaniową. I takie jajo z zanęty samo z siebie jest lotne i mniej podatne na warunki niż najlepszy koszyk typu bullet z towarem. Nawet taki dziadkowi zestaw sprężyna + krótki przypon będzie dużo lepiej latał.

Wystarczy nad wodą sobie zrobić eksperyment ciężarek, koszyk ,podajnik , sprężyna, specjalne koszyki do dystansu i zobaczyć, jaką to robi różnicę w rzutach. Bo 100m jednym a drugim robi różnicę.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #262 dnia: 11.09.2020, 00:15 »
Lotność podajnika a koszyk to też istotna kwestia. Tym pierwszym łatwiej o daleki rzut. Węgrzy, jeśli chodzi o dystansowe łowienie, to praktycznie nie używają zwykłych koszyków. U nich popularne są koszyki/podajniki ala nasza dziadkowa sprężyna z rurką antysplątaniową. I takie jajo z zanęty samo z siebie jest lotne i mniej podatne na warunki niż najlepszy koszyk typu bullet z towarem. Nawet taki dziadkowi zestaw sprężyna + krótki przypon będzie dużo lepiej latał.

Wystarczy nad wodą sobie zrobić eksperyment ciężarek, koszyk ,podajnik , sprężyna, specjalne koszyki do dystansu i zobaczyć, jaką to robi różnicę w rzutach. Bo 100m jednym a drugim robi różnicę.
Jak dla mnie window lata co najmniej jak podajnik do metody. Bullet wyraźnie słabiej - nie łowię praktycznie bulletami ponad 70 m a nigdy ponad 85. Natomiast nigdy nie miałem okazji porzucać spężynami chociaż od jakiegoś czasu chodzi mi to po głowie - szczególnie od kąd fajne modele są dostępne w Polsce
https://angryfish.pl/feeder/pellet-feeder-haldorado-45g-2-szt
Próbowałeś łowić na coś takiego ? Lata jeszcze dalej niż windowy/ podajniki ?

Offline garowy

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #263 dnia: 11.09.2020, 00:23 »
Na którymś filmie Haldorado, widać, że nie przewidzieli lądowania na dnie, przynętą do dołu. Dlatego na nagraniu widać, że chłopaki owijają jedno z żeberek ołowiem. Taki zabieg zawsze ustawia koszyk  właśnie tym extra dociążeniem do dołu 8)

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #264 dnia: 11.09.2020, 00:26 »
Robiłem testy kiedyś. Tylko nie z tymi węgierskim, ale z dziadkowym zestawem. Sprężyna z ciężarkiem i długą rurką. I w porównaniu z podajnikiem. To był mniej więcej przeskok jak z bulleta na windowa. Cza, by porównać z tymi nowymi podjanikami z długim trzpieniem, ale pewnie sprężyna wygra.

Offline sander

• Reputacja: 52
« Odpowiedź #265 dnia: 11.09.2020, 00:28 »
Dla porównania wrzucam filmik z testów topowych kijów dystansowych przez rosyjskiego wędkarza. Zwróćcie uwagę jakim koszykiem rzuca ;)

Wychodzi na to, że żaden kij z tej stawki wyraźnie się nie wyróżnił. Z tego co zrozumiałem to wszystkie rzucały 115-118m. Szacun za rzuty na siedząco na takie odległości. Ja, żeby rzucić na 100m muszę wstać z krzesła ;)  Którym sportexem on tam miotał bo nie do końca mogłem wyłapać?

Offline garowy

• Reputacja: 60
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #266 dnia: 11.09.2020, 00:33 »
Robiłem testy kiedyś. Tylko nie z tymi węgierskim, ale z dziadkowym zestawem. Sprężyna z ciężarkiem i długą rurką. I w porównaniu z podajnikiem. To był mniej więcej przeskok jak z bulleta na windowa. Cza, by porównać z tymi nowymi podjanikami z długim trzpieniem, ale pewnie sprężyna wygra.
Chyba, że hybryda...tzn. długa lotka i podajnik MF, fajny patent ;)

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #267 dnia: 11.09.2020, 00:37 »

Wychodzi na to, że żaden kij z tej stawki wyraźnie się nie wyróżnił. Z tego co zrozumiałem to wszystkie rzucały 115-118m. Szacun za rzuty na siedząco na takie odległości. Ja, żeby rzucić na 100m muszę wstać z krzesła ;)  Którym sportexem on tam miotał bo nie do końca mogłem wyłapać?
Wydaje mi się ,że prawa fizyki + używanie tego samego materiału stwarza pewne ograniczenia nie do przeskoczenia. Pisałem wyżej ,że nie znalazłem kija w długości 14 ft który miałby wielką przewagę nad resztą. W miarę mocne rzuty 100 m bardzo mocne 110-120. A rzucałem co najmniej 10 różnymi kijami różnice na prawdę nie wielkie.
Co do sportexa też się zastanawiałem czy rzuca modelem 420 90/160 czy tym mocniejszych do 210. Dziwne bo sportex nie ma "nowoczesnych przelotek a dawał radę.

Offline sander

• Reputacja: 52
« Odpowiedź #268 dnia: 11.09.2020, 00:44 »
Chyba jednak tym lżejszym. Mówi o CW 90-150, ten lżejszy ma z tego co kojarzę 90-160.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #269 dnia: 11.09.2020, 00:52 »
Chyba jednak tym lżejszym. Mówi o CW 90-150, ten lżejszy ma z tego co kojarzę 90-160.

Może starszy model miał inny opis ale w praktyce to wędka 90-160. Czyli to ten model który mam ;)