Autor Wątek: Delikatny feeder do połowu okoni  (Przeczytany 2157 razy)

Offline tqlis

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Delikatny feeder do połowu okoni
« dnia: 22.10.2019, 09:53 »
Witam kolegów,

Posiadam jedną składaną wędkę i jest to Jaxon favourite match 390cm (25g) i łowię ją na grunt, ciężarek 30g, kanał w Rowach. Bardzo fajnie czuć rybę na kiju. Najbardziej zależy mi na okoniach, ale wiadomo, trafiają się płocie i inne białe, mniejsze lub wieksze.
Jako, że to moja jedyna wędka, to chciałbym kupić coś bardziej dedykowanego na grunt, bardzo czułego i takiego, abym czuł na maxa każdą holowaną rybę.

Myślę o kiju o długości 390cm, budżet na kij i kołowrotek (nie wykonuje dalekich rzutów, proszę o propozycję) i torbę to 500zł.

Jeżeli chodzi o kołowrotek, to może: Drennan Red Range Float 630?

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
Odp: Delikatny feeder do połowu okoni
« Odpowiedź #2 dnia: 22.10.2019, 10:45 »
Cześć!

Łowisz matchówką 3,9 m na grunt. Stąd pewnie oczekiwanie zakupu feedera 3,9 m, który będzie mega czuły. Od razu mówię, że to zadanie wykonalne, ale niekoniecznie najlepsze ;) Feedery o długości 3,9 m to co do zasady kije rzeczne, albo do łowienia na większym dystansie, więc mocniejsze.

Jeśli chcesz mieć bardzo dobre czucie ryby, łowisz na kanale (nie znam tego konkretnego, ale chyba nie ma tam specjalnie uciągu?), to zastanów się nad krótszą wędką. Kije 3,0 i 3,3 m będą lekkie, w tych długościach można szukać naprawdę fajnych, delikatnych witek które zmieszczą się w budżecie. Jeśli koniecznie chcesz coś dłuższego (preferencja lub przymus ze względu na charakter łowiska), to celuj raczej w długość 3,6 m.

Z fajnych, niedrogich kijków, które bardzo ładnie pracują ja osobiście mogę polecić:
Robinson Diplomat Method Feeder 3,3 do 45g - fajny kijek, ładnie pracujący;
Trabucco Selektor XS Stillwater 3,3 m do 50 g - bardziej miękki od powyższego, byłby moim faworytem na łowienie okoni z gruntu, bardzo czułe szczytówki;
Korum Feeder rod 12 ft (3,6 m) do 45 g - trochę mocniejszy niż Trabucco, wybierając między nim a Robinsonem miałbym poważny problem, ale chyba ze wskazaniem na Koruma ;)

Co do kołowrotka o którym myślisz, to opinie o nim (lub jego bliźniaczej wersji feeder) znajdziesz tu:
Kołowrotek Drennan Red Range Float
Drennan Red Range Float
Kołowrotek Drennan Red Range Feeder

Ja bym go sobie darował. W zakładanym budżecie możesz kupić fajną Okumę lub Daiwę:
Okuma Custom Black Feeder CLX-40F FD - Okumy mają opinie trwałych maszynek. Ostatnio też wygląda na to, że podciągają się z charakterystyką pracy, i pewnie to byłby mój główny wybór;
Daiwa Ninja LT 4000 - tu uważaj, nowe modele mają oznaczenie LT, i tu rozmiar 4000 będzie odpowiedni. Stare, z oznaczeniem rozmiaru 4000 są znacznie większe.

To na pewno nie wyczerpuje wszystkich sensownych propozycji ;) Ja jednak skupiłbym się na szukaniu delikatnego kijka 3,3 - 3,6 m, z ciężarem wyrzutu poniżej 50 g, oraz kołowrotku w rozmiarze 3000-4000 i wadze poniżej 300 gramów :) W budżecie do 500 zł na pewno uda się coś ciekawego wyszukać.

Offline tqlis

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 22.10.2019, 11:19 »
Dziękuję Koniku.
O taką odpowiedź mi chodziło.
Spławikówkę tą kupiłem na połowy rzeczne na tzw. palec. Świętej pamięci stary spławikowiec łowił tą metodą i zawsze ciągnął większe okonie niż ja.
Teraz inny znajomy, z którym jeżdżę na kanał praktykuje połowy na grunt. Z resztą, jak wszyscy pozostali tam łowiący. W zeszłym roku nurt był dosyć wartki i trzeba było zakładać około 50 g. No ale jakoś dałem radę i nie połamałem mojego kija.

Jeżeli chodzi o długość, to faktycznie na grunt nie potrzebuję super długiego kija.

Dziękuję.

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #4 dnia: 22.10.2019, 16:05 »
#tqlis
Mam do opchnięcia kijek Korum feeder rod cw 45g dł 330
kijek 3 częściowy  , 2x widział wodę  nie uszkodzony , szczytówki komplet .
Jeśli byłbyś zainteresowany to pw.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 22.10.2019, 16:15 »
Jeszcze mam takie pytanie o ten kanał w Rowach. Bo jeśli chodzi o ten odcinek na prawo od Rybackiej, w stronę J. Gardno, to tam łowiłem parę razy i uciąg jest naprawdę niezły. Tam picker do 40 g to za mało. Raczej taki do 80 byłby lepszy.
Natomiast jeśli mówisz o kanale dalej w lewo za mostem, już o tym wybetonowanym odcinku, co idzie do morza potem, to tam się wszystko uspokaja i taki do 40 g wystarczy.

Edit: "W lewo/prawo" jadąc od Ustki.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 22.10.2019, 16:35 »
#tqlis
Mam do opchnięcia kijek Korum feeder rod cw 45g dł 330
kijek 3 częściowy  , 2x widział wodę  nie uszkodzony , szczytówki komplet .
Jeśli byłbyś zainteresowany to pw.

Mialem ten kijek, do klasyka bardzo fajny. Do 3, może 4 kg ogarnia temat z przyjemnością... Powyżej... Hmm powyżej raczej na PZW autorowi nie grozi :D
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline tqlis

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 22.10.2019, 17:48 »
Dziękuję wszystkim za pomoc, teraz przynajmniej wiem na co patrzeć. Muszę zobaczyć gdzieś kije na żywo najlepiej.
@Mosteque, tak chodzi o ten odcinek do jeziora.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 23.10.2019, 16:16 »
Bardzo lubię poławiać okonie,właśnie o tej porze,na rosówkę lub krewetkę. Wykorzystuję jaxona genesis 3m 45g. Okonia 20cm ładnie czuć.
Na tą chwilę , wybrałbym genesisa 3.3m 45g  by mieć nieco większy zasięg,ale w Twoim przypadku 3m to aż nadto,pokusiłbym się nawet o 2.7m ,jeżeli dł.transportowa nie jest ograniczeniem.