Autor Wątek: Heavy feeder na większe ryby  (Przeczytany 5457 razy)

Chub

• Gość
Odp: Heavy feeder na większe ryby
« Odpowiedź #15 dnia: 26.10.2019, 22:30 »
Coście się przyczepili tak mojego poczucia estetyki.

Wystarczyło nie wymieniać nazwy firmy a model to by nie było problemu..
Ludzie pewnie pomyśleli, że piszesz o całości oferty w tym Grantham,Tregaron,Inspiration...

Offline Feederek1960

• Ekspert
  • Reputacja: 90
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 26.10.2019, 23:03 »
Wahałem się między feederem a karpiówką i w końcu zdecydowałem się na ciężki feeder. Szukam czegoś 3,60 120-150 gr wyrzutu. Będzie do niego podpięty Medium Baitrunner XT-B. Celem są karpie 10+ rzut maks 70m. Będę łowił z sygnalizatorami. Budżet max 600 zł. Wpadł mi w oko póki co Beastmaster DX Carp H Feeder.
Bestmasterem 70 metów? Powodzenia życzę bo mam ten kij i powiem że nie jest to kij na dystans. Już prędzej Aernos na dystans bo Beastmaster to parabolik.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Sztywnej linki🎣

Offline MoniaK

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #17 dnia: 26.10.2019, 23:19 »
Można ubrać białe skarpetki do garnituru tylko po co?

Jeśli chcesz mieć kij na mocniejsze ryby i przy okazji na rzeki to zakup heavy feedera ma sens.
Jeśli nastawiasz na ryby 10+ i łowienie z sygnalizatorami to zakup feedera mija się z celem.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #18 dnia: 27.10.2019, 08:43 »
Wahałem się między feederem a karpiówką i w końcu zdecydowałem się na ciężki feeder. Szukam czegoś 3,60 120-150 gr wyrzutu. Będzie do niego podpięty Medium Baitrunner XT-B. Celem są karpie 10+ rzut maks 70m. Będę łowił z sygnalizatorami. Budżet max 600 zł. Wpadł mi w oko póki co Beastmaster DX Carp H Feeder.

Posiadam ten patyk.
Użytkuję już dwa sezony, a może i ciut dłużej.
W sumie spełnia wszelkie, Twoje kryteria. Ryby tak od 5-8kg, mniejsze raczej na inne wędki ;)
Sygnalizator zbędny przy Baitrunnerze. Dźwięk podczas odjazdu z wb wystarczy Ci w zupełności :)
Możesz dopytywać, trochę już poznałem ten kijek.

Można ubrać białe skarpetki do garnituru tylko po co?

Jeśli chcesz mieć kij na mocniejsze ryby i przy okazji na rzeki to zakup heavy feedera ma sens.
Jeśli nastawiasz na ryby 10+ i łowienie z sygnalizatorami to zakup feedera mija się z celem.

To fakt. Aż "boli" patrzeć na coś takiego ;)

...
Bestmasterem 70 metów? Powodzenia życzę bo mam ten kij i powiem że nie jest to kij na dystans. Już prędzej Aernos na dystans bo Beastmaster to parabolik.

Ja też mam ten kij i 70m osiągam przy zwykłym kołowrotku i żyłce 0,31. Na pewno nie jest to parabolik.
Czesiek

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 27.10.2019, 09:28 »
Chyba faktycznie lekka karpiówka raczej dla mnie, chociaż chciałem coś co będzie bardziej uniwersalne (użycie kiedy mój 10ft jest za krótki). Do wyboru został jeszcze jakiś twin tip Korum, Prologic ? Coś jeszcze znacie ? I pytanie czy ugięcie 1,75 będzie wystarczające na takie warunki czy szukać coś 2,25-2,5 ?

Offline Feederek1960

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 29.10.2019, 17:56 »
BestMaster Carp Feeder H jest na 100% parabolikiem tyle że przy cw.150gram tego się tak nie widzi. Ja też osiągam nim bez problemu 70m ale gorzej z celnością. Nie jest to kij do dystansu. Do tego trzeba kij o akcji szczytowej albo progresywnej. Mam 9 feederów to mam skalę porównawczą.

Sztywnej linki🎣

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #21 dnia: 29.10.2019, 18:19 »
Mając w rękach i rzucając zarówno Czesiowym Beastmasterem, jak i moim Flagmanem Armadale 3,9 m 140 g, wniosek był jasny. Flagman to rozgotowana klucha przy Shimaniaku :) Beastmaster wyraźnie sztywniejszy, szybszy, lżejszy i celniejszy. Dwie pólki wyżej, mimo że tańszy wówczas niż kij z Ukrainy. Byłem bardzo zawiedziony :(

Ważne, że ten konkretny model jest inny niż inne wędki z serii Beastmaster w swojej charakterystyce pracy. Diametralnie inny :)

Offline Feederek1960

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 29.10.2019, 18:49 »
Ile Flagman jest na rynku a ile czasu Shimano? Wniosek nasówa się sam.

Sztywnej linki🎣

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #23 dnia: 29.10.2019, 19:14 »
Beastmaster XH to dla mnie typowy progres, a nie parabola.
Zapas mocy i duża szybkość blanku pozwala naprawdę konkretnie miotać. Ciężary 60-80g są optymalne w moim wypadku, co stanowi ok połowę max CW. Żeby dobrze naładować kij trzeba rzucać dość siłowo, a na dodatek energicznie.
Potencjał rzutowy jest bardzo duży, bo przelotki są spore, startowa oddalona nieco bardziej od kołowrotka, a liczba przelotek też jest mniejsza niż w standardowych feederach 12ft.
Przy młynku ze szpulą long cast, plecionce i przyponie strzałowym można uzyskać piękny zasięg.
W moim arsenale feederów, ten nosi pieszczotliwą nazwę: "ręka Boga" :P
Używam do polowań na spore ryby i na najbardziej wymagające komercje.

Tak ja postrzegam ten feeder i takie mam o nim zdanie.
Nie twierdzę, że mam 100% racji i jedynie mój punkt widzenia jest tym właściwym ;)
Każdy z nas inaczej łowi, ma inne cechy, inne wymagania i sposób łowienia, więc postrzega (przykładowo wędkę) inaczej. 
Czesiek

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
« Odpowiedź #24 dnia: 30.10.2019, 16:22 »
Także mam Beastmastera  Extra Heavy 12ft /150g i nie nazwał bym go parabolikiem.  Dodam tylko do wypowiedzi Cześka że nawet przy dosyć siłowym holu sporych karpi pracują w zasadzie  tylko 2 elementy, dolnik ugina się niewiele.
Wiesiek

Offline Feederek1960

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 30.10.2019, 17:53 »
Panowie wy macie kije BX a mój jest CX i pewnie dla tego to parabolik. Pewnie Shimano tak oznacza, AX akcja szczytowa , BX progresywna a CX parabolik.

Sztywnej linki🎣

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
« Odpowiedź #26 dnia: 30.10.2019, 18:35 »
Mój jest DX a dokładniej ma oznaczenie  DX Feeder 12' Carp XH  150 G.
Wiesiek

Offline Feederek1960

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 30.10.2019, 18:36 »
Mój ma takie same oznaczenie tylko że CX.
Tak czy inaczej kij jest super , tyle że mam takie szczęście że łowiąc na 2 kije , te większe karpie biorą na delikatniejszy. Największy karp jaki nim holowalem miał 7kg , to nawet nie mogłem sprawdzić możliwości tej wędki.
Sztywnej linki🎣

Offline Stary Baca

• Ekspert
  • Reputacja: 223
« Odpowiedź #28 dnia: 30.10.2019, 18:46 »
Beastmaster
Panowie wy macie kije BX a mój jest CX i pewnie dla tego to parabolik. Pewnie Shimano tak oznacza, AX akcja szczytowa , BX progresywna a CX parabolik.

Beastmaster AX, BX, CX, DX to były kolejne generacje "tych samych kijów" i owszem wtedy mogą różnić się akcją itd. Pierwsza seria była "bez X". Pierwsze serie omotki węglowe.
Stary Baca,
Otrzymałeś ostrzeżenie za zamieszczanie obraźliwych, nieprzyzwoitych treści. Proszę, zaniechaj tego i podporządkuj się regułom panującym na forum. W przeciwnym wypadku poczynimy dalsze kroki.
Pozdrawiamy. Załoga portalu Spławik i Grunt

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #29 dnia: 03.11.2019, 20:51 »
Podpiął bym się do tematu. Poszukuje feedera który w razie co poradzi sobie z większym miśkiem. Biorę pod uwagę shimano co gorąco poleca kolega no ale cena jest wysoka. Znalazłem trochę opisów i filmów  o wedkach Nevis . Nawet jedną okazjonalnie kupiłem 3,9/100gr .Lecz jakoś ten kijek wydaje mi się trochę delikatny na sucho.  Mam pytanko czy może ktoś używa tych mocniejszych wersji 3,9/150gr oraz znalazłem w jednym sklepie wersję 3,6/140 gr method feeder. A jeszcze lepiej jak by ktoś miał w rękach ta słabsza i mocniejszą wersję i mógłby jakieś odczucia swoje opisać.