Autor Wątek: Potrzebna pomoc w wyborze kołowrotka  (Przeczytany 9443 razy)

Offline Feederek1960

• Ekspert
  • Reputacja: 90
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Potrzebna pomoc w wyborze kołowrotka
« Odpowiedź #15 dnia: 01.11.2019, 17:51 »
Shimano aby miało 4 łożyska to jest dobre. A Ultegra to już nie jest niska pułka i wytrzyma kilka sezonów.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Sztywnej linki🎣

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #16 dnia: 01.11.2019, 17:54 »
Do wędki 12ft wybrałbym wielkość 5000 (średnica szpuli ok 54mm) lub 6000 (średnica ok 57mm). No chyba, że są tam wyjątkowo małe przelotki, jak np w Drennanie.
Rozmiarówka, o której piszę dotyczy modeli Daiwy z serii LT lub też konstrukcji Shimano.

Budżet pozwala Ci kupić konstrukcję ze wzmocnioną przekładnią, co akurat ma sens, bo zwijanie feederowych zestawów trafia prosto na zęby przekładni. Stąd też Nasci lub modele wyższe w Shimano, lub też Fuego LT (min to Exceler) lub modele wyższe.
Konstrukcje owe nie mają QD, ale można zrobić, mniejszym lub większym nakładem środków ;)

Ciekawy wolny bieg obecnie pojawia się w Daiwie, Emcast, ale oznaczony przez LT.
Nie wiem póki co, co będą warte te konstrukcje, ale wydaje mi się, że będą miały naprawdę sens.

http://www.daiwa-cormoran.info/dw/de/produkte_1/bite_n_run_freilaufrollen/emcast_br_lt/5,1,74,75,1,1__products-model.htm?ovs_prdrows2=10
Czesiek

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 01.11.2019, 17:58 »
Akurat mam daiwa ninja lt 6000 ss . Do Nevisa pójdzie emcast bo chciałbym w nowym sezonie pobawić się w trochę większą metodę kupiłem mikado aperio xl i mini spomb. Tylko mam takie wrażenie że ten kijek trochę za delikatny będzie.

Offline Feederek1960

• Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: 01.11.2019, 18:01 »
Co byś nie wybrał to warto przed kupnem przymierzyć kołowrotek do wędki i sprawdzić wyważenie. Może to być inny kołowrotek o podobnej wadze.

Sztywnej linki🎣

Offline Marcoz

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #19 dnia: 01.11.2019, 18:03 »
Do wędki 12ft wybrałbym wielkość 5000 (średnica szpuli ok 54mm) lub 6000 (średnica ok 57mm). No chyba, że są tam wyjątkowo małe przelotki, jak np w Drennanie.
Rozmiarówka, o której piszę dotyczy modeli Daiwy z serii LT lub też konstrukcji Shimano.

Budżet pozwala Ci kupić konstrukcję ze wzmocnioną przekładnią, co akurat ma sens, bo zwijanie feederowych zestawów trafia prosto na zęby przekładni. Stąd też Nasci lub modele wyższe w Shimano, lub też Fuego LT (min to Exceler) lub modele wyższe.
Konstrukcje owe nie mają QD, ale można zrobić, mniejszym lub większym nakładem środków ;)

Ciekawy wolny bieg obecnie pojawia się w Daiwie, Emcast, ale oznaczony przez LT.
Nie wiem póki co, co będą warte te konstrukcje, ale wydaje mi się, że będą miały naprawdę sens.

http://www.daiwa-cormoran.info/dw/de/produkte_1/bite_n_run_freilaufrollen/emcast_br_lt/5,1,74,75,1,1__products-model.htm?ovs_prdrows2=10

Ło jak ja liczyłem na to, że się pojawisz :)

Dokładnie teraz przeglądam katalog Daiwy na 2020 i zwóciłem uwagę na Emcasty LT z WB

I prawdopodobnie do 3 młynków się ograniczę

Dawia Fuego LT 6000
Shimano Nasci
albo nowy Emcast LT z wolnym biegiem

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 01.11.2019, 18:07 »
Te emcasty to spore kołowrotki, nie każdemu to pasuje. Tak jak kolega pisze do sklepu i przymierzyć . Ja już raz wymienialem :)

Offline Marcoz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 01.11.2019, 18:08 »
Te emcasty to spore kołowrotki, nie każdemu to pasuje. Tak jak kolega pisze do sklepu i przymierzyć . Ja już raz wymienialem :)

Ale to wersje LT czyli mocno odchudzone :) ( przynajmniej w teorii bo to wersja na 2020.)

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 01.11.2019, 18:13 »

Ale to wersje LT czyli mocno odchudzone :) ( przynajmniej w teorii bo to wersja na 2020.)

Masa kołowrotka jest dość niska- LT w nazwie zobowiązuje.
Wydaje mi się, że korpus kołowrotka będzie taki sam dla wszystkich wielkości, różnice będą na rotorach i szpulach, może inne korbki dla większych rozmiarów.
Średnica szpul w nowym modelu taka jak w serii LT, tym bym się osobiście sugerował.
Czesiek

Offline Marcoz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 01.11.2019, 18:17 »

Wydaje mi się, że korpus kołowrotka będzie taki sam dla wszystkich wielkości, różnice będą na rotorach i szpulach, może inne korbki dla większych rozmiarów.
Średnica szpul w nowym modelu taka jak w serii LT, tym bym się osobiście sugerował.

Mnie tylko coś zastanawia...wszędzie po 5, 6, 7 łożysk a w tym Emcascie LT tylko 3 ?

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 01.11.2019, 18:23 »

I prawdopodobnie do 3 młynków się ograniczę

Dawia Fuego LT 6000
Shimano Nasci
albo nowy Emcast LT z wolnym biegiem

Nasci 5000 to raczej wielkość pod ten kijek (lub droższa Ultegra, którą nieraz można trafić w bardzo dobrej cenie), większych i tak nie ma, więc .... ;)

Fuego na naszym rynku występuje ze zwykłym przełożeniem (6000 D), na innych rynkach są też wersje z szybkim (H).
Ciut tańszy Exceler LT występuje jednak z oznaczeniem 6000D-H. Za te parę zł niższą cenę tracisz łożysko na osadzeniu szpuli (eee tam ;)) i zabezpieczenie MagSealed w koszu, wraz z pakietem wzmocnień (niestety!), ale zyskujesz większy nawój, co przy łowieniu na większym dystansie będzie odczuwalne. LT z tych serii nie dostają zadyszki przez większe przełożenia, więc nie jest to takie głupie.
Czesiek

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 01.11.2019, 18:29 »

Mnie tylko coś zastanawia...wszędzie po 5, 6, 7 łożysk a w tym Emcascie LT tylko 3 ?

Spokojnie, 3 łożyska są całkiem optymalną liczbą, zważywszy na konstrukcję, której się domyślam.

Hehehe.
Poniższy kołowrotek miał jedno łożysko, i jedną tylko podkładkę cierną hamulca, producent nie omieszkał mimo tego dołączyć do niego 99letniej gwarancji ;)

Czesiek

Offline Feederek1960

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 01.11.2019, 18:32 »
Ja mam taki przy feederze do 100gram i nie mam problemu z holem karpi 10+. Dwie aluminiowe szpule i nawija 97cm żyłki na jeden obrót korbki. Jedyny minus to brak okrągłego klipsa. Mi to nie przeszkadza bo i tak klipuję na gumkę.

Sztywnej linki🎣

Offline Feederek1960

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 01.11.2019, 18:35 »

Spokojnie, 3 łożyska są całkiem optymalną liczbą, zważywszy na konstrukcję, której się domyślam.

Hehehe.
Poniższy kołowrotek miał jedno łożysko, i jedną tylko podkładkę cierną hamulca, producent nie omieszkał mimo tego dołączyć do niego 99letniej gwarancji ;)
Miałem ten kołowrotek i przez 18 lat go katowałem na feederze i pracował jak nowy. Sprzedałem bo mi się znudził.

Sztywnej linki🎣

Offline Marcoz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 01.11.2019, 18:55 »

Hehehe.

Ok czyli próbując powoli podsumować.

Czy poniższe 3 ( czwarty pod warunkiem ceny ) kołowrotki będą dobrym wyborem do Nevisa 12FT
(kolejność przypadkowa)

1. Dawia Fuego LT 6000
2. Shimano Nasci 5000
3. Daiwa EMCAST BR LT 5000-C
4. Jeśli trafię do marca 2020 w cenie do 500zł Shimano Ultegra 5500 XTD

Ewentualnie jakbyś podał 3 swoje propozycje. Jesteś tu moim kołowrotkowym guru więc Twoja opinia to dla mnie złoto ;D

Offline jazgarek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #29 dnia: 01.11.2019, 20:07 »
W kolejnym temacie zwrócę uwagę na Ultegrę C5000XG z AD za około 320 zł z przesyłką. Kupowanie Nasci 5000 za tyle samo lub nawet więcej to bezsens. ;)

Wspomniany na początku Super GT Rd to moim zdaniem bardzo fajny kołowrotek. Miałem 2500 oraz 4000 przy kijach 8 i 10ft. To moim zdaniem za słaby kołowrotek na długi kij i większe ciężary. Szkoda go tak katować.

Nowy Emcast  mi się strasznie podobał. Niestety zrezygnowali w nim z wkręcanej korby, co jest dużym atutem nawet budżetowych kołowrotków serii LT.

Może Baitrunner OC lub D? Albo Daiwa BG?
Kuba