Autor Wątek: Zasady łowienia ryb w Wielkiej Brytanii  (Przeczytany 8276 razy)

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Zasady łowienia ryb w Wielkiej Brytanii
« dnia: 23.06.2015, 12:02 »
Witam wszystkich
Znalazłem dziś na internecie takie zdjęcie Podczas połowów w Wielkiej Brytanii - proszę pamiętać, zasady. Chciałbym spytać kolegów, którzy mieszkają w Wielkiej Brytanii i tam łowią ryby, czy te zasady obowiązują na każdym łowisku i czy są przestrzegane? A może to zdjęcie jest zrobione tylko dla żartów?? Proszę o Wasze opinie

Pozdrawiam serdecznie  :D
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline psontour7

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
  • Zapalony Feederowiec
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Zasady łowienia ryb w Wielkiej Brytanii
« Odpowiedź #1 dnia: 23.06.2015, 12:15 »
Sczerze to jestem ciekaw reakcji miesiarzy w Polsce na widok takiej informacji na łowisku ; ) :)
Kuba

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 23.06.2015, 12:23 »
do kolegi
Sczerze to jestem ciekaw reakcji miesiarzy w Polsce na widok takiej informacji na lowisku ;  ) : )

A mięsiarz to ten kto w masarnii pracuję :D? Wytłumacz, bo nie wiem :D
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 23.06.2015, 12:31 »
To ten, co nie chodzi na ryby, tylko po ryby.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 23.06.2015, 12:38 »
No to już wiem :) Ja też czasami lubię przez siebie złowioną rybę wziąć do domu i ją zjeść, więc w pewnym sensie też jestem mięsiarzem :D ale jak już nas tak nazywają to trudno :)
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Offline KrzysztofR

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
    • Naturalne leki
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 23.06.2015, 12:50 »
Zasady zasadami, ale ostatnio gościłem w Szkocji, to widziałem na własne oczy jak miejscowi brali wszystko, co żywe (nie wymiarowe pstrągi). Na paru jeziorach spotykałem Polaków, którzy wypuszczali ryby, a jak już brali, to zgodnie z wymiarem (oczywiście z Polskim).

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #6 dnia: 23.06.2015, 12:57 »
No to już wiem :) Ja też czasami lubię przez siebie złowioną rybę wziąć do domu i ją zjeść, więc w pewnym sensie też jestem mięsiarzem :D ale jak już nas tak nazywają to trudno :)

Nieeee Kolego @Pyza , nie jesteś mięsiarzem . Mięsiarz , to człek , który bierze wszystko co mu wejdzie na hak . A jak czasem zdarzy mu się , że ryba jakimś cudem dobrze bierze , to burak lata po krzakach , bagażnikach i chowa gdzie się tylko da  >:O :thumbdown:
Trzeba rozróżnić  inteligentnego wędkarza , który zabiera czasem rybkę na ruszt a imbecyla , który myśli , że jeszcze wszystko jest państwowe - niczyje . Ten znak mi się jak najbardziej podoba , naprawdę chciałbym widzieć miny niektórych imb..j/w jakby coś takiego stanęło na łowisku  ;D

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
« Odpowiedź #7 dnia: 23.06.2015, 15:43 »

Nieeee Kolego @Pyza , nie jesteś mięsiarzem . Mięsiarz , to człek , który bierze wszystko co mu wejdzie na hak . A jak czasem zdarzy mu się , że ryba jakimś cudem dobrze bierze , to burak lata po krzakach , bagażnikach i chowa gdzie się tylko da  >:O :thumbdown:
Trzeba rozróżnić  inteligentnego wędkarza , który zabiera czasem rybkę na ruszt a imbecyla , który myśli , że jeszcze wszystko jest państwowe - niczyje . Ten znak mi się jak najbardziej podoba , naprawdę chciałbym widzieć miny niektórych imb..j/w jakby coś takiego stanęło na łowisku  ;D

Zawsze mógłby się wytłumaczyć, że myślał iż nie wolno brać ryby pod pachę :D
Darek

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23.06.2015, 16:38 »
Ale i ryby nie mają lekko, mają zakaz wstępu na łowisko.
Znak nr.3

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #9 dnia: 23.06.2015, 17:14 »
Tak spotyka sie takie znaki na łowiskach. Zwłaszcza po napływie emigrantów mięsiarzy.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #10 dnia: 23.06.2015, 18:16 »

Pełna zgoda.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 25.06.2015, 07:26 »
Te znaki nie są popularne w UK (czyli często spotykane), zazwyczaj na rzekach są rozmieszczone tablice z informacją, że można łowić i potrzebna jest licencja.

To oznakowanie z przekreślonymi rybami powstało po działalności imigrantów z Litwy, Polski i innych krajów, łupiących rzeki i kanały niemiłosiernie. Anglicy bronią sie jak mogą, nie są w stanie zastosować dosadniejszych metod, robią to więc delikatnie...
Jako, że wiekszość złapanych na zabieraniu ryb mówiła 'noł inglisz', czyli nie mówiła po angielsku i utrudniała 'kontakt', zastosowano pismo obrazkowe, z użyciem czerwonego koloru, oznaczającego zakaz :D
Lucjan

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 19.07.2015, 14:18 »
Witam
Dziękuję koledze Lukowi za to, że wytłumaczył i przybliżył nam o co dokładnie chodzi z tymi znakami :)
Znalazłem jeszcze takie dwa zdjęcia, więc co kraj to obyczaj, co w jednym kraju jest zakazane to w drugim jest wygodą łowienia:

Dla żartu ciekawi mnie czy to obowiązuje dla wielbładów jedno garbowych :D bo zawsze można się wytłumaczyć, że się nie wiedziało, że tyczy się też wielbłąda dwugarbnego ;)

Pozdrawiam :)
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Offline drakodrako1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #13 dnia: 19.07.2015, 18:15 »
Ja widziałem już w kilku miejscach takie obrazki plus napisy po Polsku typu " Nie ryba na śmierć " :D   
VEB

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 19.07.2015, 19:42 »
Trochę na marginesie,- Przypominam sobie reportaż znaleziony w jednym z czasopism o wycieczce wędkarskiej polaków do Kanady. Miało to  miejsce dobre 20 lat temu. Po wykupieniu licencji otrzymywało się również tzw. regulamin. Bardzo prosty. W danym okresie czasu z wędkowania wyłączone były całe rzeki lub ich odcinki. Najpewniej chodziło o okresy tarła ryb łososiowatych.
A pod spodem dużymi literami było napisane: Zabijaj tylko tyle ryb ile naprawdę potrzebujesz

To może uświadamiać w jakim My kraju żyjemy, a przede wszystkim w jak wielkim mentalnym średniowieczu nadal tkwimy...