Autor Wątek: Zakup auta na ryby  (Przeczytany 172005 razy)

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
Odp: Zakup auta na ryby
« Odpowiedź #780 dnia: 28.02.2025, 14:00 »
Dobrze szukać wersji 90km bez DPF, turbo ze zmienną geometria łopatek czy koła dwumasowego.
Ponadto taki silnik "nic nie pali" ;)
Przy zakupie jednak warto najpierw poczytać o bolączkach 1.6hdi z danego okresu i zwrócić uwagę na to i owo przy zakupie.

Online and-and

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #781 dnia: 28.02.2025, 19:39 »
Hejka
Z mojego dlugoletniego doswiadczenia najlepszym pojazdem na ryby jest albo kombi albo Van, a na pewno ni SÜV czy limuzyna.
Tych aut mialem juz sporo w swoim zyciu i na pewno dobre sa auta japonskie oraz obecnie koreanskie.
Niemiecki auta jakos w ostatnich latach podupadly jezeli chodzi o bezawaryjnosc i mozna trafic na mine.
O innych sie nie wypowiadam bo nie mialem z nimi do czynienia.
Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #782 dnia: 28.02.2025, 21:01 »
od dłuższego czasu poluję na C5tke, ale póki co (od pół roku) brak ciekawego egzemplarza.
2.0 hdi w kombi
Myślałem szcerze nad civiciem EG 1.6 benzyna, ale chyba nie chciałbym jechać tzw popierdzielaczem 900km w jedną stronę

Offline kismet75

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #783 dnia: 28.12.2025, 19:22 »
Odświeżę trochę temat. Planuję na wiosnę zakup samochodu terenowego, najlepiej w krótkiej wersji, takiej jak Suzuki Vitara. Z tego, co wyczytałem to Suzuki Vitara w wersji krótkiej jest dostępna jedynie w podstawową wersja z silnikiem benzynowym 1,6 oraz bez reduktora, co wydaje się dość ubogą opcją. Nie wiem, czy taki samochód da radę w terenie. Terenówka ma służyć jako dodatkowy pojazd na wypady, na ryby, grzyby itp. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć, na co zwrócić uwagę lub zaproponować inne opcje? Ewentualnie po zakupie zrobienie drobnego liftingu zawieszenia.
Pozdrawiam
Mariusz

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 349
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #784 dnia: 28.12.2025, 19:58 »
Lifting zawieszenia jak nie brodzisz nie daje Ci nic. Do jazdy w trudnym terenie skup się na krótkiej skrzyni, czyli reduktorze, przy 4x4 bez reduktora będziesz tylko czuł swąd sprzęgła palonego. Chcesz dzielności w terenie tylko i wyłącznie listuj sobie po "reduktor", ewentualnie auta typu Ford Explorer 4x4 których miałem kilka i które w konfiguracji 4x4+ skrzynia automatyczna+blokada pozwalają wjechać w naprawdę ciekawe miejsca niedostępne dla zwykłych aut. Przy czym lubią się z podtlenkiem biedy i przy odpowiednim traktowaniu spalają 13-15l LPG/100km czyniąc je całkiem ekonomiczne. Trzeba uważać na rudą w starszych egz, oraz na to czy silnik suchy i czy z tyłu jest nivo elektryczne, jeśli jest, czy obie strony się pompują i równo stoi.

Offline Jozi

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #785 dnia: 28.12.2025, 20:00 »
Suzuki Vitara jeżeli masz na myśli stare wersje są dobre w teren ale po liftingu.
Krótkie wersje są też w benzynie 2,0l ale ciężko dostępne.
Chcesz się bawić to miłej lektury.
https://radzikone.pl/