Autor Wątek: Black Friday 2019  (Przeczytany 53019 razy)

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Black Friday 2019
« Odpowiedź #60 dnia: 27.11.2019, 14:28 »
Pisałem już o tym na początku wątku. Jeśli mam stały rabat w sklepie, w Drapieżniku, i uzyskanie tej stałej zniżki kosztowało mnie kilka tysięcy złotych to mało śmiesznym żartem jest fakt, że w piątek jestem w sklepie klientem "no-name" dla którego przygotowana jest "super" oferta 20%... Więc w stosunku do mojego stałego rabatu 9 czy 11 procent zyskuje w ten szalony dzień ok 10% upusty na towar sklepowy.... Śmiech na sali.

Pierwszy raz o koncepcji czarnego piątku dowiedziałem się kilka lat temu, gdy ludzie których znam z imienia i nazwiska bukowali bilety "tam i powrót" do Anglii, i lecieli z pustymi walizkami. Na miejscu kupowali wszystko, ciuchy, buty, elektronikę, itp itd. A następnie wracali z towarem do Polski.

Ceny były tak niskie, że opłacało im się do całego interesu doliczyć bilet samolotowy w dwie strony....

A jak moda dotarła do PL to nagle mamy do czynienia z parabola cenowa przed piątkiem, ceny lecą w kosmos by potem drastycznie opasc do swojej... regularnej ceny...
Albo mamy rabaty po 20% z głębokim poszanowaniem pozostawionych zlotowek w sklepie, albo trzeba sklepowi reklamę robić w necie...

Nie sądzę bym wydał choć 1 złoty w black friday, ale chciałbym się przyjemnie zdziwić.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 27.11.2019, 14:36 »
Z całym szacunkiem Koledzy dla Was ale nie rozumie Waszych lamentów, przecież macie przez 360 dni w roku swój stały rabat a że sklep na 3-4 dni wyprzedaję towar na większym rabacie aby móc zakupić nowy asortyment na nadchodzący sezon i mogą z tego skorzystać Wszyscy to raczej dobre dla Wszystkich, nie bądzcie jak pies ogrodnika. :) :D
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #62 dnia: 27.11.2019, 14:43 »
Z całym szacunkiem Koledzy dla Was ale nie rozumie Waszych lamentów, przecież macie przez 360 dni w roku swój stały rabat a że sklep na 3-4 dni wyprzedaję towar na większym rabacie aby móc zakupić nowy asortyment na nadchodzący sezon i mogą z tego skorzystać Wszyscy to raczej dobre dla Wszystkich, nie bądzcie jak pies ogrodnika. :) :D

Sa dwie opcje, albo tak jak kolega Maciek pisał, można skakać po różnych sklepach i kupować tam gdzie jest najkorzystniej, albo być stałym klientem w jednym sklepie. Jeśli ktoś czuje przywiązanie do sklepu, i często przepłaca w nim za towar, powinien być na trochę innych zasadach traktowany. Tam nie robi się zakupów za 20 złotych, tylko kilkaset złotych a czasem nawet kilka tysięcy.

Rozumiesz skalę? A w piątek będziesz traktowany na tej samej zasadzie jak debiutant. Ja tam nikomu nie żałuję, niech się każdy okupi ile wlezie, chodzi mi o brak przywiązania do stałego klienta i formy premium dla klientów typu premium.

Obrażony nie jestem, na pewno zawiedziony. Ale do piątku jeszcze daleko, kto wie, może Drapieznicy zrobią takie ceny że wypadnę z butów i będę na szybko pożyczać po rodzinie he he :P
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Chub

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 27.11.2019, 14:55 »
Enzo

A ten swój stały rabat to mamy tak po prostu bo leżał na ulicy czy z jakiegoś powodu i trochę nas to kosztowało..
Więc chyba nie wiesz o czym piszesz.

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #64 dnia: 27.11.2019, 15:06 »
Tak rozumie skale ale nie rozumie Was to znaczy Waszego podejścia do tego "problemu". A najbardziej nie rozumie dlaczego w te 3 dni w roku Wy macie być inaczej czy lepiej traktowani od pozostałych klientów sklepu. Zdrówka Życzę

Offline Rych

• Ekspert
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #65 dnia: 27.11.2019, 15:27 »
Tak rozumie skale ale nie rozumie Was to znaczy Waszego podejścia do tego "problemu". A najbardziej nie rozumie dlaczego w te 3 dni w roku Wy macie być inaczej czy lepiej traktowani od pozostałych klientów sklepu. Zdrówka Życzę

:facepalm:

Ja odpowiem tak, czemu w te 3 dni w roku, mamy być traktowani jak wszyscy?

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #66 dnia: 27.11.2019, 15:30 »
Coś na rozluźnienie

Wysłane z mojego SM-T700 przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #67 dnia: 27.11.2019, 15:32 »
Dlatego,że zostawiają w tym sklepie kupe kasy. A nowy wejdzie raz tylko bo usluszy o black frajer i dostaja taki sam rabat co oni. Niestety w Polsce firmy maja daleko w tyle stalych klientów. Ile to ja sie nawyzywam przez tel,gdy dzwonią do mnie z propozycją przedłużenia umowy na tel czy tv. Proponuja mi gorsze warunki niz nowym klientom mimo ze jestem z nimi 10 czy 15 lat. Lepiej wypowiedzieć umowe i przystapic do nich spowrotem jako nowy klient. Przepraszam za offtop.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #68 dnia: 27.11.2019, 15:35 »
W czym problem? Stałe rabaty nigdy nie łączyły się przecież z jednorazowymi. Gdy jest przecena np. na sprzęt konkretnej marki lub na kończące się serie, to rabat z premium się z tym nie kumuluje, więc każdy kupuje za tę samą cenę. Dlaczego w piątek miałoby być inaczej?
Do tego, żaden sklep nie musi brać udziału w BF, bo nie ma takiego obowiązku - to wyłącznie dobra wola.
Trochę słabo wygląda taka roszczeniowa postawa.
Marcin

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #69 dnia: 27.11.2019, 15:35 »
Mam w Drapieżniku konto premium, ale nie rozdzieram szat z powodu EWENTUALNEGO traktowania wszystkich jednakowo.  Trzysta sześćdziesiąt trzy dni jestem traktowany jako klient premium, a pozostałe dwa nie robią na mnie wrażenia. Nikomu nie żałuję, niech ludzie kupują w mega promocjach. Na całe życie się nie obkupią.
Adam

Chub

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 27.11.2019, 15:44 »
To nie jest roszczeniowa postawa tylko skoro wiele razy chwaliłem mam chyba prawo napisać jak coś mnie się nie podoba..
Jak mamy tak super przez cały rok rabat stały bo wpadł bo przechodził obok to jeszcze trzeba wziąć pod uwagę że przez ten cały rok jest wiele produktów nie podlegających temu rabatowi.
To tyle bo teraz będą dwie strony jedna co trochę traci a druga co zyska i powie o co halo przecież jest super. I ta druga wróci za rok jak będzie BF

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #71 dnia: 27.11.2019, 15:45 »
Na początek warto by zrozumieć, że Black Friday to tradycja, która polega na oczyszczeniu półek sklepowych przed dostawą nowego towaru na święta.
Jeśli miejsca na nowy towar w jakimś sklepie starczy, to cała ta idea bierze w łeb i jest tylko durną akcją marketingową. I tak to wygląda w większości sklepów w Polsce. A już na pewno tych głównie internetowych, gdzie towar leży w magazynach, których klient nigdy nie zobaczy.

Już Wiecho wcześniej opisał, jak to wygląda w Stanach, skąd wywodzi się ta tradycja. U nas tak to nigdy nie wyglądało, bo u nas przeważnie towaru jest za mało, a nie tak dużo, że trzeba się go jak najszybciej pozbyć ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #72 dnia: 27.11.2019, 15:56 »
Chub nie wiem po co piszesz w ten sposób, nikt nie neguje Twojego rabatu Premium który masz bo wydałeś 5,6,czy 10 tys zł ale zrozum że to sklep decyduję co, jak i ile chce sprzedać. Niech osoby mniej zamożne również kupią sobie upatrzoną rzecz i cieszą się nią a przy okazji jest to na pewno dobre dla sklepu czy ogólnie pojętego wędkarstwa.
A wracając do wcześniejszych wpisów to mnie osobiście denerwują  wpisy z których można wnioskować że dzielimy ludzi na lepszych i gorszych.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #73 dnia: 27.11.2019, 16:10 »
Oho, małe zamieszanie :D Czuję się trochę wywołany do tablicy, skoro Chub zacytował moją wiadomość, a dalej już poleciało :)

Żeby była jasność - uznaję prawo sklepu do kształtowania swojej polityki cenowej i rabatowej według jego własnego widzimisię. Jak to mówią, rynek zweryfikuje ;) Mało który sklep daje prawdziwy rabat na wszystko. Zwykle wyłączone są z tego towary już przecenione lub konkretnych producentów - co nadal mieści się w uznaniu sklepu, i mogę nad tym faktem najwyżej zmarszczyć czoło.

Chciałbym jednak zaznaczyć coś, co wybrzmiewa tu mocniej lub słabiej, zależnie od wiadomości. Niestety w Polsce BF jest traktowany jako okazja sprzedawców na żniwa cenowe. Dlatego za absolutnie naganne trzeba uznać wszelkie praktyki zdejmowania rabatów, albo co gorsza podnoszenia cen przed wyprzedażą, tylko po to żeby później dolepić etykietkę "SUPER RABAT" i udawać greka, że świetna okazja.

Jednak to, co napisałem w stosunku do Drapieżnika opiera się na innym zjawisku. Ten sklep jest co do zasady sklepem drogim. Ma wysoki standard obsługi, owszem, ale pobiera za to słoną opłatę w cenie towarów. Obecnie na rynku funkcjonują także inne sklepy, które przy niższych cenach wyjściowych oferują nie gorszą obsługę. Jak pisałem, nawet zaliczenie rabatu 11% VIP często zostawia mnie z wyraźnie wyższą ceną niż gdzie indziej, gdzie jestem świeżym klientem. Dlatego uważam, że przy ich cenach i obecnym systemie rabatowym - który przecież miał być systemem premiujących lojalnych klientów - nie warto się tej lojalności kurczowo trzymać, tak w ciągu roku, jak i w okresach wyprzedaży.

Z tego wywodzę moje przewidywanie na BF w wydaniu Drapieżnika. Skoro dla swoich stałych klientów, którzy zostawili w sklepie ładną górkę pieniędzy, nie chcą przedstawić konkurencyjnej oferty w ciągu roku, to nie liczę, że dla szerszej klienteli ustawią jakiś oszałamiający rabat. Jak pisałem, przy ich cenach jakikolwiek sens dla konsumenta miałby dopiero rabat podchodzący pod 30%, jako wyjściowy. Bo dopiero wtedy będą to ceny w zauważalny sposób niższe niż to, co oferuje rynek. Przecież nie po to szukamy okazji cenowych na wyprzedażach, żeby na każdych wydanych 100 złotych zaoszczędzić 5 złociszy :) Jednak znając ich politykę cenową, wątpię w taki rabat (>30%) na cały asortyment. Ponadto jestem przekonany, że wiele drogich, lub stosunkowo unikatowych produktów będzie z tego rabatu wyłączone w taki czy inny sposób.

@Enzo
To sklep wprowadzając system rabatów dla stałych klientów sam dzieli ich na "lepszych" i "gorszych". Cudzysłów w tym zdaniu wynika z tego, że dla sklepu wartość klienta wynika tylko z jednego - ile pieniędzy u nich zostawi, bo od tego zależy zysk sklepu. Skoro więc sklep kogoś premiuje, to do sklepu ewentualna pretensja o dyskryminację ;)

A wracając do samego tematu rabatów, bez odnoszenia się do konkretnego sklepu: życzę wszystkim, żeby udało się Wam wyrwać w tym roku jak najlepsze okazje, spełnić Wasze zamiary i marzenia zakupowe, płacąc za nie jak najmniej - bez względu na to gdzie zdecydujecie się dokonać zakupu i ile na nie przeznaczycie pieniędzy! :beer: :beer:

Chub

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 27.11.2019, 16:15 »
Z tego co kojarzę nikt nie pisał że BF w Drapieżniku ma być tylko dla klientów co zostawili dużo pieniędzy. Jestem świadom , że to nie mój sklep i nie ustalam zasad. Ale też mam prawo napisać że chciałbym, by przy takiej okazji która trafiła się po raz pierwszy pamiętać o tych którzy cały czas są z nami. No już nie wiem jak tłumaczyć tą moja roszczeniową postawę.
Jest takie powiedzenie „pozyskanie nowego klienta kosztuje pięć razy więcej niż utrzymanie stałego”
Do tego to nie wyprzedaż bo sklep z tego co pamietam pisał zatowarował się właśnie z myślą o tym dniu.