Autor Wątek: Drennan Acolyte Feeder Plus a Ultra - różnice  (Przeczytany 3138 razy)

Offline DarkStag

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Feeder, grunówka + sygnałki, bat
  • Ulubione metody: feeder
Drennan Acolyte Feeder Plus a Ultra - różnice
« dnia: 25.11.2019, 19:18 »
Witam,
Mam pytanie do osób które miały możliwość sprawdzić w praktyce wędki Drennan Acolyte Feeder w wersji Plus oraz Ultra - w zasadzie chodzi mi konkretnie o długość 11ft. Znam opisy i dane ze strony Drennana, ale interesuje mnie jak duża różnica pomiędzy tymi wędkami podczas rzutów, holu ryb itd w praktyce. Patrząc na suche dane to różnią się głównie zestawem zestawem szczytówek i wersja ultra jest o 3 gramy lżejsza.

Obecnie posiadam Acolyte Feeder Plus 11ft od połowy tego sezonu. Jednym słowem jest mega. Łowiłem głównie na metodę z podajnikami Prestona na dystansie 40-50 metrów, na haku bardzo dużo ryb w przedziale 0,5 do 8 kg i jest ogromna różnica w porównaniu do wszystkich kijków które do tej pory używałem. Pod koniec sezonu kilka razy wyskoczyłem z tym kijem na klasycznego feedera, głównie dłubanie drobnicy -  napewno zabrakło szczytówki 1oz.

Teraz przyszedł czas na zakup drugiego kija który ma obsłużyć krótszy dystans do ok 30 metrów przy metodzie, i mógłby być nawet trochę delikatniejszy (też pod kątem częstszego łowienia na klasycznego feedera).
Zastanawiam się pomiędzy:
Acolyte Feeder Plus 10 ft (czyli krótszym „Plusem”)
a
Acolyte Feeder Ultra 11 ft (czyli delikatniejsza drugą „jedenastką”)
Wg opisów Drennana obydwie wędki będą miały podobne właściwości rzutowe pomimo różnej długości. Nie wiem na co się zdecydować.

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
Odp: Drennan Acolyte Feeder Plus a Ultra - różnice
« Odpowiedź #1 dnia: 25.11.2019, 19:26 »
W którymś... z wielu wątków opisał różnicę (chyba) Modus.
 Nie był podpisany w szczególny sposób - różnice itd.
Luźna rozmowa i gdzieś tam... jest porównanie. (mogę się mylić)
 Proponuję Gogla - Drennan Acolyte Ultra i Plus + Spławik i Grunt.
Szukajka forumowa, raczej nie znajdzie.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Łuki

• Ekspert
  • SiG
« Odpowiedź #2 dnia: 25.11.2019, 19:38 »
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=4837.0.

Wiem, że był jeszcze inny wpis.
 Twoje pytanie powinno być ww wątku. :) Pzdr.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #3 dnia: 25.11.2019, 19:40 »
Nie posiadam Akolitek o tej długości - przywołałem tylko wrażenia redaktora "Angling Times": http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2219.75

Tu jest firmowe video-porównanie 11' Ultra i Plus:

Offline Łuki

• Ekspert
  • SiG
« Odpowiedź #4 dnia: 25.11.2019, 19:46 »
Nie, Modus opisywał różnice w spałwikówkach Acolyte Plus i Ultra.
Wybacz, nie pamiętam dokładnie wpisów.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #5 dnia: 25.11.2019, 20:41 »
Ja mam Ultra 12′. Daje frajdę z holu mniejszego i średniego białorybu. Można zarzucać porządnie nabitym podajnikiem 45 g na odległość 50 m, choć to już sporo dla tego kija. Karp 5 kg to już mocny przeciwnik dla tej wędki i trzeba mieć wolne miejsce, żeby go wyholować.
Plusa żadnego nie mam, więc ciężko mi porównać. Z 11′ mam tylko Ultralight Bomb & Feeder, ale to już jest zupełnie inny kij i też ciężko go wziąć pod uwagę przy tym porównaniu.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 25.11.2019, 21:41 »
Witaj.

Kiedyś też stałem przed takim dylematem, Plus czy Ultra?
O krótką charakterystykę poprosiłem Drapieżników.
Zacytuje:

"Jeżeli łowi Pan na komercjach proponujemy wersję plus.
Różnica jest w ugięciu wędki. Na odcinku 60 cm do sekcji top przy podstawionym takim samym ciężarku wędka ultra łamie się o 3 cm bardziej w stosunku do plusa."

I zdecydowałem się na wersję Plus która i ty posiadasz, czyli 3,3 metra.

Szukając czegoś delikatniejszego, skierowałem swój wzrok na Browning Sphere Bomb w wersji Plus 10% i długości 3 metrowej. I powiem Ci, że kij jest wspaniały. Nie ma żadnej przesady w ochach i achach nad tą wędką. Wrażenia z holu są warte każdej złotówki, również jakość wykonania i komponenty są z najwyższej półki.

Obie wędki (Drennan i Browning) to absolutnie wspaniałe wędki. Daj znać na jaką padnie Twój wybór!
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #7 dnia: 25.11.2019, 22:28 »
To i ja dam swoje 4 grosze, bo czuje się wywołany do tablicy.
W kwestii 11 stóp jedynym rozsądnym wyborem jest właśnie browning że swoją Spherą. Czemu tak? Bo każdą płotkę czuć w dolniku, a i nasto kołowego karpia też wyciągniesz bez problemów. Nie mam co prawda ultra Light w wersji 11ft, Za to 12 to bardzo dobry kij, choć mniej uniwersalny od wersji Light Sphere w długości 11 stóp.
Mam Sphere w długości 3.3m 3.6m ora z 3.9m

Do tego Acolyte w wersji ultra i plus w długościach od 11 stóp do 13 stóp w wersjach ultra i plus. Prócz 11 ultra.

Poza szczególnymi przypadkami nad wodę zabieram dwa kije. 11ft Sphere, oraz Flagman Cast master 13ft. Bo Sphere na maksa uniwersalny, a Flagman jest idealny na dłuższy zasięg. Jak porównać wędkę za 200zł do wędki za 1200zł (3.9m)? Nie mam komercji na której musiał bym rzucić ponad 60m, a na łowiskach PZW nie ma ryb, które wymagały by Acolyte, lub Sphere na tym dystansie.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Marcin

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #8 dnia: 25.11.2019, 22:43 »
To i ja dam swoje 4 grosze, bo czuje się wywołany do tablicy.
W kwestii 11 stóp jedynym rozsądnym wyborem jest właśnie browning że swoją Spherą. Czemu tak? Bo każdą płotkę czuć w dolniku, a i nasto kołowego karpia też wyciągniesz bez problemów. Nie mam co prawda ultra Light w wersji 11ft, Za to 12 to bardzo dobry kij, choć mniej uniwersalny od wersji Light Sphere w długości 11 stóp.
Mam Sphere w długości 3.3m 3.6m ora z 3.9m

Do tego Acolyte w wersji ultra i plus w długościach od 11 stóp do 13 stóp w wersjach ultra i plus. Prócz 11 ultra.

Poza szczególnymi przypadkami nad wodę zabieram dwa kije. 11ft Sphere, oraz Flagman Cast master 13ft. Bo Sphere na maksa uniwersalny, a Flagman jest idealny na dłuższy zasięg. Jak porównać wędkę za 200zł do wędki za 1200zł (3.9m)? Nie mam komercji na której musiał bym rzucić ponad 60m, a na łowiskach PZW nie ma ryb, które wymagały by Acolyte, lub Sphere na tym dystansie.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Magika de Czar próbowała ale przegrała.
Bracia Be też okazali się za słabi.
Ale Tobie ta sztuka się udała, obrabowałeś skarbiec Sknerusa Mckwacza w Kaczogrodzie! :money: :money:
Mam nadzieję, że chociaż zostawiłeś mu 10 centowke na osłodę :P
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #9 dnia: 25.11.2019, 23:28 »
Xyz
Marcin

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #10 dnia: 26.11.2019, 00:24 »

Witaj.

Kiedyś też stałem przed takim dylematem, Plus czy Ultra?
O krótką charakterystykę poprosiłem Drapieżników.
Zacytuje:

"Jeżeli łowi Pan na komercjach proponujemy wersję plus.
Różnica jest w ugięciu wędki. Na odcinku 60 cm do sekcji top przy podstawionym takim samym ciężarku wędka ultra łamie się o 3 cm bardziej w stosunku do plusa."

Podpisuje się pod tym, zakupiłem plusa i ultra 11ft. Ultra odesłałem i wymieniłem na drugiego plusa. Pod cięzarkiem 40 gramów kijek robił się gumowaty.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline DarkStag

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Feeder, grunówka + sygnałki, bat
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 08.12.2019, 22:19 »
Dzięki za odpowiedzi. Sphery od Browninga wydają się bardzo ciekawą opcją - waga, większe przelotki niż u Drennana (choć nie podoba mi się trochę ich design). Na pewno będę chciał kiedyś pomacać te wędki na żywo. Ostatecznie korzystając z czarnopiątkowych promocji kupiłem Acolyte Plus 10 ft i dodatkowo szczytówkę 1.0 oz. Po rozpakowaniu brak zaskoczenia - dostałem bardzo dokładnie to czego się spodziewałem. Narazie założyłem do niego Daiwe Procaster Evo w rozmiarze 3000 o wadze 333g z żyłką i o średnicy szpuli 52 mm (raczej ciężki i solidny jak na ten rozmiar)  - i czuje że to jest już max aby komfortowo łowić tym kijem, lżejszy kołowrotek (tak 250-300 g) o trochę mniejszej średnicy szpuli byłby lepszy, trzeba czegoś poszukać (muszę podwędzić ojcu stare Shimano Aero z płytką szpulą i przetestować :) ). Podobnie mam na wersji 11 ft gdzie używam dwóch kołowrotków - Map Acs P rozmiar 4000 do metody i Daiwa Procaster Evo rozmiar 400. Pierwszy wysokim przełożeniu i wadze ok 330 g tworzy z kijkiem prawdziwy zestaw „ninja” na płytkich łowiskach ok 2 metrów gdzie podajnik po max po kilku metrach wyskakuje z wody i jedzie jak „narciarz”. Drugi ma niższe przełożenie ale jest już trochę za ciężki do tej wędki choć doskonale sprawdza się przy klasycznym feederze zwłaszcza na głębokich łowiskach 6-10 m gdzie nawet pusty koszyk stawia trochę oporu - zwijanie zestawu jest o niebo bardziej komfortowe niż Mapem w tej sytuacji. A jeśli chodzi o odległość rzutów czy hol ryb nie zauważyłem dużych rozbieżności pomiędzy tymi młynkami.