Ładne wyniki, gratulacje wszystkim ! Krzychu, ładny sum, no i kropasy bravo
Flipers, piękny lin!
Yogi, to naprawdę wielka płoć cieszy, ze takie się łowi w Polsce dość często!
Ja ostatnio robię kolejne testy, i o dziwo wychodzi, że kulki 12 mm dają dużo lepsze wyniki niż te większe. Teraz jestem na etapie doboru haków, bo Korumy rozmiar 10 są trochę za słabe. Mają tak mały zadzior, że ryby spadają, do tego konstrukcja haka pozostawia wiele do życzenia, chodzi o zaginający się grot na żwirowym dnie i jednak zbyt małe oczko, kłopotliwe dla plecionki.
Dwie sesje i kilka ładnych rybek się trafiło, w tym i płocie. Biją na kulki 12 mm aż miło, takie do 35 cm póki co. Ta na zdjęciu ma 33 cm.
A wczoraj byłem na nocce na pływowym Trencie, niestety dopadł mnie leszcz, co jest tam niezbyt częste. Miałem ich ponad 10, w tym próbowałem ich się pozbywać podczas holu, i mi się udawało. Wpadła tylko jedna brzanka, druga spięta. Niestety, takie stada potrafią wyczyścić miejscówkę z nęconego towaru, i sam nie wiem co gorsze, donęcanie i powrót leszcza, czy też wstrzymanie się i liczenie na nadejście brzany. Ach te rozterki wewnętrzne.
Tu ciekawostka, oto jeden z wąsów brzany złowionej przez Huberta. Potrójny na końcu, pierwszy raz coś takiego widziałem!
Ale to co mi się udało, to obserwować kometę Neowise. Super widok, pierwszy raz miałem taką okazję. W ogóle noce na Trencie o tej porze roku mają super klimat, jest coś magicznego