Autor Wątek: Sprzęt karpiowy  (Przeczytany 5985 razy)

Offline Mleczny96

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
Sprzęt karpiowy
« dnia: 13.01.2020, 09:00 »
Witam.
Po 3 latach "feederowania " (w sumie i tak zazwyczaj używałem bombek i sygnalizatorów) nadszedł czas by zmienić fach a co za tym idzie cały sprzęt.

Wędki juz mam wybrane wezmę coś z
-Daiwa black widow
-Shimano alivo
-Prologic c1
(Zależy co będzie na promocji) mam też pytanie jaką krzywą ugięcia wziąść? Będę rzucal woreczkami pva i ciężarkami lub koszyczkami ale raczej do 100 gram, 95% czasu spedzam  jeziorem żywieckim noi chciałbym "czuć" rybę.

Szukam do nich kołowrotków chciałbym przeznaczyc na szt 300 zł, przy czym mam trochę czasu na kupienie więc moze to byc uzywka

Na oku mam:
-Okuma axeon baitfeeder ( ponoć strasznie skręca żyłke to prawda ?)
-Spro long cast lcs 555

Zależy mi zeby kolowrotek mial dodatkową szpulę (chciałbym łowić na plecionke a na niektórych stawach jest zakazana) i na wolnym biegu, mile widziana szpula do dalekich rzutów.

Potrzebuje jeszcze pokrowiec na w.w wędziska najlepiej usztywniany na 3 uzbrojone wedki poniewaz rozważam zakup wedki pod spomba. pokrowiec do 200 zł.

Dodatkowo potrzebuje namiar na torbe karpiowa ktora pomiesci mi wszystkie koszyki haczyki siatki pva i inne duperele najlepiej tez do okolo 300 zł

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Sprzęt karpiowy
« Odpowiedź #1 dnia: 13.01.2020, 09:47 »
Witaj :beer:,co do wędziska to raczej bym szukał o krzywej 3,25lbs np.Prologic c1 camou 3,6m i 3,25lbs z przelotką startową 50mm będzie dobrym wyborem ,do tego może jak najbardziej być młynek Spro long cast lcs ,sprawdzony model od lat,gdybyś jednak wybrał Okumę to ja bym poszedł raczej w Avente np.rozmiar 6000 bf niż Axeona ;)

Offline elwood

• Ekspert
  • Reputacja: 278
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 13.01.2020, 10:09 »
Szedłbym raczej w coś trochę miększego niż 3,25 - np 2,75 (ale tutaj jest słabo z trójskładami) lub 3,0 (to dla mnie byłby wybór optymalny i jest sporo modeli).
Z pozdrowieniami - Marcin

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 13.01.2020, 10:13 »
Prologic ma miekkie wędziska tutaj faktycznie minimum to 3 lb a najlepiej faktycznie 3.25 :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Majcher

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #4 dnia: 13.01.2020, 10:29 »
Polecam Ci z wędek Prologic c1a 12ft 3.25lb,i do tego kołowrotek SPRO LONG CAST 555 i będziesz pan zadowolony 🙂

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #5 dnia: 13.01.2020, 11:05 »
Skoro kije i młynki już masz ustalone, to pozostaje wybrać bagaże. Tu polecę linię FOX R-Series. Torby w rozmiarze M-L-XL w cenie 159-200-279zł.

https://allegro.pl/oferta/torba-fox-r-series-medium-carryall-clu365-8106956808

https://allegro.pl/oferta/torba-r-series-carryall-fox-rozmiar-large-8154478053

https://allegro.pl/oferta/fox-r-series-torba-wedkarska-x-large-carryall-8785072179

Pokrowiec, choć nie usztywniany to jednak bardzo kompaktowy, lecz mieszczący 3 kije z big pitami, oraz podpórki, sztyce itp. w cenie ok.275zł:

https://allegro.pl/oferta/pokrowiec-na-wedki-fox-r-series-tri-sleeve-12ft-8225326018

No chyba, że wolisz pokrowiec typu holdall, to taki pierwszy lepszy od JRC (200zł):

https://allegro.pl/oferta/jrc-pokrowiec-defender-holdall-12ft-3-3-rod-7736890862

Jeśli chodzi o młynki i kije, to zobacz sobie też fajną (i budżetową) serię od Wychwood - a mianowice Riot.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
« Odpowiedź #6 dnia: 13.01.2020, 14:22 »

Jestem od niedawna posiadaczem pokrowca Prologic CDX Rod Holdall.

Bardzo dobrze wykonany z dbałością o szczegóły. 

Aktualnie jest w promocji  w   https://sklepdrapieznik.pl/sklep/bagaz-prologic-pokrowce-torby-plecaki/27459-pokrowiec-prologic-cdx-rod-holdall-3-rod-12ft.html

Polecam!
C'est la Vie

Offline warcianin

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #7 dnia: 13.01.2020, 18:10 »
Przydała by się jeszcze kołyska podbierak jakies brolly lub namiot łóżko śpiwór  rod pod ;) poza torbą jeszcze organizer oraz wyposażenie go 8) generalnie karpiarstwo jest bardzo fajne ale początek kosztuje sporo 😉
Konrad

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 13.01.2020, 19:12 »
Przydała by się jeszcze kołyska podbierak jakies brolly lub namiot łóżko śpiwór  rod pod ;) poza torbą jeszcze organizer oraz wyposażenie go 8) generalnie karpiarstwo jest bardzo fajne ale początek kosztuje sporo 😉

Nikt nie mówił, że będzie lekko i tanio, ale na spokojnie. Ja swój sprzęt kolekcjonowałem latami...i nadal to robię ;).

Offline warcianin

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #9 dnia: 13.01.2020, 19:17 »

Nikt nie mówił, że będzie lekko i tanio, ale na spokojnie. Ja swój sprzęt kolekcjonowałem latami...i nadal to robię ;).

Też zacząłem karpiowanie w ubiegłym roku więc wiem co mówię i jak to boli portfel 😉😀
Konrad

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 13.01.2020, 19:26 »
Panowie, większość hobby na początku boli po kieszeni. :)
No szachy może mniej.
Adam

Offline Hektor

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #11 dnia: 13.01.2020, 20:23 »
Przed wybraniem wędki zastanów się na jakich odległościach zamierzasz łowić, jeżeli chcesz łowić na większej odległości to musisz wziąć mocniejszą wędkę 3.5 lb, natomiast przy mniejszych odległościach spokojnie wystarczy 3.0. Sam łowię na wędki 3.0 z ciężarkami 90-100 g i PVA i jestem usatysfakcjonowany. Mam pytanie dlaczego chcesz łowić na plecionkę, plecionka jest potrzebna, gdy łowisz z wywózki na 300-400 m lub, gdy w łowisku masz dużo przeszkód i musisz szybko zatrzymać rybę.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 13.01.2020, 20:29 »
Panowie, większość hobby na początku boli po kieszeni. :)
No szachy może mniej.
Boli, boli i to dość bardzo. Zwłaszcza, gdy ktoś od razu chce sprzęt z wysokiej półki. W żaden sposób "nie piję" tu do Autora tematu. Sam zaczynam "karpiować" na dobre, i ze sprzętem idę bardzo delikatnie. I przyznam się szczerze, że widząc ceny namiotów karpiowych, zastanawiam się, czy nie zrobić gruntownego przeglądu mojego turystycznego namiotu z przedsionkiem i jego zaadaptować na zasiadki :-\
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #13 dnia: 13.01.2020, 20:32 »
Początki zawsze są trudne ,ale z biegiem czasu idzie ogarnąć wszystko na spokojnie ,no chyba że masz kaski jak lodu to wtedy wrota do nieba wędkarskiego otwarte O:)

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 13.01.2020, 20:35 »
...no chyba że masz kaski jak lodu to wtedy wrota do nieba wędkarskiego otwarte O:)
Ale wtedy droga do celu, traci smak marzenia :(.