Autor Wątek: Wstępne nęcenie - jaką wędkę proponujecie?  (Przeczytany 8855 razy)

Offline mavcio

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Odp: Wstępne nęcenie - jaką wędkę proponujecie?
« Odpowiedź #15 dnia: 15.01.2020, 21:34 »
Raczej miałby to być kij tylko i wyłącznie do necenia samym klasycznym koszyczkiem

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 04.07.2025, 09:25 »
Cześć

Potrzebuję kupić kij do nęcenia pod klasyka i metodę. Wędki 3,60m, odległość nęcenia 40-60m. Zastanawiam się pomiędzy tymi dwoma kijami:

1. Preston Bait Up Xtreme 3,6m - https://feederlink.pl/produkt/wedka-do-necenia-preston-bait-up-xtreme-36m/

2. Daiwa N’ZON PBR Feeding 3,66m - https://feederlink.pl/produkt/wedka-daiwa-nzon-pbr-feeding-366m/

Ktoś może używa którąś z nich? a może coś innego polecicie. No i jaki młynek do tego podpiąć. Na młynku będzie plecionka.

Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 215
« Odpowiedź #17 dnia: 04.07.2025, 09:33 »
Hej. Zobacz na giełdę. Ostatnio był jakiś zestaw do nęcenia wystawiony. Chyba pod spomba, ale nie wiem czy już poszedł.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 903
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #18 dnia: 04.07.2025, 10:14 »
Zastanawiam się po co produkuje się wędki do nęcenia, które mają teoretyczny zasięg 60m i mocno ograniczony CW? Może do zanęcenia większymi koszykami, jako dodatek do feederów, żeby ominąć potrzebę przezbrajania wędek przeznaczonych do łowienia...? A może do czerpania przyjemności z donęcania :)? Do nęcenia dużym spombem/szklanką na większe odległości za słabe, do regularnego łowienia za mocne. Nie lepiej od razu pójść w dedykowanego ciężkiemu nęceniu spoda? Mam Prologica 3,6m 5lb i walę przed siebie pełnego, dużego spomba czy nad Odrą boppera, bez obawy, że coś ebnie, albo że nie doleci. Ja bym tam otwartych drzwi nie wyważał, no chyba, że ma być spełniona mała fanaberia 8).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #19 dnia: 04.07.2025, 10:50 »
fishunter1990 ja potrzebuję kij do nęcenia szklanka i do wałków tak jak to wyżej opisałem i tylko do tego :)
Pozdrawiam
Grzechu

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 903
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #20 dnia: 04.07.2025, 11:25 »
fishunter1990 ja potrzebuję kij do nęcenia szklanka i do wałków tak jak to wyżej opisałem i tylko do tego :)

Ok, w takim razie spod nie będzie potrzebny :).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #21 dnia: 04.07.2025, 15:57 »

Jeśli szklanka 50x70,to tym bardziej spod.

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #22 dnia: 04.07.2025, 16:05 »
Michał N. bardziej koszyk Preston Wire Bait Up Feeder 30g. Z tych dwóch kijów które wyżej wkleiłem żaden się nie nada?
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Leszcz1989

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #23 dnia: 04.07.2025, 19:18 »
Ja używam daiwy n'zon S 12ft cw120g moim zdaniem idealny kij do szklanki guru w gramaturach 30-40g. Przy pierścieniu 50g trochę kij już przeciążony ale też da się nęcic do 50m. Ogólnie rzadko nęce szklanką na zawodach i zauważyłem tendencje odchodzenia zawodników od takiego sposobu necenia wstępnego. Mocniejszy Feeder jest bardziej uniwersalny bo można go z powodzeniem użyć na rzekę albo dystansową methode jak ktoś łowi na methode. Dodam że startuję tylko w zawodach feedera klasycznego i nie wiem jak to jest w metodzie z neceniem wstępnym.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #24 dnia: Dzisiaj o 09:02 »
Dobrym kijem do nęcenia będzie brzanówka, a te się zaczynają od 1.75 lb. Nie są też drogie, polecam Korumy, nowe wersją są super. Można ich z powodzeniem używać do wielu innych rzeczy, łowić z alarmem przy ciężkiej Metodzie czy innych zestawach, nawet łowić z gruntu drapieżniki (tu lepiej jednak o kij 2 czy 2.2 lb). Ich konstrukcja pozwala na dość dalekie zarzuty, obsłużą też spory ciężar koszyków czy spombów. Taki kij to doskonała alternatywa do nocnego łowienia, gdzie feedery stają się uciążliwe i alarm jest o wiele lepszy.
Lucjan