Autor Wątek: Feeder czy picker na niewielką rzekę. Jaką wędkę wybrać?  (Przeczytany 11739 razy)

Offline Bobsoon89

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Witam, mam zamiar kupić jakiegoś pierwszego budżetowego feederka, będę łowił na niewielkich rzekach jak Wisłok i Wisłoka, czasami wypad nad jakiś zbiornik. Mam dylemat jaki kij wybrać, nie wiem czy na takich rzekach gdzie łowię w odległosci 5-15 m, max 20 jest sens łowić z koszykiem czy sam ciężarek przelotowy a necić kulami z ręki. Bo jeśli na sam ciężarek to raczej jakiś picker do 60 g myślę że by wystarczył, a na koszyk to chyba trochę za mało i pewnie trzeba by jakiegoś lekkiego feederka może tak do 90 g, dodam jeszcze że nie podchodzą mi długie kije, a i na takie rzeki chyba nie ma co przesadzać z długością, myślę coś koło 3 m. Panowie doradźcie co wybrać, mile widziane jakieś propozycje kijów tak do 150 zł

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Feeder czy picker na niewielką rzekę. Jaką wędkę wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 22.01.2020, 12:41 »
Witaj kolego ;), a jaki jest uciąg na rzekach, na których łowisz ,to bardzo ważna sprawa żeby dobrać kijka odpowiednio ?

Offline Bobsoon89

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22.01.2020, 13:07 »
co do uciągu to ciężko powiedzieć, narazie łowię na ciężarki przelotowe 20-30 g i niby nie ściąga, tylko czasami nie mogę dobrze żyłki napiąć, możliwe że za twardą szczytówkę mam przy starej wędce? Żyłka 0.18 Dragon hm80. Pewnie w większym nurcie  trzeba by większy ciężarek, tylko jak się sprawa ma do koszyka, chodzi mi o to że koszyk o tej samej gramaturze co ciężarek, będzie bardziej podatny na ściąganie ze względu na swój kształt i wielkość?

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 22.01.2020, 15:18 »
Tak na logikę lepszy byłby feeder, bo lepiej mieć troszkę zapasu w cw niż później żałować nad wodą i stawać na rzęsach... Picker od biedy mógłby zadziałać na jakimś kanale który ma minimalny uciag.

Budżet 150 złotych też nie rozpieszcza, ale możesz przeszukać giełdę na sigu, może trafi się jakaś używka fajna, albo kupić wersję z serii Jaxon Genesis Pro Feeder. One są w bardzo dobrym stosunku cena/jakość. Zaczynają się bidajrze od 3,3 i cw 30-90 co powinno być ok na twojej rzece. Dla bezpieczeństwa lepiej sprawdź rzetelnie uciag i zastanów się czy warto schodzić z długością... 3,6 albo 3,9 metra to rzeczna klasyka i ma to swoje uzasadnienie. Jak woda będzie brudna i niosla dużo syfu, to na krótkiej wedce praktycznie nie połowisz, bo ciągle będzie łapać jakieś syfki...
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Online Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #4 dnia: 22.01.2020, 16:03 »
Jeśli rzeka,to wędzisko 3.6m min.
Łowię na nie dużej rzece i choć pikerem 3m ,dałbym radę ją obłowić,to jednak wygodniejszy jest dłuższy kij.
Polecam Robinsona Stinger feeder 3.6 40-90g. Będzie to również dobra wędka do średniego dystansu na jeziorze.
Wydasz mniej ,jak 150zł. Są też odmiany krótsze do 60g cw,ale to już Twój wybór.

Offline muzzy123

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 51
  • Tomek
« Odpowiedź #5 dnia: 22.01.2020, 16:17 »
Wislok jest wąska rzeką, uciąg tam gdzie łowię jest niski i koszyczek 20gr nie jest ściągany, mowa o odcinku przed zapora w Rzeszowie, Tam używam feedera 3.60, 90gr I pickera 2.7. A w tamtym roku zszedłem 3. 60 zmieniłem na 3.3 do 75gr.

W górnych partiach nie łowiłem więc może to być malo.

Jeśli chodzi o Wisłok poniżej zapory to koszyczki 40 50 używałem, ale tam akurat rzadko teraz łowię.

Sent from my G8341 using Tapatalk

Tomek

Offline Bobsoon89

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22.01.2020, 16:24 »
Tak na logikę lepszy byłby feeder, bo lepiej mieć troszkę zapasu w cw niż później żałować nad wodą i stawać na rzęsach... Picker od biedy mógłby zadziałać na jakimś kanale który ma minimalny uciag.

Budżet 150 złotych też nie rozpieszcza, ale możesz przeszukać giełdę na sigu, może trafi się jakaś używka fajna, albo kupić wersję z serii Jaxon Genesis Pro Feeder. One są w bardzo dobrym stosunku cena/jakość. Zaczynają się bidajrze od 3,3 i cw 30-90 co powinno być ok na twojej rzece. Dla bezpieczeństwa lepiej sprawdź rzetelnie uciag i zastanów się czy warto schodzić z długością... 3,6 albo 3,9 metra to rzeczna klasyka i ma to swoje uzasadnienie. Jak woda będzie brudna i niosla dużo syfu, to na krótkiej wedce praktycznie nie połowisz, bo ciągle będzie łapać jakieś syfki...

Rzeki mają też to do siebie że czasami brzegi są zarośnięte i ciężko przebić się z  taka długa wędka. Ale skoro mówicie że lepsze są dłuższe to pewnie będę coś szukał po środku tego nad czym myślałem czyli taka 3.30 i może do 90 g żeby faktycznie był jakiś zapas i na jakąś komercje można było pojechać. Dokładnie myślałem nad Jaxonem Intensa Gtx ale tego Genesis pro też brałem pod uwagę

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 22.01.2020, 16:32 »

Rzeki mają też to do siebie że czasami brzegi są zarośnięte i ciężko przebić się z  taka długa wędka. Ale skoro mówicie że lepsze są dłuższe to pewnie będę coś szukał po środku tego nad czym myślałem czyli taka 3.30 i może do 90 g żeby faktycznie był jakiś zapas i na jakąś komercje można było pojechać. Dokładnie myślałem nad Jaxonem Intensa Gtx ale tego Genesis pro też brałem pod uwagę

Seria Genesis jest wyższa półka Jaxona, to będzie lepszy wybór. :thumbup:

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Bobsoon89

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 22.01.2020, 16:35 »
Wislok jest wąska rzeką, uciąg tam gdzie łowię jest niski i koszyczek 20gr nie jest ściągany, mowa o odcinku przed zapora w Rzeszowie, Tam używam feedera 3.60, 90gr I pickera 2.7. A w tamtym roku zszedłem 3. 60 zmieniłem na 3.3 do 75gr.

W górnych partiach nie łowiłem więc może to być malo.

Jeśli chodzi o Wisłok poniżej zapory to koszyczki 40 50 używałem, ale tam akurat rzadko teraz łowię.

Sent from my G8341 using Tapatalk

Ja akurat łowię wyżej, w okolicach Strzyżowa, Frysztaka ale nie wykluczone że zacznę też gdzieś dalej jeździć.lub na komercje A tam wiadomo może się coś większego trafić

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 22.01.2020, 17:08 »
Na twoje łowienie myślę,że ten kijek ci wystarczy  Jaxon feeder academy x ;) https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/jaxon-wedki-feeder-academy-x/s/27701

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 22.01.2020, 17:23 »
Na twoje łowienie myślę,że ten kijek ci wystarczy  Jaxon feeder academy x ;) https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/jaxon-wedki-feeder-academy-x/s/27701

Te wędki są wg opisu do ciężkiego i średnio ciężkiego feederowania, a kolega ma uciag u siebie na poziomie 30-40 gram...

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 22.01.2020, 17:33 »
Kolego w tej cenie ciężko oczekiwać cudów ,myślę że dł 3,6m do 90gr bez problemu obsłuży koledze rzeki na których łowi jak i jeziorko czasami jakieś ;).pickerem raczej tego nie obskoczy :beer:

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 22.01.2020, 17:35 »
Kolego w tej cenie ciężko oczekiwać cudów ,myślę że dł 3,6m do 90gr bez problemu obsłuży koledze rzeki na których łowi jak i jeziorko czasami jakieś ;).pickerem raczej tego nie obskoczy :beer:

Pewnie, dlatego moim zdaniem lepszy będzie Genesis bo daleko mu do bycia sztywna pala :beer:

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 22.01.2020, 17:42 »
Między Genesisem pro feeder 3,6m do 90 gr, a tym Academy jest 10gr różnicy tylko,to podobne konstrukcje ;)

Offline Bobsoon89

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 22.01.2020, 22:08 »
Mikado Excelence Feeder 3.30 cw 90 g znalazłem taka wędkę na olx 10 km od domu. Cena 150 zł