Autor Wątek: Wędka Drennan Matchpro Ultralight 4,2 m; 2-14 g - opinie z użytkowania  (Przeczytany 3007 razy)

Offline Gul

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
Sporo informacji jest na forum odnośnie wędki Drenna Matchpro ultralight 4,2m 2-14g , zawierajacych porównania do innych wędzisk, estetyki, wykonania, opisu akcji, ugięcia itp. w związku z czym, jako człowiek który zamierza zacząć łowienie z odległościówką, po przeczytaniu wielu materiałów i poznaniu różnych opinii, jestem  prawie zdecydowany na zakup tego kijka. W związku z powyższym zwracam się z wielką prośbą do użytkowników tego modelu o podzielenie się opiniami na temat zachowania wędki podczas połowów linów, leszczy, płoci i jako przyłów
 niedużych karpi do 3 kg. Znam z różnych opinii zalety tej wędki, jej parametry techniczne i wyniki porównań do alternatywnych kijków, natomiast brakuje mi oceny odnośnie pracy kijka i jego przydatności  przy poławianiu w/w ryb. Stąd też będę wdzięczny za opinie osób użytkujących ten model. Nie posiadajac doświadczenia z takim sprzętem, nie wiem czy dokonałem właściwego wyboru, gdyż jak wiadomo, lin jak to lin, bytuje w zarośniętych akwenach, wśród grążeli i innych przeszkód i zawad i czy taki kijek poradzi sobie z nim. Zamierzam łowić na delikatne zestawy z wyżutem  do max.20 metrów.
Będę wdzięczny za  opinie i sugestie wynikające z doświadczeń użytkowników.
Pozdrawiam
Gul

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Hej, czy to jest ta sama wędka co Drennan Matchpro Float 14 ft
Miałem taką  wędke w 2016 roku .... przez dosłownie kilka chwil.
Po moim zdarzeniu usłyszałem od kilku osób że generalnie jest z nimi problem.

Tutaj zobaczysz jak ładnie pękła przy drugim zarzucie spławika.
https://www.facebook.com/splawikijakubwr/posts/1173297802756899

Kupiłem środkowy element gdyż reklamacji mi nie uznano. I sprzedałem ją jak nową.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=149.msg2285#msg2285

MatchPro Ultralight 13' i 14' pojawiły się na rynku ponad 10 lat temu (jedyna modyfikacja w tym okresie to dodanie zaczepu na haczyk) i w UK osiągnęły status kultowego narzędzia do finezyjnego łowienia wagglerowego na angielską modłę (spławiki w granicach 3 - 4 g). Jeżeli chodzi o holowanie większych/silnych ryb, wędka oferuje bardzo dobrą amortyzację, ale nie ma wystarczającej mocy, by powstrzymać okazałego karasia czy lina przed wejściem w zawady podczas holu w ciasnej miejscówce (np. korytarz między grążelami), co oczywiście nie musi oznaczać utraty ryby (często po poluzowaniu następuje cudowne wyplątanie się z grążeli).

Dodam na marginesie, że Drennan nie określa cw. wędzisk spławikowych, a podawana przez polskiego importera górna granica (14 g) wydaje mi się zawyżona.

Offline Gul

• Nowy użytkownik
  • *
jakub_wr, to nie jest ten sam kij. Natomiast pęknięcie nowego wędziska marki Drennan skłania do refleksji, jeśli oczywiście miało to miejsce w trakcie zwykłej eksploatacji, jaka jest przewidziana dla takiego sprzętu.
Pozdrawiam
Gul

Offline Gul

• Nowy użytkownik
  • *
Z tego co napisał Modus, wynika że raczej powinienem zweryfikować swój wybór i rozejrzeć się za czymś alternatywnym. Tylko co wziąć pod uwagę? Skłaniam się do odległościówki o bardziej parabolicznej akcji, która też obsłuży lekkie zestawy, czyli coś co nie będzie sztywną pałką. Coś co zda egzamin przy 1,5 - 2 kg linie, czy leszczu.
Pozdrawiam
Gul

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Mimo że tak jak pisałem miałem niemiłe doświadczenie  to właśnie czekam na nowy kijek drennan Acolyte Plus 14ft.
Liczę na to że ten model będzie wykonany lepiej. O tej wersji jeszcze złego słowa nie usłyszałem. Raz kozie śmierć ;)

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
Co do Matchpro float i ul ja miałem i żałowałem, że pozbyłem się na rzecz Acolyty. Ul fajna pod drobno-średnią rybę zestawy do max. 8gr. Float z tej serii jest bardziej uniwersalny, a równie finezyjny jednak posiada większy zapas mocy i tą bym ci polecał, jeśli chodzi o liny. Nie patrz wyrzut, bo to błędna droga. Na rynku jest multum kijów w okolicach 25gr, które pozwolą ci łowić finezyjnie nawet najmniejszym kryształem drennana i najmniejszych płotek. Jak chcesz miększy kij z zapasem mocy. To skieruj oczy na Super Ultegre. Nie wiem jak ta nowa X5 czy jest to następca SU, czy Speedcasta bardziej, ale położę na niej łapska niebawem. Możesz też poszukać Sensasa Parabolic. 
Mimo że tak jak pisałem miałem niemiłe doświadczenie  to właśnie czekam na nowy kijek drennan Acolyte Plus 14ft.
Liczę na to że ten model będzie wykonany lepiej. O tej wersji jeszcze złego słowa nie usłyszałem. Raz kozie śmierć ;)
Coś bym napisał o 14 plus, ale nie chcę cię martwić. Na pocieszenie, tylko że ja miałem kije z początków i każdy miał tę samą wadę. Pisałem o tym na forum nawet kiedyś. Tak samo reklamacji mi nasz dystrybutor nie uznał. Napisałem bezpośrednio do Drennana ze zdjęciami i dostałem nowe elementy.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Czołem! :-)

Ja użytkuję MatchPro Ultralight 4,2 m od bodaj 4 sezonów. Drugą moją spławikówką jest Acolyte Ultralight o tej samej długości.
Robiłem różne testy, porównujące moc i ugięcie obu wędek. Moc wydaje się niemal identyczna. Ugięcie też jest bardzo zbliżone, choć MatchPro ma nieco głębsze i jeśli nie muszę dalej/celnie rzucać, zmagać się z wiatrem przy zarzucaniu, to ostatnio częściej na płociowe wyprawy wybieram właśnie MatchPro.
Wędką Acolyte zdarzało mi się łowić cięższymi odległościowymi zestawami do 12 g, jednak drugim kijem nie łowiłem nigdy ciężej niż 5 g. Na czystej wodzie zdarzało mi się wyciągać karpiki do 2 kg, ale już łowiąc w pobliżu gęstej rdestnicy nie miałem szans, żeby tego typu przyłowy zatrzymać. Myślę, że jeśli liny i karpiki będą walczyć blisko zielska, to może być problem z łowieniem ich na tę wędkę.
U mnie żadne problemy z ww. wędkami nie wystąpiły.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
Coś co zda egzamin przy 1,5 - 2 kg linie, czy leszczu.

Nowy wagglerowy flagowiec Middy (https://www.middytackle.com/product.php?ProductID=5927) wygląda całkiem ciekawie: z jednej strony lajtowy pod względem cw. (do 10 g), a z drugiej obsługuje żyłki główne do 8 lb i przypony do 5 lb. Cena w Angling Direct przy okazji promocji 10%: około 180 funtów.

Drennan MatchPro Float to mocniejszy, ale bynajmniej nie pałowaty, brat Ultralighta - rekomendowany przez producenta m. in. do leszczowych i linowych zadań: https://www.drennantackle.com/products/rods/drennan/matchpro-float-rods/14ft-matchpro-float/

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
Jest jeszcze Mivardi Parabellum nie wiem jak ten nowszy Rev2. Jednak wcześniejszy to wędka do delikatnego łowienia do 25m. Nie jest to galaretka, więc pozwala na dokładne rzuty. Pod rybą to wzorcowy parabolik daje frajdę z holu drobnej i średniej rybki. Jednak z zapasem mocy w razie bonusu w przypadku większej łopaty, lina czy mniejszego karpia. Może nie jest tylko tak ładna, jak Drennany, ale to fajna matchówka.

Offline Gul

• Nowy użytkownik
  • *
Dziękuję za opinie. Wygląda na to że muszę chyba zakupić coś solidniejszego, coś co mi da możliwośż zatrzymać lina przed ucieczka w zarośla, grążele itp. Ta wędka ma służyć głównie na linowe zasiadki a to do czegoś obliguje jesli chodzi o sprzęt, bo o czystej wodzie mogę tylko pomażyć. Tam gdzie łowie jest fajnie dla lina ale nie dla osobnika trzymającego wedzisko. Zatem odpuszczam wędzisko które jest tematem tego wątku i skupię się na czymś odrobinę solidniejszym i bardziej dostosowanym do potrzeb, jak na przykład Daiwa Aqualite Sensor Float, która jest znacznie mocniejszym wędziskiem.
Pozdrawiam
Gul

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Sensor to taka mocniejsza matchówka. Lepszym wyborem na łowiska, które opisujesz będzie Aqualite Power Float.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Gul

• Nowy użytkownik
  • *
Ale Power Float to juz CW 50. Wiem że nie należy bazować jedynie na podanym CW, ale z drugiej strony obawiam się czy to nie będzie zbyt sztywny i mocny kij. Nie miałem z tym kijem nigdy styczności ani też nikt ze znajomych tego nie ma.
Pozdrawiam
Gul

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
Sprawdź sobie jeszcze tę nowość linowo-kleniową w dwóch długościach. Jest wersja z przedłużką 3.60 m-4.20 m oraz wersja 3.9 m

https://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-korum-i-preston/41093-korum-glide-power-float-12-14ft.html

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Ale Power Float to juz CW 50. Wiem że nie należy bazować jedynie na podanym CW, ale z drugiej strony obawiam się czy to nie będzie zbyt sztywny i mocny kij. Nie miałem z tym kijem nigdy styczności ani też nikt ze znajomych tego nie ma.

Miałem dwie serie tych patyków (I i III). Sprzedałem jednak, bo na gliniance, na której łowię są trudne warunki do holowania i taki powiedzmy karpik 2,5kg to już było nie lada wyzwanie dla tych kijków. Nie są to pały wbrew pozorom, mam z nimi wiele fajnych wspomnień i wyholowanych ryb, więc szczerze mogę polecić. Rybostan mojego łowiska pogrubił się w ostatnich latach, więc i sprzęt należało wzmocnić. Obecnie na średnie rybki, łowiąc na spławik nastawiam się z kijkami Korum Allrounder 12ft i to jest strzał w dziesiątkę, ale to już inna bajka :). Alternatywę do Aqualite'ów podał ci wyżej selektor.

Tu masz porównanie pierwszych dwóch serii APF, trzecia seria jeśli chodzi o ugięcie, niczym nie odbiega od poprzednich:

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=8503.msg263599#msg263599
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉